Metron ja kaupunkiratojen yhdistäminen

En suinkaan pyydä. Espoon metrojatkeen teko alkaa vasta 2015, Pisaran ehkä samoihin aikoihin. Seuraavan hallituskauden ykköshanke pk-seudulla on Espoon kaupunkirata, jos raiteista puhutaan. Se on ihan kohtuuhintainen, vaatii hallituskaudella n. 200milj euron investoinnin, eli 50milj vuosi. Sellaisia hankkeita on vireillä paljon ympäri maata. Tärkeää on toki, että Espoo kaavoittaa metroa jo nyt ja ammattivalittajat voidaan torpata länsimetron 1. vaiheen aikana ja kaava on lainvoimainen kun 2.vaihe käynnistyy ja raidesormi ulotetaan jopa Kökkeliin asti.
Espoon kaupunkirata on joo ihan kohtuuhintainen hanke ja tehtäneen pian, mutta 2015 pitäisi käytännössä alkaa Pisara, ehkä Itämetro, jne. Sitten on vielä Kerava-Riihimäki raiteet. Espoon puolella taas Histan rata pitäisi minusta tehdä samalla sen kaupunkiradan kanssa jos sinne meinataan jotain rakentaa.
 
Vähän miten sen ottaa, toki raideyhteys tiivistää, mutta käytännössä idässä on tehty Herttoniemenranta ja Vuosaari. Jälkimmäisessä kytkös metroon on selvä, mutta Herttoniemenranta olisi varmaan tehty suht tiiviinä kuitenkin. Ja busseihin senkin liikenne suurelta osin perustuu, valitettavasti.

Unohdit listastasi Itäkeskuksen, Kurkimäen, Vesalan, Kivikon, Mellunmäen ja Länsimäen ja Rajakylän. Ja on muitakin itämetron alueita täydennysrakennettu.
 
Unohdit listastasi Itäkeskuksen, Kurkimäen, Vesalan, Kivikon, Mellunmäen ja Länsimäen ja Rajakylän. Ja on muitakin itämetron alueita täydennysrakennettu.
Eikös noista suurin osa ole tehty tai ainakin ollut tekeillä ennen metroa?
 
Eikös noista suurin osa ole tehty tai ainakin ollut tekeillä ennen metroa?

Itäkeskuksen kerrostaloista suurin osa on käsittääkseni rakennettu 70-luvun lopussa tai 80-luvun alussa (metro 1982), Kurkimäki 80-luvun puolivälissä (metro 1986) ja Vesalan uudemmat kerrostalot, Mellunmäen metroaseman ympäristö sekä Länsimäen Mellunmäen metroasemaa lähimpänä oleva osa 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa (metro 1989). Rajakylää on tiivistetty melko tasaisesti 70-luvulta lähtien, mutta se onkin pientaloaluetta parin kilometrin päässä metrosta.
 
Kyllä Itä-Helsingin rakentaminen ja täydennysrakentaminen on tukeutunut pitkälle metroon, vaikka metroa ei nykyverkkona avattu silloin kuin esm. Kontulaa alettiin rakentamaan. Metroradat ovat kuitenkin ohjanneet kaavoitusta.

Helsingin kaupungilla ei ole rakentamisprojekteja vain Kalasatamassa, Kruunuvuoressa, Jätkäsaaressa ja Keski-Pasilassa, vaan myös Itä-Helsinki pitää edelleen kiireisenä. Itä-Helsinkiin onkin luvassa paljon paljon uutta: http://metrohelsinki.hel.fi/

---------- Viesti lisätty kello 10:00 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 7:52 ----------

attachment.php


Tulee jotenkin mieleen ihan Rovaniemen metro (Kiitos Internet Archiven, sivu on vielä nähtävissä!).

Täysin asiaankuulumatonta. Ja ei kyllä, jos Rovaniemellä on haluja esm. raitiorataan, on se heidän asia kuin meidän naurunasia.

Vuoteen 2025 Uudenmaan rakentamisen ja täydennysrakentamisen painopiste on radanvarsissa pääradalla, rantaradalla ja lahdenradalla. Sen jälkeen Uudenmaan rakentamisen kohteet siirtyvät Klaukkalan ja Lohjan ratojen ympärille.

Tuusulan kaavoitus 2040 visioissa Hyrylän metroon suhtaudutaan vakavasti. Lentoaseman pohjoispuolelle tulisi Hyrylän metroasema mukaanlukien neljä uutta asemaa, sekä kaksi asemaa lisää jos Hyrylästä tehdään metrolinkki Keravalle (viisi Tuusulaan yksi Keravalle). Uudenmaanliitto on väläyttänyt Tuusulalle 100 000 asukkaan lisäystä seuraavan 30 vuoden aikana. Tuusula 2040 visiossa myös lentorataan suhtaudutaan vakavasti, mutta sen tunneliluonne huolestuttaa ja metro todetaan monipuolisemmaksi. Lentoradan kapasiteettia ei voi korvamerkitä paikallisliikenteelle. Vanhasta maakuntakaavasta poiketen Tuusulassa halutaan kehittää kuntakeskusta sekä Etelä-Tuusulaa raideyhteyteen nojautuen.

Kevääksi valmistuva uusi Uudenmaan maakuntakaava tulee olemaan kiintoisa paperi, jo vaalienkin kannalta.
 
Tuusula 2040 visiossa myös lentorataan suhtaudutaan vakavasti, mutta sen tunneliluonne huolestuttaa ja metro todetaan monipuolisemmaksi.

Tuusula 2040 visiossa voidaan haaveilla mistä vaan, mutta fakta on, että peltometroja ei rakenneta ilman valtiota, koska ne eivät yksinkertaisesti ole kannattavia. Valtio taas oikoo rahoillaan mieluummin junarataa kuin rahoittaa pk-seudun paikallisyhteyksiä - siksi, että junaradan oikomisesta hyötyy likipitäen koko Suomi siinä kun Hyrylän metrosta jokunen keski-uusimaalainen

Luulisi, että tämä lentokenttämetrohaihattelu olisi loppunut kehäradan myötä. Siinä tehtiin jo valinta. Se ei ollut metro. Ja nyt kun tahtotila Pisaran rakentamiseksi on olemassa ja sitä voi pitää melko varmana, niin mikä saa kuvittelemaan, että lentokentälle vedettäisiin toinen samankaltainen paikallistason raskasraideyhteys kuin on Kehäradan ja Pisaran yhdistelmä?

Olisi kiva saada vastaukseksi jotain muuta kuin jankkausta toisen metrolinjan ja sen haarojen välttämättömyydestä.
 
Tota, miksei Tuusulaan voi vaan tehdä vaikka Kerava - Lentokenttä paikallisjunarataa? Maksaakin vähemmän kuin se metro.
 
Itä-Helsinkiin onkin luvassa paljon paljon uutta: http://metrohelsinki.hel.fi/
En kyllä pidä Siilitietä samana kuin Roihupellon metroasemana, matka Roihupeltoon on 1 km ja se on tasan Siilitien ja Itäkeskuksen asemien välissä. Jos siihen Lanternan/Viilarintien kohdalle saataisiin asema niin oltaisiin askeleen lähempänä 58:n korvaamista - ainakin sen reittiä voitaisiin muuttaa vaikka linjat 80 ja 81 korvaavaksi.

Lisäksi pieniä muutoksia olisi asemat Vuosaaren satamaan ja Aurinkolahteen(Uutelan kanavan viertä pintaa pitkin) Joka toinen metro Vuosaaresta toiseen, joka toinen toiseen. Kun satamalla ei ole paljoa liikennettä, sataman vuorot päättyisivät Vuosaaren asemalle. Tämä muutos korvaisi linjat 90 (pohjoispään korvaa Jokeri-II) ja 90B.

Olen myös esittänyt kuinka 94 ja 94A voidaan korvata ilman uutta rataa.
 
En kyllä pidä Siilitietä samana kuin Roihupellon metroasemana, matka Roihupeltoon on 1 km ja se on tasan Siilitien ja Itäkeskuksen asemien välissä.

Juu, erittäin epäonnistunutta jopa metropoliitikoilta, jos haluaa Siilitien poistaa Roihupellon kustannuksella. Jonnekin Siilitien ja Mekaanikonkadun puoliväliin, Itäväylän ramppien alle voisi jonkun kopromissiaseman ehkä tehdä, mutta tällöin tulee pitää huolta siitä, että bussi- ja kevyt liikenne saavuttaa aseman mahdollisimman hyvin, ja että aseman ympärille tulee rakennettua mahdollisimman tiiviisti. Muuten suosittelen metroväelle koko järjestelmän muuttamista vaiheittain kevyeksi ja tiivistämään asemia sekä tekemään radan poikkeamisia nykyisestä linjasta (Roihuvuoren kautta koukaten, yksi haara Herttoniemenrannan ja Laajasalon kautta Keskustaan, Kulosaaren keskuksen kautta, Viikkiin ja sieltä eteenpäin (Jokeri), Itäväylää pitkin Östersundomiin, yksi suora linja Pasilaan...). Tiedätte varmaan jo, mitä tarkoitan. Mutta kun metron puolustajien mielestä metro ei saa palvella näin tehokkaasti ja vaihdotta, ja bussiliityntä on säilytettävä. Jos se bussiliityntä on niin hieno ja välttämätön, niin ehdottaisitte edes, hyvät metron ystävät, sen muuttamista johdinautoverkoksi.
 
Juu, erittäin epäonnistunutta jopa metropoliitikoilta, jos haluaa Siilitien poistaa Roihupellon kustannuksella.
Eiköhän tuo ole ihan markkinointia, eli Roihupellon teollisuusalueen myyntiä niin että Siilitien asemaa kutsutaan Roihupellon asemaksi. Roihupeltoon on kyllä myös suunniteltu asemaa.
 
Lohjan rata on myös ELSA-radan ensimmäinen vaihe.

Toivottavasti ei ole. lähiliikenneradan ja suurnopeusradan tarpeet kun ovat aivan erilaiset. ELSA on syytä tehdä suurilla kaarresäteillä, ja erilleen asutuksesta, ettei meteli turhaan häiritse. Turunväylän viereen on helpointa rakentaa.

Lohjan rata taas olisi Histassa parasta rakentaa keskelle aluetta. Kaarresäteet ja perustukset voivat olla kevyempiä, mikä tekee rakentamisen paljon helpommaksi ja halvemmaksi. Ja turnväylän varsi on vihoviimeinen paikka sijoittaa asemia, kun siinä on suurin melu, ja moottoritien valtava estevaikutus heti aseman vieressä.

Kaksi eri hanketta, kahdet eri tarpeet, kaksi eri rataa. Tai sitten ELSAn voisi vaan haudata siihen asti että Tukholman tunnelia suunnitellaan vakavissaan. Pahimmillaan tässä käy niin, että ELSA-varausten takia tehdään huono Histan-Lohjan rata, mutta sitä ELSAa ei sitten koskaan tehdä.

Ennen kaupunkirataa ei voi tehdä Lohjan rataa, eikä kaavoittaa turunväylää kehä III ja Nummelän välillä.

Tarkoittanet, että ei voi kaavoittaa sen radan vartta ennen kun se on tehty? Turunväylähän ei tähän sinänsä liity, paitsi että se sattuu olemaan siinä tiellä.

---------- Viesti lisätty kello 23:45 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 23:41 ----------

Oli vähän tylsää, joten rustasin Ainoan Oikean Tavan miten tämä raideintegraatio tulisi tehdä. :)

Tikkurilan ja Leppävaaran kaupunkiradat sekä Kehärata on muutettu metroksi.

K-junat siis siirtyisivät ennen hiekkaharjua kaukoliikenneradoille? Se taitaa olla aika haastavaa, kun ne radat ovat jo nyt melko täynnä, ja K-junia menee ruuhkassa 6 tunnissa. Realistisempaa olisi varmaan jatkaa sitä kaupunkiratojen muutostyötä sitten koko kaupunkiradan mitan Keravalle asti (nyt sait sen realisminkin tähän, suunnitelma on siis valmis!)

Ai niin, ja mihin jäi tiederatikka? Sullahan on jo suuri osa sen kiskoista tuolla mukana.
 
K-junat siis siirtyisivät ennen hiekkaharjua kaukoliikenneradoille? Se taitaa olla aika haastavaa, kun ne radat ovat jo nyt melko täynnä, ja K-junia menee ruuhkassa 6 tunnissa. Realistisempaa olisi varmaan jatkaa sitä kaupunkiratojen muutostyötä sitten koko kaupunkiradan mitan Keravalle asti (nyt sait sen realisminkin tähän, suunnitelma on siis valmis!)
Ajatus on että K ei pysähdy Hiekkaharjussa, ja ylipäänsä muut kuin tuo metrojuna pysähtyvät vain Tikkurillassa ja Malmilla. Malmille voidaan myös tehdä ohitusraiteet jos tarvitaan, aseman kohdalla on reilun kilometrin mittainen hyväkuntoinen ratavaraus.

Ai niin, ja mihin jäi tiederatikka? Sullahan on jo suuri osa sen kiskoista tuolla mukana.
Kaikkea ei jaksa yhteen kuvaan tunkea.
 
Takaisin
Ylös