Parikkalan keskusliikenneasema

Epa

Liittynyt
5 Syyskuu 2007
Viestit
201
Parikkalan kunta ostaa parisen vuotta sitten varsinaisesta käytöstään tyhjilleen jääneen Parikkalan rautatieaseman. Matkustajat pääsevät jälleen lämpimään ehkä jo tammikuun aikana. Käytännön järjestelyihin päästäneen heti kunnanvaltuuston vahvistettua kaupan tämän viikon torstaina. Esille kaivettaneen myös suunnitelmat keskusliikenneasemasta, joka toteutuessaan toisi linja-autoaseman samaan pihapiiriin. Parikkalassa käynnistyy nyt tilojen käytön suunnittelu ja kiinnostuneiden yrittäjien haku. http://www.parikkalan-rautjarvensanomat.fi/
 
Henkilöliikenteen kannalta Parikkalassa on oikeastaan ollutkin "keskusliikenneasema" jo vuosia: bussien lähtö- ja saapumispaikka on nimenomaan rautatieaseman piha-alue. Toki bussien lipunmyyntipistettä tai muuta vastaavaa "tukitoimintaa" siinä paikassa ei ole.

Pakettipalveluja tarjoava lähin Matkahuolto-asiamies onkin sitten Särkisalmen "sivukylällä" (viitisen kilometriä keskustasta) toimiva Esso-huoltsikka.
 
Yleisemminkin herää kysymys siitä, kuinka kattavasti kuntalaisten ja kuntien tarpeet toteutuvat asemarakennusten käytössä. Parikkalan tapauksessa näkisin kuntalaiset ja kunnan johtavana intressitahona asemarakennuksen kehittäjinä. Merkittävien intressien lukumäärällisessä vertailussa katsoisin VR:n jäävän toiseksi. Tältä kannalta kaikki mahdollinen asemarakennusta koskeva päätösvalta olisi tullut keskittää kuntalaisille ja kunnalle jo silloin, kun VR harjoitti Parikkalassa lipunmyyntiä ja ylläpiti odotustilaa.

Muita intressitahoja Parikkalan asemarakennuksen kehittämiseen on vaikeaa nähdä. Valtiollekaan voisi korkeintaan ajatella yleisen tason rakennussuojelullisia ja aluepoliittisia päämääriä. Asetelma olisi toinen vaikkapa Tampereella, jos kuvitellaan, että VR lakkauttaisi lipunmyynnin siellä. On selvää, että sujuva asiakaspalvelu niinkin merkittävän talousalueen rautatieasemalla on tärkeää myös Porille, Jyväskylälle ja Seinäjoelle. Tällöin etäisesti kuntayhtymän kaltainen organisaatio voisi ottaa aseman kehittämisen hoitaakseen.
 
Tässäkin voisi toteuttaa ideani yhteispalvelupisteestä: Postin, VR:n ja Matkahuollon asiamiespiste, kaikki palvelut samalta luukulta. Ohessa kioski- ja kahvilatoimintaa. ;)
 
Tässäkin voisi toteuttaa ideani yhteispalvelupisteestä: Postin, VR:n ja Matkahuollon asiamiespiste, kaikki palvelut samalta luukulta. Ohessa kioski- ja kahvilatoimintaa. ;)

Tätä voisi toivoa myös Kontiomäelle, vaikka paikkakunta onkin pienempi. Kontiomäen matkahuoltoasiamies on Shellillä kolmen kilometrin päässä taajamasta, vaikka linja-autot käyvät kääntymässä asema-aukiolla.
 
Asemalla sijaitseva kirjasto täydentäisi kokonaisuutta kuntalaisen ja matkailijan tiedonvälityksellisenä keskuksena. Yllättävääkin odotusaikaa voi nimittäin Parikkalan matkustajille tulla, kun ratatyöt Lahdesta itään taas alkavat, junarunkojen suunnanvaihtoajat Joensuussa ovat lyhyitä ja Parikkala säilynee junakohtaamisten merkittävänä paikkana.
 
Takaisin
Ylös