Jos oletetaan, että keskimääräinen pysäkkiväli on 770 metriä, keskimääräinen sallittu huippunopeus 50 km/h ja hyväksyttävä maksimikiihtyvyys sekä -hidastuvuus 0,8 m/s, tuon yllä kuvatun kiihtyvyysheikkouden vaikutus linjanopeuteen on noin 0,8 km/h verrattuna kalustoon, joka saavuttaa koko nopeusalueella vähintään 0,8 m/s kiihtyvyyden. 1,1 m/s maksimikiihtyvyydellä ja hidastuvuudella vaikutus on Raide-Jokerille suunniteltuun linjanopeuteen noin 1,1 km/h.
Oletin tätä laskiessani siis että nuo yllä Otson esittämät luvut ovat kaluston maksimikiihtyvyys.
---------- Viestit yhdistetty klo 23:52 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 23:06 ----------
Jotta voidaan palata asiaan, kopioidaan tänne osa viestistäni kauempaa ketjusta:
No, varmaan tuohon on syytä lisätä laskelmissa käytetyn kaluston kiihtyvyys, jonka Antero toi voimakkaasti esiin. Sen vaatima aika on koko reitillä luokkaa noin 100-150 sekuntia samoista laskelmista arvioituna kuin yllä.
Minusta tuolla kiihtyvyysvaikutuksella ei ole yhtä paljon merkitystä raideversion linjanopeuteen bussi-jokeriin verrattuna kuin pysähdysten määrillä ja pituuksilla. Bussi-Jokerihan ei pysähdy läheskään kaikilla pysäkeillä. Bussijokerilla yhden pysäkin jättäminen väliin nopeuttanee vuoroa 30-40 sekuntia kiihdytys- hidastus- ja pysäkkiaika huomioituna ja tavanomainen Jokeribussi ei pysähdy läheskään kaikilla pysäkeillä, vaikka niitä onkin muutama raideversiota enemmän, toki kuljettava matkakin on vähän pidempi.
Toinen merkittävä tekijä on sitten luotettavaan liikennöintiin vaadittava pelivara, bussi-jokerihan ei pysty pitämään vuorovälejä, mutta raide-jokerin suunnitelmassa on lähdetty luotettavasta liikennöinnistä. Hyvään saksalaiseen raideliikennöintiinhän kuuluu varautuminen esimerkiksi pysäkkiajoilla erilaisiin häiriötilanteisiin, joita katuverkossa toimittaessa aina on. Aika sama missä päin maailmaa ollaan katuympäristössä kulkevat ratikat ovat aina merkittävästi hitaampia kuin optimistisia laskelmia tekemällä voitaisiin toivoa.