Raitiotien ratahan ei ulotu päivällä yhtään pidemmälle kuin yöllä. Se, että metro ei aja yöllä ja yöksi joudutaan sen vuoksi järjestämään täysin toisenlainen linjasto, taitaa harhauttaa koko yöliikenteen ajattelun.
Päivä- ja yöliikenteellä ei periaatteessa ole muuta eroa kuin kysynnän väheneminen niin, että voidaan ajaa harvempaa vuoroväliä kuin päivällä. Palvelualueen tarve on periaatteessa sama asuinalueilla ja keskustassa, ainoastaan puhtaasti työpaikka-alueet, joissa ei ole vuorotyötä, voidaan öisin jättää palvelematta.
Yksinkertainen ratkaisu on ajaa Laajasalon kolmea linjaa kutakin yhdellä vaunulla - jos kapasiteetti riittää. Vuoroväli asettuu sen mukaan, kauanko yhden sivun ajamiseen menee. Jos esim. kiertoaika on tunti, Laajasaloon on tarjolla yöliikenteessäkin 20 min. vuoroväli linjojen yhteisellä osuudella.
Ne alueet, jotka päivisin palvellaan busseilla, palvellaan busseilla myös öisin. Ja luonnollisesti synkattuna ratikan aikatauluihin. Ainoa merkittävä poikkeus on, että metro ei kulje Herttoniemeen. Mutta toisaalta Herttoniemen kautta kulkee useita itään meneviä yöbussilinjoja. Siten se Laajasalon bussilinja, joka ajaa päivisin metroasemalle, voi ajaa sinne öisinkin, ja siten tarjolla on sama palvelu kuin päivisin, joskin harvennetulla vuorovälillä.
Nämä olivat vain periaatteita, en ole aikatauluttanut näitä sen tarkemmin. Mutta luultavasti tämä toimii minimiperiaatteella näin ja palvelu on kaupunkilaisten kannalta paras mahdollinen sen kannalta, ettei tarvitse miettiä ja opetella erikseen yöliikennettä. Kunhan vain muistaa, että yöliikenteessä on toinen vuoroväli kuin päivällä.
Ratikan etu tämäkin, eli ei ole tätäkään metron haittaa.
Antero