Mannerheimintien liikenteen nopeuttaminen

Käytännössä näen ainoana järkevänä vaihtoehtona, että kaukobussienkin terminaali siirretään Mäntymäelle.

Käytännössä tämä vaatisi, että bussit ajettaisiin Pasilan aseman kautta, koska muuten vaihtoyhteydet menisivät liian hankaliksi. Aivan mahdotonta kiertoa siitä ei tulisi edes kolmostien busseille, mutta takseille pitäisi luultavasti etsiä toinen paikka. Saattaisi onnistua vaikka poistamalla siitä aseman edestä se suihkulähde.
Turun ja Länsiväylän suunnasta tulevien bussien täytyisi sitten jatkaa Mäntymäeltä edelleen Pasilaan ja niiden pääteasema olisi Pasilan aseman edustalla. Pasilan asema ei soveltune kaikkien bussien päättäriksi, koska sieltä ei ole riittävän monipuolisia liikenneyhteyksiä eteenpäin.
 
Säteittäisen runkoverkon myötä on enemmänkin kehityssuuntia kuin mammuttiterminaalit.

Sujuvilla vaihdoilla runkolinjalle voidaan kääntää jäljellejääviä säteittäislinjoja poikittain eri leveystasoilla. Poikittaislinjoille on tarvetta. Nämä poikittaislinjat voi jatkaa edelleen heilureina tai vastinparin puutteessa toisella puolen kaupunkia ulkokaupungilla/lähiössä olevaan terminaaliin. Näin terminaalit saadaan sekä minimoitua kooltaan että vietyä pois kaikkein kalleimpia ratkaisuja vaativalta alueelta. Poikittain kääntyvältä linjalta pääsee muiden säteittäisväylien vaihtopysäkeille kulkematta keskustan kautta.

Kaukolinjoja en väkisin jättäisi Mäntymäkeen. Vaikka matka Oopperalta Kamppin hidastuisi nykyisestä, se lienee noilla matkapituuksilla siedettävän rajoissa.
 
Mutta Petteri varmaan voisi virkistää muistiamme sen verran, että kertoo mitä tuo "pikaratikka" hänen mielestään Manskulla tarkoittaa. Millaisiin keskinopeuksiin ratikan tulisi Manskulla yltää, että se olisi Petterin mielestä "pika"? Päästään sitten taas keskustelussa seuraavaan vaiheeseen.

Jos mennään kadulla Mannerheimintiellä, voisin myöntää pikaratikkastatuksen kulkuneuvolle, jos ratikan linjanopeus on Lasipalatsi - Töölön tulli välillä on 17-20 km/h välissä ja vähintään 85 % vuoroista on täsmälleen (toleranssi 30 sekuntia) sekuntiaikataulussa.

Kyse ei ole pelkästään nopeudesta, vaan myös hyvin täsmällisestä liikennöinnistä. Se, että vain tuolla välillä liikenne on sujuva ei riitä jos vaikka Lasipalatsin eteläpuolelta tai muualta verkosta tulee merkittävästi häiriöitä, jotka sotkevat aikataulut.
 
Viimeksi muokattu:
Käytännössä tämä vaatisi, että bussit ajettaisiin Pasilan aseman kautta, koska muuten vaihtoyhteydet menisivät liian hankaliksi.

Ei enää Pisaran jälkeen. Pasilan asemalla käynti tosin voisi olla joka tapauksessa hyvä (tai ainakin pohtimisen arvoinen) asia.
 
Sitten niiden reittiä pitää muuttaa. Idän suuntaan pääsee Sörkan rantatietä ja länteen Mechelininkatua. Kolmostien kaukodösät jäävät ongelmaksi, mutta kelpaako, jos ne ajatetaan Meklun ja Topeliuksen kautta Manskulle? Kyllähän Tullinpuomin pohjoispuolella on tilaa kaksille autokaistoille.
Eiku tehdään niille liittymä Pirkkolantielle. Jonkun verran suoriakin bussivuoroja tarvitaan joka tapauksessa, esim. Hyrylä. Ja musta niin että nille tehdään omat laadukkaat erotetut kaistat ja ne ajetaan Kamppiin, mahdollisesti Lahdentien suunntalta Hakaniemeen rantatien kautta, vaikka näin: https://maps.google.fi/maps/ms?msid...&ll=60.195985,24.926605&spn=0.096755,0.336113
 
Jos mennään kadulla Mannerheimintiellä, voisin myöntää pikaratikkastatuksen kulkuneuvolle, jos ratikan linjanopeus on Lasipalatsi - Töölön tulli välillä on 17-20 km/h välissä ja vähintään 85 % vuoroista on täsmälleen (toleranssi 30 sekuntia) sekuntiaikataulussa.

Kiitos yksiselitteisestä vastauksesta. Noilla nopeustavoitteilla ei tarvita kovin kummoisia toimenpiteitä, melkeinpä väitän, että pelkkä aikataulujen uudelleensuunnittelu ja reippaampi ajotapa riittäisi, vaikka kaikki muu jäisi ennalleen yhtä onnettomalle tolalle kuin nyt. Nythän sinne on pantu niin valtavat määrät extra-aikaa, että nopeus painuu siksi liian alhaiseksi, kun kuljettajia kielletään ajamasta etuajassa. Tosin täsmällisyystavoite ei täyttyisi nykymuotoisessa liikenteessä lähimainkaan, vaikka 4 ja 10 aika täsmällisiä ovatkin (3 ja 7 pitää saada Manskulta pois joka tapauksessa).

Mutta tuohon täsmällisyystavoitteeseesi en osaa ottaa kantaa. Kovin kunnianhimoiselta se tuntuu. Jokainen pyörätuolihan pilaa tuon samantien, vaikka järjestelmä muuten pelaisi häiriöttä.

---------- Viestit yhdistetty klo 15:27 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 15:24 ----------

Jonkun verran suoriakin bussivuoroja tarvitaan joka tapauksessa, esim. Hyrylä.

Kaukoliikenne pitäisi oikeastaan jakaa kahteen kategoriaan: todellinen kaukoliikenne mallia Jyväskylä-Helsinki ja pendelöintiliikenne mallia Hyrylä-Helsinki. Ainakin tuon todellisen kaukoliikenteen osalta sanoisin, että kun se kerran on vapautumassa kilpailulle, niin eikö voisi antaa liikennöitsijän ihan itse päättää, mitä tehdä? Yksi jättää matkustajat Oopperalle, koska se tehostaa kaluston käyttöä ja ehkä mahdollistaa edullisemmat liput kun taas toinen puksuttelee Kamppiin asti, vaikka loppumatka onkin hidas ja suhteessa kallis, sillä matkustajat arvostavat vaihdotonta yhteyttä keskustaan. Ei tässä(kään) tarvitse pakottaa kaikkia samaan muottiin.

Pendelöintiliikenne olisi varmaan hyvä päättää rautatieasemille, Hyrylästä tullessa kai Käpylään. Miksi ne dösät pitäisi ajaa ytimeen asti kun kaikki muutkin joutuvat tyytymään vaihdollisiin yhteyksiin?
 
Kiitos yksiselitteisestä vastauksesta. Noilla nopeustavoitteilla ei tarvita kovin kummoisia toimenpiteitä, melkeinpä väitän, että pelkkä aikataulujen uudelleensuunnittelu ja reippaampi ajotapa riittäisi, vaikka kaikki muu jäisi ennalleen yhtä onnettomalle tolalle kuin nyt. Nythän sinne on pantu niin valtavat määrät extra-aikaa, että nopeus painuu siksi liian alhaiseksi, kun kuljettajia kielletään ajamasta etuajassa.

Mutta tuohon täsmällisyystavoitteeseen en osaa ottaa kantaa. Kovin kunnianhimoiselta se kyllä tuntuu. Jokainen pyörätuolihan pilaa tuon samantien.

Molempien tavoitteiden saavuttaminen on toki varsin haastavaa, toki jos voidaan pitää vuoroväli paljon pidempänä kuin nykyään se helpottaa tilannetta. 17-20 km/h nopeuden saavuttaminen täsmällisellä liikennöinnillä on paljon vaativampaa kuin tuollaisen nopeuden toteutuminen satunnaisesti. Eurooppalaiseen pikaratikkakonseptiin kuuluu kuitenkin minusta erottamattomana osana täsmällisyys, se vaatii että pysähdytään kaikilla pysäkeillä ja sitä etteivät kuljettajat aja etuajassa vaan tarkasti aikataulun mukaan.

Koska luotettava liikennöinti katutasossa on usein vaikea monessa kaupungissa on ratikoita laitettu tunneliin, kun halutaan saada kolme asiaa toimimaan samaan aikaan vilkkaassa ympäristössä: 1) Kohtuullinen nopeus, 2) Täsmällinen liikennöinti, 3) Tiheä vuoroväli.

Useassa kaupungissa on yritetty saada noita kolmea vaatimusta toteutettua katutasossa ja yleensä huonolla menestyksellä. Kun on aikansa ihmetelty, miksi ratikat eivät pysy aikataulussa, sitten on alettu kaivaa tai porata tunneleita.

Ei Helsingin ratikoista saa pikaratikoita vaan nopeuttamalla, kyllä täsmällisyys on toinen hyvin keskeinen tekijä. Ja se kannattaa muistaa, että jos ratikkaa yritetään ajaa vaikka nykyisentyylisen eteläisen Mannerheimintien (Lasipalatsin eteläpuoli) tai Kaivokadun läpi, se ei millään voi täyttää nykyaikaisen pikaratikan täsmällisyysvaatimusta kun aikataulut hajoavat ratikkaruuhkassa. Se ei todellakaan riitä, että pikaratikka on vain joskus aikataulussa.
 
Useassa kaupungissa on yritetty saada noita kolmea vaatimusta toteutettua katutasossa ja yleensä huonolla menestyksellä. Kun on aikansa ihmetelty, miksi ratikat eivät pysy aikataulussa, sitten on alettu kaivaa tai porata tunneleita.
Kun jälleen toistat tätä väittämääsi sekä sitä, että 5 min on minimivuoroväli, niin onko sinulla jotain näyttöä asiasta? Tilastoja, tutkimuksia, laskelmia, muita lähteitä? Vai onko vain niin, että sinusta tuntuu siltä, mitä väität?

Ensinnäkin. Kun katsotaan, mitä ratikkakaupungeissa on ja mitä niissä tehdään, tunnelit olivat 1970-luvun juttu. Jos tunneleissa olisi ylivoimaista etua, niitä olisi tehty jatkuvasti sen jälkeen kun Saksassa tunneleita ryhdyttiin 1970-luvulla tekemään. Se, että pari kaupunkia 250:stä tekee nyt tunnelia, ei tarkoita, että ”on alettu kaivaa tai porata tunneleita”. Tunneleiden teosta luovuttiin, koska ne olivat kalliita, niistä ei ollut odotettua hyötyä, ja nykyinen tavoite on ajaa kaupunkikeskustan läpi nimenomaan pinnalla, koska se on parasta palvelua ja kaupungin elävöittämistä. Jos asia on mielestäsi toisin, osoita se meille muille!

Toiseksi, tässäkin keskustelussa on osoitettu ja selitetty, miten kahteen suuntaan kulkevan raitiotien valoetuudet toimivat. Vetoat siihen, ettei vihreä aalto toimi autoillekaan molempiin suuntiin. Totta, mutta autoliikenteen vihreä aalto on aivan eri asia, kuten Nakkiputkakin juuri selitti. Olennainen ero on siinä, että raitioliikenteessä on kyse yksittäisten vaunujen kulusta, autoilussa on kyse jatkuvasta liikennevirrasta.

Kolmanneksi vakuutat, ettei voi saavuttaa 17–20 km/h linjanopeutta. Vaikka se on totta jopa Helsingissä ja Mannerheimintiellä jo nyt! Olen juuri kertonut mitanneeni 4:lle 18,8 km/h Munkkaan asti ja Tullinpuomin ja Lasipalatsin välille 17,3 km/h. Ja tähänkin sisältyy vielä ylimääräisiä pysähdyksiä pysäkkien lisäksi sekä hidasteluita mm. matalauraisten vaihteiden vuoksi. Pelkällä turhien pysähdysten poistolla ylitetään esittämäsi pikaraitiotien määrittely. Siis tekemättä mitään muita parannuksia Mannerheimintien nykyiseen rataan ja liikenteeseen.

Neljänneksi sivuutat sen, että haluamiesi tunneleiden nopeus perustuu ainoastaan saavutettavuuden heikkenemiseen. Siis käytännössä siihen, että asema tehdään vähemmän ja harvempaan kuin maanpäällisiä pysäkkejä. Vaunujen nopeus voi siten nousta, mutta kävelyn määrä ja siten matkustajan matka-aika lisääntyy. Vaikka ihmiset eivät aina ymmärrä omaa parastaan eivätkä tajua kävelevänsä maan alla matkoja joihin eivät suostu maanpinnalla, pitää edes liikennesuunnittelijalla olla vastuu siitä, että hän tavoittelee oikeasti korkeata palvelutasoa matkustajalle, ei vain joukkoliikenteen operaattorille huijaamalla asiakasta.

Ei Helsingin ratikoista saa pikaratikoita vaan nopeuttamalla, kyllä täsmällisyys on toinen hyvin keskeinen tekijä.

Täsmällisyyden merkityksestä olemme samaa mieltä, mutta vetoat siinäkin väärään asiaan puhuessasi kaikilla pysäkeillä pysähtymisestä. Ei ole kysymys siitä, pysähdytäänkö kaikilla pysäkeillä, vaan siitä, että ei pysähdyttäisi muualla kuin pysäkeillä. Nyt pysähdytään kaikkien pysäkkien lisäksi myös muualla, kuten jo linkkaamassani viestissä mittauksista kerroin.

Kirjoitat 30 sekunnin täsmällisyysvaatimuksesta. Mistä se tulee? Onko se jossain määrätty vai oletko keksinyt sen vain siksi, että toivot sen olevan niin tiukka, ettei sitä voitaisi toteuttaa? Mutta ymmärrätkö, mitä täsmällisyys tarkoittaa? Miten se toteutuu käytännössä ja miten matkustaja sen kokee?

Oletko nähnyt jossain aikatauluja, joissa on pysäkkiajat 30 sekunnin tarkkuudella? Tuskin, kun en minäkään ole nähnyt. Vaikka meillä HSL-alueellakin on periaatteessa puolen minuutin aikatauluja, matkustajille ei missään esitetä kuin minuutteja. Koska ne ovat matkustajille ymmärrettäviä ja oikeasti minuuttikin on heidän liikkumiseensa nähden suurempi tarkkuus, kun mihin he itse kykenevät.

Täsmällisyys tarkoittaa sitä, että vaunut eivät lähde pysäkiltä ennen luvattua aikaa mutta ei myöskään liian paljon myöhemmin. Paljonko on liian paljon, on se, minkä kanssa voidaan käydä arvokeskustelua. Matkustajan kannalta minuutti tai kaksi ovat yhdentekevää, kolme minuuttia ehkä alkaa jo pitkästyttää. Tärkeämpää ja vaativampaa kuin matkustajan kokemus onkin se täsmällisyys, joka vaaditaan verkon toimimiseksi. Verkon toiminta perustuu kuitenkin synkronointiin, minkä myös matkustaja kokee täsmällisyytenä toisin kuin sen, lähteekö vaunu minuutin myöhässä vai ei.

Käytännön toiminnassa on tekijöitä, joiden vaihtelua ei voi eliminoida. Hyvä liikennesuunnittelu pyrkii vähentämään nämä vaihtelut minimiin, mihin käytetään joukkoliikenteen etuisuuksia – maanpinnalla. Joukkoliikenteessä vaihtelun minimi on pysäkkiaikojen vaihtelu, koska pysäkkien kuormitus vaihtelee aina satunnaisesti siksi, että ihmiset eivät ole koneita, jotka toimivat täsmällisesti. Keino, jolla tämä vaihtelu hallitaan, on pelivara pysäkkien välisessä ajoajassa. Siihen jätetään 10–20 % marginaalia normiaikaan nähden.

Ja se kannattaa muistaa, että jos ratikkaa yritetään ajaa vaikka nykyisentyylisen eteläisen Mannerheimintien (Lasipalatsin eteläpuoli) tai Kaivokadun läpi, se ei millään voi täyttää nykyaikaisen pikaratikan täsmällisyysvaatimusta kun aikataulut hajoavat ratikkaruuhkassa.
”Nykyaikaisen pikaratikan vaatimus” ei ole se, mitä sinä sille määrittelet. Olennaista ei ole optimoida vaunujen ajoaikaa, vaan matkustajien matkustusaikaa. Siksi kaupunkikeskustojen läpi mennään kävelyalueilla, joilla ei tarvitse ajaa nopeasti. Palvelutaso on kokonaisuus, jossa vaunun nopeus on vain yksi tekijä, jonka merkitys vaihtelee verkon eri osissa.

Antero
 
Pendelöintiliikenne olisi varmaan hyvä päättää rautatieasemille, Hyrylästä tullessa kai Käpylään. Miksi ne dösät pitäisi ajaa ytimeen asti kun kaikki muutkin joutuvat tyytymään vaihdollisiin yhteyksiin?
Tai sitten tehdään niistä heilurilinjoja, esim. Hyrylä–Hesari (via Kurvi & Ooppera)–Karkkila.
 
Tai sitten tehdään niistä heilurilinjoja, esim. Hyrylä–Hesari (via Kurvi & Ooppera)–Karkkila.

Tai sitten ihan vaan Hyrylä-Ruskeasanta-Vantaankoski-Karkkila -linjoja. Joukkoliikennesuunnittelussa tavoitteen pitäisi kuitenkin minusta olla ensisijassa niiden päivittäisten/viikottaisten matkojen palvelemisessa. Toisaalta Hyrylä (ja mm. Klaukkala) ovat jo ajallisesti sen verta kaukana Helsingin ydinkeskustasta, ettei sinne oikein kannattaisi ajaa suoria bussilinjoja, vaan ennemmin palvellaan nuo yhteydet luotettavasti liitynnällä ja sitten "lähialue" esim. Kehä I:lle asti suorilla yhteyksillä.
 
Tai sitten tehdään niistä heilurilinjoja, esim. Hyrylä–Hesari (via Kurvi & Ooppera)–Karkkila.

Joo, jos ne pysyy aikataulussa.

---------- Viestit yhdistetty klo 15:27 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 15:23 ----------

Tai sitten ihan vaan Hyrylä-Ruskeasanta-Vantaankoski-Karkkila -linjoja. Joukkoliikennesuunnittelussa tavoitteen pitäisi kuitenkin minusta olla ensisijassa niiden päivittäisten/viikottaisten matkojen palvelemisessa.

Olisikohan se sitten ihan mahdoton ajatus päättää nämä jyväskylien bussivuorot Helsinki-Vantaan lentoasemalle? Sinne kai aika moni bussimatkustaja on muutenkin menossa ja sieltä pääsisi sitten junalla monipuolisesti ympäri seutua, myös ydinkeskustaan. Voisin kuvitella, että bussiterminaali lentoasemalla palvelisi itse asiassa bussimatkustajia jopa paremmin kuin bussiterminaali Kampissa. Myös bussiaikataulujen luotettavuuden voisi ajatella oleellisesti paranevan, kun koko ajoittain ruuhkainen osuus Kehä III:lta keskustaan jäisi pois. Ykköstietä tulevat bussit voivat kurvata vaikka Epekepen juna-aseman kautta Seutulaan mennessään ja miksei kolmostien bussit pysähtyisi Kivistön asemalla, niin ei kaikkien tarvitse kulkea päätepysäkille asti.
 
Olisikohan se sitten ihan mahdoton ajatus päättää nämä jyväskylien bussivuorot Helsinki-Vantaan lentoasemalle? Sinne kai aika moni bussimatkustaja on muutenkin menossa --

Mä en ihan tuohon usko. Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta veikkaan, että 75 % haluaa muualle kuin lentoasemalle. Valitettavasti oikeaa dataa ei taida olla tarjolla. En toki myöskään usko, että Kamppiin asti haluaisi nykyisellään kuin alle 50 % matkustajista, ja pitäisi tietää, kuinka moni siitä jatkaa johonkin muualle.
 
Olisikohan se sitten ihan mahdoton ajatus päättää nämä jyväskylien bussivuorot Helsinki-Vantaan lentoasemalle? Sinne kai aika moni bussimatkustaja on muutenkin menossa ja sieltä pääsisi sitten junalla monipuolisesti ympäri seutua, myös ydinkeskustaan.
Ei ollenkaan, erityisesti jos bussiyhtiö tekisi HSL:n kanssa diilin siitä, että lippu kelpaa myös HSL-liikenteessä esim. 60 min ajan lippuun merkityn saapumisajan jälkeen.
 
Ei ollenkaan, erityisesti jos bussiyhtiö tekisi HSL:n kanssa diilin siitä, että lippu kelpaa myös HSL-liikenteessä esim. 60 min ajan lippuun merkityn saapumisajan jälkeen.

Tosin tuo vaatii, että lentokentästä kehitetään oikeasti toimiva joukkoliikenteen vaihtoasema. Nykyisellään se ei sellaista kyllä ole. Tarjonta ei ole niin hyvää. Leppävaaran tai Itäkeskuksen tasoisella tarjonnalla se ei kyllä ole mahdoton ajatus. Mutta toisaalta moni arvostaa kyllä sitäkin, että pääsee mukavassa pikavuorobussissa keskustaan asti. Se lähijunakin ajaa sieltä kuitenkin puoli tuntia eli ei yhtään nopeammin, ja vielä 10-15 minuutin vaihtosakkovastus lisättynä. Liikennöitsijät varmasti vastustavat, koska sitten ei ole matkustajalla oikeasti mitään järkeä mennä bussilla, vaan ennemmin ottaa junan alusta alkaen.
 
Takaisin
Ylös