Pohjoinen metrolinja vs. Pisara

Liittynyt
2 Tammikuu 2007
Viestit
629
Tällaista otsikossa kuvattua vastakkainasettelua ei ole. Syy miksi tämän nostan esille on liian usein kaupungilla ja nettipalstoilla kuullut kommentit. Näissä mainitaan Töölön metron eli pohjoisen metrolinjan olevan turha koska Pisara korvaa sen.

Siis hetkinen, 7.5km pitkä tunneli Pasila-Ooppera-Forum-Hakaniemi-Pasila korvaisi pohjoisen metrolinjan? Pisara on keskustassa ei pohjoisissa kaupunginosissa. Olemassa olevat lähijunaradat eivät kulje siellä mihin pohjoinen metrolinja vedetään.

Niin mistä johtuukaan monet "pisara korvaa töölön metron" kommentit?
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Niin mistä johtuukaan monet "pisara korvaa töölön metron" kommentit?
Varmaan siitä, että Töölön metro nähdään ensisijassa yhteytenä Kampista ja laajemmin Espoon suunnasta Pasilaan, Töölö nyt vaan sattuu olemaan matkan varrella. Tämän saman asian ajaa Pisara.
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Ihmettelen kyllä ketjun aloittajan ajatuksia.

Pisara ja Töölön metro ovat täysin päällekkäisiä hankkeita, joista Pisarasta on selvästi enemmän hyötyä.

Töölön metron jatkamiselle Pasilasta eteenpäin ei ole liikenteellisiä perusteita. Maunulan ja Viikin suunnat voidaan oleellisesti paremmin hoitaa pikaraitiotieratkaisuilla, jotka hyödyntävät myös Raide-Jokerin rataverkkoa.

Jos Maunulaan ja Viikkiin halutaan väkisin rakentaa metro, voidaan se toteuttaa lähijunien kanssa yhteensopivalla tekniikalla.

Oma näkemykseni on lisäksi, että Pisaraa tulisi kehittää suuntaan, jossa se mahdollistaisi Helsingin metron ja lähijunien yhdistämisen yhdeksi järjestelmäksi. Tämä mahdollistaisi metron nykyisen infrastruktuurin mahdollisimman tehokkaan käytön.
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Pisara on keskustassa ei pohjoisissa kaupunginosissa. Olemassa olevat lähijunaradat eivät kulje siellä mihin pohjoinen metrolinja vedetään.

Juurikin näin, olen samaa mieltä. Moni pitää pisaraa ratkaisuna Töölön metron korvaajana. Moni myös unohtaa pohjoiset yms kaupunginosat, jotka eivät ole metroverkon varrella. Moni suunnittelee metroa Sipooseen jossa ei ole vielä edes asutusta. Hs kirjoitti myös Histan asuinalueesta ämmässuon kaatopaikan vieressä, jonne aikanaan rakennetaan junarata. Tuntuu että on kova halu laajentaa juna- / metroverkostoa kehäteiden ulkopuolille, mutta samalla unohdetaan että kehien sisäpuolellakin on paljon tiheään asutettuja paikkoja, jotka ovat joukkoliikenteellisesti heikossa asemassa. Töölön metro lentoasemalle toisi paljon uusia asukkaita metroverkon piiriin, Metsälä, Maunula, Pakila, Tammisto, Pakkala(Kartanonkoski). Sen sijaan Pisaran funktio on mielestäni tuoda JUNAmatkustajat vaihdottomasti lähemmäs keskustaa kolmeen keskeiseen paikkaan. Sekä lisäksi säästää Helsingin rautatieaseman laiturikapasiteettia, kierrättämällä junia rantaradalta suoraan pääradalle Pisaraa pitkin, ilman suunnanvaihtoa ja tämän takia laiturin varaamista 10 minuutiksi.

Tämän lisäksi Hakunila ja Itä-Hakkila on pelkän bussiliikenteen varassa. Olisi mahdollista jatkaa metroa Mellunmäestä tähän suuntaan, joka on jo tiheään asutettu, eikä minnekään "Sipoon pelloille".

Viikkiin on myös ehdotettu metrohaaraa Pasilasta.

Lisäksi Sörnäinen-Pasila-Meilahti-Munkkiniemi välille olisi tarvetta metrolle, näin kaupungin toiselta laidalta toiselle päästäisiin nopeasti. Lisäksi Itä-Helsingistä pääsisi suoraan Pasilaan, josta taas pääsee muualle Helsingin kaupunginosiin nopeammin kuin rautatientorin kautta. Ja monen työpaikka on muutoinkin Pasilassa.

Ja se länsimetro. Se on varmastikin ykkösasia, jo kartastakin katsottuna eteläisessä Espoossa on pakko kulkea metro aina Kivenlahteen saakka. Ihme että vasta nyt sitä aletaan työstämään, se olisi pitänyt tehdä jo 70-luvulla. Paras joskaan ei halvin vaihtoehto olisi rakentaa ns kaksihaarainen länsimetro. Eli rata haarautuisi Tapiolassa siten, että toinen linja kulkisi Länsiväylän eteläpuolella, ja toinen pohjoispuolella. Mutta toisaalta, kunhan se yksikin metrolinja saataisiin.

Sitten Laajasalo, jonkinlainen yhteys sinnekin jotain kautta tulisi olla.

Jokerin muuttaminen pikaratikaksi, täysin erillään autoliikenteestä.

Vasta näiden jälkeen voidaan edes ajatella Sipoon metroa ja Histan suunnan junaratoja uusine asuinalueineen. Ensin vanhat kuntoon, sitten vasta uusia...
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Minustakin Pisara on paljon hyödyllisempi hanke kuin Töölön metro ja jos Meilahteen halutaan asema, voi Pisaran linjata Meilahden kauttakin.

Ja aika suureen osaan nykyisistä laajennustarpeista voisi olla helpompaa vastata, jos siirryttäisiin enemmän kombikaluston käyttöön. Esimerkiksi Hakunila olisi kohtuullisen edullisesti tavoitettavissa kombi-kalustolla.

Nykyisen metro- ja lähijunakaluston rinnalla tulisi käyttää myös kevyempää kalustoa, jota sitten jaeltaisiin päärataverkolta (lähiliikennejunaradat, metro) "sivuraiteille".

Uskoisin, että sekä metro- että lähijunaratojen muuttaminen "automaattiohjaukselle" mahdollistaisi huomattavasti nykyistä suuremman määrän yksikköjä, kun vuorovälissä päästäisiin minuutin tai puolitoista paikkeille. Samalla duo-kalustollekin tulisi enemmän tilaa.
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Lisäksi Sörnäinen-Pasila-Meilahti-Munkkiniemi välille olisi tarvetta metrolle, näin kaupungin toiselta laidalta toiselle päästäisiin nopeasti.

Puutun nyt monista mielipiteistäsi tässä vain yhteen. Millähän perustelet tämän ajatuksen? Mietipä vähän minkä hintaluokan investoinnista olisi kyse, jos tuollainen metrolinja rakennettaisiin!

Kun jotain joukkoliikenneyhteysväliä suunnitellaan ja sille valitaan sopiva kulkuneuvo, niin valinnan tulee ensisijaisesti perustua tarvittavaan kapasiteettiin. Pienillä matkustajamäärillä bussi on kokonaistaloudellisesti edullisin, hyvin suurilla matkustajamäärillä Helsingin raskasmetro tulee edullisimmaksi. Väliin jää suuri alue, jossa nykyaikainen raitiotie tarjoaa kokonaistaloudellisesti edullisimman mutta palvelultaan laadukkaan vaihtoehdon.

(Helsinkiläistyyppinen raskasmetro vaatii niin suuret matkustajamäärät ollakseen edullisin vaihtoehto, että jo nykyisenkin metrolinjan kohdalla on kyseenalaista, onko metro se kaikkein edullisin ja paras vaihtoehto. Helsinki-metro olisi omiaan Delhissä, Bangkokissa tai muussa todellisessa suurkaupungissa.)

Kyseistä Sörnäinen-Munkkiniemi -yhteyttä hoidetaan tällä hetkellä telibussilinjalla, jolla on enimmillään 11 lähtöä tunnissa. Onhan se bussin reitti paikoin tukkoinen, mutta matkustajamääriin nähden aivan riittävä. Paras ratkaisu, ihan HKL:nkin mielestä, olisi tehokas poikittaisraitiolinja tuolle välille. Sen toteuttamista vaan joudutaan valitettavasti odottelemaan vielä pitkään.
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Puutun nyt monista mielipiteistäsi tässä vain yhteen. Millähän perustelet tämän ajatuksen?

(Helsinkiläistyyppinen raskasmetro vaatii niin suuret matkustajamäärät ollakseen edullisin vaihtoehto.....

Koko Itä-Helsingin matkustajamäärät tuossa on kyseessä myös, koska metrolinja vedetään esim Mellunmäestä Pasilan kautta Munkkiniemeen. Vuosaaresta sitten vaikkapa Kivenlahteen... Näin karkeasti arvioiden varmasti 1/4 matkustajista pyrkii Itä-Helsingistä Pasilan suuntaan ja siitä muihin suuntiin. Meilahden ja Munkkiniemen suunta olisi loogisin jatko Pasilasta eteenpäin, koska eihän metrotunnelia kannata pelkästään Sörnäinen-Pasila välille rakentaa, vaikka sekin olisi jo paljon. Täytyy kuitenkin muistaa että työpaikkoja on paljon Pasilan ympäristössä, sekä esim Pitäjänmäessä. Monen reitti esim Itä-Helsingistä Pitäjänmäkeen lyhentyisi, kun voisi vaihtaa Pasilassa A-junaan. Helsingissä metrolta junaan vaihtaminen tarkoittaa noin 10min vaihtoaikaa, maan alta kestää aikaa tulla ylös, ja asemahallistakin on pitkä matka kävellä A-junan raiteille. Sanotaanko että kun nykyään Taneli vaihtaisi Helsingissä metrosta A-junaan ja juuri istahtaisi siihen, niin Elmeri olisi jo perillä Pitäjänmäessä, koska vaihtoi junaan Pasilassa. Samaan aikaan myös Risto avaisi jo työpaikkansa ovea Meilahdessa, kun Esko odottelisi "kirurgi" ratikkaa Mannerheimintiellä juuri maan alta tullen. Eikä se Meilahtikaan mikään pieni työllistäjä ole.
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Lisäksi Sörnäinen-Pasila-Meilahti-Munkkiniemi välille olisi tarvetta metrolle, näin kaupungin toiselta laidalta toiselle päästäisiin nopeasti. Lisäksi Itä-Helsingistä pääsisi suoraan Pasilaan, josta taas pääsee muualle Helsingin kaupunginosiin nopeammin kuin rautatientorin kautta. Ja monen työpaikka on muutoinkin Pasilassa.
Itse asiassa jo vuonna 1969 esitellyssä Raideliikenteen perusverkko -suunnitelmassa oli kehämäinen metroyhteys Kamppi - Töölö - Meilahti - Pasila - Vallila - Sörnäinen. Murzun visiosta poiketen Munkkiniemi ei ollut mukana.

Raideliikenteen perusverkko -suunnitelma oli muutoin erittäin riisuttu; siinä oli rantaviivaa seuraileva itä-länsimetro, yllämainittu rengasmetro, samoin VR:n rantarata, Martinlaakson rata ja päärata. Tuossa vaiheessa standardi oli metronkin osalta päivitetty raskaimmaksi mahdolliseksi.

En ota tässä kantaa sen puolesta, pitäisikö rengasmetro toteuttaa vaiko ei. Mutta sellaista on ihan virallisesti suunniteltu jo liki 40 vuotta sitten. Mainittakoon, että länsiosa on periaatteessa täysin sama kuin nyt suunnittelupöydillä esiintyvä nk. Pasilan metro.
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Koko Itä-Helsingin matkustajamäärät tuossa on kyseessä myös, koska metrolinja vedetään esim Mellunmäestä Pasilan kautta Munkkiniemeen. Vuosaaresta sitten vaikkapa Kivenlahteen... Näin karkeasti arvioiden varmasti 1/4 matkustajista pyrkii Itä-Helsingistä Pasilan suuntaan ja siitä muihin suuntiin.
Itä-Helsingistä pääsee kumipyörämetrolla 58 tätä Murzun kaipaamaa metroreittiä. Vaihtoasemana voi käyttää Itäkeskusta tai Siilitietä, jossa vaihtokävely raidemetro-kumipyörämetro on kaikkein lyhin ja vaivattomin. Tunnelimetroon verrattuna kumipyörämetro tarjoaa parempaa palvelua tiheämmän pysäkkivälin ja lyhyempien kävelymatkojen muodossa, erityisesti Murzun mainitsemilla työpaikka-alueilla. Tunnelimetroa huonompaa palvelu on siltä osin, että henkilöautot ja liikennevalot hidastavat matkaa joskus tuskastuttavasti.

Jos palvelua halutaan parantaa, tulee tietenkin pohtia, mitä on mahdollista tehdä ja mihin hintaan. Pelkällä hyvällä maulla arvioiden vaihtoehdot ovat tässä:
  • liikenne-etuudet bussille, noin 5 M€
  • raitiotie vastaavalle yhteydelle (eri reittivaihtoehtoja) 40 M€
  • poikittaismetro Sörkkä-Pasila-Munkka 350 M€
Se, joka haluaa kehittää joukkoliikennettä, pohtii eri hintaisten investointien hyötyjä suhteessa kustannuksiin. Tuoko metro 70-kertaiset hyödyt bussiliikenteen etuisuuksiin nähden? Aivan varmasti ei, mutta voi toki yrittää todistella.

Monen reitti esim Itä-Helsingistä Pitäjänmäkeen lyhentyisi, kun voisi vaihtaa Pasilassa A-junaan. Helsingissä metrolta junaan vaihtaminen tarkoittaa noin 10min vaihtoaikaa, maan alta kestää aikaa tulla ylös, ja asemahallistakin on pitkä matka kävellä A-junan raiteille.
Oletko tutustunut lainkaan Pasilan metroaseman suunnitelmiin? Jopa YTV on lausunut, että kävelymatka- ja aika paikallisjunien laitureiden ja metrolaitureiden välillä on liian pitkä. Nykyinen bussipysäkki on lähes ihanteellinen. Raitiovaunujen pysäkkijärjestely on kuin sattumalta taas päin mäntyä - mutta sehän johtuu linjan 9:n rakentamisen viivyttelystä, jonka takana ovatkin...

Antero
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Oletko tutustunut lainkaan Pasilan metroaseman suunnitelmiin? Jopa YTV on lausunut, että kävelymatka- ja aika paikallisjunien laitureiden ja metrolaitureiden välillä on liian pitkä. Nykyinen bussipysäkki on lähes ihanteellinen. Raitiovaunujen pysäkkijärjestely on kuin sattumalta taas päin mäntyä - mutta sehän johtuu linjan 9:n rakentamisen viivyttelystä, jonka takana ovatkin...

Kyllä olen nähnyt joitain suunnitelmia Pasilasta. Metroasemaahan on suunniteltu suunnilleen nykyisen tavararatapihan alapuolelle, josta todellakin on pitkä matka erinäisiä käytäviä kiemurrellen ylös Pasilan rautatieasemalle. Itse suunittelisin aseman juurikin Pasilan aseman alapuolelle, josta olisi matkaa vain ylöspäin. Asemaahan on suunniteltu syvälle. Mikähän estää sen tekemisen lähemmäs maanpintaa, kallioperäkö? Nykyisin on mahdollista tehdä elementtiputkia, jolloin ympärillä oleva maaperän laatu ei ole niin väliksi. Itse näkisin että metrolinja voisi kulkea nykyisen alaratapihan tasolla jopa maanpinnalla sen pienen matkan, ja Pasilan aseman seinästä sisään maan uumeniin. Töölöstä metro nousisi lähemmäs maanpintaa samaan tapaan kuin Sörnäisissä ja tulisi komeasti ratapihan tasolla hetkeksi ulkoilmaan, kunnes pujahtaisi Pasilan aseman alle. Näin matkaa ylös ei tulisi kuin vajaa 10metriä, saman verran kuin pudotusta on laiturilta alaratapihalle. Kaiken lisäksi, Keski-Pasilaan on suunniteltu ratapihan purkamisen jälkeen uusi korkea-profiilinen toimisto- & liikerakennuskeskittymä. Päivänvalossa kulkeva metro modernin kadun vieressä olisi myös merkittävä visuaalinen elementti, uusien tornitalojen välissä. Näkymä metrosta ulos olisi vähintäänkin urbaani, aivan uusi ja moderni Keski-Pasila avautuisi ikkunoista.

Esitit metrotunneila kalliiksi, mitä se onkin. Bussiliikenteellähän toki voitaisiin korvata Helsingissä kaikki raideliikenne, jos haluttaisiin. Ja varmasti tulisi halvemmaksi. Mutta pääasiahan on että liikenne sujuu, eikä matkustajien tarvitse istua autojen kanssa samaa mateluvauhtia menevässä bussissa. Bussi on mainio väline syöttöliikenteessä ja keskustan ulkopuolella. Mutta kaupungin sisällä missä autoliikenne jumittaa, on paras vaihtoehto raideliikenne, se ei kärsi autojen ylipaljoudesta. Ratikka olisi hyvä jos sen saisi eristettyä autoliikenteestä, mutta tällä välillä on hyvin ahtaat kadut, eikä tämä eristäminen taida olla mahdollista. Lisäksi liikennevaloetuudet on vähän epätoimiva juttu, päättäjissä on niin paljon autoilun puolustajia, että ratikat eivät tule koskaan saamaan niille kuuluvia etuja. Paras vaihtoehto on siis metro, jota päättäjätkin sentään jaksavat enemmän kannattaa, koska ne eivät häiritse autoliikennettä. Päinvastoin, autoille tulee lisää tilaa, ja siitähän päättäjät tykkää.
 
Viimeksi muokattu:
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Näin karkeasti arvioiden varmasti 1/4 matkustajista pyrkii Itä-Helsingistä Pasilan suuntaan ja siitä muihin suuntiin.

Se olisi sitten 50 000 matkustajaa vuorokaudessa. Edes HKL-Suy ei esitä tuollaisille matkustajamäärille ratkaisuksi metroa, vaikka se muuten metroa haluaakin kovasti laajentaa.

Siinä olen samaa mieltä kanssasi, että yhteyksiä, varsinkin laadukkaita yhteyksiä, pitäisi olla muuallekin kuin vain ydinkeskustaan. Mutta ei hinnalla millä hyvänsä.
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Pari oikaisua lienee paikallaan.

Bussiliikenteellähän toki voitaisiin korvata Helsingissä kaikki raideliikenne, jos haluttaisiin. Ja varmasti tulisi halvemmaksi.

Ei tulisi halvemmaksi, sillä bussin pieni yksikkökoko nostaa henkilökustannukset sen verran suuriksi. Jopa länsimetrossa, jonka matkustajamäärät ovat metroksi kovasti vaatimattomat, tulee liikennöintikustannussäästöä siitä, että bussi korvataan metrolla.

Muutenkin voidaan keskustella siitä, voisiko raitiovaunut ja metron korvata busseilla. Jos nykyiset raideväylät olisivat käytettävissä busseille, niin ehkä voitaisiin. Mutta kalliiksi se kävisi, joka vuosi, hamaan tulevaisuuteen asti. Raideliikenteellä on myös muita kuin kustannusetuja busseihin nähden, mutta jätetään ne nyt tämän ulkopuolelle.


...päättäjissä on niin paljon autoilun puolustajia, että ratikat eivät tule koskaan saamaan niille kuuluvia etuja. Paras vaihtoehto on siis metro, jota päättäjätkin sentään jaksavat enemmän kannattaa, koska ne eivät häiritse autoliikennettä. Päinvastoin, autoille tulee lisää tilaa, ja siitähän päättäjät tykkää.

Valitettavasti osa tuosta taitaa olla tottakin. Mutta ei suunnittelussa voi lähteä siitä, että tehdään tarkoituksella huonoa ja kallista. Jos ajatellaan esim. yhteysvälin Sörnäinen-Munkkiniemi yhteyttä, niin järkevässä suunnittelussa tehtäisiin mahdollisimman hyvä bussive, ratikkave ja vaikka sitten se metrove. Laskettaisiin kustannukset investoinnille ja liikennöinnille sekä arvioitaisiin palvelutasoa.

Jos sitten päättäjät valitsevat palvelutasoltaan huonoimman ja investoinniltaan kalleimman vaihtoehdon toteutettavaksi puolueettoman selvityksen jälkeen, niin sitten ei voi muuta kuin vaihtaa päättäjät.
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Päivänvalossa kulkeva metro modernin kadun vieressä olisi myös merkittävä visuaalinen elementti, uusien tornitalojen välissä. Näkymä metrosta ulos olisi vähintäänkin urbaani, aivan uusi ja moderni Keski-Pasila avautuisi ikkunoista.
Olen aivan samaa mieltä, mutta tällainen luovuus ei näytä saavan kannatusta. Espoossakin halutaan metro mahdollisimman hyvin piiloon. Maisemat ovat ainoastaan autoilijoiden etuoikeus.

Bussiliikenteellähän toki voitaisiin korvata Helsingissä kaikki raideliikenne, jos haluttaisiin. Ja varmasti tulisi halvemmaksi.
Raideliikennehän on halvempaa kuin bussiliikenne, mutta jos matkustajavirta on enintään noin 1000 hlö./tunti, raiteiden rakentaminen ei ole kannattavaa. Raiteiden hinta kasvaa kun raiteen kapasiteetti ja linjanopeus nousevat. Metromainen raide tulee edulliseksi vasta kun matkustajia on vähintään noin 17.000 tunnissa. Tällaisia matkustajavirtoja pääkaupunkiseudun rakentamistehokkuus ei tuota. Kun metroa 1960-luvulla suunniteltiin, uskottiin toisin. Nyt tulisi sopeutua todellisuuteen ja kehittää metroa kaupunkiimme sopivampaan suuntaan.

Paras vaihtoehto on siis metro, jota päättäjätkin sentään jaksavat enemmän kannattaa, koska ne eivät häiritse autoliikennettä. Päinvastoin, autoille tulee lisää tilaa, ja siitähän päättäjät tykkää.
Tämähän se koko metrotouhun syntysyy vuodan 1955 valtuustoaloitteissa oli. Ei vaan minusta ole ollenkaan hyvä lähtökohta joukkoliikenteen kehittämiseksi. Siis edistää autoilua.

Antero
 
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Olisi hyvä jos käytettäisiin nimitystä Pohjoinen metrolinja Töölön tai Pasilan metron sijaan.

Pisara ja Töölön metro ovat täysin päällekkäisiä hankkeita, joista Pisarasta on selvästi enemmän hyötyä.

Ne eivät ole mitenkään päällekkäisiä vaan koko seutua palvelevia hankkeita. Edelleen toistan ettei Pisaratunneli ja local train -linjat mene siellä mihin pohjoinen metrolinja vedetään.

Töölön metron jatkamiselle Pasilasta eteenpäin ei ole liikenteellisiä perusteita. Maunulan ja Viikin suunnat voidaan oleellisesti paremmin hoitaa pikaraitiotieratkaisuilla, jotka hyödyntävät myös Raide-Jokerin rataverkkoa.

Väärin. Helsinkiin ei tuoda neljättä raidestandardia paitsi ehkä juuri Raide-jokeriksi. Raidejokerin yhdistäminen kantakaupungin raitioverkkoon tarkoittaisi kantakaupungin raitioverkoston lamaantumista vuosiksi sekä huomattavan suurta laskua sillä kaikki kadut pysäkin ja raiteet tulisi tehdä uusiksi. Pikaratikka voidaan vetää Kehä ykköselle mutta kantakaupungin raitiokiskoja ei uusita. Parasta olisi jos pikaratikka voisi käyttää samaa leveyttä kantakaupungin ratikkakiskojen kanssa.

Liikennelliset perusteet Pohjoiselle metrolinjalle on olemassa. Pohjoisen metrolinjan varrelle voidaan tehdä ja on suunnitteilla lisärakentamista.

Viikkiin on myös ehdotettu metrohaaraa Pasilasta.

Sille on tilavaraus tehty. Toisaalta Viikin metrohaara voitaisiin vetää Itämetrostakin Hakaniemestä tai Sörnäisistä Vallilaan ja Arabiaan ja edelleen Viikkiin. Pasilaan kulku kävisi Hakaniemestä Pisaran kautta tai Vallila Arabia voidaan yhdistää Pasilaan ja edelleen pohjoiseen metrolinjaan.

Vaihtoehtoja metrolinjauksille keskustassa ja lähialueilla on useita. Pisara ja Pohjoinen metrolinja yhdessä Itä- ja Länsimetron kanssa luo vaivattomat ja nopeat vaihtoyhteydet kantakaupunkiin. Metron jatkorakentaminen ja lyhyiden välien yhdistäminen tulee entistä helpommaksi. Esim. juuri jos Viikin metrohaara yhdistetään Itämetroon ja pohjoiseen metrolinjaan.

Tässä on kartta tulevaisuuden metro ja local train linjauksista. Siitä puuttuu Jokeriraidepikaratikka, sekä itseasiassa monia raideprojekteja joille on jätetty tilavaraus. Esimerkiksi Pasila - Vantaa/Itähelsinki - Sipoo - Porvoo local train sekä Martinlaakso - Lohja local train.

Rakennetaan nyt Länsimetro, Kehärata, pohjoinen metrolinja sekä Pisara ensin. Että nuo tulevaisuuden raideprojektitkin joskus etenevät ;)

Kartta

Pohjoisen metrolinjauksen reittiä ei ole päätetty mutta siitä on esitetty 4 vaihtoehtoa. Niistä kolme jatkaa Pasilasta suoraan pohjoiseen ja yksi Viikin kautta koukaten lentokentälle. Viikki tehdään luultavasti haarana.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Pohjoinen metrolinja vs Pisara

Väärin. Helsinkiin ei tuoda neljättä raidestandardia paitsi ehkä juuri Raide-jokeriksi. Raidejokerin yhdistäminen kantakaupungin raitioverkkoon tarkoittaisi kantakaupungin raitioverkoston lamaantumista vuosiksi sekä huomattavan suurta laskua sillä kaikki kadut pysäkin ja raiteet tulisi tehdä uusiksi. Pikaratikka voidaan vetää Kehä ykköselle mutta kantakaupungin raitiokiskoja ei uusita. Parasta olisi jos pikaratikka voisi käyttää samaa leveyttä kantakaupungin ratikkakiskojen kanssa.

Ehdotan, että tutustut Jokeria koskevaan materiaaliin täällä jlf:ssä, muualla verkossa sekä SRS:n jäsenlehti Raitiossa. Suurin piirtein kaikki mitä lausut Jokerista on pielessä. :)

Mitä tuohon "Pohjoiseen metrolinjaan" tulee niin HKL:n matkustajaennusteen mukaan siellä olisi porukkaa yhtä paljon kuin linjalla 6, ja jotta 4-vaunuinen metrojuna saadaan yhtä täyteen kuin mitä kutosen ratikatkin ovat, niin metroja kannattaa ajaa noin 50 min välein. Tosi hyvää palvelua ;) Ei missään muualla maailmassa suunnitella maanalaista raskasmetrolinjaa kulkemaan metsän alapuolella, eikä edes omakotitaloalueen alla. Tietysti keskuspuisto voidaan rakentaa täyteen kerrostaloja, että saadaan metrolle matkustajia, mutta kuinka todennäköistä se sitten on Mutta tästä en ole niin huolissani, johan Lahdenrantakin sanoi, ettei Töölön metrolla mikään kiire ole, kun homma toimii ilmankin.
 
Takaisin
Ylös