Miten pitkiä matkoja metrossa yleensä seistään ruuhka-aikaan? Ainakin lähijunissa on niin että Helsingistä (tai pikemmin Pasilasta lähdettyä) juna on hyvin täysi seuraavat 2-4 asemaväliä, mutta sen jälkeen alkaa istumapaikkoja löytyä kun juna purkautuu aika ripeästi. Vastaavasti aamuruuhkassa seisomaan joutuvat pääasiassa ne jotka nouevat kyytiin parilla kolmella viimeisellä asemalla ennen Helsingin keskustaa. Mielestäni se että joutuu seisomaan 5 minuuttia ei ole katastrofi. Mutta jos Stadissa metro alkaa täyttyä niin paljon että se alkaa muistuttaa Tokion tai Moskovan metroa niin sitten tulee ahtaat paikat.
t. Rainer
---------- Viesti lisätty kello 8:51 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 8:46 ----------
Matkakortin arvolla maksettaessa oli ainakin pari vuotta sitten eri hinnat ruuhka-aikaan ja hiljaiseen aikaan. Eli se idea ruuhkamaksusta joukkoliikenteessä ei ole mikään uusi, ja luulen että monessa kaupungissa maailmalla sitä harrastetaan ihan laajalti.
t. Rainer
---------- Viesti lisätty kello 9:06 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 8:51 ----------
Metro (tai muu suuren kapasiteetin raideliikenne) liityntäliikenteen kanssa tarjoaa paremmin pelivaraa ruuhkatilanteiden hanskaamiseen kuin suoriin yhteyksiin perustuva järjestelmä. Ks esimerkkini millainen kapasiteetti eri vaihtoehdoilla jos on esim 15000 matkuatajaa/tunti. Jos on käytettävissä vain suorat bussit, niin vaikka niitä busseja ajettaisiin lähes yhtenä nauhana, on todennäköisyys silti suuri että juuri se bussi joka menee sinne minne itse on menossa, on täysi eikä mahdu kyytiin, ja myös seuraava, ja myös seuraava, eli odotusajat voivat venyä pitkiksi ja usko loppua sellaisiin järjestelyihin joissa joukkoliikenteen päälinjat hoidetaan vain busseilla. On omaa kokemusta asiasta.
Metro tai vastaava suuren kapasiteetin raideliikenne pystyy lähes aina imemän kaikki samalle lähdölle pyrkivät matkustajat, ja liityntäbussilinjat ajavat aina riittävällä kapasiteetilla koska kulkevat väljemimmin rakennetuila asuinalueilla joissa kuormitus on paljon tasaisempaa kuin kaupunkien keskustoissa ja suurilla työpaikkakeskittymillä joita palvelee paremmin metro. Kulkuneuvosta toiseen vaihtaminen on arkipäivää työmatkaliikenteessä myös pelkästään busseilla ja raitiovaunuila toimivissa järjestelmissä. Jos aikataulut natsaavat vaihdoissa ei se ole tervejalkaiselle työikäiselle ongelma. Jos vaihtaminen koetaan ongelmaksi metroliikenteessä niin ptää syyt etsiä aikataulujen synkronoinnissa ja vaihtoasemien jalankulkujärjestelyissä, ei metrossa.
Harva joukkoliikennejärjestelmä pystyy nopeudessa kilpailemaan henkilöautojen kanssa, ellei kyseessä ole ihan ruuhhaisimmasta keskustasta tai paikoista joissa pysäköintipaikat ovat kortilla. Se että kulkee säännöllisesti matkansa joukkolikenteellä henkilöauton sijaan on monen tekijän summa. Jos metrot tai vastaavat olisivat täysin susia niin ei niillä matkustettaisi juuri ollenkaan.
t. Rainer