En ole pelastusalan ammattilainen, edes vapaapalokunnan verran. Enkä minä ole keksinyt sitä, ettei tunnelissa saisi olla kahta junaa samanaikaisesti. Se huoli on tullu pelastuslaitokselta - jonka mielipiteitä metrointoilijat kysyivät ensi kerran vasta 2007.
Joku tämän foorumin seuraaja voi kuitenkin muistaa, että olen kysellyt kuljettajattoman metron turvajärjestelyjä jo ennen RaideYVA:nkin valmistumista. Kysyin niitä myös YVA:n yleisötilaisuuksissa julkisesti - pitäisi löytyä kokousmuistioista - mutta kysymyksistäni ei välitetty.
Asenne vaikuttaa samalta edelleen. Ei sovi kysellä ja epäillä turvallisuutta, koska se on automatisoidun tunnelimetron rakentamiselle haitaksi.
Olen yllättynyt tällaisesta ajattelusta. Jos tunnelissa tapahtuu katastrofi, se ei odota että valvomossa herätään huomaamaan jonkin valvontakameran poikkeuksellinen kuva ja ryhdytään sitten katkomaan virtoja, etäohjailemaan kuljettajattomia junia ja pysäyttämään niitä hallitusti. Ja kaikki hieno tekniikka toimii koko ajan.
Tilannekuva ei ole hienosti suunnitellusta harjoituksesta, jossa huolehditaan siitä, ettei harjoitukseen osallistuville tule naarmuakaan ja kenelläkään ei ole mitään vaaraa ja uhkaa mistään. Oikean katastrofin tilannekuva on esim. räjähdymäisesti syttynyt palava juna pimentyneessä tunnelissa. Koska sekä voimavirta että tietoliikennekaapelit ovat palaneet, mikään ei toimi. Savu ja muut tappavat kaasut leviävät. Seuraava kuljettajaton juna ei tiedä mistään mitään, koska tietoliikenne katastrofipaikalta ei toimi, mutta ohjauskeskuksen mielestä kaikki on hyvin ja sieltä tietoliikenne toimii ja käskee painaa tehot päällä kohti. Palohälytin jostain etäältä missä tietoliikenne vielä pelaa hälyyttää ehkä vähän myöhemmin, mutta siinä vaiheessa se seuraava juna jo rysähtää kun pelastuslaitoksella aletaan kerätä haalareita jalkaan ja avataan autohallin ovia - 8 minuutin ajomatkan päässä ongelmaa lähimmän tunneliaseman sisäänkäynniltä.
Tämä kaikki edellä kuvattu tapahtuu sen 2,5 minuutin vuorovälin aikana, kun ne molemmat junat ovat siellä samassa tunnelissa. Matkustajilla ei ole pelastuskoulutusta eikä varusteita eikä tietoa yhtään mistään. Heillä on ainoastaan paniikki.
Ei se ole mikään turvaväli, vaan kysymys on siitä, ettei sinne tunneliin pääse kahta junaa. Jos asemavälin ajoaika on pidempi kuin 2,5 min - kuten olisi jo Ruoholahti-Lauttasaari - niin 2,5 minuutilla ei voi ajaa, mikäli kahta junaa ei samaan tunneliin haluta. Ja miksi ihmeessä ei haluttaisi, eikö edellä oleva tilannekuva avaa asiaa hiukan.
Kuten edellä sanoin, ongelmatilanteessa lähtkohtana on, että mikään ei toimi tai jos toimii, toiminta pahentaa tilannetta. Sellaiseen varautuminen on varman päälle turvajärjestelyissä pelaamissa, kuten itse kirjoitit.
Niinhän oli Vantaan vankilassakin. Kuittaamassa hälytyksen laitevikana. Näinköhän se menisi kuljettajattoman metron valvomossakin: Kamera X:n kuva pimeni, kun kamera paloi pois. Valvoja funtsaa että jaa, taisi mennä kamera rikki, meenpä kaatamaan lisää kahvia kun aika käy pitkäksi ja väsyttää.
Juu. Pimeässä tunnelissa tai palon kajon paniikissa sitä noudatetaan kiltisti marssijärjestystä ja mennään hitaimman mummon mukaan jonossa kun vieressä on metrien leveydeltä tyhjää raidetta. Mutta ehkä niin holtiton käytös kuin henkensä edestä juokseminen estetään mahdollisimman karkealla sepelillä tai muulla konstilla, että köyhät käyttäytyy siellä metrossaan kiltisti.
Että onnea vaan. Kun se automaattitunnelimetro on niin kalliskin, niin ei siellä koskaan mitään käy. Pelastuslaitos vaan ylimitoittaa niitä turvajärjestelyitä, joten niistä voi hyvin karsia. Näinhän totesi LVM:n virkamieskin siitä, miten yks kaks hinnasta hävisi 100 miljoonaa kun prosentti piti saada 30:ksi.
Antero