Re: RaideYVAn esittely
late- sanoi:
Mallin väite Lauttasaaren vaihdon paremmuudesta suoraan ratkaisuun verrattuna on tosiaan hyvin outo ja kertoo minusta lähinnä laskentamallin rajoituksista.
Laskin itse ratikkametron ja tavallisen metron matka-aikoja. Raportissa annettu 7,8 min metrolle välillä Tapiola - Lauttasaari on mahdoton kahdella väliasemalla. Kiihtyvyydet ja nopeudet eivät riitä. Oikea välin ajoaika on 8,5 min.
Toisaalta ratikalle saatu 10,5 minuutin aika on laskettu 60 km/h huippunopeudella. Ja tietenkin välillä on yksi asema enemmän lyhentämässä kävelymatkoja. Käytännössä ratikka ajaisi tietenkin erillisrataansa (koko matka tuolla osuudella) 80 km/h huippunopeudella, jolloin ajoaika on 9,5 min.
Samaa konstia on käytetty muuallakin ratikalla, jotta sille on saatu lasketuksi hitaita aikoja, että taas on saatu tavoiteltu alhainen matkustajamäärä - mutta kaupungin rajalla. Muihin suuntiin tapahtuvista matkoista ja kokonaismatkamäärästä ei puhuta. Asia on näet niin, että ennustemalli tuottaa tietyn matkamäärän, liikennemalli jakaa sen auto- ja joukkoliikenteelle. Jos kahdessa järjestelmässä matkamäärästä autoliikenteelle tulee suunnilleen saman verran, myös joukkoliikenneverkon matkat ovat suunnilleen saman verran, ei esim. 20 % vähemmän.
late- sanoi:
Selittelyltä myös tuntuu väittää, ettei 2,5 minuutin välein mahtuisi pikaratikkaa keskustan liikenneverkolle, kun sinne nyt mahtuu 30 sekunnin välein bussi.
Tässä onkin ollut vaikea paikka todistella sitä, että metro on ainoa ratkaisu. Raportissa esitetty kuva Kampin ratikkaterminaalista on huvittava. Mihin tarvitaan ratapiha, kun sinne tulee ja lähtee 2,5 minuutin välein vaunu? Elielinaukiolla tämä sama asia hoidetaan silmukalla - joka sekin on tarpeeton, kun vaunut ovat kahteen suuntaan ajettavia. Lauttasaaren vaihtoasemallakaan ei ole ratapihaa, mutta Kampissa sellanen pitää olla, jotta voidaan todistella, että rakenteet eivät kestä vaunujen painoa.
Elielinaukiolle johtava rata ei kelpaa siksi, että sitä ei voi rakentaa keskustatunnelin yhteyteen. Tässä siis sanotaan, että Helsingin keskustan liikenteen kehittämisen kannalta tärkeintä on pitää varattuna satamaradan kanjoni ja Rautatiekadut autoliikenteen lisäämiseksi, jos siihen joskus ilmaantuisi rahaa. Eli autoilun edistämisen vuoksi joukkoliikennettä ei voi rakentaa Helsingin keskustaan saakka.
late- sanoi:
Erittäin kiinnostavaa on näinkin kummallisesti tehdyn pikaratikan kyky säästää 7,8 miljoonaa liikennöintikuluja 214 miljoonan investoinnilla. Siinä on selvästi parempi hyötysuhde kuin 10,4 säästöillä ja 452 investoinnilla. Samalla tosin menetetään hieman joukkoliikenteen käyttäjiä ja lisätään myös jonkin verran autoliikennettä. Nämä tosin voisi varmaankin kompensoida paremmalla suunnittelulla.
Tämä tulos selittyy sillä, että pienemmän vaunukoon vuoksi ratikalle laskettu liikennöintikustannus on suurempi kuin metron liikennöintikustannus. Ratikallahan on tiheämpi vuoroväli (siis metroa parempi!), jonka vuoksi kuljettajia on enemmän. Poistuva bussiliikenne on molemmissa sama, joten siitä tulee ero.
late- sanoi:
YVA:n yhteydessä tehtiin myös yhteiskuntataloudelliset laskelmat. Mistähän ne saisi?
YVA:n johtoryhmä ei ole vielä hyvksynyt tätä raporttia, vaikka Louko esitteleekin siinä olevia lukuja. Tämän pitäisi tulla julkiseksi 30.1.
late- sanoi:
Ero vielä korostuu, kun muistetaan 216 miljoonassa olevan metroa noin 80 mijoonaa. Selvityksessä tosin kierrellään tätä jyvittämällä Lauttasaaren 40 miljoonan kalliotunneliasema pikaratikan kuluihin. Kun hinnasta poistetaan maanalaiset rakenteet, ollaan noin 130 miljoonan luokassa 11,4 kilometrin radalle eli 11,5 miljoonaa / km. Metrolla vastaava luku on melkein kolminkertainen.
Niin. Kuinkahan pitkälle se ratikka veisikään, kun Lauttasaaren kalliin tunneliaseman sijasta rakennettaisiin 40 miljoonalla pintarataa kohti keskustaa...
Antero