Laajasalon raideyhteys

Meritäyttö on ihan varmasti kallista, mutta onko tosiaan niin, että on järkevää rakentaa 200 miljoonalla sillat, mutta sitten ei olekaan enää varaa tehdä puolen kilometrin mittaista meritäyttösuikaletta mantereen puolella?

Onko meritäyttö tässä tapauksessa oikeasti kallista? Louhekiveä tuntuu olevat siellä täällä isoja ja vielä isompia kekoja ja sitä ajetaan koko ajan johonkin ja takaisin. Vai pitääkö täytettävästä kohdasta ensi ruopata pohjamuta ja savi pois?
Jos sen lisäksi pitää tehdä vielä arkeologiset tukmukset ja evakuoida harvinaiset simpukat ja muut nilviäiset, niin sitten voikin olla kallista. Luulisi kuitenkin olevan sillanrakennusta halvempaa, jos kivet voidaan kipata mereen ilman sen
suurempia pohjatöitä.
 
Niin olen antanut itselleni kertoa, että siellä on sitä savea vaikka kuinka paljon ja se tekee täytöstä kymmenien miljoonien hintaisen. Onko se sitten paljon vain vähän? Minusta se ei ole niin paljon etteikö sitä kannattaisi osana tuota kokonaisuutta maksaa.

Saa nähdä, tuleeko Laajasalo-keissistä taas yksi H/K-pyörittelyjen kohde. Oikeastihan noilla H/K-luvuilla ei ole ollut mitään merkitystä, kun meillä on rakennettu joukkoliikennehankkeita. Mutta nyt saattaa käydä niin, että On Sovittu puolustaa Hakaniemeä sellaisella H/K-luvulla, jossa meritäyttö on kallista, vaihtoyhteydet arvossa arvaamattomassa, valoetuudet täydellisiä ja toisaalta maanarvon nousut ja kunnallisverotulojen erotukset kokonaan unohdettu. Jos näin käy, vaatisi poliitikoilta ennennäkemätöntä rohkeutta todeta, että rakennetaankin se parempi vaihtoehto, kaikesta valmistelusta huolimatta.
 
Mikko Särelä ehdottaa blogissaan, että Merihaan ja Toisen linjan kautta Helsinginkadun tulevalle rautatieasemalle.

kartta

Tuo linjaus on ihan mielenkiintoinen.

Tässä esimerkkikartta, jossa mennään radan ali ensi linjan päästä ja matkalla on pysäkki radan alla samassa tasossa kuin missä Helsinginkatu alittaa radan. Tämä toki edellyttää myös Helsinginkadun asemaa. Samalla muodostuisi kokonaan uusi poikittainen raitiolinja, tuossa suunnassa pitäisi muuten olla mukavasti matkustajapotentiaalia. Tunnelipätkä on esitetty punaisella. Ensi linjan päässä on kyllä aika haastava korkeusero, mutta jos siitä tulee ongelma, tunnelin voi aloittaa pidemmältä.

Suunnitelma on minusta mahdollinen myös ilman Helsinginkadun asemaa, silloin toteutuskustannus olisi kyllä matalampi.

Hesari - toista linjaa.jpg

Hesari - toista linjaa 2.JPG

Mitä enemmän eri vaihtoehtoja pyörittää, sitä paremmalta Hakaniemen linjaus minusta muuten vaikuttaa.
 
Kieltämättä tuo alkaa vaikuttaa hyvinkin kiinnostavalta, tuo Helsinginkadun kautta Töölöön vievä reitti. Se parantaisi myös poikittaisliikennettä ja välttäisi pahimmat pullonkaulat kuten Pitkänsillan. Epäilenpä vain, että kun tämä ei tässä vaiheessa ns. virallisten vaihtoehtojen joukossa ole, se saattaa jäädä ilman kunnollista harkintaa ja selvitystä. Voihan tuossakin suunnitelmassa toki myös olla jokin ongelma, jota esim. allekirjoittanut ei vain vielä tältä istumalta keksi. Ja toki nykyiseen "keskustaan" pääseminen vaatisi laajasalolaisilta vaihtoa, mutta moneen muuhun paikkaan pääseminen helpottuisi.
 
Voihan tuossakin suunnitelmassa toki myös olla jokin ongelma, jota esim. allekirjoittanut ei vain vielä tältä istumalta keksi.

Helsinginkadun asemasta ei taida olla kummoistakaan selvitystä tehtynä, ja sen rakentaminen todnäk edellyttäisi lisää Linnunlaulun kallioiden jyrsimistä, mistä tulisi älämölöä. Asema ei liene myöskään mukana ratapihan remonttihankkeen suunnitelmissa, jotka ovat ymmärtääkseni pitkällä ja etenemässä rakentamisvaiheeseen lähitulevaisuudessa. Ts. aseman rakentaminen ajoissa niin, että se valmistuisi Laajasalon raitiotien kanssa yhtaikaa vaatisi aika pikaista suunnan muutosta.
 
Kieltämättä tuo alkaa vaikuttaa hyvinkin kiinnostavalta, tuo Helsinginkadun kautta Töölöön vievä reitti. ... Ja toki nykyiseen "keskustaan" pääseminen vaatisi laajasalolaisilta vaihtoa, mutta moneen muuhun paikkaan pääseminen helpottuisi.
Laajasalon raitiotie on yhteys Laajasalosta Helsingin keskustaan, ei Hakaniemeen eikä Pasilaan. Laajasalon raitiotie ei myöskään ole metron syöttöliikennejärjestely, jossa vaihdetaan metroon Hakaniemessä Herttoniemen sijasta. Eihän lyhennettyyn metroon virallisen selityksen mukaan edes enää ketään mahdu, joten Hakaniemi ja sen vaihtomahdollisuusedut ovat joutavaa selitystä. Mihin ja miksi siellä vaihdettaisiin, jos se vaunu, jossa matkustaja on, on menossa Kaivokadulle?

Hakaniemi on keksitty siksi, että Kruununhaan asukasyhdistyksellä oli menneisyydessä puheenjohtaja, jolla oli poliittista vaikutusvaltaa ja ystäviä, jotka vastustavat Laajasalon ratikkaa siksi, että haluavat mieluumin liikennöidä Kruunuvuorenselän yli vesiliikenneyhteyttä. Vesiliikenneargumentti kaatui helposti, jäljelle jäi Liisankatu-argumentti. Senkin voi kaataa tekemällä asukkaille tiettäväksi, mikä ero on nykyisellä Liisankadulla ja Raitiotie-Liisankadulla. Mutta asukkaiden valistaminen vaikuttaa vaikealta, koska politiikassa on niin vaikea myöntää omia virheitä.

Helsingin keskusta on Töölönlahden eteläpuolella oleva alue Etelä-Espaan asti. Laajasalon ratikka tulee johtaa tälle alueelle. Ja täältä pois, joko länteen tai pohjoiseen, etelän suuntaa ei käytännössä ole.

Liikenneverkollisesti todennäköisesti fiksuin reitti on Liisankatu – puisto – rautatieaseman kävelytunnelin kohta (raiteden alta) – Mannerheimintie. Oikeasti fiksuinta olisi Lauttasaareen, mutta pyöräilijöiden kanssa on vaikea keskustella Baanasta. Tasojen käytöllä Rautatiekaduille saa kyllä mahtumaan Baanan ja ratikan, kunhan remontoidaan Manskun alitus. Mannerheimintielle pääsee sieltä, mistä Asema-aukion bussitkin. Ja pääseehän vanhalle verkolle myös Asema-aukion kautta, vaikka Kaivokadulle, mutta myös Postikadulle. Reikiä on, kun on halua.

Vaikein este tälle on unelma keskustatunnelista. Toisiksi vaikein ajatus siitä, että pelottava puisto rauhoitettaisiin läpi ajavalla ratikan nurmiradalla paikasta, jossa ihmiset eivät koskaan puistossa liiku. Kolmanneksi vaikeinta on varmaankin se, kuka tämän ajatuksen esittää.

Pohjoisranta on reitti Aleksille tai Espalle. Sieltäkin pääsee Lauttasaareen katuverkkoa. Ja reittejä, joihin Lauttasaarelaiset ovat jo bussien kanssa tottuneet. Itse Pohjoisranta vaan on täysin syrjässä ja siten huono reitti. Mieluummin vaikka Mariankatua.

Sillasta ymmärtääkseni voi tehdä läppäsillan, eikä hiililaivoja kulje mitenkään mahdottoman tiheään. Maailmalla on kyllä vastaavia siltoja, joilla kulkee raitioteitä. Kaupungin kannalta päätöksessä on vaan aika monta muuttujaa, ja kyse on kai enemmänkin siitä, millainen energiantuotanto tuleville vuosikymmenille halutaan. ...
Kyllä, se on ollut selvä asia jo 10 vuotta. Ja Salmisaaressa on vuosikymmenet ollut voimalaitos, jonka hiili tuotiin läppäsillan kautta. Sillan nimi on Lauttasaaren silta. Kun hiilikasan tontti kävi kylliin kalliiksi, läppäsilta kävi tarpeettomaksi, kun hiilivarasto kaivettiin luolaksi kallioon ja satama siirrettiin sillan eteläpuolelle. Ihan samalla tavalla voi tehdä Sompassakin, jossa hiilikasan tontti käy kalliiksi, ja laivojen purkupaikan voi sijoittaa ratikkasillan eteläpuolelle, kun kaivetaan luolaa (kuten kovasti seudulla halutaan) polttoainevarastoksi. Siis ihan sama kuin Salmisaaressa.

Tällaista ei ole ehdotettu, mutta kaikenlaista muuta on ehdotettu, koska Helsingin energia ei tykkää siitä, että poliitikot haluavat luopua halvasta hiilestä, jonka maailmanmarkkinahinta varmaan laskee edelleen, koska kysyntä heikkenee ympäristösyistä. Laajasalon ratikka on tässä vain yksi pelinappula, samoin voimalaitoksen viereen johtaneen rautatien hävittäminen (ettei voi tuoda biomassa junalla sieltä, missä se kasvaa sisämaassa), jonka kaavoittajat tekivät mielellään, kun radat eivät kiinnostaneet kuten kadut.

Helsinginkadun asemasta ei taida olla kummoistakaan selvitystä tehtynä,...
Ei, eikä varmaan tehdäkään, koska sehän on pisaravastainen ajatus. Nostankin siksi hattua ja peukutan Särelää asian esittämisestä.

Antero
 
Laajasaloa suunnitellaan siltä pohjalta, että vaunut ovat 45 metriä pitkiä ja kaksisuuntaisia. Kaksisuuntaisuus sinänsä ei tietenkään estä silmukan käyttöä – jos tilaa on ja silmukka tuntuu sopivalta, niin se on jopa pussinperää parempi lyhyemmän kääntöajan vuoksi.

Yliskylään suunnitellaan 2-suuntavaunuja. Kruunuvuorenrannan haaralle suunnitellaan liikennöintiä nykykalustolla. Yliskylä on noista paljon kuormitetumpi, ja siellä on myös jatkopotentiaali Vartiosaareen ja Santahaminan suuntaan (haarautuen tosin ennen Yliskylää). Kruunuvuorenrannan haara on pussinperä.

Liisankatu on piirretty niin, ettei siellä ole yhtäkään parkkipaikkaa. Se on sitten makuasia ja näkökulmakysymys, viekö ratikka vai fillarit ne parkkipaikat pois, mutta poikkarissa on vain jalkakäytävät, fillarikaistat ja ratikka+autokaistat.

Mä en haluaisi nähdä ratikoiden runkolinjaa kadulla, jossa autot on pysäköity peilit parikyt senttiä ratikasta. Ne parkkipaikat on pakko ottaa pois, ja pyöräkaista on ennen kaikkea tapa pitää siitä pysäköijiä poissa.

---------- Viestit yhdistetty klo 19:47 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 19:44 ----------

Sitten asiasta toiseen. Luin Hesarissa Laajasalon sillasta ja sain sellaisen käsityksen että jos silta rakennetaan niin Hanasaaren voimalaitos joudutaan sulkemaan koska hiililaivat eivät pääsisi sillan ali. Voiko se pitää paikkansa? Eikö sillasta voisi tehdä läppäsilta? Jos näin on että voimalaitos joudutaan sulkemaan niin en ihmettele miksi siltaa on vastustettu paitsi NIMBY-syistä myös "kabineteissa". Korjatkaa jos olen väärässä!

Helsingin energian virallinen kanta on, että läppäsillan kanssa voimalan toiminta ei onnistu ja että voimalaa ei voi yhteensovittaa ratikan kanssa.

Siksi päätös voimalan tulevaisuudesta ratkaistaan valtuustossa ensin, ja Kruunuvuoren ratikkayhteys vasta sen jälkeen.

Oikeasti tietenkin voimalaan voidaan toimittaa hiiltä vaikka kuinka monella erilaisella ratkaisulla, vaikka siinä olisi kiinteä silta edessä. Matalilla proomuilla, rekoilla, hihnalla... Ne vaan tulevat vähän kalliimmiksi ja siis heikentävät toiminann taloudellisuutta. Mutta jos se voimala siitä lähtee, ei tähän keskusteluun tarvitse mennä.

---------- Viestit yhdistetty klo 19:49 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 19:47 ----------

keskustan ainoa mahdollinen lähellä pintaa kulkeva itä-länsisuuntainen raitiotunnelipaikka menee sitten varmaan pyöräilylle.

Siinä vähän pohjoisempana menee myös keskustatunnelin varaus. Tosin hiukan syvemmällä, mutta pääsisi siitä nousemaan Baanalle. Ratikalla siis, pyörällä voisi olla ikävä mäki.
 
Yliskylään suunnitellaan 2-suuntavaunuja. Kruunuvuorenrannan haaralle suunnitellaan liikennöintiä nykykalustolla. Yliskylä on noista paljon kuormitetumpi, ja siellä on myös jatkopotentiaali Vartiosaareen ja Santahaminan suuntaan (haarautuen tosin ennen Yliskylää). Kruunuvuorenrannan haara on pussinperä.

Olen ymmärtänyt niin, että 2-suuntavaunuja hankitaan sen verran paljon, että niillä voidaan hoitaa sekä Yliskylän että Kruunuvuorenrannan liikenne, eli jälkimmäisen pysäkit mitoitetaan myös näille. Mutta Kruunuvuorta toisaalta voitaisiin operoida ja operoitaisiin myös 1-suuntavaunuilla esimerkiksi tilanteessa, jossa niitä 2-suuntavaunuja on kolarikorjauksissa tai jostain muusta syystä poissa liikenteestä. Tämä on minusta fiksua kaluston optimointia, sillä silloin kun 2-suuntavaunut tulevat, niille ei vielä ole muita käyttökohteita Helsingissä. Varavaunut on joka tapauksessa hankittava (varsinkin jos Yliskylään ei tule silmukkaa ja jos Kaivokadun päättärijärjestelyt ovat silmukattomat eli Yliskylään ei voida ajaa vanhalla kalustolla) ja on fiksua lähteä siitä, että se varakalusto ei seiso toimettomana vaan tienaa rahaa sitten Kruunuvuoren linjalla.

Pidemmällä tähtäimellä pitäisi tietysti päästä siihen, että 45-metrisiä vaunuja voidaan käyttää ainakin Manskulla, Hämeentiellä ja Mäkelänkadulla. Mutta luulen, että aika pitkään Laajasalo on niiden ainoa käyttökohde (+ ehkä Jokeri).

Mä en haluaisi nähdä ratikoiden runkolinjaa kadulla, jossa autot on pysäköity peilit parikyt senttiä ratikasta. Ne parkkipaikat on pakko ottaa pois, ja pyöräkaista on ennen kaikkea tapa pitää siitä pysäköijiä poissa.

Mä en haluaisi nähdä minkäänlaista ratikkaa kadulla, jossa autot on pysäköity peilit parikyt senttiä ratikasta. :) Se on ihan selvä, että jos Liisankadulle tulisi ratikka, sieltä lähtisi parkkipaikat. Riippumatta siitä, tulisiko niiden tilalle fillarikaistat tai vaikka puurivit.

Toisaalta mä luulen, että tässä nimenomaisessa tapauksessa käy niin, että ratikka ei tule Liisankadulle, mutta ne parkkipaikat lähtee joka tapauksessa jossain vaiheessa, koska se on katu joka aika kipeästi tarvitsee fillarikaistat. Ainoa suora itä-länsisuuntainen yhteys Krunan sisällä.

Laajasalon raitiotie on yhteys Laajasalosta Helsingin keskustaan, ei Hakaniemeen eikä Pasilaan. Laajasalon raitiotie ei myöskään ole metron syöttöliikennejärjestely, jossa vaihdetaan metroon Hakaniemessä Herttoniemen sijasta. Eihän lyhennettyyn metroon virallisen selityksen mukaan edes enää ketään mahdu, joten Hakaniemi ja sen vaihtomahdollisuusedut ovat joutavaa selitystä. Mihin ja miksi siellä vaihdettaisiin, jos se vaunu, jossa matkustaja on, on menossa Kaivokadulle?

Mä laajentaisin vähän ja sanoisin, että Laajasalon raitiotie on sekä yhteys Laajasalosta Helsingin keskustaan mahdollisimman nopeaa ja sujuvaa reittiä (lue: Pohjoisranta) että yhteys Pasilaan. Kun meillä joka tapauksessa on tavoitteena saada ratikkalinja (Tapiola)–Munkka–Pasila–Kalasatama, niin on luontevaa jatkaa sitä linjaa Laajasaloon asti, jotta Laajasalon yhteydet ovat monipuolisemmat. Tällöin se keskustaratikka saa palvella vain keskustaa, Pasilaan pääsee vaihdotta ja kaikki ne suuret massat (heh), jotka pyrkivät Lahdenväylän busseihin ja Etelä-Espooseen, voivat tältä Laajasalo–Pasila-linjalta kätevästi vaihtaa jatkoyhteyksilleen.

Mä jotenkin kovasti vierastan sitä keskustelua, jossa korostetaan näitä tällaisia Laajasalo–Matinkylä-reitityksiä. Virrat eivät vaan mitenkään voi olla kovin suuria, ja mun mielestä on jonkinlaista itsepetosta korostaa sitä Hakaniemeä vaihtopaikkana. Joo, kyllä sieltä pääsee vaihtamaan moneen suuntaan, mutta onko niitä vaihtajia todella niin paljon, että se keskustayhteys kannattaa uhrata? Miettikää nyt sitä äärirajoilla olevaa Pitkääsiltaa sekä Siltasaarenkadun ja Kaisaniemenkadun sekakaistoja. Miettikää kuinka sujuvasti ratikka päästetään läpi Hakaniemensillan risteyksestä, kun se muuttuu eritasosta liikennevaloristeykseksi. Ja niin edelleen.

Pohjoisranta on reitti Aleksille tai Espalle. Sieltäkin pääsee Lauttasaareen katuverkkoa. Ja reittejä, joihin Lauttasaarelaiset ovat jo bussien kanssa tottuneet. Itse Pohjoisranta vaan on täysin syrjässä ja siten huono reitti. Mieluummin vaikka Mariankatua.

Pohjoisranta on syrjässä, ja tässä tapauksessa sanoisin, että hyvä niin. Kruununhaassa on ratikkapalvelu jo, tämä Pohjoisrannan yhteys (vaikka Liisanpuiston kohdalle kannattaakin tehdä pysäkki) ei palvele Krunaa eikä sen ole tarkoituskaan palvella sitä. Mä ajattelisin Pohjoisrantaa virtuaalisena tunnelina, nopeana siirtymäosuutena, joka nyt vaan sattuu olemaan siinä missä se on. Ratikka on siinä täysin riippumaton muista tienkäyttäjistä. Edes Liisankadun risteykseen ei tarvita ratikalle valoja, jos se halutaan siltä pohjalta suunnitella. Ratikka pääsee Nihdistä asti käytännössä pysähtymättä Meritullintorille saakka ilman, että sen täytyy tehdä kompromisseja autojen kanssa tai että autot kärsivät.

Joku voi tietysti väittää, että se Hakaniemen kautta kulkeva ratikkakin pääsee pysähtymättä Nihdistä Kaisaniemenkadulle, mutta kun minä en mitenkään jaksa uskoa siihen. Siinä on niin monta suurta konfliktipistettä ja niin paljon muuta ratikkaliikennettä.
 
Miettikää nyt sitä äärirajoilla olevaa Pitkääsiltaa sekä Siltasaarenkadun ja Kaisaniemenkadun sekakaistoja. Miettikää kuinka sujuvasti ratikka päästetään läpi Hakaniemensillan risteyksestä, kun se muuttuu eritasosta liikennevaloristeykseksi. Ja niin edelleen.

Josta päästään taas siihen, että järjenköyhää on touhua ajaa bussirallia Pitkäsillan yli keskustaan. Ehkäpä näemme vielä sen päivän, jolloin pintajoukkoliikenne Kurvista keskustaan hoidetaan vain ratikoilla, joiden liikkumisen sujuvuuteen on todella satsattu. Huoh... sama pätee tietysti Manskuunkin.
 
Mä jotenkin kovasti vierastan sitä keskustelua, jossa korostetaan näitä tällaisia Laajasalo–Matinkylä-reitityksiä. Virrat eivät vaan mitenkään voi olla kovin suuria, ja mun mielestä on jonkinlaista itsepetosta korostaa sitä Hakaniemeä vaihtopaikkana. Joo, kyllä sieltä pääsee vaihtamaan moneen suuntaan, mutta onko niitä vaihtajia todella niin paljon, että se keskustayhteys kannattaa uhrata?

Seudun kasvun painopiste tulee länsimetron myötä olemaan Etelä-Espoossa. Siellä on oikeat tontinomistajat ja vahva tahtotila, ts. ei ole tarvetta suojella mitään peltihallikeskittymiä.
 
Seudun kasvun painopiste tulee länsimetron myötä olemaan Etelä-Espoossa. Siellä on oikeat tontinomistajat ja vahva tahtotila, ts. ei ole tarvetta suojella mitään peltihallikeskittymiä.

Etelä-Espooseen on tosin tulossa "omat" asukkaansakin niihin työpaikkoihin, joita sinne tulee määrä X, ettei sinne pitäisi sikäli suuntautua mitään merkittävästi suurempaa kansainvaellusta Helsingin itäisestä ja koilisesta suurpiireistä. Jonkin verran toki matkustus lisääntyy, mutta idästä on joka tapauksessa pitkä matka länteen, joten se ei ole erityisen houkuttelevaa sikäli.

Pakko toki myöntää, että erityisesti Pisaran myötä tuo suora yhteys Yliskylästä ja Kruunuvuorenrannasta Hakaniemeen olisi houkutteleva, MUTTA jos hinta on se, että koko itäisen ja koilisen kantakaupungin alueen ratikkaliikenne jäisi edelleen pelkän Pitkänsillan raideyhteyden varaan, niin ei kiitos.
 
Etelä-Espooseen on tosin tulossa "omat" asukkaansakin niihin työpaikkoihin, joita sinne tulee määrä X, ettei sinne pitäisi sikäli suuntautua mitään merkittävästi suurempaa kansainvaellusta Helsingin itäisestä ja koilisesta suurpiireistä. Jonkin verran toki matkustus lisääntyy, mutta idästä on joka tapauksessa pitkä matka länteen, joten se ei ole erityisen houkuttelevaa sikäli.
Juuri näin. Ihmisillä on myös Metro-Espoossa yhtä pajon tunteja vuorokaudessa kuin nyt, joten vaikka metro ulottuisi Porvooseen, Matinkylän ja Porvoon välille ei tule yhtään enempää liikkumista kuin nytkään. Matka-aika ratkaisee, ei se, kuluuko aika omassa autossa, bussissa vai muovipenkkimetrossa.

On myös hyvä ymmärtää, että suurista puheista huolimatta Espoon kaavoitus ei ole muuttunut yhtään miksikään sen perusteella, että sinne nyt rakennetaan metroa. Siitä lähtien kun Espoo viime vuosikymmenellä sai ensimmäisen yleiskaavansa, se ei ole muuttunut miksikään, vaikka viime vuoden kesälläkin tehtiin muka mullistava uusi MAL-sopimus. Siinä ei muuttunut Espoon osalta yhtään mikään, eli Espoo sai edelliseltä hallitukselta metron valtiontukilupauksen tyhjästä.

Seudun kasvun painopiste tulee länsimetron myötä olemaan Etelä-Espoossa. Siellä on oikeat tontinomistajat ja vahva tahtotila, ts. ei ole tarvetta suojella mitään peltihallikeskittymiä.
Vaikka Espoossa ei Länsiväylän käytävässä ole suojeltavia peltihalleja, siellä on paljon pahempaa, eli laajaa omakoti- ja pientalomattoa ja niiden tontinomistajat. Ja vahva tahtotila sille, että mikään ei muutu. Sitä tahtotilaa on esitelty Espoon valtuustolle kehumalla omakotionttien hintojakin, kuinka metro niitä nostaa.

Ja vaikka joku tontinhinta nousisikin, Espoossa tuskin tulee sitä päivää, että Espoo perisi hinnannoususta jotain metron maksamiseen. Siten hintaspekuloinnit ovat joutavaa huulten heiluttelua.

Antero
 
Laajasalon raitiotie

Laajasalon raitiotien rakennustyöt ovat pidemmällä kuin äkkiseltään saattaisi arvata. Oheinen kuva on Koirasaarentien ja Stansvikintien risteyksestä. Kadun keskeltä puuttuu enää kaksi raidetta ja ajolangat.:lol: Valmiina ovat pysäkkikoroke, kaiteet, roiskesuojat, suojatiemerkinnät ja jopa sadekatoksen paikka. Kadun keskeneräisyyden vuoksi ajoneuvoliikenne on ohjattu käyttämään tätä keskellä olevaa väylää.
 

Liitetiedostot

  • Laajasalo_pysäkki.jpg
    Laajasalo_pysäkki.jpg
    82.6 KB · Lukukerrat: 711
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös