Tukholma tuplaa kertalipun hinnan

Jo silloin siirryttiin systeemiin, jossa kertalipun sai ennakkoon ostamalla puoleen hintaan. Kertalippu vaunusta tai asemalta 20 kr, ennakkokertalippu 10 kr (10 lipun vihossa, käytännössä siis 10 matkan sarjalippu).

Vyöhyketaksa ei koske kausilippuja. Kausiliputhan ovat Tukholman läänissä jo vuosikausia olleet koko läänin lippuja. Esim. 30 päivän lippu nyt 600 kr, huhtikuun alusta 620 kr (haltijakohtaisia pahvikortteja, joissa magneettiraita asemien porttirahastusveräjistä kulkemiseen - kortin voi myös näyttää lippuluukulla spärrvaktille).
Pienet korjaukset: etukäteen ostettu Enhetstaxa-lippu oli 18 kruunua aikuisilta, joten ero oli ainoastaan 2 kruunua.
Ja toiseksi: kausiliput eivät ole henkilökohtaisia, eivät ole enää vuosiin.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Kaikista Pressbyrån-kioskeista saa kaikkia sortteja

Tässä ketjussa paljon keskustelua aiheuttanutta 24- tai 72-tunnin lippua ei ainakaan saa kaikista Pressbyråneista. Gullmarsplanilla yritin viime lokakuussa ostaa 24-tunnin korttia kioskista, joka on aseman lippuhallin ulkopuolella linjan 160 lähtöpysäkin vieressä. Myyjä kertoi, että he eivät myy siinä kyseisessä kioskissa lippua, mutta sisällä lippuhallissa on toinen Pressbyrån josta lipun voi ostaa.

No, meidän joukkoliikenteen käyttäjien ei kannata murehtia ja miettiä päätämme kipeäksi, mistä kioskista lipun voi ostaa ja mistä ei, sillä SL:n verkkosivuilla on lista jälleenmyyntipaikoista.
 
Gullmarsplanilla yritin viime lokakuussa ostaa 24-tunnin korttia kioskista, joka on aseman lippuhallin ulkopuolella linjan 160 lähtöpysäkin vieressä. Myyjä kertoi, että he eivät myy siinä kyseisessä kioskissa lippua, mutta sisällä lippuhallissa on toinen Pressbyrån josta lipun voi ostaa.

Ok. Minä olen ostanut ko kortteja usein kun ollut vierailijoita ja varmastikin olemme silloin sattuneet niille 'isommille' kioskeille jossa niitä on myyty...Sorry.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Kysymys: Missä hornassa siis on Vikingillä tai Siljalla saapuvan matkailijan lähin 24-tunnin lipun ostopaikka?

Täällä on mainittu joitain tupakkakioskeja jossain poissa itse linjojen varsilta.

Helsingissä lipun saa ostettua lähimmältä kuljettajalta!
 
Helsingissä lipun saa ostettua lähimmältä kuljettajalta!

No onpa hienoa!

Siinä sitten muut matkustajat odottelevat, kun selvitellään lipun ostoa. Aikataulu pettää, keskinopeus laskee, ruvetaan haaveilemaan metrosta sinne ja metrosta tänne.

Tukholman ratkaisu on aivan oikea ja samaan suuntaan tulisi mennä myös Suomen suuremmissa kaupungeissa.

Mutta luopuminen kuljettarahastuksesta edellyttää sitä, että lippujen ennakkomyynti sujuu.
 
No onpa hienoa!
Vaunusta ostettu 24 t -lippu Helsingissä on sata kertaa parempi, kuin että "menkää Pippi Långstrumpgatan 27:n tupakkakauppaan (missä se sitten onkaan?), siellä niitä myydään, mutta varautukaa lottopäivinä 10 metrin jonoon". Aina asiakas lippua ostaessaan on saanut hieman jonottaa, oli sitten missä tahansa! Makuasia toki on, kun ummikkoja juoksutetaan johonkin kivijalkakioskiin, että onko se heidän kannalta järkevää ja antaako se oikeimman ensikäsityksen vierailumaan palvelukulttuurista. Ruotsin satamissa saa kyllä aika surkean käsityksen tässä kohtaa!

Helsingissä nyt toimitaan tänään näin, eli alkuperäinen kysymykseni Tukholmasta oli se, jos se ei vielä kaikille auennut, että mistä NYT voi sen 24 t -lipun ostaa. Vision siitä, että lippuja ei Helsingissä tulevaisuudessa voi ummikko ostaa helpoimmalla tavalla kuljettajalta, saa tässä kohtaa unhoittaa. Saatu vastaus oli nyt komentti johonkin muuhun, jos ymmärsin oikein. Tai sitten se oli politiikkaa eli vastataan aivan muuhun kuin esitettyyn kysymykseen.

Helsingissä Vikingillä 4T:ssä liput voi ostaa vaunun seistessä päätepysäkillä eikä haittaa aikatauluja ja 3:lla se on puhdas aikataulukysymys Eteläsataman pysäkillä. Siihen vain laivojen aikoina lisätään riittävä aika, niin ei aikataulu mätä. Muilla kotimaisilla kiskoliikenneyhtiöillä tuollainen aikataulutusongelman hallinta kyllä osataan.
 
Kysymys: Missä hornassa siis on Vikingillä tai Siljalla saapuvan matkailijan lähin 24-tunnin lipun ostopaikka?

Vikingin terminaalia lähimpänä sijaitsevat
Söder Tobak, Bondegatan 57
Wroods Tobak, Folkungagatan 103
SL-Center tai Pressbyrån, Slussenin metroasema

Siljan terminaalia lähin myyntipiste on Gärdetin Tunnelbana-asema.

Kuljettajamyynnistä ei Tukholmassa hyötyisi kuin Vikingillä saapuessa hieman kun voisi aloittaa reissailun turistilipulla heti Nackan tai Värmdön bussilla terminaalin edestä. Siljalla saapuessa lienee parempi että kioski myy lipun, eikä tunnelbaanajunan kuljettaja, vai kuinka? :p
 
Lauria nöyrästi kiittäen asiallisesta vastauksesta!

Siis raideliikenneihminen kävelee vastakin entistä AB Saltsjöfartin satamaratapihan pohjaa ja sataman möljää seuraten Slussenille ja hommaa sieltä tarvittavat pilettinsä tutusta SL:n konttorista. :)

On siis muuten todella alkeellista hommaa verrattuna Hesaan jos puhutaan asiaa!
 
Viimeksi muokattu:
Siinä sitten muut matkustajat odottelevat, kun selvitellään lipun ostoa. Aikataulu pettää, keskinopeus laskee, ruvetaan haaveilemaan metrosta sinne ja metrosta tänne. Tukholman ratkaisu on aivan oikea ja samaan suuntaan tulisi mennä myös Suomen suuremmissa kaupungeissa.

Tampereella mitä nyt katselee lippukäytännön vaikutuksia matkan sujuvuuteen, niin suurimmat heikkoudet eivät ole mielestäni kertalipuissa, sillä kahden euron tiskiin lyöminen ja kuitin vastaanottaminen vie aikaa noin 10 sekuntia. Samalla voi kaksikin kortin käyttäjää leimata ja mennä vierestä ohi. Kertalippujen käyttäjiä on kuitenkin varsin pieni osa, joten suurta vaivaa he yksinään eivät tuo.

Sen sijaan tekniset heikkoudet erityisesti seutuliikenteen korteissa, matkahuollonko ne nyt ovat, pidentävät pysähdysaikoja merkittävästi. Korttia joutuu asettamaan lukijaan useita kertoja ja käyttäjiä on ajankohdasta riippuen jopa enemmän kuin kertalipun käyttäjiä.

Asiakkaita ei pidä juoksuttaa lipun perään, varsinkin kun tavoitteena on esteetön palvelu. Lipun saannin on oltava vaivaton ja helposti sisäistettävä prosessi, joka onnistuu niin turistilta kuin päivittäismatkaajalta. Lipputekniikkaa voidaan kehittää yhtä hyvin bussin sisällä tai pysäkkialueellakin.

Pahimpia viivästyttäjiä ovat myös arvokortin lataaminen bussissa ja pysäkkikohtaiset taksat. Nämä tekijät eivät liity ensinnäkään kaikkiin kuntiin, eivätkä myöskään kertalipun ongelmiin, mutta ovat mielestäni kehitysjärjestyksessä huomattavasti korkeampia prioriteetteja.
 
Viimeksi muokattu:
Voipi olla, että Tukholman puolella asiaa ajatellaan vähän eri tavoin kuin täällä Suomipoika-maassa... ;)

Tukholman joukkoliikennevälineissä kelpaa maksuksi myös Tukholma-kortti, jonka voi ostaa, vaikka nyt heti ja missä vain, suoraan netistä. Svenssonien mielestä alkeellisuuksista puhuttaessa katse saattaisi tämän valossa kääntyä hieman muualle kuin mitä tuolla edellä esitettiin... :)

Minulle on joskus vuonna 1 ja 2 ennen vuosituhannen vaihdetta ostettu Tukholma-kortti suoraan laivaterminaalissa. Eipä siinä tarvittu sen enempää SL-centereitä kuin tupakkikioskeja mihinkään. Värtanin satamassa sitten hypättiin Scania-Vabis Capitoliin ja ajaa hurautettiin Ropsteniin, mistä matka jatkui suvereenin onnellisesti tunnelijunalla vanhaan kaupunkiin. Ja ruotsalaistyylinen asianmukaisuus sen kuin kukoisti.

Jos haluaa maksaa paljon ensimmäisestä matkastaan, toki voi ostaa kuskilta kertalipun. Voi sitten vaikka ylpeillä sillä, että on päässyt tukemaan korkeatasoista joukkoliikennettä ihan omakohtaisesti oikein kunnolla. ;)
 
Tukholman joukkoliikennevälineissä kelpaa maksuksi myös Tukholma-kortti, jonka voi ostaa, vaikka nyt heti ja missä vain, suoraan netistä.
Todettakoon kuitenkin, että pelkästään joukkoliikenteessä matkustelua varten ei tyyristä Tukholmakorttia kannata ostaa. Kortti on tarkoitettu tavallisille turisteille, jotka vierailevat useissa eri museoissa myös, sekä ehkä matkustelevat saaristolaivolla yms. Tukholmakortti muuttuu edulliseksi vasta, kun tekee paljon asioita (lyhyessä ajassa).

Hörhö joutuu siis maksamaan kalliin kertamaksun (ensimmäisessä bussissa) tai poikkeamaan tupakkakioskilla laivasta poistuttuaan.
 
Tallinassa ei ole sitäkään mitä STO

Kyllä on hienosti asiat kuitenkin Tukholmassa verrattuna Tallinnan sadamaan, mistä ei ole miinkäänlaista yleistä liikennettä keskustaan.
Takseja toki löytyy niin virallisia kuin pimeitäkin.
Tosin niitä pimeitä saa varoa Tukholmassakin.
 
Vs: Tallinassa ei ole sitäkään mitä STO

Kyllä on hienosti asiat kuitenkin Tukholmassa verrattuna Tallinnan sadamaan, mistä ei ole miinkäänlaista yleistä liikennettä keskustaan.

Näinkö on? Omien kokemusteni mukaan linja 2 kulkee satamasta keskustan kautta lentokentälle. Kävelymatka lähimmälle ratikkapysäkille on myös kohtuullinen.

Kun Talllinn Card oli ainoa matkailijalle sopiva kausilippu, niitä sai satamasta. En tiedä miten nykyään on tilanne, kun joukkoliikenteellä on omia päivälippuja.
 
On siis muuten todella alkeellista hommaa verrattuna Hesaan jos puhutaan asiaa!
Ja moneen muuhunkin suureen kaupunkiin verrattuna. Liekö ainoa eurooppalainen metrokaupunki jossa ei ole lippuautomaatteja. Liikenne on ihan miellyttävää mutta lippupuoli niin hankalaa että tulee ikävä vaikkapa Hampuria ja Lontoota.
 
Vs: Tallinassa ei ole sitäkään mitä STO

Näinkö on? Omien kokemusteni mukaan linja 2 kulkee satamasta keskustan kautta lentokentälle. Kävelymatka lähimmälle ratikkapysäkille on myös kohtuullinen

Hienoa jos todella näin on, kaksi kertaa tunnissa pääsee keskustaan! :)
Aikataulun mukaan tosin ei taida mennä Virun bussiterminaalin kautta.
Onneksi Helsingissä on melko hyvät yhteydet joka terminaalista.
Skatalla ja Etelärannassa on spårat ja Länsisatamassa dosa jonka tilalle joskus on tulossa spåra.
 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös