Täysi joukkoliikenne-etu

Liittynyt
23 Lokakuu 2006
Viestit
543
Työsuhdematkalippu tuli jo. Täyden autoedun rinnalle voisi miettiä täyttä joukkoliikenne-etua. Vaikkapa täällä pääkaupungin kupeessa monet kulkevat jo työmatkansa joukkoliikenteessä ja ajavat omalla autollaan tai elävät vallan ilman autoa, vaikka työnantaja suostuisi moisen edun tarjoamaan.

Mielestäni olisi syytä kehitellä bussien, junien ja paikallisliikenteen keinoksi vastata kilpailuun sekä työnantajille että työntekijöille edullisempi joukkoliikenne-etu. Verotusarvo kohdalleen ja jokin aivan ennenkuulumaton liikennemuotojen välinen yhteistyö käyttöön. Systeemin pitäisi olla niin yksinkertainen, ettei vaiva edun tarjoajalle olisi sen vapaan bensiinin tarjoamista kummempi. Yksityiskohtia en enempää ole pohtinut.

Tämä voisi pikkuhiljaa nousta suosituksikin etenkin kaupunkiseuduilla ja pidempää työmatkaa julkisin kulkuneuvoin taittavien keskuudessa. Jos verotusarvo olisi riittävän alhainen, saattaisi sen oman auton pitäminen mökkireissuja varten olla tämän rinnallakin taloudellisesti järkevää.

Työsuhdelippu on sidottu nyt työmatkoihin, autoetu ei ole. Joukkoliikenteen pitää pystyä tarjoamaan vaihtoehtoja
 
Työsuhdelippu on sidottu nyt työmatkoihin, autoetu ei ole. Joukkoliikenteen pitää pystyä tarjoamaan vaihtoehtoja

Voihan sillä työsuhdelipulla tehdä vapaa-ajanmatkojakin, jos se on 30 päivän lippu. Ja autoedun ottaminen vastaan vähentää usein enemmän palkkaa, kuin joukkoliikennelipun ostaminen. Ilmaistahan se autoetu harvoin on. Tällöin nimittäin olisi vaikea perustella, miksi autoedun vastaanottaja saisi kokonaisuudessaan enemmän korvausta työstään kuin sellainen, joka ei tätä etua tarvitse.
 
Takaisin
Ylös