Turun seudun joukkoliikenne 2020

Lähde = Turun seudun joukkoliikenne 2020 - raportti. TTK:n konsultit sanoivat näin, sen tarkempaa lähdettä minulla ei ole.
 
Turussa raitiovaunua ei edes oikeasti haluta, kirjaus 17.12.2009 kaupunginvaltuuston pöytäkirjassa on niin abstrakti, että sen voi tulkita miten haluaa.

Tällä hetkellä edetään juuri niin kuin ko. päätöksessä on todettu, eli ensimmäiset kaksi bussien runkolinjaa toteutetaan 2011 ja parhaillaan on käynnissä Turun seudun rakennemalli 2035, jonka yhteydessä selvitetään pikaraitiotien toteuttamista, erityisesti sitä, mihin kaupunginosiin raitiotie kokonaisuudessaan kannattaa tehdä. Suunnittelu etenee samankaltaista polkua kuin Tampereella.

On jokseenkin järkevää, että ensin ratkaistaan, mihin kaupunginosiin raitiotie kannattaa tehdä ennen kuin viedään suunnittelua pidemmälle.

Turun joukkoliikennetoimistosta on minulle vahvistettu, että ratikkaa ei tule ehkä koskaan

Tämä on virheellinen tieto. Se että heillä ei ole parhaillaan selvitystä käynnissä ei osoita mirään.
 
Ihan realisesti arvioituna Turun ratikan rakentamisesta ei näytä olevan paljon mitään merkkejä. Tampereella on aika eri tilanne kun siellä on sentään suunnitelmia. Se tuleeko toteutuspäätöksiä on eri juttu.

Minusta todennäköisyys, että Turussa on ratikka vuonna 2030 on noin 10 % ja todennäköisyys, että Tampereella on vuonna 2030 ratikka on noin 25 %.

Laitetaanpa tähän minun arvioitani muutamien hankkeiden toteutumismahdollisuuksista vuoteen 2030 mennessä.

Espoon kaupunkirata 90 %
Metro Kivenlahteen 80 %
Pisara 65 %
Raide-jokeri 50 %
Tampereen ratikka 25 %
Turun ratikka 10 %
 
Taisit vetää hatusta ne luvut, poislukien tietysti sitä, että ainahan tunnelirakentajat lobbaavat tunneleiden rakentamista.
 
Laitetaanpa tähän minun arvioitani muutamien hankkeiden toteutumismahdollisuuksista vuoteen 2030 mennessä.

Espoon kaupunkirata 90 %
Metro Kivenlahteen 80 %
Pisara 65 %
Raide-jokeri 50 %
Tampereen ratikka 25 %
Turun ratikka 10 %
Jokaisella on haaveensa ja inhokkinsa. Kenellä milläkin perusteella.

Mutta jos pohditaan Turkua ja verrataan Tampereeseen, niin ei ole kovin vaikea arvata, että Turun rakennemallityössä tehdään sama havainto kuin Tampereella: Raitiotiehen perustuva rakennemalli vastaa parhaiten kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan tavoitteita. Ja tuottaa myös parhaimman joukkoliikenteen talouden.

Minun valistunut arvaukseni on, että Tampereella ajetaan ratikalla tällä vuosikymmenellä ja Turussa pari vuotta Tampereen jälkeen. Sen sijaan megaluokan louhintahankkeet (metrot, Pisara) jäävät haaveiksi, jotka lakkaavat kiinnostamasta kotimaista rakennusteollisuuttakin. Sillä rakentajia lakkaavat kiinnostamasta hankkeet, jotka menevät Keski-Euroopan halvan työvoiman markkinoille, kuten jo meni Espoon metron tunnelilouhinta.

Megaluokan tunnelihankkeet jäävät unholaan myös siksi, ettei niihin ole rahaa. Et Petteri ole tainnut tutustua Liikenneviraston vuoteen 2035 tähtääviin suunnitelmiin. Ne lähtevät nimenomaan siitä, että megahankkeiden rahoittaminen loppuu ja keskitytään nykyisen verkon tehokkuuden parantamiseen. Mikä sivumennen sanoen on aivan oikea periaate. Ja siinä mm. Tampereen ja Turun ratikat kuin myös raitioliikenteen laajentaminen Helsingissä (ml. Raidejokeri) ovat vahvoilla. Koska näissä hankkeissa hyödyt ovat karkeasti 10-kertaiset kustannuksiin nähden kun verrataan megahankkeisiin.

Antero
 
Turussa on päätös toteuttaa raitiotie, jota Tampereella ei ole. Tampereella suunnittelu on pidemmällä. Mutta jo nyt on viitteitä, että jo MAL-aiesopimuksen maininta valtion sitoutumisesta Tampereen raitiotiehen on johtanut nimenomaan siihen, että on iso paine päästä raitiotien kanssa samaan tahtiin Tampereen kanssa. Oma veikkaukseni on se, että molemmissa kaupungeissa on avajaiset noin 2020.

Lisäksi tuntuu ihan mukavalta ettei se että on käyttänyt aikaansa ja vapaa-aikaansakin esim. nuoremman turkulaisen päättäjäpolven käytännössä tutustuttamiseen nykyaikaiseen kaupunkiraideliikenteeseen ole mennyt ihan hukkaan.
 
Vs: Bussiterminaali Kauppatorin alle - spekulaatioita Turussa!

Mihin tämän taloudellisen pikaraitiotien keskusterminaali on määrä sijoittaa ja miten se vaikuttaa Kauppatorin bussiterminaalin toimivuuteen?
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Bussiterminaali Kauppatorin alle - spekulaatioita Turussa!

Mihin tämän taloudellisen pikaraitiotien keskusterminaali on määrä sijoittaa ja miten se vaikuttaa Kauppatorin bussiterminaalin toimivuuteen?

Mikä keskusterminaali? Oikein toteutettu raitiolinja kulkee luotettavasti. Ei se tarvitse keskelle linjaa mitään terminaalia. Pysäkin vain.

Heilurilinjan päissä on päätepysäkit, joilla tasataan aikaa. Välipysäkeille tullaan aikataulun mukaan – ehkä 1-2 min jäljessä, muttei enempää.
 
Vs: Bussiterminaali Kauppatorin alle - spekulaatioita Turussa!

Ei se tarvitse keskelle linjaa mitään terminaalia. Pysäkin vain.

Mihin kohtaan tämä pysäkki sijoitetaan? Ja miten keskustan läpi kulkeva raitiotie toteutetaan? Kaduilla kun mahtuu juuri ja juuri bussit kohtaamaan.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Bussiterminaali Kauppatorin alle - spekulaatioita Turussa!

JuTa sanoi:
Mihin tämän taloudellisen pikaraitiotien keskusterminaali on määrä sijoittaa ja miten se vaikuttaa Kauppatorin bussiterminaalin toimivuuteen?

Raitiotie kulkisi Eerikinkatua, jolle varmaan jäisi myös bussiliikennettä.

TURUN SEUDUN JOUKKOLIIKENNE 2020 – Pikaraitiotievaihtoehdon väliraportti 15.12.2008 sanoi:
Ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin nelihaarainen rataverkko, joka ulottuisi kauppatorilta keskustan lähiympäristössä Majakkarantaan ja rautatieasemalle sekä Runosmäen ja Varissuon lähiöihin. Tämä verkko rakennettaisiin vuoteen 2020 mennessä ja sen pituus olisi 17,7 km. Tätä kutsutaan perusverkoksi. Turun keskustassa Eerikinkadusta on muodostettu 800 metrin pituinen joukkoliikenneväylä, johon kaikilta haaroilta tuleva pikaraitioliikenne keskittyy.

Esityksenä on, että raitiolinja keskustassa liikennöi Aninkaistenkatua ja Eerikinkatua. Ongelmallisena kohtana on Aninkaistenkatu Maariankadun ja Yliopistonkadun välillä, jossa pituuskaltevuus on 6 % ja pyöristyssäde 400 metriä. Toisena vaihtoehtona olisi, että Aninkaistenkatua pohjoisesta saavuttaessa liikennöitäisiin Maariankadun ja Kauppiaskadun kautta.Aninkaistenkadun ja Eerikinkadun reittiä puoltaa se, että reitti on nopeampi ja sujuvampi, koska 90 asteen käännöksiä tehdään vähemmän. Käännökset kuluttavat myös raitiovaunun pyöriä. Lisäksi raitioliikenne on mahdollista liikennöidä suppeammalla ja siten edullisemmalla rataverkolla. Aninkaistenkadulla on mahdollista kasvattaa pyöristyssäde 500 metriin, mikä merkitsee kadun pinnan alentamista noin 0,3 metriä. Raitiovaunujen kannalta pyöristyssäde on kriittisempi tekijä kuin pituuskaltevuus.


---------- Viesti lisätty 11.8.2011 kello 0:04 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu 10.8.2011 kello 23:39 ----------

Edelleen kommenttina JuTa:n kysymykseen: alustavissa suunnitelmissa ei ole tehty radan tarkkaa linjausta eikä pysäkkien sijoittelua. Itse kuvittelisin, että Eerikinkadulle ei mahdu keskilaituria. Kiskojen pitäisi varmaan kulkea kadun reunoilla Kauppatorin kohdalla ja siirtyä kadun keskelle bussipysäkkien osuudella. Yhteisten pysäkkien käyttäminen ymmärtääkseni ei onnistu, jos Kauppatori on nykyiseen tyyliin ajantasauspaikka ja busseja on parkissa pysäkeillä pidempiä aikoja. Hidas osuus Eerikinkatu epäilemättä olisi, mutta niin se on nytkin ja suunnitelmassakin oli esitetty keskinopeudeksi 12 km/h tällaisella pätkällä.
 
Raitiovaunut mahtuvat kapeammalle kadulle, vaikka vaunukoko olisi leveämpi. Johtuu kiskoista.
 
Raitiovaunut mahtuvat kapeammalle kadulle, vaikka vaunukoko olisi leveämpi. Johtuu kiskoista.

Juu, isompi kysymys tässä onkin bussien mahtuminen, niitä kun joka tapauksessa jää runsaasti. Nykyisellään Kauppatori on ajantasauspaikka, jossa bussit saattavat seistä pysäkillä esim. kymmenen minuuttia. Näitä pysäkkejä on kaikki kadunvarret täynnä ja Eerikinkadun pysäkkejä ei varmaan voida kokonaan siirtää Aurakadulle raitioliikenteen aloittaessa, vaikka se tietysti busseja vähentääkin. StreetView-kuva Eerikinkadulta Börsin kulmalla ja vastaava Aurakadulta.
 
Kauppatorin terminaali ja raitiotiet-aiheeseen:

Yleisesti ottaen, raitiotien mahtuminen mihin tahansa Turun normaalin kadun tilaan poikittaisleikkauksessa ei ole ongelma. Kaksisuuntainen raitiotierata vie vaunun leveydestä riippuen noin 6-7 metriä. Turussa käytettiin alikonsulttina TTK Karlsruhea, joka on kokeneimpia raitiotiekonsultteja maailmassa. Selvityksen tekniset arviot perustuvat heidän arvioihinsa. Raitiotien mahtuminen ei ole ongelma missään kohteessa Turussa. Sen sijaan todellisempia kysymyksiä ovat:
- Raitiotielle määriteltävät minimikaarresäteet Turun ruutukaavan 90 asteen kulmissa
- Raitiotien pystykaltevuudet eräissä mäissä
- Raitiotien liikennejärjestelyt, käytännössä se, paljonko tilaa muille liikennemuodoille eri kohteissa annetaan.

Raitiotiellä noudatetaan itsestäänselvästi seuraavia periaatteita:
- Raitiovaunu noudattaa normaalisti pysäkin tarkkuudella olevaa aikataulua
- Aikataulupoikkeamat otetaan kiinni päätepysäkeillä, ei millään välipysäkillä
- Raitiovaunuissa on avorahastus ja sisään kuljetaan kaikista ovista, joka mahdollistaa normaalisti 15 - 30 sekunnin pysäkkiajat. Kauppatorille on perusteltua varata pidempi, 45-60 sekuntia.

Kauppatorin terminaalista ei ole tehty jo lainattua tekstiä tarkempaa suunnitelmaa.
Olen itse esittänyt, että lopputilanteessa kun kolme läpikulkevaa heilurilinjaa olisi toteutettu, Eerikinkatua kulkisivat vain raitiovaunut ja Aurakatua vain bussit. Tämän tilanteen terminaalin suunnittelu ei ole iso kysymys. Raitiotien periaatteellinen kapasiteetti tässä tilanteessa, jos rata mitoitetaan 60 m junille, on 2 minuutin vuorovälillä 30 x 4 telibussia vastaava yhteen suuntaan (120 telibussia / h). Sillä epäilemättä voidaan korvata Eerikinkadulla nyt kulkevat bussit.

Sen sijaan hyvä kysymys on, miten välitilanne järjestetään.

Nähdäkseni mahdollinen ratkaisu olisi se, että Eerikinkatu on välivaiheessa edelleen bussilla ajettava, ja sillä säilytetään bussipysäkkien kohdalla pysäkkitaskut. Raitiovaunupysäkki rakennetaan heti alkuun lopputilanteeseen, ja bussit kulkevat sen ohi raitiovaunukiskoja pitkin. Liikenne aikataulutetaan niin, että bussit lähtevät raitiovaunun perään. Eerikinkadulla raitiovaunut kulkisivat nykyisiä ajokaistoja vastaavassa tilassa.

Vaiheistuksessa on helpompi sulkea busseilta ensin Eerikinkatu välillä Aurakatu - Humalistonkatu, koska länteen voidaan kulkea Puutarhakadun ja Linnankadun kautta.
 
Takaisin
Ylös