Alustavien kaavailujen mukaan nelonen jäisi Merisotilaantorille, mutta Laajasaloon kulkisi kaksi linjaa. Toinen kääntyisi Mikonkadun ja Manskun kautta takaisin, mutta toinen veisi sitten jonnekin vielä suunnittelemattomaan paikkaan (Töölön tai Kampin suuntaan).
Herttoniemen metroasemalle ja eteenpäin Jokerille voisi vallan hyvin kulkea raitiolinja, mutta itse laittaisin nyt jäitä hattuun, että saataisiin edes pää auki ja se ensimmäinen linja tehtyä. Yliskylässä ratikkaan jo varaudutaan uudessa kaavassa, ja siihen on suhtauduttu niin monelta taholta ei vain vakavasti vaan myös positiivisesti, että hanke alkaa vaikuttaa hyvin todennäköiseltä.
Bussiyhteydet (mm. Santahamina, Jollas, Gunillantie) Herttoniemeen tulevat säilymään aivan varmasti, ja yhteys on tärkeä toissijainen yhteys myös ratikan vaikutuspiirissä asuville, sillä asiointimatkoja itään tehdään varmasti. En tiedä, onko matkoja ja määränpäitä alueella tutkittu, ilmeisesti ei, sillä Kruunuvuorenrannan joukkoliikenneselvityksessä tutkittiin ainoastaan keskustaan suuntautuvia matkoja.
Odotettavissa on, että liityntäbusseista ei vaihdetakaan jatkossa vain metroon vaan myös, ja pääosin, ratikkaan kun mennään keskustaan. Tämä on sikäli hyvä, että se tasaa bussikuormia (karkeasti niin, että siinä missä santislaiset jäävät pois niin itään menevät laajasalolaiset nousevat kyytiin) eli bussiliikenteen käyttöaste nousee ja sitä myöten sen tappiot pienenevät.
Tuo köysirataidea on ihan hauska. Ennemmin näkisin turistimagneettina tuollaisen kapistuksen kuin uuden, kalliin lauttayhteyden. Mitä todennäköisimmin imagovesiliikenteen liikennöintikustannukset olisivat suuremmat kuin tuon köysiradan. Mikään joukkoliikenneratkaisu tuo köysirata ei tietenkään ole, ellei sitä sitten jatketa idässä halki Laajasalon ja lännessä Erottajalle ja Kamppiin asti. Ilmaratahan meiltä vielä keskustasta puuttuukin :d
Kuriositeettina mainittakoon taas kerran, että Suomenlinnan liikenteen hoito raitiovaunutunnelina tulisi halvemmaksi kuin vesiliikenteenä. Sisältäen myös investoinnin kuoletuksen. Tiedot tosin jo 1980-luvulta.