Hyvä kysymys, arvaukset tästä ovat tervetulleita.
Itse asiassa muistan, että jossain lehtijutussa tai tiedotteessa jo hehkutettiin että ne bakteerit eivät ole tutkimusten mukaan millään muotoa ihmiselle haitallisia ja että töitä päästään jatkamaan lähes samantien. Mutta nyt kun nostit tämän esille, niin tajusin että eihän siinä jutussa puhuttu mitään siitä, että olisi uutta tietoa kyseisen bakteeriliejun vaikutuksista betonin kestävyydelle. Ja jos ei tuota tiedetä, niin sitten ei varmaan tiedetä millaiset viivästykset oikeasti on luvassa.
Helpommalla ja halvemmalla tässä kyllä päästäisiin jos kehäradan sijaan tehtäisiin 1524 mm raideleveydellä poikittaisraitiotie maan pinnalle. Mikäänhän ei estä sen kytkemistä lähijunaraiteisiin päistään, jolloin duokalustolla voitaisiin liikennöidä lähes täsmälleen suunnitellulla liikennöintikonseptilla. Se että Junakalustolla on jo junakalusto hankittuna kehärataa varten on vain sivuseikka tässä. Kalustolle löytyisi kyllä käyttöä, ja jos vanhimmasta päästä jäisi tarpeettomaksi jotain kalustoa, niin muilla kaupunkiseuduilla voisi olla tarvetta sellaiselle.
Kehäradan sijaan lentorata olisi paljon tärkeämpi hanke. Se vain huolestuttaa, että jos kiitoratojen tai (ilmeisesti varsinkin) platan alitus on altis tälle glykolimönjälle kehäradan tapauksessa niin se ei voi olla vaikuttamatta lentorataankin tavalla tai toisella. Tosin lentoradan tapauksessa tuohon osattaisiin ehkä jo varautua, jolloin se voidaan ottaa huomioon radan linjauksessa ja mahdollisesti välttää pahimmat riskipaikat. Näin siitäkin huolimatta, että kaarresäteeltään jäykällä junaradalla ei varmaan ole ihan mahdottoman paljon vaihtoehtoisia reittejä olemassa lentoaseman ympäristössä.
Pitäisi sanoa, joo. Mutta viivyttelevätkö taktisista syistä? Täällähän spekuloitiin taannoin raitiotiejatkolla Tapiolasta länteen + mahdollisesta jatkosta Tapiolasta Helsingin suuntaan tai Jokeriin yhdistämisestä. Nuo spekulaatiot tarjoaisivat tervetulleen järkevän vaihtoehdon raskaalle metrolle Espoossa.