Olen itse selvitellyt samaa kysymystä ja alla muutamia pointteja:
- 1524 mm raideleveydelle ei tällä hetkellä ole saatavissa nykyaikaista länsimaista kalustoa. Riikan, Vilnan ja Pietarin vaunuhankinnat voivat muuttaa tilanteen piankin, ainakin Riikaan ja Vilnaan hankitaan varmasti nykyaikaiset länsimaiset vaatimukset täyttäviä vaunuja.
- Roomassa UITP:n seminaarissa useat kalustovalmistajat (Siemens, Alstom, Bombardier) ilmoittivat, että jos 1524 mm raideleveydelle hankitaan 20-25 vaunua, uusien telien suunnittelukulut saadaan katettua ja hinta on sama kuin vaunulla muutenkin. Pienemmässä sarjassa suunnittelukulut nostavat hintaa.
- Tampereella ja Turussa sekä mahdollisissa muissa potentiaalisissa raitiotiekaupungeissa raitiotien yhdistäminen rataverkkoon avaa mahdollisuuksia ajaa paikallisjunat suoraan keskustaan. Tampereella duokaluston oikea käyttöalue olisi pikemminkin Vammalan, Oriveden tai Toijalan (tai jopa Porin, Rauman, Turun ja Jyväskylän) tasolle ulottuvilla linjoilla.
- 1000 mm raideleveys säästää hieman radan rakennuskuluja. Rakennuskulujen ero kuitenkin jää hyvin pieneksi, jos käytetään modernia betonipölkkyrataa sepelöidyllä penkereellä. Ero on suurempi silloin, jos tehdään betonirataa koska silloin betonin menekki pienenee. Silloinkaan ei puhuta dramaattisesta kustannuserosta.
Pitäisin perustilannetta sinä, että Helsingin seudulla ne linjat, jotka voi kytkeä keskustan 1000 mm ratikkaverkkoon, kuten JOKERI tai mahdollinen Etelä-Espoon pikaraitiotie, kannattaa toteuttaa 1000 mm raideleveydellä.
Muut uudet pikaraitiotiet kannattaa toteuttaa 1524 mm raideleveydellä ja hankkia vaunuja, joissa ainakin telit ovat identtisiä, useamman alueen liikenteeseen.
Tässä on tietysti semmoinen edullinen asia, että puhtaaseen paikallisjunaliikenteeseenkin soveltuvan duoraitiovaunukaluston telit voivat olla samanlaiset kuin 1524 mm katuraitiotien. Eli kaluston kokoa ja käyttöaluetta voi standardipaketin puitteissa muuttaa, kunhan telit ja muut paketin pääominaisuudet pysyvät samoina.