Östersundomin metro pikaraitiotieksi?

No nyt mulle aukeni sun ikonikuvasi! Kiitos nauruista. :lol:

Varsinaisesti tuo tulkinta ei ollut mielessäni taideteosta luodessani, ei sillä ettei saamasi käsitys siitä olisi myös varsin osuva.

Itse olen käsittänyt Kouvon keskustelukuvan symboloivan kaupunkiin kuuluvan liikennevälineen viemistä maaseudulle.

Nurmiselle 10 pistettä ja papukaijamerkki kaupantekijäisiksi.

Ehkä vähän offtopiciksi meni, pahoitteluni.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä vähän offtopiciksi meni, pahoitteluni.

Jatketaan offtopicilla hieman: Kuva voisi symboloida myös lehmänkauppoja metropolitiikassa. (Siinä muuten näyttää vaihtuvan pieni lehmä isoon.)

Muutenkin tuntuu, että jollain on näissä metroasioissa aina oma lehmä ojassa. :lol:
 
Viimeksi muokattu:
Näennäisyys tarkoittaa sitä, että kun niillä metroaseman betonilähiöillä ei ole menekkiä, ne jäävätkin rakentamatta. Tietysti tulee tulot tyhjiä tontteja palvevan metron rakentamisesta. Mutta en oikein usko tähänkään. Sillä suurempi ja kiinnostavampi asia rakennusalalle on kuitenkin talojen tekeminen. Sen vuoksi käsitykseni mukaan rakennusala itse haluaa mm. Laajasalon ratikan. Sillä Kruunuvuorenrannan menekki ja myyntihinnat ovat aivat toiset kun siellä on ratikka verrattuna siihen, että sinne joskus tulisi metro.

Metro on parempi itäsuuntaan. Itse käytän paljon joukkoliikennevälineitä ja vaihto on aina vaihto. Kävin yhdessä vaiheessa päivittäin Järvenpäässä. 30 min per sivu. Ja yhdessä vaiheessa Konalasta Roihupellossa, odotin innoissani Jokeri-bussia pelastajaksi. Kaikilla kombinaatioilla Kolsarintieltä Pulttitielle ovelta ovelle 50-60 min. Löytyy kyllä monta muutakin tekijää että miksi ei jatkettaisi sitä joka on valmiina eli metro. Kyllä Anterokin tietää että asuntojen markkinoinnissa ensimmäiseksi toi toiseksi aloitetaan matka-aika Helsingin keskustaan. Itse olet sanonut että Helsingin metro on hyvin tehty. Nyt on länsimetro aluillaan ja kun myös toisesta päästä jatketaan niin kyllähän siinä esiin tulee hyötyjä siinä laajudessa että Metron tämänhetkisetkin periaatevastustajat joutavat myöntämään hyödyt sen jälkeen kun Länsi- ja Itämetro on rakennettu.

Metro sai parhaat arvosanat asiakaskyselyssä.
Asumisen ei tarvitse olle kerrostalolaatikosssa tai omakotitalossa suuren pihan kera. Nythän on yksimielisyyttä välimuotojen etsinnästä, mutta rohkeus kokeilla uutta vaikeaa sekä kaavoittajille että rakennusliikkeille.

Onko nyt todellakaan mitään järkeä aloittaa se TramWest -pelleily idässä ?

Martti
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Keskustayhteytenä sekä metro että Jokerin jatkeena tehty ratikka on liian hitaita. Ratkaisu olisi lähijuna, se että metrolle tehdään jotain radikaalia Itäkeskuksesta länteen (en keksi mitä) tai pikaratikalla suora nopea linjaus Itäkeskuksesta keskustaan. Saa nähdä.

Presiis, en voisi olla vähempää eri mieltä.

---------- Viesti lisätty kello 0:52 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 0:07 ----------

Onko nyt todellakaan mitään järkeä aloittaa se TramWest -pelleily idässä ?

Tuskinpa tätä "pelleilyä" aloitetaan idässäkään. Metrollahan on ennenkin osattu torpata muiden huomattavasti järkevämpien joukkoliikennehankkeiden eteneminen.

Foliohatun alta voisi heittää muutaman ainakin osittain metron piikkiin pistettävän torpedoinnin:

1) Virheellinen oikoratalinjaus (metrolle haluttiin optio jatkaa itään)
2) Pääradan lentokenttäyhteys (metrosuunnitelmat lentoasemalle)
3) Pisara (Töölön metro)
4) Viira (metrokioskin ahkerat puuhastelijat ovat sinnekin päin tunnelijunaa piirrustelleet)
 
Kävin yhdessä vaiheessa päivittäin Järvenpäässä. 30 min per sivu... Kyllä Anterokin tietää että asuntojen markkinoinnissa ensimmäiseksi toi toiseksi aloitetaan matka-aika Helsingin keskustaan.
Tuo 30 minuuttia on muuten suurinpiirtein se mitä Östersundom - Rautatientori kestää.

Rautatientori - Mellunmäki 20 min aikataulun mukaan
Mellunmäki - Östersundom 8km rataa ja kolme asemaa, olisiko 10 minuuttia?

Eli 30 min. Siis metrossa istumista, asemalle siirtymiset, sieltä pois, jne. päälle. Matka-ajat ovelta ovelle lähempänä tuntia kuin puolta. Järvenpäästä noin vertailun vuoksi kestää autolla ehkä kaksi kertaa pidempään keskustaan kuin Östersundomista.

Tämä on se perusongelma, ei se pikaratikka + metrovaihto Itiksessä tätä ratkaise, mutta toisaalta se maksaa murto-osan ja pysäkkejä on keskimäärin paljon lähempänä.
 
Löytyy kyllä monta muutakin tekijää että miksi ei jatkettaisi sitä joka on valmiina eli metro. Kyllä Anterokin tietää että asuntojen markkinoinnissa ensimmäiseksi toi toiseksi aloitetaan matka-aika Helsingin keskustaan. Itse olet sanonut että Helsingin metro on hyvin tehty.
Löytyy myös monta tekijää, miksi metroa ei kannata jatkaa. Ensimmäinen on hinta. Se on kaatanut monta metrojen jatkamishanketta maailman kaupungeissa. Eräät varhaisimmista Tukholmassa, jossa kuitenkin metroa on osattu rakentaa varsin kohtuullisin kustannuksin. Toinen on kaupunkirakenne. Ihmiset eivät halua asua kantakaupunkimaisesti muualla kuin kantakaupungissa. Esikaupunkien ja maaseudun pitkiin etäisyyksiin ja puutteellisiin palveluihin suostutaan silloin, kun vastikkeeksi saadaan vihreyttä, rauhallisuutta, turvallisuutta ja vähemmän toisten ihmisten autoja.

Sijainti on tärkein maanarvon määrääjä, mutta yksinkertainen riippuvuus seutukeskuksesta on katoamassa. Pääkaupunkiseudulle tulee kyllä joka päivä töihin tuhansia ihmisiä, mutta seudulla asuu myös tuhansia ihmisiä, jotka eivät käy H:gin keskustassa kuin satunnaisesti. Sekä työpaikkojen että kaupan palveluiden hajautuminen on johtanut siihen. Autoilevalle asukkaalle on tärkeintä asua lähellä moottoritietä mutta sen verran kaukana, ettei se melua ja haise kohtuuttomasti omalla pihalla.

Helsingin metro on metroksi erinomainen. Se on hyvin hoidettu ja toimii luotettavasti ja tehokkaasti. Maailman mittakaavassa sen esteettömyys on korkealla tasolla. Tunneliasemien syvyys on pyritty pitämään kohtuullisena, jotta todellinen matka-aika ei kasvaisi kohtuuttomaksi. Mutta sen palvelualue on minimaalinen, ja sellaisena pysyy pitkän asemavälin vuoksi. Siksi operointi on suhteessa kallista. Kustannuksia nostaa välttämätön ja kallis liityntäliikenne. Se on varsin tehotonta bussiliikennettä.

Helsingin metro on tiheästi palvelevan kantakaupunkimetron ja esikaupunkeja palvelevan paikallisjunaliikenteen välimuoto, joka ei ole kunnolla kumpaakaan. Ehkä se on parhaimmillaan suomalaisten kerrostalolähiöiden kanssa – mikä ei tarkoita, että se olisi paras, koska H:gin metro on siihenkin liian kallis, eli sillä ei voi palvella kaikkia lähiöitä. Mutta mitä tulee Östersundomiin, sitä ei olla suunnittelemassa 1970-luvun betonilähiöperiaatteilla. Juuri siksi ratikka on Östersundomiin metroa sopivami. Eikä sitä asiaa muuta se, että Mellunmäessä on nyt radan päätepiste.

Antero
 
Tuo 30 minuuttia on muuten suurinpiirtein se mitä Östersundom - Rautatientori kestää.
U840:llä menee 30 minuuttia Kamppi-Östersundom.
(Östersundom-Itäkeskus 8 min,
Östersundom-Sörnäinen 18 min)
Metrosta pitää kyllä tehdä nopeampi, vaihdetaan kaikki M200siin ja huristellaan satasta (tunnelissa maksiminopeus mikä on vielä mahdollinen on KAI 85)
Löytyy myös monta tekijää, miksi metroa ei kannata jatkaa.
Metron parhaat hyödyt on täydessä, tiheässä kaupungissa maan alla poissa ruuhkista. Tarvitaan kuitenkin verkosto ennenkuin sillä voi matkustaa paikasta A paikkaan B tai C.
 
Löytyy myös monta tekijää, miksi metroa ei kannata jatkaa. Ensimmäinen on hinta. Se on kaatanut monta metrojen jatkamishanketta maailman kaupungeissa. Eräät varhaisimmista Tukholmassa, jossa kuitenkin metroa on osattu rakentaa varsin kohtuullisin kustannuksin. Toinen on kaupunkirakenne. Ihmiset eivät halua asua kantakaupunkimaisesti muualla kuin kantakaupungissa. Esikaupunkien ja maaseudun pitkiin etäisyyksiin ja puutteellisiin palveluihin suostutaan silloin, kun vastikkeeksi saadaan vihreyttä, rauhallisuutta, turvallisuutta ja vähemmän toisten ihmisten autoja.

Onko ihan oikeasti noin vai onko kyseessä vaan 50-luvulta eteenpäin toteutettu kaupunkisuunnitteluperiaate? Onko uutta tiheää korttelikaupunkia yritetty rakentaa jossain päin maailmaa kauemmas keskustasta ja sitten epäonnistuttu asuntojen myynnissä?

Nyt ei vaan jostain syystä uskalleta rakentaa uusia alueita edes Jätkäsaaressa Punavuoren, Kallion tai Pariisin aluetiheydellä. Olen vakuuttunut, että asunnot menisivät hyvin kaupaksi, vaikka Jätkäsaareen rakennettaisiin tuplasti neliöitä nykysuunnitelmiin verrattuna.

Eikö myös vähän kauempana keskustasta löytyisi myös kysyntää tiheälle asumiselle? Esimerkiksi Keravan keskustassa asunnot käyvät mukavasti kaupaksi, kun aluetta täydennysrakennetaan.
 
Metron parhaat hyödyt on täydessä, tiheässä kaupungissa maan alla poissa ruuhkista. Tarvitaan kuitenkin verkosto ennenkuin sillä voi matkustaa paikasta A paikkaan B tai C.

Näin on. Ja Helsingin seudulla ongelma on se, että tätä täyttä, tiheää kaupunkia on vain Helsinginniemellä Tullinpuomin ja Paavalin kirkon eteläpuolella.

Se alue taas on maantieteellisesti niin pieni, ettei sille kannata rakentaa omaa, erillistä metrojärjestelmää, koska itse metromatkan jäädessä väkisinkin lyhyeksi korostuu se aika, joka joka tapauksessa kuluu rullaportaissa tai hississä matkalla asemalle/asemalta.

Siksi tuo kouvon avatar on aika mainio – Helsingissä raskain mahdollinen suurkaupungin joukkoliikenneväline (ja itse asiassa metroistakin raskain mahdollinen versio) hoitaa meillä peltojen ja metsien väliin kasvaneiden lähiöiden kerrostalorypästen joukkoliikennettä.

Östersundom varsinkin on hauska. Ensin sanotaan, että alue tarvitaan, koska pitää tehdä pientaloja Helsinkiin. Sitten sanotaan, että Östersundomiin pitää tehdä metro. Kyllä jo tässä vaiheessa olisi pitänyt vähän tyhmemmänkin poliitikon ymmärtää, että "pientalo" ja "metro" ovat niin toistensa vastakohdat kuin olla ja voi.

Ja mitä on tapahtumassa? Kerrostalolähiöitä luonnostellaan täyttä häkää, ja kun erilaiset viherkäytävät ja luonnonsuojelualueet haukkaavat ison osan pinta-alasta, niin samanlaista sinne-sun-tänne tehtyjen elementtikerrostalojen täplittämää pelto- ja metsämaisemaa tuosta liitosalueesta on tulossa kuin muustakin PK-seudusta. Jos sinne metro valitaan, niin sittenpä ihmetellään taas sormi suussa, kun asunnot eivät kelpaa muille kuin niille, joilla ei ole varaa valita.

Östersundom – edessä loistava menneisyys
 
Metrosta pitää kyllä tehdä nopeampi, vaihdetaan kaikki M200siin ja huristellaan satasta (tunnelissa maksiminopeus mikä on vielä mahdollinen on KAI 85)

Ei sitä paljon nopeuteta poistamatta asemia välistä. Jos niitä asemia poistettaisiin, niin parempi olisi jättää 200-sarjakin historiaan ja tuoda nopeampia junia, vaikka Sm4-junia.
Rajoitus tunneleissa on nyt 70 km/h, paitsi Puotilassa ja Kamppi-Ruoholahti-välillä 80 km/h. Tuskin ne siitä miksikään muuttuu.

Tarvitaan kuitenkin verkosto ennenkuin sillä voi matkustaa paikasta A paikkaan B tai C.

Tarvitaan myös tarpeeksi sitä tiheätä kaupunkia, että voidaan perustella verkoston rakentamista. Nyt Helsingissä on vain kantakaupunki, johon ei montaa haraa mahtuisikaan. Ja loppu onkin sitten haulikolla ammuttuja lähiöitä sikin sokin pitkin lääniä. Lähijunaa tuohon tarvittaisiin.
 
Tarvitaan myös tarpeeksi sitä tiheätä kaupunkia, että voidaan perustella verkoston rakentamista. Nyt Helsingissä on vain kantakaupunki, johon ei montaa haraa mahtuisikaan. Ja loppu onkin sitten haulikolla ammuttuja lähiöitä sikin sokin pitkin lääniä. Lähijunaa tuohon tarvittaisiin.

Helsingin metro on perusluonteeltaan ihan samanlainen lähijuna kuin A-,M-I- ja K-junat. K-juna nyt jättää muutaman aseman välistä kun kapasiteetin syömiseen on kaupunkiradoilla vähän enemmän varaa, toki sillä seurauksella, että liikenne on hyvin häiriöherkkää.
 
Helsingin metro on metroksi erinomainen. Se on hyvin hoidettu ja toimii luotettavasti ja tehokkaasti. Maailman mittakaavassa sen esteettömyys on korkealla tasolla.

Mitenkäs sen linjauspäätöksen kanssa on , eikös senkin pitänyt ollla jo tehty ? Synergiaetu oli yhteen aikaan muotisana. Tässä on kýsymys samassa laitteesta, mutta sillä on nyt kaksi tai kolme päätä,joita jatketaan. Metro automataisoidaan ja käyttöön otetaan myös laituriovet. Suoraan vaihtamatta nopeasti ja varmasti Östersundomista Keilaniemeen. Esimerkki kertoo miten metron kokonaisarvo kasvaa valtavasti kun molempia päitä rakennetaan. Kävin siellä Lauttasaaren koululla katsomassa TramWest, miten siitä saisi nyt Idässä mitään järkevää, kun se Lännen osaltakin jäi muutaman miehen puuhasteluksi ?

En millään jaksa uskoa että kukaan päättäjistä liputtaa idän pikaraitiotien puolesta, mutta kaikenmaailman loputtomat linjaselvitykset kyllä elättävät konsultteja.

Martti

---------- Viesti lisätty kello 18:05 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 17:56 ----------

Tuskinpa tätä "pelleilyä" aloitetaan idässäkään. Metrollahan on ennenkin osattu torpata muiden huomattavasti järkevämpien joukkoliikennehankkeiden eteneminen.

Se on totta että konsultit piirtelevät ratoja sinne ja tänne ja aina Tallinnaan saakka ja veden alla ja Linnanmäelle ilmassa. Mutta kun se metro nyt vedetään länteen, niin ei se itään jatkaminen silloin pahasti pieleen mene. Mutta ei sinne tarvitse nyt 10 vuoteen bussia kummempaa laitetta värkätä.

Martti
 
Kävin siellä Lauttasaaren koululla katsomassa TramWest, miten siitä saisi nyt Idässä mitään järkevää, kun se Lännen osaltakin jäi muutaman miehen puuhasteluksi ?

Vaikka E-Espooseen nyt onkin tulossa metro eikä TramWest, niin väittäisin silti, ettei TramWest-työ mitenkään hukkaan mennyt. Tuskin olen kovin kaukana totuudesta, kun totean, että TramWestin aikanaan saama julkisuus mediassa ja poliitikkojen ja virkamiesten keskuudessa on yksi syy, miksi idän liitosalueelle nyt selvitetään pikaratikkaa ihan tosissaan. Samoin Espoo innostui selvittämään pikaratikkaa Suurpeltoon, tosin siitä ideaselvityksestä ei ole pitkään aikaan mitään kuulunut. Mutta voi hyvin olla, että ilman TramWestia ei ratikkaa olisi osattu edes ajatella realistiseksi vaihtoehdoksi näiden muiden alueiden joukkoliikennesuunnitelmissa.
 
Mitenkäs sen linjauspäätöksen kanssa on , eikös senkin pitänyt ollla jo tehty ?
No linjaus metrolle on alustavasti olemassa, livahti Hesariin, http://4.bp.blogspot.com/_QVjd811Hpm8/S3-JLBkGyUI/AAAAAAAACe4/4oiup7UaPeA/s1600-h/vesittää.JPG

Radan pituus hilpeät 8 km, linnuntietä vajaa 5 km. Näin siksi että alueella on luonnonsuojelualueita ja muita rajotteita rakentamiselle, ja metron kaarresäde on jotain 400 metriä. Jos olisi maata johon voi vaan vetää suoraa metroputkea niin asia olisi eri, mutta kun ei ole.

Luonnonsuojelualueista lisää esim. http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli...oonkorpi+estää+itämetron+jatkon/1135253072397
Ja tämä Visantin esitys selittää ongelmat ja vaihtoehdot hyvin: http://www.rakli.fi/attachements/2009-08-26T14-26-2486.pdf
Pikaraitiotien linjaus näkyy myös tuossa esityksessä, siinäkin on kai jotain pulmia. Metro on jo mennyt uusiksi.

Ihan selkeyden vuoksi, minulla ei ole mitään Itämetroa vastaan sinänsä, mutta kun ei se vaan taivu tuohon maankäyttöön ja nopeuskin on ongelma.

Vielä virallinen info suoraan KSV:n sivuilta:
KSV sanoi:
Östersundomiin kulkee tulevaisuudessa metro tai pikaraitiotie. Raideratkaisu on tärkeä suunnittelukysymys, sillä se määrittää minkälaista kaupunkia alueelle tulee. Metrokaupungissa asemia on harvemmin ja asemien ympäristöt ovat tiiviisti rakennettuja kun taas pikaraitiotiellä pysäkkejä on tiheämmin ja rakentaminen jakautuu tasaisemmin...

Tällä hetkellä työstetään erilaisia rakennemallivaihtoehtoja sekä tehdään erilaisia selvityksiä esimerkiksi raideliikennevaihtoehdoista, kaupunkiekologiasta, lämmitysratkaisuista, vesihuollosta ja aurinkosähköstä. Lisäksi tutkitaan pientalokaupungin rakentamismahdollisuuksia.
http://www.hel.fi/wps/portal/Kaupun...aiset+suunnitelmat/Projektialueet/Ostersundom

KSV sanoi:
Uusi Porvoontie on tarkoitus muuttaa maaseutumaisesta maantiestä helsinkiläiseksi kaduksi.

Östersundomin raideliikennevaihtoehtoja tutkitaan työn alla olevissa konsulttiselvityksissä, jotka valmistuvat vuoden 2010 alussa. Raideratkaisulla on suuria vaikutuksia maankäyttöön, joten Uuden Porvoontien ja Porvoonväylän välisen alueen yleiskaavallinen ja yksityiskohtaisempi suunnittelu pääsee käyntiin vasta raideratkaisun varmistuttua.



Alustavat suunnitelmat raideliikenteestä

* Itämetron jatke, esiselvitys (valmis tammikuu 2010 lopussa)
* Liitosalueen pikaraitiotien esiselvitys (valmis tammikuu 2010 lopussa)
http://www.hel.fi/wps/portal/Kaupun.../Ostersundom/9b1c74804f86a7b29cb0fcb9159a4da3
 
Suoraan vaihtamatta nopeasti ja varmasti Östersundomista Keilaniemeen. Esimerkki kertoo miten metron kokonaisarvo kasvaa valtavasti kun molempia päitä rakennetaan. Kävin siellä Lauttasaaren koululla katsomassa TramWest, miten siitä saisi nyt Idässä mitään järkevää, kun se Lännen osaltakin jäi muutaman miehen puuhasteluksi ?

Jostain syystä en ole vieläkään törmännyt viralliseen arvioon Itä-helsingin ja Etelä-Espoon välisestä joukkoliikennekysynnästä, josko tuo Ö-sundom - Keilaniemi yhteystarve kuitenkaan ihan metrotason merkittävyyteen yltää?

Kyllähän harrastuspohjalta laaditulla suunnitelmalla noin yleisestikin ottaen on aikamoinen vaara jäädä satojen miestyövuosien voimalla runnottujen suunnitelmien ja kustannusarvioiden:lol: jalkoihin.

Se on totta että konsultit piirtelevät ratoja sinne ja tänne ja aina Tallinnaan saakka ja veden alla ja Linnanmäelle ilmassa. Mutta kun se metro nyt vedetään länteen, niin ei se itään jatkaminen silloin pahasti pieleen mene. Mutta ei sinne tarvitse nyt 10 vuoteen bussia kummempaa laitetta värkätä.

Sehän siinä onkin, että bussi saattaisi olla Ö-sundomiin ideaali ratkaisu vielä hyvinkin pitkälle tulevaisuuteen. Etenkin jos helsinki pitäytyisi niissä aluerakennesuunnitelmissa mitä Sipoon ryöstön aikoihin kansalle tarjoiltiin. Tässä nyt vaan tuntuu siltä, että metro vie ja kaupunkisuunnittelu vikisee. Mielestäni asian pitäisi kuitenkin olla toisinpäin, saatan toki olla väärässäkin.
 
Takaisin
Ylös