Hyvä pointti, joka on tarpeen selvittää.Alunperin kirjoittanut late-
Englannissa ratikoilla ja niiden kanssa kilpailevilla busseilla oli eri operaattori. Eri operaattoreiden toimintaa ei ollut koordinoitu yhteen. Eri liikennemuotojen yhteensopiminen ei ollut edes tavoite, ja yhtenä kilpailukeinona oli myös hinta. Bussifirmat tekivät kaikkensa voittaakseen matkustajia ratikoilta, ja myös onnistuivat siinä.
Periaatteessa on aivan oikein, etteivät ratikat menestyneet, jos niiden tarjoama palvelu oli huonompaa. Raportti totesi ratikoiden huonon kilpailukyvyn rinnakkaisiin busseihin verrattuna yhtenä syynä huonoon menestykseen. Kuten myös syitä sille, miksi ratikat eivät olleet kilpailukykyisiä.
Metrolla ja busseilla Itä-Helsingissä on sama operaattori ja sama lipunhinta. Suorat bussit eivät tavoitelleet metroa parempaa menestystä, vaan pyrkivät tukemaan metroa ajamalla metroasemien kautta. Bussit ja metro eivät kilpailleet, vaan tarjosivat vaihtoehtoista palvelua. Tilanne oli siis toinen kuin Englanissa. Mutta Helsingissäkin kokemus osoitti, että bussi tarjosi paremman palvelun kuin metro, vaikka hinta oli sama.
Englannissa on kiritisoitu väärin suunniteltuja ja huonosti palvelevia ratikkaratkaisuja ja vaadittu, että virheistä otetaan opiksi. Helsingissä ei myönnetä tehtyjä virheitä, vaan niitä halutaan toistaa rakentamalla länsimetro samoin periaattein kuin itämetro.
Prahassa on rakennettu 3 metrolinjaa (vuodesta 1974 alkaen), 4:llä esikaupunkeihin suuntautuvalla haaralla kuudesta on "kilpaileva" eli samansuuntainen ja rinnakkainen raitiotierata, joka oli ennen metroa. Kahdella haaralla raitiotietä ei ollut. Prahassa ilmeisesti metro on tehty tarpeeseen ja oikealla tavalla, koska matkustajia ei ole ollut tarve pakottaa metroon purkamalla raitioteitä.
Antero