Raideyhteys Helsingin lentokentälle

Vs: Töölön metro

Pääradan linjaus lentoaseman kautta ei nopeuttaisi yhteyksiä Helsingin ja Vantaan lukuisista radanvarren lähiöistä. Muistelen, että lentoaseman joukkoliikenteen käyttäjistä merkittävä osa oli lentoaseman työntekijöitä ja he eivät varmaankaan asu Helsingin keskustassa.

Jo olemassaolevista Kehäradan asemista suora yhteys lentoasemalle on Myyrmäestä, Martinlaaksosta, Vantaankoskelta, Malmilta ja Käpylästä. Merkittävimmistä asutuskeskuksista ainoastaan Kannelmäki ja Malminkartano (sekä pienin varauksin Tapulikaupunki/Puistola, Oulunkylä ja Pukinmäki) ovat sellaisia, joilta voisi olettaa lentoasemalle matkustavien määrän olevan edes vähän suurempi kuin marginaalinen.
 
Vs: Töölön metro

Pääradan linjaus lentoaseman kautta ei nopeuttaisi yhteyksiä Helsingin ja Vantaan lukuisista radanvarren lähiöistä. Muistelen, että lentoaseman joukkoliikenteen käyttäjistä merkittävä osa oli lentoaseman työntekijöitä ja he eivät varmaankaan asu Helsingin keskustassa.

Lentoasemalla on noin 11 500 työntekijää. Matkustajia on keskimäärin 33 000 päivässä, joista reilu kolmannes saapuu kentän lähikunnista. Yli puolet kentän käyttäjistä tulevat siis lähikunnista, mitä kaukoliikenteen rata lentokentälle ei juurikaan palvelisi. Lisäksi rata palvelee Aviapoliksen työpaikka-aluetta.

Vuonna 2006 noin 4% lentoaseman matkustajista oli käyttänyt matkaan junaa.
 
Vs: Töölön metro

Pääradan linjaus lentoaseman kautta ei nopeuttaisi yhteyksiä Helsingin ja Vantaan lukuisista radanvarren lähiöistä. Muistelen, että lentoaseman joukkoliikenteen käyttäjistä merkittävä osa oli lentoaseman työntekijöitä ja he eivät varmaankaan asu Helsingin keskustassa.

Muistaakseni tätä lentoasematyöntekijöiden junankäyttömahdollisuutta ei juurikaan korostettu siinä yhteydessä kun tästä naurettavasta satojen miljoonien eurojen hankkeesta päätettiin.

Sinänsä kuvaavaa kyllä. Turhalle hankkeelle yritetään jälkikäteen keksiä täysin marginaalisia ja toissijaisia perusteluita. Kaikkien tuntema parempi vaihtoehto lentoasemayhteydeksi on toki olemassa.
 
Se, että meillä on pari hassua todella hidasta linja-autoa eri aluekeskuksista lentoasemalle, ei poista kehäradan tarvetta. Kehäradan tavoitteena on vähentää bussiliikennettä, ja se tekee sen. Sen tavoitteena on parantaa lentoaseman saavutettavuutta ja rata tekee sen. Sen tavoitteena on palvella metropolipolitiikkaa luomalla uusia asuinalueita ratojen varsiin ja parantamalla lentoaseman ympäristön alueiden saavutettavuutta ja luomalla investointimahdollisuuksia. Kaikki ne tuovat rahaa valtion kassaan. Missään eurooppalaisessa suurkaupungissa ei homma perustu näihin bussiuskovaisten linja-autohömpätyksille, vaan raideyhteyksiin. Lentoasema ja sen seutu tulee kasvamaan ja bussiliikenne on samassa tilanteessa kuin jokerillakin: busseja pitäisi olla valtavasti lisää ja täyttä on.

Samalla kehärata mahdollistaa lentoaseman saavuttamisen pääradalta huomattavasti nopeammin kuin nykyisin. On tietysti selvä, että maakuntia parhaalla tavalla palvelisi suora päärata, mutta nyt on päätetty näin. Ymmärrän kaunan ja kateuden, koska rata nostaa Stadin lentoaseman statuksen aivan erilaiseksi, varteenotettavaksi ja kasvavaksi maailmanlentoasemaksi. Sitä ei taas haluttaisi hyväksyä. On täysin eurooppalaisen mallin mukainen ratkaisu, että maan ainoalle kansainväliselle kentälle saadaan nopea, luotettava, kapasiteetiltaan iso ja jyrisevää sekä ahdasta linjuria parempi vaihtoehto, varsinkin kun Sm5 tulee huristelemaan.
 
Kehäradan tavoitteena on vähentää bussiliikennettä, ja se tekee sen.
Tekeekö? Tämän esitteen ensimmäisessä kappaleessa näin todetaan, mutta kun lukee pidemmälle niin kehäradan myötä on tulossa liityntäliikenteen busseille terminaalit Kivistöön ja Vantaankoskelle (ja varaus Ruskeasantaan), sekä 1000 liityntäpysäköintipaikkaa autoille. Positiiviseen liityntäliikenteeseen, elikkä polkupyöräilyyn oli varattu 840 paikkaa, mikä on todella hyvä juttu.

Varmaa on että bussiliikenne vähenisi alueellisesti, mutta vähenisikö se niin radikaalisti, että voidaan hyvällä omallatunnolla sanoa, että kehärata oikeasti vähentäisi bussiliikennettä? Mistään en löytänyt kehäradan tulevasta liityntäliikenteestä tietoja näin äkkiä etsimällä (jos niitä edes sen tarkemmin on vielä suunniteltukaan).
 
Vs: Töölön metro

Tietääkö kukaan, miksi Finnairin oma lentokenttäbussi kulkee Töölössä niiden parin hotellin edestä, mutta ei missään muualla tee vastaavia koukkauksia?

Luulenpa, että se johtuu historiallisista syistä:

Ennen rautatieasemalle jatkamistaan Finnairin lentokenttäbussien päätepysäkki oli Hotelli Intercontinentalissa. Ja eikös se ollut niin, että ennen Intercontinentalin valmistumista v.1972 Finnairin kaupunkitoimisto oli läheisessä Kuparitalossa? Lentokentän bussit lähtivät ennen hotelleja Kuparitalon edestä Seutulaan.

Finnair pyrki ennenvanhaan olemaan mahdollisimman kaukana Valtionrautateiden kortteleista, mutta sittemmin on Helsingin asematalossa ollut jopa Finnairin toimisto. Tänä vuonna sellainen toiminta kuitenkin lopetettiin "turhana".

Intercontinentalissa Finnairin bussiterminaalissa oli ainakin 1970-luvun puolivälissä maamme ensimmäisiä matkalippuautomaatteja, mutta ei ehkä ensimmäinen sellainen. Valtionrautateillä Helsingissä oli jo sitä ennen 70-luvun alussa automaatti, josta sai lippuja pääradalle Riksuun saakka ja rantaradalle Kirkolle saakka.
 
Ymmärrän kaunan ja kateuden, koska rata nostaa Stadin lentoaseman statuksen aivan erilaiseksi, varteenotettavaksi ja kasvavaksi maailmanlentoasemaksi.

Ja pääradan veto lentoaseman kauttako sitten ei tekisi samaa? Sehän korostaisi vielä paljon enemmän Vantaan asemaa verrattuna maakuntien lentoasemiin.

Kateusaspektiin on aina niin helppo vedota, mutta harvoinpa sille on löytynyt mitään perusteita. Kannattaisi pysyä faktuaalisissa perusteissa.
 
On tietysti selvä, että maakuntia parhaalla tavalla palvelisi suora päärata, mutta nyt on päätetty näin. Ymmärrän kaunan ja kateuden, koska rata nostaa Stadin lentoaseman statuksen aivan erilaiseksi, varteenotettavaksi ja kasvavaksi maailmanlentoasemaksi. Sitä ei taas haluttaisi hyväksyä.

Ensimmäinen virke kuvaa hyvin sitä miten härmässä raideliikennehankkeita ja ylipäätään muitakin hankkeita kelkotaan eteenpäin. Kun päätös on tehty niin siinä pysytään, vaikka huomattavasti järkevämpiäkin tapoja ratkaista kulloinkin kyseessä oleva ongelma olisi olemassa.

Kakkos - ja kolmos virkkeet ovat taas Kollille tyypillistä jargonia, joissa ei ole päätä eikä häntää. Millähän tavalla pääradan linjaaminen lentokentän kautta kehäradan sijaan olisi uhannut maailmanlentoaseman statusta.
 
Päätä eikä häntää ei taida olla teidän omissa jutuissanne, sillä vakuuttelette täällä vaihtoehdon puolesta, josta ei ole olemassa mitään selvityksiä, eli suoraa pikajunayhteyttä. Olen itsekin todennut, että maakuntia palvelisi suora lentoasemarata parhaiten, mutta kehäradalla halutaan ratkaista muitakin ongelmia ja kehityskysymyksiä kuin maakuntien lentoasemaliikenne.

Kun nk. asiantuntijat täällä leimaavat muiden mielipiteiksi, kannattaa katsoa peiliin.
Asiantuntijoiden argumentaatio tuskin on muiden leimaamista. Kyse on henkilökohtaisista mielipiteistänne eikä mistään "faktuaalisuudesta", joita näissä viimeisissa Elmon ja Kouvon kommenteissa ei ollut häivääkään. Heidän "faktuaalinen" argumentointinsa on niiden fanaattista haukkumista, jotka ovat heidän kanssaan eri mieltä. Huomasitteko, että he eivät todistaneet yhtään väitettäni vääräksi?

Ainoa asiapohjainen kommentti oli liityntäliikene. Ei sen tarvitsekaan vähentyä, vaan bussirallin Helsingin keskustaan tulee vähentyä.

Yhteenvetona voi todeta, että ei pääradan linjaaminen mitään statusta uhkaa, tottakai sekin nostaisi sitä. Ei kukaan (ainakaan minä) ole väittänyt, että siitä olisi jotain haittaa. Kehäradalla vaan on muitakin tavoitteita, jotka ovat käyneet jo useasti ilmi. Fanaattinen agitointinne raskasta paikallisjunaliikennettä vastaan alkaa saada jo huvittavia piirteitä kun onnistutte vain julkisesti mustamaalaamaan sitä. Miettikäpäs asiantuntijat miksi sitten Keski-Euroopan useilla kentillä on S-Bahn /vast. yhteys keskustaan? Ehkä löydätte sieltä vastauksen.
 
Kannattaisi nyt keskustella vain asioista eikä henkilöistä. Faktuaalisia argumentteja ovat mm. sellaiset kuin että Kehärata ei merkittävästi nopeuta liikennettä, vaihtoehtoinen hanke nopeuttaisi. Niihin voidaan sitten pureutua syvemmälle ja löytää kullekin argumentille sopiva painoarvo. Ja näin on tehtykin. Joka viestissä ei kannata jokaista väitettä purkaa uudelleen.

Asiapohjainen argumentti oli, että kehäradan vastustus ei voi ainakaan tällä foorumilla johtua kateudesta Vantaan lentoasemaa kohtaan, koska sitä on haluttu korvattavan nimenomaan hankkeella, joka korostaisi Vantaan asemaa paljon enemmän. Siis: kumosin kateusargumenttisi asiallisella argumentilla. Vai väitätkö, ettei lentoaseman kaukojunayhteys nimenomaan korostaisi Vantaan asemaa paljon enemmän, esim. Pirkkalan lentoaseman tappioksi? En halunnut viestissäni muihin kohtiin puuttua, koska niitä on veivattu niin monta kertaa ennenkin.

Faktuaalista argumentointia ei ole vedota vihaan ja kateuteen, koska sinulla ei ole mitään konkreettista keinoa osoittaa, että mikään johtuisi näistä syistä. Ovi kääntyy molempiin suuntiin: voidaan yhtä hyvin argumentoida helsinkiläisten ahneudesta kuin tamperelaisten kateudesta. Kummallekaan ei ole perusteita. On toki mahdollista, että molempia esiintyy, mutta sellaisen vaikutus pitää myös näyttää toteen jotenkin. Tällä foorumilla on toki esitetty kyseenalaistuksia maan rahanjaon suhteen, mutta se ei ole tärkein eikä varsinkaan ainoa argumentti kehärataa vastaan. On sitä vastaan täällä pääkaupunkiseutulaisiakin keskustelijoita.

Koska suorasta lentoasemayhteydestä ei tosiaan ole olemassa selvityksiä, keskustelua pitää käydä ilman. Se ei kuitenkaan tee automaattisesti siitä huonompaa vaihtoehtoa. Juuri siksi keskustelua käydään, jotta voitaisiin pohtia, kannattaisiko tarkempia selvityksiä tehdä ja arvioida karkeammin. Pietarin junayhteyksien selvitys oli lentoaseman kaukojunayhteyden osalta lupaava.

En halua haukkua tällä foorumilla ketään, mutta kirjoitan kyllä kärkevästi, kun näen vääräntyylistä argumentaatiota, joka ei perustu asiaan ja korjaan kyllä, kun näen myös asioita, joiden pohjalla ovat väärät faktat. Toivon samalla, että myös omat virheeni korjataan. Mutta se vaatii kunnollista perustelua. Kehäradassa ei ole minulle mitään henkilökohtaista, enkä näe sitä suurena tappiona, että se rakennetaan. On siitä omat hyötynsäkin. Mutta se ei tarkoita, että minun pitäisi yhtyä suureen kuoroosi, jossa hanketta ylistetään maasta taivaaseen. Jokaista hanketta on katsottava kriittisin silmin, ja kehäradan osalta nyt vain löytyy montakin suurta epäkohtaa.

Tympäännyttävää käydä tällaista metakeskustelua. Jatkossa en sellaiseen enää osallistu, vaikka kuinka lietsottaisiin.
 
Miettikäpäs asiantuntijat miksi sitten Keski-Euroopan useilla kentillä on S-Bahn /vast. yhteys keskustaan?

Ei tässä kukaan kyseenalaista lentoaseman raideyhteyden tarvetta. Maailmalta löytyy S-Bahn-tasoisten raideyhteyksien lisäksi lukuisia hitaampia metroja sekä nopeita junia.

Monet seikat vaikuttavat, tärkeimpänä varmasti lentoaseman etäisyys keskustasta. Mitä kauempana kenttä sijaitsee, sitä nopeampi yhteys yleensä rakennetaan. Suurissa terminaaleissa rakennetaan useampia vaihtoehtoja, esim. Heathrow'lta kulkee Piccadilly-linja, joka vastaa hyvin pitkälle kehärataa, sekä nopea Heathrow Express. Toisena sitten olemassaolevien ratojen linjaus. Helsingissä saattaisi heilauttaa tasapainoa lähijunayhteyden suuntaan merkittävästi se, jos rata kulkisi lähempää lentoasemaa. Tähän liittyy myös se, kuinka helppoa lentoasema on kytkeä kaukojunaverkkoon. Tukholman Arlandassa ratkaisuun on varmasti vaikuttanut pohjoisen pääradan läheisyys.

S-Bahn-yhteyksiäkin on monenlaisia. Mutta jos itse olet näitä asioita miettinyt, voinet ehkä valaista, millaisia asemavälejä ja keskinopeuksia näillä useilla kentillä on?

München nyt on yksi esimerkki, mutta jotain S-Bahnista kertoo se, että 45 minuutin matka-aika ei ole müncheniläisille kelvannut, vaan nopeampaa vaihtoehtoa on haettu maglev-junistakin. Münchenissä toisaalta kytkentä kaukojunaverkkoon on vaikeata, koska kaukoliikenteen pääsuunnat eivät kulje lentoaseman suuntaan.

Helsingissä vaihtoehtojen ero on aika merkittävä: 15 minuutissa keskustassa lentoasemalle sekä nopeasti maakuntiin, tai sitten 30 minuutissa keskustasta ja 24 väliasemalta jossain melko nopeassa ajassa. Joskus tulevaisuudessa on varmaan tarvetta molemmille, eikä kumpikaan varsinaisesti sulje toista pois, niin kyse on siitä, kumpi rakennetaan ensin. Vastaus on ilmiselvästi se, kummasta saadaan enemmän hyötyjä panostetulla rahalla. Tarkkaa vastausta tähän ei nyt voida toki saada, koska vain toisesta on tarkkoja suunnitelmia. Mutta toinenkin on niin houkutteleva vaihtoehto, että vähintäänkin vertaileva suunnitelma olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Nyt vaihtoehdon tarkasteluun viimein herätään.
 
Tympäännyttävää käydä tällaista metakeskustelua. Jatkossa en sellaiseen enää osallistu, vaikka kuinka lietsottaisiin.

Sen verran kuitenkin Kotron Ollille vielä jatkan, että jos käyttää sellaisia lauseita kuin että "vaihtoehto ei kelpaa teille tiedemiehille" ivallisessa merkityksessä, ei ole omiaan ruokkimaan käymään kanssasi keskustelua asiapohjalta. Sääli jollet tätä pysty käsittämään.
 
Münchenissä on ollut nyt jo jäihin mennyt maglev-hanke, jonka piti tuoda lentoasema 10min päähän keskustasta, 10min vuorovälillä. Hanke on osoittautunut niin kalliiksi, että sitä ei toteuteta, Münchenin pormestari vastustaa myös hanketta, ehkä kyseessä on puhdas politiikkakin, sillä ainoa paikka Baijerissa, jossa SPD (ei siis SDP, vaan Saksan SDP) on CSU:ta vahvempi. Siksi käsitykseni mukaan vaihtoehdoksi on nostettu express-S-Bahn, jollaista SNCF suunnittelee Charles De Gaulle-lentoaseman ja Gare du Nordin välille.

Helsingissä suora junarata lentoasemalle ei toteuttaisi niitä aluekehitystavoitteita, jotka sisältyvät metropolipolitiikkaan, kuten asunto- ja rakentamiskysymyksiä.
Suoran pääradan ongelma olisi myös, että vuoroväli ei olisi niin tiheä ja IC-junien ja paikallisjunien matkustajavirrat sekoittuisivat. Tämä saattaisi tarkoittaa, että osa matkustajista seisoo matkan lentoasemalle asti. Sen lisäksi tarvittaisiin muunlaisia junia, joiden pääteasema olisi lentoasemalla, jotta 10min vuoroväli saataisiin aikaan. Ongelmallista olisi myös mahdollinen vaihtoyhteys Klaukkalan radalle ja pääradan lähiliikenneasemille. Tässä tapauksessa kallis tunneli-investointi (Pasila-Tuusula...) jättäisi ison osan pk-seutua palvelematta eikä palvelisi isompaa joukkoa aluekeskuksia. Tämän lisäksi päärata pitäisi linjata joko Viinikkalan terminaalin tai nykyisen terminaalin kautta. Kumpaakin ei voi saada, kehäradalla voi. Mielestäni järkevintä on odottaa Ilmailulaitoksen päätöstä Viinikkalan terminaalin paikasta (onko satelliitti nykyiselle vai oma terminaalinsa kehäradan aseman päällä) ja sen jälkeen ratkaista päärata-asia. Näin mahdollisen pääradan muuton ja terminaalirakentamisen yhteissuunnittelulla voidaan saada maksimihyödyt.

Toisesta ei nimenomaan ole tarkkoja suunnitelmia, mutta miksi, sitä en tiedä. Siksi niiden kustannusvertailu on mutu-pohjalta hiukan vaikeaa. Joka tapauksessa en käsitä kehärataan liittyvää vastustusta, sillä riippumatta siitä millainen sinänsä kannatettava pääradan linjaus kentän kautta on. Päätöksentekijät ovat nyt päättäneet näin ja sille ei voi mitään, priorisointi on nyt näin.
 
Helsingissä suora junarata lentoasemalle ei toteuttaisi niitä aluekehitystavoitteita, jotka sisältyvät metropolipolitiikkaan, kuten asunto- ja rakentamiskysymyksiä.

Tästä on keskusteltu jo miljoona kertaa, ja tässä se taas uudestaan: nämä asunto- ja rakentamiskysymykset pystyy ratkaisemaan jatkamalla Vantaankosken rataa Kivistöön. Kiistanalainen on nimenomaan tunneli lentoaseman ali, joka on myös kallein osuus rataa. Kivistön jatkeen pystyisi Vantaa maksamaan vaikka kokonaan itse.

Suoran pääradan ongelma olisi myös, että vuoroväli ei olisi niin tiheä -- Sen lisäksi tarvittaisiin muunlaisia junia, joiden pääteasema olisi lentoasemalla, jotta 10min vuoroväli saataisiin aikaan.

Maailmalla on lukuisia express-junia lentoasemille, jotka liikennöivät 15-20 minuutin välein. 10 minuutin vuorovälistä on vähän hyötyä, jos matka kestää 15 minuuttia pitempään.

-- ja IC-junien ja paikallisjunien matkustajavirrat sekoittuisivat. Tämä saattaisi tarkoittaa, että osa matkustajista seisoo matkan lentoasemalle asti.

Kaukojunilla ei välttämättö tarvitse eikä kannata hoitaa lentoaseman liikennettä keskustaan. Toisaalta suuri osa matkustajia niin jää pois lentoasemalla kuin nousee sieltä kyytiin, joten kapasiteetti Helsingin ja lentoaseman välillä mitoitettuna on todennäköisesti lähellä optimaalista myös lentoasemalta pohjoiseen.

Todennäköisesti kannattavaa olisi liikennöidä kaukojunia kuten nykyäänkin ja niiden tehtävä olisi palvella matkustajia lentoasemalta pohjoiseen. Sen lisäksi liikennöitäisiin lentokenttäjunia 15 tai 20 minuutin välein, ja näistä yksi tai kaksi tunnissa jatkaisi esim. Lahteen. R-junat säilyisivät Tikkurilan radalla ja kulkisivat 20 minuutin välein.

Nämä ovat kuitenkin yksityiskohtia, joita tulee suunnitella jatkossa. Kaikki mainitsemasi ongelmat on ratkaistavissa hyvällä suunnittelulla. Totta kai aina kompromisseja pitää tehdä, eikä ihan jokainen yksilö hyödy hankkeesta. Yhtä lailla voidaan lyödä pöytään massoittain ongelmia, joita kehärata ei ratkaise.

Ongelmallista olisi myös mahdollinen vaihtoyhteys Klaukkalan radalle ja pääradan lähiliikenneasemille. Tässä tapauksessa kallis tunneli-investointi (Pasila-Tuusula...) jättäisi ison osan pk-seutua palvelematta eikä palvelisi isompaa joukkoa aluekeskuksia.

Mikä siinä olisi ongelmallista? Vaihto tapahtuisi Pasilassa tai mahdollisesti myös Keravalla.

Myös Kehärata jättää palvelematta kaikki rantaradan aluekeskukset sekä itä- ja länsimetron varren. Suuren nopeuden ansiosta vaihdollinenkin yhteys on kuitenkin hyvin nopea, kuten jo aikaisemmin osoitin matka-aikalaskennalla lentoasemalta Huopalahden asemalle. Rautatieasema ja Pasila ovat niin merkittäviä paikkoja ja niihin on niin helppo päästä, että nopea yhteys tarjoaa erittäin hyvän vaihdollisen yhteyden aivan koko seudulle. Kehärata tarjoaa vain hitusen paremman suoran yhteyden parillekymmenelle asemalle ja huomattavasti huonomman vaihdollisen yhteyden suurimmalle osalle seutua.

Tämän lisäksi päärata pitäisi linjata joko Viinikkalan terminaalin tai nykyisen terminaalin kautta. Kumpaakin ei voi saada, kehäradalla voi.

Tämä on osittain totta. Toisaalta esim. Arlandassa asia on ratkaistu kaukojunaterminaalilla terminaalien välissä ja Arlanda Expressin kahdella asemalla molemmissa terminaaleissa. Vantaalla nopea junayhteys keskustasta voitaisiin ihan hyvin jatkaa myös toiseen terminaaliin, jolloin ainoastaan kaukojunamatkustajille jäisi mahdollinen terminaalivaihto.

Kahden terminaalin tilanteessa tarvitaan kuitenkin joka tapauksessa jouheva siirtymismahdollisuus terminaalista toiseen, ja lentomatkustajat ovat tottuneet siihen. Se on järjestelyiltään kuitenkin aivan eri luokkaa kuin jonkun satunnaisen lähijunan ottaminen Tikkurilaan.

Päätöksentekijät ovat nyt päättäneet näin ja sille ei voi mitään, priorisointi on nyt näin.

Tämä ei ole mikään peruste. Jos tällä foorumilla vain kerrottaisiin, mitä päätöksentekijät ovat päättäneet, tämä olisi uutisraportointifoorumi eikä keskustelufoorumi. Täällä kuitenkin ideana on nimenomaan käsitellä sitä, millä perusteilla päätöksiä tehdään, ovatko ne olleet hyviä päätöksiä ja millaisia päätöksiä kannattaa tehdä tulevaisuudessa. Menneisyyden päätöksiä ei rakentamisen jälkeen voi muuttaa, mutta tervettä on keskustella, miten periaatteita voitaisiin tulevaisuudessa soveltaa paremmin, jos virheitä on osoitettavissa.

Priorisointi ei myöskään sinänsä ole täällä kyseenalaisena, riippuen vähän mitä sillä nyt tarkoitat. Niitä tavoitteita, joita Kehäradalla halutaan saavuttaa, ei sinänsä ole kyseenalaistettu ja mielestäni ne ihan terveitä ovatkin. Kysymys on paljolti siitä, kuinka hyvin ne Kehäradalla saavutetaan (hintaansa nähden), voitaisiinko ne saada myös vaihtoehtoisilla hankkeilla, joilla olisi merkittäviä lisäetuja ja kuinka suuri painoarvo Kehäradan millekin hyödylle pitäisi antaa. Ts. kuinka suuri painoarvo sillä todella on, että esimerkiksi Malmilta pääsee junalla lentoasemalle. Ja Kehäradan kuitenkin väitetään kytkevän lentoasema kaukojunaverkkoon, mutta täällä kritisoidaan juuri sitä erittäin kärkevästi, ettei näin todellisuudessa tapahdu.

Lentoaseman erityispiirre kuitenkin on, että sillä tulisi olla hyvä saavutettavuus koko seudulta. Monille aluekeskuksille riittää, kun hyvä saavutettavuus on riittävän laajalta; koko seudun saavutettavuudesta ei yleensä saada enää kustannuksia vastaavaa hyötyä. Lentoaseman kyseessä ollessa parikymmentä lähijuna-asemaa on kuitenkin vasta alkua. Ja juuri siksi maailmalla tehdään paljon nopeita point-to-point-junia keskustasta suoraan lentoasemalle. Koska keskusta on aina hyvin saavutettavissa kaikkialta. Se, että lentokenttäjunat pysähtyvät myös väliasemilla, on yleensä seurausta siitä, että kalliista investoinnista halutaan muutakin hyötyä, ts. väliasemilta pääsee keskustaankin nopeasti. Ei yleensä siksi, että väliasemilta pääsisi myös lentoasemalle. Tästä asiasta varmasti saisi myös tilastotietoakin. Kiinnostavaa olisi esimerkiksi tietää, kuinka moni Heathrow'sta Piccadillylle nouseva jää pois jossain väliasemalla muutenkin kuin vaihtaakseen metrolinjaa.
 
Tutkimus ja tiede sekä arkipäivän maalaisjärki eivät aina vastaa toisiaan. Yksi esimerkki ovat vaikka alkoholihaitat: useimpien tutkijoiden mukaan alkoholismi on sairaus, mutta kansan syvät rivit tuppaavat sanomaan, että kyse on selkärangattomuudesta ja itsehillinnän puutteesta.

Tämän avulla yritän selittää, että matkustajalle on merkitystä vuorovälillä, jopa sillä onko se 10 vai 15min, riippumatta matkan pituudesta. Puhun siis omasta kokemuksestani, sekä siitä mitä olen kuullut joiltakin muilta. Erityisesti raitiovaunuissa asia on näin. Vaikka jonkun tutkimuksen (en tiedä minkä tutkimuksen) tai tiedemiesten mukaan 10min on sopiva vuoroväli, niin tavallinen matkustaja ottaa mieluimmin 5-7min vuorovälin, koska odotusaika on lyhempi. Vuoroväli voisi toki olla 10min, jos matkantekoa voitaisiin nopeuttaa niin paljon, että pidentyvä odotusaika korvautuisi nopeammalla matkalla. Esimerkkinä siis, että paikallisjunaa kentälle odottelee max.15min, mutta matka-aika on esim. 25min, joka on sen vaihtoehto, että odotusaika on 10min, mutta matka-aika 30min, kummassakin aikaa menee yhteensä 40min. Varmaan tiedeporukalta löytyy erilaisia optimointimalleja, mutta kannattaa aina asettautua myös sen laiturilla tai pysäkillä kyyröttävän matkustajan asemaan. Hyvä joukkoliikennepalvelu on minulle sitä, että joudun odottelemaan mahdollisimman vähän ja pääsen mahdollisimman nopeasti perille. Parempi vuoroväli on siis mielestäni parempaa palvelua.

Mikäli kaukojunayhteys tulisi kentälle, olen edelleen sitä mieltä, että Ilmailulaitoksen päätöstä asiassa tulee seurata tarkoin ja itseasiassa koko prosessissa pitäisi olla alusta asti mukana myös Ilmailulaitos ja VR. Tiedon pitää kulkea ja näin suuret asiat pitää tehdä yhdessä ilman reviirikaunaa. Kahta kaukojuna-asemaa kentälle tuskin kannattaa tehdä, vaan jonkinlainen people mover-ratkaisu tuleekin kysymykseen.

Kerava ja Pasila eivät ole realistisia vaihtopaikkoja, jos lähtöpaikka on lentoasema. Ei ole mitään järkeä palata junalla Pasilaan, jos on menossa Huopalahteen tai Pitäjänmäkeen. Kaikkein hulluin tilanne on niillä, jotka menevät Oulunkylään, Malmille tai vaikkapa Tapanilaan.
Keravan käyttö tuntuu aika kaukaa haetulta. Pikajunien ei enää kannata matka-ajan takia pysähtyä Keravalla, kun tulevat tunnelista ulos. Vaihto Keravan kautta sitä eteläpuolisiin asemiin olisi aikamoinen lenkki, kun samaan tulokseen päästään vetämällä rata suoraan Tikkurilaan, kuten nyt tehdään. Vastaavasti Kivistö muodostuu Klaukkalan suuntaan ja Huopalahti Kirkkonummen suuntaan luontevaksi vaihtoasemaksi, josta pääsee Jokeri-ratikkaankin.

Kehärata jättää toki palvelematta vaikka Leppävaaran ja Itäkeskuksen, mutta siinä kait ei ole mitään uutta kenellekään. Niin tekee suora yhteys kentälle. Täysin varmaa on, että kehärata helpottaa ja nopeuttaa sekä uusien ja vanhojen aluekeskusten välistä liikkumista ja luo täysin uusia mahdollisuuksia liikkumiseen esimerkiksi juuri jokeri-kytkennän takia Oulunkylässä ja Huopalahdessa.
Kehäradan vaikutukset ovat vain ja ainoastaan positiivisia, olipa kyse kaukojunavaihtajasta Tikkurilassa tai Käpylän aseman käyttäjästä tahi malmikartanolaisesta. Kehärata ei takuuvarmasti heikennä kenenkään asemaa, vaan parantaa joidenkin vähän, joidenkin paljon ja pitää joidenkin aseman ennallaan. Muita hyötyjä tulee Aviapolis-alueen kehittymisestä yms synergiaeduista, joita kaikkia tuskin on laskettukaan.

Kaukoliikennerata toisi toki samantyyppisiä hyötyjä eri tavalla jakautuneena, mutta tässä on mielestäni juuri asian pihvi: kehärata on päätetty tehdä, sille on vankat perusteet ja rata rakennettakoon, vaikkei se täydellinen ole. Aina on niin, että karavaani kulkee ja koirat haukkuu.
 
Takaisin
Ylös