Turun pikku-Jokeri

Liittynyt
23 Elokuu 2005
Viestit
3,331
Turun Sanomat kirjoittaa tänään seutulipun menestyksestä. Silmääni pisti, että artikkelin lopussa puhutaan pikku-Jokerista:

"Eräs ideatasolla oleva uudistus on Pikku-Jokeriksi ristitty nopea seutubussi. Nimi juontuu Helsingin seudun Jokeri-linjasta. - Se voisi kulkea välillä Kaarina-Turku-Raisio-Naantali, Heinonen esittää."

Mikähän hanke on kyseessä ja kuinka vakavamielinen? Kuulostaa epäilyttävästi raitiotiereitiltä. Onko jollakulla joukkoliikennetoimistossa mielessä toistaa Helsingin kaava ja perustaa ensin bussi-Jokeri?
 
Kyseessä on lähinnä linjan 11/110 kehittäminen, johon vaikuttaa oleellisesti kaksi asiaa:
a) Seudun joukkoliikenneorganisaation perustaminen (varsinaiset neuvottelut käynnistynevät Turun kaupunginhallituksen aloitteella 18.5)
b) Turun seudun joukkoliikenne 2020 - selvitys (valmistumassa kuun vaihteeksi), jossa on selvitetty seudullisen runkobussilinjaston toteutumista.

Ei liene kenellekään yllätys, että Turussakin lienee järkevä konsepti edetä Ruotsin tai Jokerin malliin siten, että ensin tehdään bussilinjastolle nopeita uudistuksia tyyliin Malmön tai Jonköpingin runkobussit ja Jokeri, ja saadaan näin ne lisämatkustajat, jotka bussin parannuksin on saatavissa, ja edetään sitten raideliikenteeseen.

"Pikku-Jokeri" on eräässä hankkeessa linjan 11/110 parannuksista käytetty nimi, jota toivottavasti ei tulla toteutuksesta käyttämään.
 
Mielestäni on hienoa, että pääkaupunkiseudun Jokeri-linjan nimi ja konsepti raivaa tietään myös pienempiin kaupunkeihin. Loppujen lopuksi ei ole väliä millä nimellä hanke kulkee, kunhan hankkeen suunta on oikea.
 
Sittenhän Hel-Jokeri on todella onnistunut markkinoinniltaan! Suomen Turussakin itsestäänselvä käsite.
 
Kyllä ollaan aika onnettomassa tilanteessa, jos "JOukkoliikenteen KEhämäinen Runkoyhteys"+I on ainoa käsite kuvaamaan ruotsalaisperäistä runkobussi - tai Bus Rapid Transit - konseptia, vielä lisänimikkeellä "Pikku" kun kyseessä on reitti, jolla pitäisi saavuttaa suuremmatkin matkamäärät kuin Jokerilla.

Lisäksi kyse on siitä, että Turun seudulla yleisemmin koko ydinalueen bussiverkko tultaneen uudistamaan runkobussiperiaatteella, samaan tapaan kuin esim. Malmössä on tehty. Tällöin yhtä linjaa varten käyttöön otettu käsite ei kyllä toimi.
 
"JOukkoliikenteen KEhämäinen Runkoyhteys"+I
Varsinkin kun tuo linja ei Turun seudulla ole millään lailla kehämäinen, vaan kulkee suoraan keskustan läpi :) Eri juttu olisi, jos Raisiosta ajettaisiin esim. Runosmäen, Ravattulan ja Varissuon kautta sinne Kaarinaan...
 
No kyllähän tuollaiset lainatut ja alistetut nimitykset antavat hieman sellaisen puuhastelu-mielikuvan kuin todellisen kunnon metropolialuekehittämisen meiningin, jota Turun kaupunkiseutu kaipaisi, jos se halutaan saada oikeasti toimimaan. Siinä ei saisi vähättelyn linjalle lähteä.

Kaippa tuossa on kuitenkin ajateltu ennemmän sitä, että pikku-jokeri on aika symppis ja suht kansaan vetoava nimi. En välitä miksi linjaa kutsutaan, jos toteutus kuitenkin pysyy kunnianhimoisena ja muutoksen haluisena. Pääasia olisi, että kaupunkiseudulla liikenne muuttuisi pikku hiljaa joukkoliikenne painotteiseksi.

Mielestäni sitten on onnistuttu, kun Turusta on autottoman kansalaisen luontevaa käydä töissä vaikka Liedossa.
 
Kyllä ollaan aika onnettomassa tilanteessa, jos "JOukkoliikenteen KEhämäinen Runkoyhteys"+I on ainoa käsite kuvaamaan ruotsalaisperäistä runkobussi - tai Bus Rapid Transit - konseptia, vielä lisänimikkeellä "Pikku" kun kyseessä on reitti, jolla pitäisi saavuttaa suuremmatkin matkamäärät kuin Jokerilla.

Tässähän on hyvinkin samanlainen logiikka kuin Tukholman Tvärbana-sanan käytössä. On Tvärbanat Solna, Ost (juusto? :)) sekä Norr Kista. Ennen oli vielä Tvärbana City, mutta onneksi tämä sentään vaihdettiin Spårväg Cityksi.

Jokerista meinaa siis tulla Tvär-sanan tapaan synonyymi suoralle ratikka-/bussiyhteydelle eikä pelkästään poikittaiselle tai kehämäiselle. Ainoa tapa syrjäyttää kansan suupieliin tarttuva sana on keksimällä parempi.
 
Eihän tässä ole kyse kansan vaan erään virkamiehen suupielistä. Vaikea uskoa, että "pikku-Jokeri" saisi Turussa yleisön hyväksyntää. Yhtä todennäköistä olisi, että pikaraitiotien nimeksi hyväksyttäisiin "mini-Skuru".
 
Eihän tässä ole kyse kansan vaan erään virkamiehen suupielistä.
Ahaa! No sitten... Minä oletin, että tuo Jokeri-sana on otettu ihan Helsingin Jokerin suosion tähden.

Mistäköhän ihmeessä tuo virkamies on oikein repäissyt tämän nimen ja päätellyt sen olevan sopiva, jos se ei ole Turussa tullut kansalle niin tutuksi? Eikö niitä sanoja ja nimiä muka muuten tule mieleen? Onhan suomessa niitä vaikka kuinka paljon ammennettavaksi, ja jos pulaa tulee, niin yhdyssanasysteemi kielessä on kyllä loistava lisä.

Ihan muuten asiasta toiseen: Jokerin tavoin korttipeliin viittaava nimi voisi olla Ässä, mutta tätä tuskin kannattaisi kokeilla Porin ulkopuolella.
 
Valtti kävi myös nimenä mielessä. Vaan eikös se kuitenkin ole Puotinkylän Valtti? ;)

Helsingin Pitäjän, myöh. Hgin mlk, nykyisessä keskustassa Tikkurilassa sikäläinen Tikkurila Osakeyhtiö valmistaa Valttia asiakkaille litramitalla ja halutuissa väreissä :)

Puodinkylä kuului Helsingin Pitäjään vielä 1940-luvulla, ja niinhän paljas Helsinkikin alkujaan ammoisalla 1500-luvulla, ennenkuin Ruotsin kuningas tuon rantakaistaleen perusti. "Helsingissä" ei juurikaan kukaan silloin vielä asunut, vaan kaupunkilaisasujamistoa piti komentaa muuttamaan sinne oikeista kaupungeista kuten Porvoosta, Raumalta jne.
 
Puodinkylä kuului Helsingin Pitäjään vielä 1940-luvulla, ja niinhän paljas Helsinkikin alkujaan ammoisalla 1500-luvulla, ennenkuin Ruotsin kuningas tuon rantakaistaleen perusti.

Eli Vantaalla on oikeus Valtti-sanaan, myös Puotinkylän Valttiin? Puotinkylän valtti perustettiin muuten samana vuonna, kun Puodinkylä liitettiin Helsinkiin. Olikohan Puotinkylän Valttikin alkujaan "vantaalainen"?

Menipäs turhanpäiväiseksi nämä jutut, mutta se on ihan kiva välillä käydä vähän vähemmän vakavassa hengessä keskustelua.
 
Takaisin
Ylös