Näytetään tulokset 1-3/3

Viestiketju: LVM Liikenne 2030 - ohjelma

 1. #1
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus LVM Liikenne 2030 - ohjelma

  LVM alkaa myös reagoida ilmastonmuutokseen. Mikä olisi joukkoliikenteen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ...?

  Lainaus Alunperin kirjoittanut LVM tiedote 29.3.2007

  Ilmastonmuutoksen hillintä liikennepolitiikan suurhaaste

  Ilmastonmuutoksen hillintä päästöjen vähentämisen avulla, arjen matkojen toimivuus ja Suomen kilpailukyvyn ylläpito ovat liikennepolitiikan tärkeimmät haasteet tulevaisuudessa. Liikennepolitiikan lähivuosien valintoja kartoittaa liikenne- ja viestintäministeriössä valmistunut virkamiesesitys Liikenne 2030.

  Liikenteen aiheuttamia kasvihuonekaasujen päästöjä on vähennettävä nopeasti ja määrätietoisesti. Tehokkaita keinoja ovat etenkin liikenteen kysynnän vähentäminen, energiatehokkuuden parantaminen sekä siirtyminen uusiin, vähäpäästöisiin polttoaineisiin.

  Eheään yhdyskuntarakenteeseen tähtäävä maankäytön suunnittelu on raportin mukaan keskeinen keino vähennettäessä kuljetusten ja liikkumisen tarvetta. Liikenteen kysyntää voidaan vähentää ja kulkumuotojen jakaumaa muuttaa ympäristöystävällisemmäksi etenkin taloudellisella ohjauksella. Kehitystä vievät kuitenkin tällä hetkellä vastakkaiseen suuntaan muun muassa työmatkavähennys ja käytön määrästä riippumaton autoedun verotus. Ne tukevat työvoimapoliittisia tavoitteita mutta toisaalta kannustavat pitkiin työmatkoihin.

  Ongelmana kaupunkiseuduilla on, että kasvu painottuu kaupunkien reuna-alueille ja kehyskuntiin, kauas palveluista ja työpaikoista. Jos yhdyskuntarakenteen hajaantumista ei pysäytetä, henkilöautoilun kasvu jatkuu. Kaupunkien nykyiset käytännöt joukkoliikenteen suunnittelussa ja rahoituksessa eivät parhaalla mahdollisella tavalla tue joukkoliikenteen kehittämistä kilpailukykyiseksi henkilöautoilun vaihtoehdoksi.

  Haja-asutusalueilla väestö harvenee ja ikääntyy. Kohtuulliset ja kohtuuhintaiset joukkoliikennepalvelut on kuitenkin turvattava. Kysynnän vähentyessä nykymallisen julkisen liikenteen järjestäminen on vaikeaa. Uusia toimintamalleja siis tarvitaan.
  Myös vähäliikenteisten teiden ja ratojen ylläpito taloudellisesti kestävällä tavalla on haastavaa.

  Liikennejärjestelmän tulee tukea myös Suomen kilpailukykyä. Erityistä huolta on kannettava keskusten välisistä yhteyksistä ja ulkomaanyhteyksistä. Myös toimivat liikennejärjestelmät suurissa kaupungeissa edistävät elinkeinoelämää.


  Liikenne 2030 on liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan yhteistyönä tehty virkamiesesitys. Työn tarkoituksena on kannustaa yhteiskunnallista keskustelua liikennepolitiikan suunnasta ja tulevaisuuden linjauksista.

  Linkki pääraporttiin

  Linkki taustaraporttiin

 2. #2
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3355

  oletus Vs: LVM Liikenne 2030 - ohjelma

  Lupaavalta kuulostaa:

  Julkisen liikenteen palvelujen tehostaminen ja parantaminen edellyttää palvelutasosta päättämistä ja liikenteen suunnittelua nykyistä koordinoidummin. Palvelut suunnitellaan kuntaa laajempina kokonaisuuksina siten, että erilaiset ja myös eri hallintokuntien matkustus- ja kuljetustarpeet voidaan ottaa parhaalla mahdollisella tavalla huomioon liikennettä järjestettäessä.

  [...]

  Joukkoliikenteen järjestämisessä korostuu asiakaslähtöinen suunnittelu. Lähtökohtana ovat seudulliset tarpeet sekä seudullinen näkemys joukkoliikenteen roolista ja tavoitteista. Tämä merkitsee joukkoliikenteessä alueiden toimi- ja päätösvallan vahvistamista, mikä edellyttää asianmukaisia hallinnon resursseja. Toimintamalli valitaan siten, että hallinto pysyy kevyenä. Kilpailun esteitä poistetaan ja markkinoita avataan liikennepalvelujen tuottamisessa niin rautatieliikenteen ostoliikenteessä kuin tärkeimpien kaupunkiseutujen joukkoliikenteessäkin.
  Viimeisin muokkaaja vko; 29.03.2007 kello 17:59. Syy: viestin ulkoasu
  Sakari Kestinen

 3. #3
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7552

  oletus Vs: LVM Liikenne 2030 - ohjelma

  Lainaus Alunperin kirjoittanut ultrix Näytä viesti
  Lupaavalta kuulostaa:
  Lainaus Alunperin kirjoittanut LVM
  Kilpailun esteitä poistetaan ja markkinoita avataan liikennepalvelujen tuottamisessa niin rautatieliikenteen ostoliikenteessä kuin tärkeimpien kaupunkiseutujen joukkoliikenteessäkin.
  Näin kirjoitetaan virkamiestyössä. Virkamiehet ovatkin olleet tällä kannalla, mutta kun poliitikot ovat panneet hanttiin. Olisikohan meillä tällä kaudella viisastuneita kansanedustajia ja päästäisiin tässä eteenpäin.

  Antero

Vastaavia viestiketjuja

 1. Tampereen kaupunkiseutu 2030
  kirjoittanut cseres foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 25.02.2010, 10:17
 2. YTV: Tavoitelinjastosuunnitelma 2030
  kirjoittanut ViviP foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 2
  Viimeisin viesti: 24.10.2008, 19:12
 3. Autoliiton Tampereen seudun osasto ry:n liikennepoliittinen ohjelma
  kirjoittanut janihyvarinen foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 13.08.2007, 00:20
 4. Vihreän liiton liikennepoliittinen ohjelma
  kirjoittanut Mikko Laaksonen foorumissa Kehittämishankkeet
  Vastauksia: 2
  Viimeisin viesti: 28.04.2006, 15:28
 5. Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 28.09.2005, 06:23

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •