Pohjois-Lappi haluaa radan Jäämerelle

Liittynyt
16 Helmikuu 2006
Viestit
69
Tämmöistä on liikkeellä:

Ilta-Sanomat sanoi:
Pohjois-Lapin kunnat lähtevät mukaan Lapissa ryöpsähtäneeseen kilpailuun ratayhteyksistä.

Sodankylän, Inarin ja Utsjoen yhteisen kuntayhtymän ja Norjan Kirkkoniemen elinkeinoyhtiön teettämän selvityksen mukaan radan rakentaminen Rovaniemeltä Jäämerelle olisi kannattavaa.

Hanke tukeutuu pitkälti kaivosteollisuuden kuljetuksiin. Kuntayhtymän kehittämispäällikkö Timo Lohi sanoo, että pelkästään Sodankylään sijoittuvan kaivosteollisuuden tavaravirrat ovat niin suuret, että ne tarvitsevat turvallisen ja ympäristöystävällisen kuljetusreitin.

Sodankylän Kevitsan nikkelikaivoksesta on jo tehty päätös, ja myös brittiläis-amerikkalaisen Anglo Americanin suunnitelmat nikkelikaivoksesta ovat tiettävästi edenneet pitkälle.

Norja on niin ikään antanut alustavan tuen hankkeelle paljolti siksi, että Kirkkoniemen satama aiotaan kehittää Luoteis-Venäjän satamien kilpailijaksi.

Selvityksen mukaan rata Rovaniemeltä Sodankylään rakennettaisiin vuoteen 2020 mennessä ja jatkoyhteys Kirkkoniemeen seuraavalla vuosikymmenellä. Noin 500 kilometrin pituinen ratayhteys maksaisi kaikkiaan pitkälti yli miljardi euroa, josta Norjan osuus olisi puolisen miljardia.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1967238

Oma aavistukseni omn että tuskin valtion toimesta moista rataa tehdään, ehkä siinä olisi saumaa yksityiselle toimijalle.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Jos tavaraliikenne Aasiasta Eurooppaan kulkee tulevaisuudessa koillisväylän kautta, Suomen kannattaa rakentaa Jäämerenrata. Suomeen tulevat kontit menevät nykyään pääasiassa Rotterdamiin, josta ne haetaan laivalla Suomeen. Tulevaisuudessa ne voitaisiin jättää Kirkkoniemeen, josta ne tuotaisiin junalla Suomeen. Tämä ei ole toki vielä ajankohtaista pitkään aikaan ennen kuin ilmastonmuutos etenee niin paljon, että väylää voidaan käyttää säännölliseen reittiliikenteeseen.

http://yle.fi/alueet/lappi/2010/02/koillisvaylalle_ensimmainen_tankkeri_1482045.html
 
Takaisin
Ylös