Tämä on tavanomainen kaavoituksen ongelma. Tai haaste, tai tavoite. Ruutukaavalla on omat etunsa, mm. rauhallinen sisäpiha ja selkeä julkisen ja yksityisen tilan jako. Pistetaloilla taas saadaan aikaiseksi se, että taloja voidaan lomitella muutama rivi siten, että ainakin joistain ikkunoista näkee vielä esim. merelle. Mutta käytännössä noin 3 riviä taloja on mahdollista toteuttaa näin. Sitten taloja pitää alkaa harventaa niin, ettei enää voitetakaan mitään.
Koivusaari on niin pieni, että siellä ei voi tulla monta riviä taloja. Mutta siellä on sitten toinen ongelma, tuuliolosuhteet. Pistetaloista muodostuu varsinainen tuulipuisto, jossa harvoin on viihtyisää ulkona. Esim. tanskalaiset ovat kehittäneet rakennusten massoittelua siten, että massat taittavat tuulen rannalta ylöspäin ja katutilat vaimentavat tuulet = ei suoria tai muuten jatkuvia katulinjoja.
Hyvät suunnittelun periaatteet ja ratkaisut eivät maksa Koivusaaressa mitään, mutta osataanko niitä? Torstain lautakunnassa kysyttiin, mikä on Koivusaaren aseman käyttäjämäärä ja onko se niin suuri, että metroasema ylipäätään on perusteltu. Virastopäällikön vastaus oli, että todennäköisesti asemalla ei koskaan tule olemaan enempää käyttäjiä kuin 5000 - jos sitäkään. Tämä siis tarkoittaa asukkaita. Käyttäjiähän ovat myös ne, jotka Koivusaareen menevät. Eli jos siellä on jotain matkustuksen kohteita, niin on enemmän.
Mutta mikä mahtaa olla koko Koivusaaren taloudellinen järkevyys? Lautakunnassa kysyttiin ylipäätään länsimetron kustannuksista. KSV:n puolesta projektista vastaavan Kivilaakson mukaan alustava kustannusarvio on jo olemassa, mutta kun se on niin alustava, niin siitä ei kerrota mitään julkisuuteen.
Mutta jos Koivusaaren tunneliasema maksaa esim. 30 Me ja se on 5000 asukkaalle, hinta on 6000 e/asukas. Jos tämä perittäisiin asuntojen hinnassa ja asumisväljyys on 45 krs-m2/asukas, metroasema maksaa 133 e/krs-m2. No, eihän tämä sinänsä paljon ole, kun rakentamiskustannus voi olla 2000 e/krs-m2 ja kunnallistekniikka ylipäätään uudella alueella maksaa 100 e/krs-m2.
Mutta jos verrataan normaaliin joukkoliikenteeseen, jossa yhden pysäkin palvelualueella on 2000 asukasta ja Jokerin budjetin mukainen ratikkalinja maksaa 2 Me/pysäkki. Kustannus on 1000 e/asukas tai 22 e/krs-m2.
Jossain vaiheessa oli ajatus, että Koivusaaren rakennusoikeuksilla maksetaan koko H:gin puolen metro-osuus Ruoholahti-raja. Sitä hintaa siis ei ole kerrottu, mutta Raide-YVA:n aikaan ILMAN Koiusaaren asemaa H:gin puolen hinta oli noin 130 Me. Jos asema nyt siis maksaa ainakin 30 Me, niin hinta on 160 Me. Asukasta kohden pitäisi voida periä 32.000 e. Tai rakennusoikeuden arvoon perustuva tontin hinta pitäisi olla metron hinta 710 e + kunnallistekniikka 100 e = 810 e/krs-m2. Paljon vai vähän? Katajokalta myytiin rakennusoikeutta hintaan 4000 e/krs-m2. Siihen nähden aika vähän. Mutta esikaupunkialueilla kerrostalojen rakennusoikeudesta ei makseta kun muutama satanen.
Antero