Sanotaan nyt niin, että miljardilla eurolla pitäisi kyllä saada sellainen joukkoliikenne, että vähintäänkin voitaisiin Itä- ja Länsiväylä muuttaa kaduiksi. Enemmänkin pitäisi sillä rahalla saada aikaiseksi joukkoliikenteen hyväksi.
Minusta tämä olisikin vallan reilua autoilijoita kohtaan, kun Pasilanväylä valmistuu. Itäväylän ja Länsiväylän sijaan moottoritietä Kivenlahdesta ja Matinkylästä keskustan laidan kautta Itä-Helsinkiin on sitten reittiä Kehä II-Turunväylä-Pasilanväylä-Lahdenväylä. Siitä voi sitten jatkaa joko Viikin liittymään, Kehä I:lle tai Porvoonväylää Rajakylän ja Kehä III:n liittymiin.
Ei tämän lisäksi enää ole mitään tarvetta Länsi- ja Itäväylille, kun jo nytkin ollaan tarpeellisuuden rajoilla. Kun Pasilaan saakka pääsee moottoritietä, ei lyhyt raitiovaunu- tai junamatka määränpäähän liene liikaa vaadittu ydinkeskustaan menijöiltä. Meillä ei ole edes ajokieltoaluetta saati tietulleja, joten pienestä ruuhkasta valittaminen lienee jo aikamoista nipottamista niiltä, jotka eivät suostu jättämään autoaan edes Pasilaan.
Sanotaan nyt niin, että miljardilla eurolla pitäisi kyllä saada sellainen joukkoliikenne, että vähintäänkin voitaisiin Itä- ja Länsiväylä muuttaa kaduiksi. Enemmänkin pitäisi sillä rahalla saada aikaiseksi joukkoliikenteen hyväksi.
Ehkä oli provo, mutta viesti oli se, että metron ympärillä näyttää olevan kaksi eri maailmaa. On reaalinen itämaailma, jossa metro on ollut jo kolme vuosikymmentä ja sitten tämä lännen mielikuvitusmaailma, jossa metro mahdollistaa sitä ja tätä. Kuitenkaan itämaailmassa, jossa länsimetron lobbaushaaveet olisi voitu ajat sitten toteuttaa, ne eivät juurikaan ole toteutuneet.
Minusta Länsiväylän bulevardisoinnilla ei ole mitään tekemistä metron kanssa. Kuten tiedetään, autojen määrä ei metron myötä muutu miksikään. Tai jos muuttuu, ehkä nousee eli Ruoholahden liikennevalojen jono vähän pitenee.
Vaikeasti ymmärrettäviä tosiasioita ovat, että moottoritien kapasiteetti on surkea hintaansa ja kokoonsa nähden, että henkilöautoliikenteen maksimikapasiteetti on nopeudessa 50–60 km/h ja että liikenteen määrä Länsiväylällä säädetään Ruoholahden liikennevaloilla kaistamäärästä riippumatta. Bulevardisoinnin idea on, että leikataan turha 80–100 km/h nopeudella tapahtuva ajaminen Lauttasaaren kohdalla, jolloin nykyisen motrarin varret voidaan rakentaa. Eli rakennuskelpoista maata syntyy periaatteessa muutaman liikennemerkin hinnalla.
Bulevardisointi ei vaiktua Länärin ajoaikaan aamuruuhkan suuntaan. Iltaruuhkaan ja muun ajan liikenteeseen se vaikuttaa. Kolmen kilometrin matkalla peräti 45 sekuntia. Kukaan ei aja autollaan Espoon ja Hesan väliä alle minuutin tarkkuudella. Mutta niinhän se tietenkin on, että sillä ei ole mitään väliä, miten monta minuuttia metro ja liityntäliikenne pidentävät joukkoliikennematkustajan aikaa, mutta autoilijan aikaan ei voi puuttua.
Eikä bulevardisointi ole pelkästään Länsiväylän ja Lauttasaaren juttu. Samaa potentiaalia on muidenkin motareiden kanssa. Ja sielläkin ihan metrosta riippumatta. Itäväylän kanssa bulevardisointikysymys lienee vähän irrelevantti, kun rakennusmaalle ei ole menekkiä. Valmiit tontit ovat vuosikymmenet tyhjillään. Suuri osa Itäväylän välittömästä alueesta on vajaakäytössä tai sellaisessa toiminnassa, jota tehdään halvalla maalla, jolle ei oikein ole muuta menekkiä. Jopa Itäkeskuksen vieressä on uusia toimitiloja ja pysäköintilaitoksia tyhjillään, ollut jo ainakin sen ajan kun itse olen vieressä asunut. Metro liittyy Itäväylään kuten Kani kirjoitti: ei ole tehnyt sitä, mitä sen väitetään tekevän.
Antero
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Lähiöissä ja esikaupunkialueilla varttuneena tamperelaisena en jotenkin koe Ruohista lähiöksi. Onhan se selvästi Rööperiä enemmän nukkumalähiö, mutta selkeästi enemmän kaupungin näköinen kuin vaikkapa Laru. Itämerenkadun isot kompleksit (metro, cittari, Kaapeli) yhdessä spårakiskojen ja (semi)umpikorttelien kanssa pitävät paikan jotenkin kaupungin näköisenä, vaikka se onkin käytännössä nukkumalähiö.
Jos keskustalähiössä on edes yksi citymäinen valtasuoni, se tuntuu huomattavasti elävämmältä kuin tavallinen metsälähiö. Tampereen Tammela ihan aseman takana on muuten todella lähiömäinen, mutta siellä on kaksi sykkivää liikekatua, jotka risteävät toisensa tehden alueesta käytännössä varsin omavaraisen. Jätkän myötä Ruoholahden ympäristö kokonaisuudessaan alkaa tuntua enemmän kaupungilta, kun Itämerenkadun lisäksi myös muualla samalla seudulla tapahtuu koko ajan.
Todettakoon, että ilman metroa Ruoholahti olisi todennäköisesti nykyistäkin autiompi, kun Espoosta metrolle siirtyviä matkustajia ei olisi. Saa nähdä, autioituuko Ruoholahti sitten, kun Länsimetro avataan![]()
Sakari Kestinen
Nyt järki käteen hyvät ihmiset, on erittäin kaukaa haettua ruveta muuttamaan moottoriteitä teidän haaveilemiksi kaupunkibulevardeiksi. Paitsi toki jos Vihreiltä kysytään. Ja joku voisi sitten selittää, että miten kummassa se ei muka vaikuttaisi matka-aikohin ja tien kapasiteettiin ruuhka-aikoina.