Näytetään tulokset 1-8/8

Viestiketju: Norrbotnia-rata suunnitteilla Ruotsissa

 1. #1
  Tap
  Tap ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  15.03.2009
  Viestejä
  9

  oletus Norrbotnia-rata suunnitteilla Ruotsissa

  Ruotsissa suunnitellaan tänä vuonna valmistuvan Botnia-radan jatkoksi 270 kilometriä pitkää Norrbotnia-rataa välillä Uumaja-Luulaja. Rata oli alunperin tarkoitus jatkaa rantaratana Haaparantaan asti, mutta yhteys Haaparantaan toteutetaan vanhaa ratayhteyttä pitkin. Teräsyhtiö Outokumpu suunnittelee radan jatkamista Tornion tehtaalleen ja on valmis osallistumaan radan rahoitukseen. Rata toisi 70 000 asukkaan Skellefteån ja 40 000 asukkaan Piteån henkilöliikenteen piiriin. Radan kustannusarvio on 20 - 26 miljardia kruunua.

  Rata saattaisi mahdollistaa Suomen ja Ruotsin välisen henkilöliikenteen, jos radan myötä henkilöliikenne Haaparantaan palautetaan. Jos kiskot jatkettaisiin Kemiin ruotsalaisella leveydellä, voisi Kemissä suorittaa junan vaihdon. En tosin tiedä olisiko käyttäjiä kyseiselle yhteydelle. Tai sitten vaihto voisi tapahtua Tornion asemalla, jos Kolarin juna pysähtyisi siellä.

 2. #2
  Jykke avatar
  Liittynyt
  21.03.2007
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  625

  oletus Vs: Norrbotnia-rata suunnitteilla Ruotsissa

  Itse olen jo pidempään toivonutkin jotain junayhteyttä Haaparantaan. Mutta kaksoisraiteen rakentamisen sijaan näkisin helpompana ratkaisuna kaluston joka pystyy vaihtamaan raideleveyttään lennosta. Jos ei haluta investoida tuollaiseen kalustoon, niin sitten perinteinen vaihto vaikkapa Haaparannassa Tukholman yöjunan ja vaikka Kolarin yöjunan välillä.

 3. #3
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3363

  oletus Vs: Norrbotnia-rata suunnitteilla Ruotsissa

  Muistutan, että Torniosta pääsee jo nyt 1435 mm kiskoja pitkin, joskin Ruotsin Lapissa varsin syrjää ja hidasta rataa pitkin vaikka Tukholmaan, Malmöhön tai jopa Juutinrauman, Ison ja Vähän Beltin yli Manner-Eurooppaan ja vaikka Britanniaan asti. Jokin Lapland Express-yöpikajuna vaikka Hampurista Köpiksen ja Stokiksen kautta Tornioon ei välttämättä ole epärealistinen, Tukholma-Tornio-yöjunasta tai Boden-Tornio-paikkurista puhumattakaan. Hampuri-Boden kestää nykyään junalla 22:40, joten 48 h kierrosaika Hampuri-Tornio ei liene mahdoton.
  Sakari Kestinen

 4. #4
  Jykke avatar
  Liittynyt
  21.03.2007
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  625

  oletus Vs: Norrbotnia-rata suunnitteilla Ruotsissa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut ultrix Näytä viesti
  Jokin Lapland Express-yöpikajuna vaikka Hampurista Köpiksen ja Stokiksen kautta Tornioon ei välttämättä ole epärealistinen, Tukholma-Tornio-yöjunasta tai Boden-Tornio-paikkurista puhumattakaan.
  Haaparannasta ratayhteys Tornioon ja vielä Tallinan tunneli niin avot! Interrail: European railcircle.

 5. #5
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3363

  oletus Vs: Norrbotnia-rata suunnitteilla Ruotsissa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Jykke Näytä viesti
  Interrail: European railcircle.
  Ei, vaan Baltic --
  Sakari Kestinen

 6. #6
  Tap
  Tap ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  15.03.2009
  Viestejä
  9

  oletus Vs: Norrbotnia-rata suunnitteilla Ruotsissa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut ultrix Näytä viesti
  Muistutan, että Torniosta pääsee jo nyt 1435 mm kiskoja pitkin, joskin Ruotsin Lapissa varsin syrjää ja hidasta rataa pitkin vaikka Tukholmaan, Malmöhön tai jopa Juutinrauman, Ison ja Vähän Beltin yli Manner-Eurooppaan ja vaikka Britanniaan asti.
  Kiskot toki menee, mutta Haaparannan ja Bodenin välillä ei ole tällä hetkellä henkilöliikennettä.

  Haaparannan radan parannustyöt ovat meneillään, että ehkä henkilöliikenne palautuu jossain vaiheessa rataosuudelle.

  http://www.banverket.se//pages/23044...nan%20rata.pdf
  Viimeisin muokkaaja Tap; 17.03.2010 kello 20:40.

 7. #7
  Jouni Seilonen avatar
  Liittynyt
  19.09.2007
  Sijainti
  Oulu / Ristijärvi
  Viestejä
  847

  oletus Vs: Norrbotnia-rata suunnitteilla Ruotsissa

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Tap Näytä viesti
  Rata oli alunperin tarkoitus jatkaa rantaratana Haaparantaan asti, mutta yhteys Haaparantaan toteutetaan vanhaa ratayhteyttä pitkin. (---)
  Rata saattaisi mahdollistaa Suomen ja Ruotsin välisen henkilöliikenteen, jos radan myötä henkilöliikenne Haaparantaan palautetaan. Jos kiskot jatkettaisiin Kemiin ruotsalaisella leveydellä, voisi Kemissä suorittaa junan vaihdon. (---) Tai sitten vaihto voisi tapahtua Tornion asemalla, jos Kolarin juna pysähtyisi siellä.
  Minusta Banverketin sivuilla kerrotaan Haparandabanan-projektista, että kokonaan uutta rataa rakennetaan 42km Kalixin (Bredvikenin) ja Haaparannan välille melko lähelle merenrantaa vaikkakin E4-tien pohjoispuolelle ja sille tulee kohtausasemat itäpäähän Bredvikeniin ja puolenvälin paikkeille Vuonoskogeniin. Bodenista tullaan siis kulkemaan Haaparannalle Kalixin kautta. Uuden radan valmistuttua vanha osuus Morjärv - Karungi - Haaparanta rullataan pois. Tämän vanhan radan korjaaminen olisi tullut yhtä kalliiksi kuin Morjärv - Kalix -välin parantaminen plus uusi rata Kalix - Haaparanta. Lisäksi uusi rata on lyhyempi kuin purettava osuus, joten kunnossapidettävän radan pituus lyhenee. Banverketin sivuilla on Haparandabanan-projektin kohdalla kaksi videota, jotka esittelevät hanketta.

  Ennen vanhaan Boden - Haparanda -välillä ei ollut yhtään asutuskeskusta, mutta kun uusi rata kulkee Kalixin kautta, niin matkustajajunillekin olisi enemmän potentiaalisia asiakkaita. Jossain julkisessa yhteydessä on aiemmin kerrottu, että Haaparannalle tulisi kaksi henkilöjunaparia.

  Ennen vanhaan Boden - Haaparanta -junat olivat yöjunien jatkoyhteyksiä: lähtivät Bodenista aamupäivällä ja palasivat illalla, joten liikenteessä oli kaksi junayksikköä. Aikataulut vaihtelivat jonkin verran, mutta Haaparannalta ei voinut käydä päiväseltään Luulajassa ja Bodenissakaan ei voinut olla kuin enintään lyhyen ajan. Liikenteen loppuaikana kulki lääninjuna siten, että se lähti aamulla Haaparannalta, mutta sekään ei houkutellut matkustajia tarpeeksi. Tuossa vasemmalla nimimerkin alla on muuten kuva junalipusta tähän Tornedalskan-junaan välille Tornio - Haaparanta.

  Ehkä tulevatkin Boden - Haaparanta -junat ovat yöjunien jatkoyhteyksiä. Nykyään Tukholma - Sundsvall -junamatka kestää noin 3h 20min. Jos valmistuvaa Botniabaanaa väli Sundsvall - Uumaja kestää pari tuntia ja Norrbotniabaanaa väli Uumajasta Luulajaan noin saman verran, niin nopea (X2000 ?) päiväjuna tulisi Tukholmasta Bodeniin kahdeksaan tuntiin. Siihen kaksi tuntia ja ollankin jo Torniossa. Kymmenkunta tuntia päiväjunassa... ehkä sittenkin yöjunalla.

  Olen tällä foorumilla joskus aiemmin ollut sellaista mieltä, että Oulu - Tornio/Haaparanta -taajamajuna voisi olla tarkoituksenmukainen Helsinki - Oulu -pendolinon jatkoyhteytenä ja taidanpa olla samaa mieltä nytkin.

  ---------- Viesti lisätty kello 21:50 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 21:36 ----------

  Lainaus Alunperin kirjoittanut ultrix Näytä viesti
  Muistutan, että Torniosta pääsee jo nyt 1435 mm kiskoja pitkin, joskin Ruotsin Lapissa varsin syrjää ja hidasta rataa pitkin vaikka Tukholmaan, Malmöhön tai jopa Juutinrauman, Ison ja Vähän Beltin yli Manner-Eurooppaan ja vaikka Britanniaan asti. Jokin Lapland Express-yöpikajuna vaikka Hampurista Köpiksen ja Stokiksen kautta Tornioon ei välttämättä ole epärealistinen
  Ruotsissa Lappland on sisämaa-alue. Norrbottenin läänissä Lapplandin maakuntaan kuuluu Kiirunan, Jällivaaran, Jokimukan, Arvidsjaurin ja Arjeplogin kunnat. Lapplandin maakunta ulottuu Västerbottenin lääniin. Myös Suomessa Lappi oli alunperin sisämaa-alue, mutta Lapin läänin perustaminen muutti tilanteen.

  Haaparanta - Tukholma -yöjunia on kulkenut ja hämärän muistikuvan mukaan Helsingistä olisi kulkenut moottorikiitojuna (Dm4 ?) Haaparannalle. Muistankohan oikein?
  Viimeisin muokkaaja Jouni Seilonen; 17.03.2010 kello 20:55.

 8. #8
  Jouni Seilonen avatar
  Liittynyt
  19.09.2007
  Sijainti
  Oulu / Ristijärvi
  Viestejä
  847

  oletus Junalla Luulajan lentoasemalle?

  Tässä kartassa näyttäisi siltä, että Norrbotniabanan kulkisi Luulajan lentoaseman (Kallax) vierestä ennen Luulajaan saapumista etelästä. Voisivatkohan esimerkiksi Bodenista tai Piitimestä lentomatkalle aikovat käyttää tulevaisuudessa junaa alkumatkasta? Luulajasta näyttäisi olevan noin 14 lentoa Arlandaan päivässä. Jos junia tulee menemään harvakseltaan ja aikatauluja ei yhteensoviteta, lentomatkustajat tuskin käyttäisivät paljonkaan junakyytiä. Ja onko lentoaseman viereen edes tulosssa juna-asemaa?

Vastaavia viestiketjuja

 1. Kolari-Tromssa rautatie suunnitteilla?
  kirjoittanut Tap foorumissa Junat
  Vastauksia: 14
  Viimeisin viesti: 27.06.2014, 21:27
 2. Hervantaan suunnitteilla poikittaislinja Itä-Tampereelta
  kirjoittanut K V foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 8
  Viimeisin viesti: 22.02.2010, 19:30
 3. Kummallisia käytäntöjä Ruotsissa
  kirjoittanut Jouni Seilonen foorumissa Muuta busseista
  Vastauksia: 6
  Viimeisin viesti: 26.01.2009, 05:38
 4. Ratojen lakkautusuhka Ruotsissa
  kirjoittanut Mikko Laaksonen foorumissa Junat
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 10.08.2006, 10:31
 5. Duoraitiovaunulla Ruotsissa
  kirjoittanut Lauri Räty foorumissa Kuvat
  Vastauksia: 6
  Viimeisin viesti: 10.05.2006, 22:12

Tämän viestiketjun aihemerkinnät

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •