Maunula / Viikki (toinen metrolinja)

Mäkelänkatu ollaan rauhoittamassa hiljaisemmaksi asukaskaduksi, eikä sinne ole tulossa pohjoisen suunnan esikaupunkien pikajunaa. Tuusulanväylä siirretään pois Mäkelänkadun päästä siten, että Tuusulanväylältä päätyy Veturitielle ja Pasilan asemalle.

Siis asukaskatu ei tarvitse toimivaa raideyhteyttä? Ja pohjoisista esikaupungeista kaikki joukkoliikenteen käyttäjätkin vaihtavat matkansa samalle reitille kuin henkilöautot viitoitetaan?

Tuusulanväylältä "keskustaan" suuntautuvan autoliikenteen ohjaaminen Veturitielle ja edelleen Mannerheimintielle (jolle on jo ohjattu Turun, Porin ja Hämeenlinnan suunnan valtateiden liikenne) on kaikin puolin harkitsematon suunnitelma. Tai sitten se on hyvinkin harkittu juoni: bussit ja sporat pois, että mahtuu lisää henkilöautoja Töölöön. Ja sen joukkoliikenteen sitten korvaa Maunulan metro, eiks jeh? :mad:

Mihin ihmeeseen ne mainitsemasi Pasilan asemalle menevät Tuusulanväylän autoilijat oikein ovat matkalla? Siihen Maunulan tai Viikin metroon vai? Ei ainakaan junaan, sillä samalla vaivalla he olisivat jo autoilleet vaikka kuinka pitkälle radanvartta kaupungista pois. Jos taas oletat, että autot ovat menossa tulevan Keski-Pasilan mahdollisille työpaikoille, niin mitä autoparatiisia eli pysäköintihelvettiä sinne odotat? Onko alaratapihan paikalle nousemassa Ideapark eikä joukkoliikenteen varaan perustuvaa kaupunkia?
 
Linjan 64 rakentaminen ratikaksihan täydentäisi hyvin Oulunkylän joukkoliikennetarjontaa ja siitä voitaisiin yhdistellä ratoja Jokeri I:n ja Jokeri II:n tulevaisuudessa.

Totta puhut, mutta Oulunkylässä paikallislehden demarikellokas on tyrmännyt tuon ajatuksen, kun se on muka rikkaiden käpyläläisten suosimista.
 
Hakamäentie säilyy merkittävänä risteyksenä Tuusulanväylän uudelle linjaukselle. Pasilasta Tuusulanväylän liikennettä johdetaan kyllä myös Töölön suuntaan, mutta myös Teollisuuskadulle Mäkelänkadun sijaan.
 
Mikä se "Töölön suunta" sitten on ellei Nordenskiöldinkatu ja Mannerheimintie? Ja onko kukaan autoilija niin hölmö, että kiertää Tuusulan suunnalta Itä-Helsinkiin Pasilan ja Teollisuuskadun kautta? Krunikaan päin ei tietenkään ketään Teollisuuskadulta / Junatieltä ohjata, kun Sörnäisten rantatiekin muuttuu rauhalliseksi, mutkittelevaksi rantabulevardiksi, jolta liikennettä rajoitetaan tai ainakin hidastetaan.

Ja jos sitten pohjoisesta päin on tosiaan liikennettä Sörnäisten suuntaan autopaljoudeksi asti, niin ei kukaan niistä autoilijoista siirry Töölön metron käyttäjäksi. Sen sijaan Oulunkylästä suoraan Sörnäisiin porhaltavan pikaraitiovaunun kyytiin voisi joku eksyäkin.
 
Luin.
Metro yhdistää toisiinsa kaupunginosia. Ei kyse ole kierrättämisestä, vaan siitä, että uusilta alueilta rakennetaan yhteyksiä vanhoille alueille.
Ei ketään kierrätetä mistään, vaan päätepiste on sama, keskusta. Metro Viikistä tulee erittäin nopeasti, jos se tehdään kuten suunniteltu. Näin muodostuu sujuva ja nopea yhteys Viikistä Töölöön ja Pasilaan, Stadionille ja Meilahteen. Meilahdesta on mahdollisuus sitten esim. vaihtaa ratikkaan.
No, kerropa sitten kuinka hienon yhteyden tuo metro muodostaa yliopistokampusten (Viikki, Kumpula, keskusta) välille. Muista ottaa huomioon, että keskustakampus sijaitsee käytännössä Kruunuhaassa, ei Kampissa tai Rautatientorilla.
 
Miten henkilöautojen määrää aiotaan käytännössä vähentää Mäkelänkadulla?

Laittamalla Mäkelänkadun ja Tuusulanväylän väli 1-kaistaiseksi suuntaansa (+bussikaistat) ja laittamalla siihen liikennevalot, joissa on lyhyt vihreä.
 
Periaatteessa tätä väitettä, "jos ne olisivat todella tarpeen, ne olisi tehty jo" voisi käyttää myös ylimääräisiin ratikkareitteihin. Koska busseillakin on pärjätty tähän asti, niin olisiko ratikka todella tarpeellinen.

Kuitenkin sillä erotuksella, että Jätkäsaaren, Kalasataman, Hernesaaren, Laajasalon ja Ilmalan/Konepajan ratikat tehdään kaikki palvelemaan uutta asutusta ja uusia matkustustarpeita. Ysin kannattavuus perustui alun perin juuri siihen, että se on "pakko" tehdä, kun niiden lisääntyvien asukkaiden kuljettelu pikkubusseilla tulisi niin kalliiksi, ettei ole järkeä. No, laskelma on 10 vuotta vanha ja monien mutkien jälkeen se edullisuus ei nyt ihan toteutunut. Mutta tarkoitus oli kuitenkin tuo.

Jätkäsaaren ennustetuilla matkamäärillä bussi ei ole vaihtoehto, tulee liian kalliiksi verrattuna ratikkaan jne.

Nämä eroavat metrosta siten, että metro haluttaisiin tehdä pääosin vaan nykyisten matkojen siirtämiseksi busseista ja ratikoista maan alle, ei syntymässä olevia uusia matkoja varten. Kai keskuspuistoonkin voidaan rakentaa lisää (Maunula), mutta eivät ne lisääntyvät asukasmäärät siellä kuitenkaan metroa perustele.
 
Periaatteessa tätä väitettä, "jos ne olisivat todella tarpeen, ne olisi tehty jo" voisi käyttää myös ylimääräisiin ratikkareitteihin. Koska busseillakin on pärjätty tähän asti, niin olisiko ratikka todella tarpeellinen.
Bussin ja ratikan teknisesti mahdolliset toiminta-alueet (matkamäärä yhteen suuntaan) menevät niin paljon päällekkäin, että bussia voidaan käyttää silloinkin, kun se ei enää ole taloudellista tai palvelutason puolesta järkevää. Kun rahaa bussiliikenteen subventioon löytyy, ei ole ”todella tarpeen” siirtyä ratikkaan.

Kaikkea hyödyllistä ei ole vielä tehty, koska poliitikot tai ihmiset ovat vastustelleet, joko taloudellisista tai muista syistä. Tosiasia on vain, että ruuhkia ja ilmansaasteita on Helsingin seudulla pakko saada vähennettyä, menetelmillä ei sinänsä ole väliä, kunhan nämä tavoitteet saadaan tehokkaasti tyydytettyä.
Olen aivan samaa mieltä. Vakavissaan ei ole liikennehankkeita arvioitu ympäristöhaittojen perusteella. Pääasiallinen arviointi on ollut rahalla mitattu kannattavuus, hyöty/kustannussuhde, joka on laskettu ns. YHTALI-menetelmällä. Siinä kannattavin hanke on sellainen, joka nopeuttaa mahdollisimman paljon yksityisautoilua. Tämä johtaa tietenkin yksityisauton käytön kasvuun, jolloin energian kulutus ja siihen liittyvät ympäristöhaitat karkeasti 10-kertaistuvat siihen nähden, että liikuttaisiin joukkoliikenteellä.

HS uutisoi viime perjantaina hallituksen pyrkimyksistä säästää energiaa. Hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen puhui tästä ja siihen liittyen myös liikenteestä YLEn 20:30 uutislähetyksessä. Iso ongelma vain on, ettei vielä oikein tiedetä, mitä olisi parasta tehdä.

Suuri huomio kiinnittyy autoihin ja Tynkkynenkin puhui siitä, että niiden päästöt pitäisi puolittaa. Se on kova haaste, kun ei kukaan tiedä, millä tekniikalla se on mahdollista, vaikka valmista pitäisi olla muutamassa vuodessa. Joukkoliikenne on kuitenkin toimiva ja käytössä oleva teknologia, jolla energian kulutusta ja päästöjä voidaan vähentää 80–90 % heti.

Tällöin bussiliikenteen voimallinen korvaaminen raitioteillä ja johdinautoilla voikin käydä ”todella tarpeelliseksi”, koska ne ovat ainoa tunnettu ja heti käytettävissä oleva keino. HKL:n ympäristöraportin mukaan metrosta ei tähän ole, vaikka HS:n artikkelin mukaan LVM näyttäisi niin uskovan. Itse metrojunat ovat kohtuullisen energiatehokkaita, mutta koko järjestelmä asemineen ei ole, koska metron infra kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin itse junat. LVM perustaa toiveensa länsimetron YVAan, josta kuitenkin puuttuu asemien energiankulutus, joka kääntääkin länsimetron päästöhyödyn päälaelleen.

Antero
 
No, kerropa sitten kuinka hienon yhteyden tuo metro muodostaa yliopistokampusten (Viikki, Kumpula, keskusta) välille. Muista ottaa huomioon, että keskustakampus sijaitsee käytännössä Kruunuhaassa, ei Kampissa tai Rautatientorilla.

Kaisaniemessä on metroasema ja sisäänkäynti suoraan Yliopistokadulle. Vaihto tulee tietysti, mutta sellaista se on muuallakin maailmassa.
 
Kuulostaa hyvältä, onko tästä mustaa valkoisella?

Asiasta on vielä vain alustavia luonnoksia (niitä löytyy kaivelemalla tarpeeksi KSV:n webbisivuilta) eikä ole päätöstä edes siitä, että tuota edes välttämättä toteutettaisiin noin.
 
Asiasta on vielä vain alustavia luonnoksia (niitä löytyy kaivelemalla tarpeeksi KSV:n webbisivuilta) eikä ole päätöstä edes siitä, että tuota edes välttämättä toteutettaisiin noin.
Kiitos, löysin. Vinkeitä nuo tunnelit muuten, jos kustannus on jotenkin tolkullinen niin taidan jopa kannattaa: http://www.hel2.fi/ksv/hela/Kaupunkisuunnittelulautakunta/Esityslistat/053460225.htm#P4054_255582

Jos tuo 6xx seutuliikenne hiljenee Kehäradan ja Vantaan linjastouudistuksen myötä, niin h6x bussien korvaaminen mahdollisimman pitkälle ratikalla alkaa olla todella houkutteleva investointi. Näin siksi, että Mäkenlänkadun itäpuolen voisi sitten irroittaa kokonaan liikennekäytöstä ja käyttää rakennusmaana, viheralueena, tms. Autoille ja parille bussille riittäisi hyvin kaksi kaistaa.
 
Kaisaniemessä on metroasema ja sisäänkäynti suoraan Yliopistokadulle. Vaihto tulee tietysti, mutta sellaista se on muuallakin maailmassa.
Niin missä se vaihto olisi? Kampissa?

Nykyisin Kumpulasta pääsee ratikalla ja lisäksi monella bussilla suoraan keskustakampukselle (ratikalla Varsapuistikon pysäkki, Helsingin sisäisillä busseilla Kaisaniemen pysäkki). Lisäksi Kumpulan kampukselta taitaisi olla aika pitkä matka maanalaiselle metroasemalle, ottaen huomioon alueen korkeuserot...

Mutta sinun mielestäsi olisi siis järkevää jättää Hämeentie henkilöautoille ja kierrättää opiskelijat ja muut joukkoliikenteen käyttäjät Kampin kautta. No, unelmansa kullakin...
 
Takaisin
Ylös