Sivu 2 / 27 EnsimmäinenEnsimmäinen 1234561222 ... ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 16-30/398

Viestiketju: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

 1. #16
  Suljettu tunnus
  Liittynyt
  28.02.2007
  Viestejä
  1250

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Jos Turussa päästään kuokan varteen, ei sinne tarvitse heti puolta miljardia upottaa. Kunhan nyt yleissuunnitelma valmistuu, niin nähdään, millaisissa vaiheissa ratikka kannattaa tehdä ja mitä kukin vaihe maksaa. Tehdään eka vaihe nyt esim. 200 Me hinnalla ja seuraava sitten kymmenen vuoden päästä. Osa vaiheista vieläpä on sellaisia, ettei niitä ole edes tarkoitus tehdä "nyt" vaan vasta maankäytön kehittyessä.
  Jotenkin tämä Turun projekti vaikuttaa vaan enemmän linjastovetoisemmalta kuin esim. Tampere ja Jokeri. Siellä ei ole yhtä selkeää linjaa, jolla olisi aivan ylivoimainen prioriteetti toteutusaikataulussa, vaan aika tavalla tasavahvoja suuntia. Kannattavuuskin saattaa sitten olla enemmän kiinni siitä, että projekti toteutetaan nimenomaan linjastona, eikä niin että yksi osuus nyt ja muut mahdollisesti sitten joskus miljoonan vuoden päästä. Ja tämä voi vaikuttaa siihen, että sitä ensimmäistäkin 200 millin pottia harkittaneen aika huolella ja pitkään.

 2. #17
  Max
  Max ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  26.08.2008
  Viestejä
  1200

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kouvo Näytä viesti
  Jotenkin tämä Turun projekti vaikuttaa vaan enemmän linjastovetoisemmalta kuin esim. Tampere ja Jokeri. Siellä ei ole yhtä selkeää linjaa, jolla olisi aivan ylivoimainen prioriteetti toteutusaikataulussa, vaan aika tavalla tasavahvoja suuntia.
  Maantieteellisistä seikoista johtuen Turussa nämä ensi vaiheen kaksi linjaa ovat silti yhteensäkin (20 km) lyhyemmät kuin Tampereen ensimmäinen linja (n. 22 km) tai Jokeri (25 km). Turun keskusta sijaitsee paikassa, jossa kasvu on ollut mahdollista kaikkiin suuntiin ja kaupunki on siksi paljon kompaktimpi kuin Helsinki tai Tampere.

 3. #18
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Raitiotie tarvitaan Turussa ensisijaisesti tästä syystä:
  - Valtuusto on päättänyt, että Turussa joukkoliikenteen kulkumuoto-osuuden tulee olla 2030 50% nykyistä suurempi.
  - Lisäksi Turun seudun rakennemalli 2035 mukainen seudun kasvu on 24%
  - Yhteensä tästä seuraa tarva 86% nykyistä suuremmalle joukkoliikenteen kapasiteetille, ilman, että lasketaan joukkoliikenteen käytön huomattavaa nousua naapurikaupungeissa.

  Jotta päätetyt tavoitteet toteutuvat, tarvitaan joukkoliikenteen kapasiteetin vähintään kaksinkertaistamista Turussa.

  Raitiotie on taloudellisesti järkevin tapa tähän; bussiliikenteen kapasiteetin lisääminen 100% edellyttäisi vähintään suoritteiden lisäämistä noin 80%. Jos nykyisin operointikustannukset ovat koko seudulla n. 40 miljoonaa euroa, 80% bussisuoritteiden lisäämisellä ne olisivat noin 72 miljoonaa euroa.
  Raitiotien investointi on toki suuri, mutta investointi pitää laskea 30 vuoden kuoletusajalla. Lisäksi senkin jälkeen sillä on selvä jäännösarvo; esimerkisi muun liikenteen järjestelyjen muutoksia ei tarvitse laskea raitiotien kustannukseksi moneen kertaan.

  Turussa ei ole mitään ongelmaa sijoittaa raitiotien tarvitsemia kaistoja keskustaan. Riittää, että kahden kaistan tila varataan joukkoliikenteelle. Myös bussivaihtoehdossa tarvitaan keskustan läpi joukkoliikennekaistat joiden tilantarve on hieman suurempi kuin raitiotiekaistojen. Myös bussilla on suuret infrakustannukset, jokainen sentti katua, jolla Turussa on nykyisin tiheä bussiliikenne, on rakennettu ja ylläpidetty korkein kustannuksin bussiliikennettä varten. Bussien infrakustannuksista ei valitettavasti ole Suomessa tehty kunnon selvitystä.

  Kaiken joukkoliikenteen liikennöintinopeus muodostuu pysäkkien määrän, pysäkkiaikojen, käytettävän maksiminopeuden ja kiihtyvyyden sekä muun liikenteen vuoksi tapahtuvien pysähdysten funktiona. Turussa raitiotie tulee näistä syistä olemaan 10-20% vastaavaa bussilinjaa nopeampi paremman kiihtyvyyden, parempien etuuksien sekä linjan ja pysäkkien tarkemman optimoinnin vuoksi.

  Yleissuunnitelmassa nimenomaan selvitetään toteuttamisen vaiheistus, eli mitä tehdään ensiksi, mitä sitten ja mitä myöhemmin.

  Ensimmäinen toteutusvaihe voi minimissään olla yksi heilurisivu Kauppatori - lähiö/naapurikunnan keskus. Nykymaankäytöllä tämä valinta olisi suunta Kupittaa - Varissuo. Käytännössä pitäisin järkevänä sitä, että valitaan ensimmäiseksi toteutusvaiheeksi yksi heilurilinja. Sen jälkeen jatkovaiheet ovat muita suuntia, mahdollisesti välietapeittain. Toteutus tulee rahoittaa siten, että vaiheittain voidaan toteuttaa kaikki raitiotien kriteerit täyttävät linjat.

  Raitiotien toteuttamisen vaihtoehto on se, että Turku ei kehity suunnitellulla tavalla. Esimerkiksi rakennemallissa 2035 suunniteltu maankäyttö ei toteudu, jos joukkoliikennettä ei kehitetä riittävästi.

 4. #19
  JSL
  JSL ei ole kirjautuneena
  JSL avatar
  Liittynyt
  31.07.2005
  Viestejä
  829

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Lainaus Alunperin kirjoittanut antti Näytä viesti
  Mihinkäs Turun keskustassa nämä raitiovaunukaistat mahtuvat
  Olen samaa mieltä, kuten myös moni muu tuttuni, jolla on kokemusta ruutukaavassa pyörimisestä muulla kuin henkilöautolla.
  Keskustassa on kyllä hiljaisempia katuosuuksia joihin raitsikat voisi saada mahtumaan, kunhan niitä ei laiteta pääväylien tukoksi.

  Asia, mikä herätti mielenkiintoni, Turun seudun muuttuva kaupunkirakenne. Kiitos Kataisen, uskon että vihdoinkin rahainen Raisio
  pakkoliitetään Turkuun, niin maankäytölle tulee uusia mahdollisuuksia. Tuli nyt mieleen kaavaillun Runosmäen linjan jatkaminen
  vaikka Haunisten alueelle kauppoihin ja sieltä Raision keskustaan. Pelkkien heilurien lisäksi myös jonkinlaista tvärbaanaa tarvittaisiin,
  ettei tehdä uudestaan ja uudestaan sitä virhettä että kaikki matkustajat joutuvat kulkemaan tietyn pisteen kautta.

 5. #20

  Liittynyt
  08.12.2008
  Sijainti
  Turku
  Viestejä
  195

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  ^ Toki tukkoisuutta pitää välttää, mutta ei ylen määrin. Joukkoliikenne on osoitettava ykköseksi keskustassa. Tässä on hyvä tuoda sellainen pointti esille, että autoliikenteen tukkoisuus ei useinkaan johdu väylästä itsestään, vaan siitä että kaikki yrittävät päästä läpi "nopeimmasta" kohdasta.

  Tämä tuli todistetuksi, kun Myllysilta jouduttiin sulkemaan ja pelätyt ruuhkat jäivät toteutumatta. Ihmiset osasivatkin löytää vaihtoehtoisia reittejä todella hyvin. Siksi pikaraitiotie ehkä jopa kannattaa sijoittaa ruuhkaisille osuuksille, koska jos ihmiset kokevat lyhimmän reitin hankalaksi, he etsivät ehkä vaihtoehtoisia reittejä ja lopputulos on kaikkien kannalta miellyttävämpi.
  One track mind is a monobrain!
  Turun raitiotien yleissuunnitelman katutason luonnokset:
  Kauppatori - Runosmäki, Varissuo, Skanssi

 6. #21

  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  449

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Turun useiden linjojen kilpailutuksen voittaneen bussiyhtiön aluejohtaja totesi Turkulaisen 28.1. sivun 4 artikkelissaan "Pikaraitiotie tulee Turulle turhan kalliiksi" mm: "Ratikannäköiset nivelbussit pystyisivät tarjoamaan aivan vastaavan kuljetuskapasiteetin kuin ratikat."
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 29.01.2012 kello 17:38. Syy: vaihdettu linkki toimivaan

 7. #22
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  7866

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Mun käy vähän sääliksi näitä bussifirmojen pomoja, kun niitä pelottaa niin paljon. Kun olisi rahtunen uskoa tulevaisuuteen ja innovatiivisuutta, niin ei mikään estäisi bussifirmaa liikennöimästä raitiovaunujakin. Mutta sen sijaan kaikki liikenevä energia valjastetaan pelottavien raitiovaunujen vastustamiseen, ettei itse tarvitsisi uudistua.
  "Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
  – Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

 8. #23

  Liittynyt
  30.06.2005
  Sijainti
  Helsinki, Hamina
  Viestejä
  744

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Tässä kohtaa on Savonlinjan paikallispomo ihan oikeassa, muutama tuplanivelbussi maksaa murto-osan raitiovaunusuunnitelman kuluista. Jos ollaan rehellisiä, niin aika vaikeata on sovittaa raitiovaunu- tai bussiväyliä Turun keskustan kaduille.
  antti

 9. #24
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7552

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Lainaus Alunperin kirjoittanut antti Näytä viesti
  Tässä kohtaa on Savonlinjan paikallispomo ihan oikeassa, muutama tuplanivelbussi maksaa murto-osan raitiovaunusuunnitelman kuluista. Jos ollaan rehellisiä, niin aika vaikeata on sovittaa raitiovaunu- tai bussiväyliä Turun keskustan kaduille.
  Kottikärrykin on halvempi kuin kuorma-auto, muttei ole silti sama asia eikä korvaa kuorma-autoa. Tuplanivelbussi ei ole edes jäykkäkorista bussia parempi hankinta, joten miten se voisi olla parempi kuin raitiovaunu, jolla liikennöinti sentään tulee busseja edullisemmaksi ja palvelun laatu on aivan toista luokkaa.

  Jos Savonlinjan paikallispomo olisi oikeassa siinä, että tuplanivelbussi on hyvä, miksei hänellä jo ole niitä? Tai miksi HSL ei ole ottanut niitä 550:lle pääkaupunkiseudulle, vaikka on kokeillut? Puhuminen tuplanivelbusseista on vain epätoivoista yritystä vastustaa ja viivyttää joukkoliikenteen kehittämistä tavalla, joka edellyttäisi bussiyrittäjiltä uudenlaista asennetta.

  Kansainväliset bussifirmat pärjäävät ympäri maailman, kun ne näkevät roolinsa joukkoliikenteen palvelutuottajina eikä bussinkuljettajina. Suomalaisten on turha itkeä sitä, jos häviävät kansainvälisille yrityksille, jotka ovat valmiita tekemään sitä, mitä asiakas haluaa. Ihan sama kuin selittäisi älypuhelimen ostajalle, että kyllä mekaaninen valintalevylankapuhelin on paljon parempi kuin mikään känykkä, koska oma firma ei halua opetella kännykkäbusinesta.

  Antero

 10. #25
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  7866

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Kottikärrykin on halvempi kuin kuorma-auto, muttei ole silti sama asia eikä korvaa kuorma-autoa.
  Kyllä kottikärry – tai sata sellaista – voi hyvin korvata kuorma-auton esimerkiksi Pohjois-Koreassa, jos polttoainetta ja varaosia siihen kuorma-autoon ei vaan ole ja toisaalta ihmistyövoima kottikärryjä työntämässä ei maksa mitään. Mutta haluaako Turku olla joukkoliikenteen Pohjois-Korea onkin sitten jo eri juttu.
  "Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
  – Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

 11. #26
  janihyvarinen avatar
  Liittynyt
  18.08.2006
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  2311

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Mutta haluaako Turku olla joukkoliikenteen Pohjois-Korea onkin sitten jo eri juttu.
  Valitettavasti liian monessa asiassa Suomi on joukkoliikenteen pohjoiskorea. Ihan samaa änkyttämistä kuulee Tampereellakin tietyissä piireissä eli ei tämä ole pelkästään Turun tautia. Sitten on tämä PSA:n vastustus bussiliikenteessä, VR:n monopolin suojeleminen hinnalla millä hyvänsä, Finavian "verkostoperiaate" (jolla estetään lentoasemien kilpailu) ja kirsikkana kermakakun päällä vielä Suomen pjongjangin megalomaaniset statusprojektit, jotka eivät ole missään suhteessa siihen mitä ongelmaa yritetään ratkaista tai minkä verran rahaa on käytettävissä.

 12. #27

  Liittynyt
  07.08.2009
  Viestejä
  2286

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Vastaus ratikoiden mahtumiseen Turun kaduille on edelleen se sama: hyvin mahtui silloin kun niitä oli ja hyvin mahtuu nytkin, jos niin valitaan. Tila otetaan tarvittaessa tehottomammilta liikennemuodoilta, eli henkilöautoilta. Nivelbussi sattumoisin on muuten juuri se, joka heikoiten mahtuu. Turun keskustassa ajetaan telibusseilla muutamasta risteyksestä, joissa niillä kääntyminen tekee tiukkaa ja niitä varten on tehty erityisjärjestelyjä. Nivelllä lienisi vielä vaikeampaa. Ratikalle tunnetusti tarvitsee varata vähemmän tilaa, vaikka tietysti kaarresäteestä voi tulla tiukka.

 13. #28

  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  449

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Lainaus Alunperin kirjoittanut hmikko Näytä viesti
  Vastaus ratikoiden mahtumiseen Turun kaduille on edelleen se sama: hyvin mahtui silloin kun niitä oli ja hyvin mahtuu nytkin, jos niin valitaan. Tila otetaan tarvittaessa tehottomammilta liikennemuodoilta, eli henkilöautoilta. Nivelbussi sattumoisin on muuten juuri se, joka heikoiten mahtuu. Turun keskustassa ajetaan telibusseilla muutamasta risteyksestä, joissa niillä kääntyminen tekee tiukkaa ja niitä varten on tehty erityisjärjestelyjä. Nivelllä lienisi vielä vaikeampaa. Ratikalle tunnetusti tarvitsee varata vähemmän tilaa, vaikka tietysti kaarresäteestä voi tulla tiukka.
  Telibussien kääntymistä Maariankadulta Aurakadulle vaikeuttavat lähinnä törpöt henkilöautoilijat, jotka eivät näe pysähtymisviivaa tai tunne seisottamiskieltomerkkiä. Suorakulmaiset kaarteet pystytään rakentamaan leveä- tai normaaliraiteisina samalla kaarresäteellä kuin metrisinä. Mitään vaikeuksia ei tule 90° raidekaarteiden rakentamiseen suunniteltuihin risteyksiin, eli leveän Hämeenkadun Kiinanmyllyn- ja Uudenmaankatujen, Eerikinkadun Aninkaisten-, Kauppias-, Humaliston- ja Puistokatujen, Humaliston- ja Ratapihankatujen sekä Maariankadun Kauppias- ja Aninkaisten- tai Brahenkatujen risteyksiin.

 14. #29
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  03.09.2005
  Sijainti
  Lieto
  Viestejä
  49

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Nivel vaatii yhtä paljon tilaa kuin 12 m auto nimim. nivelellä Turussa ja Hesassa seikkaillut. Telibussi tarvii enemmän tilaa kurveissa kuin nivelikkö. Ja Turun tuntien niin ratikalle otetaan tila busseilta, ei henkilöautoja voi häätää keskustasta.

 15. #30
  SlaverioT avatar
  Liittynyt
  24.01.2007
  Sijainti
  Kankaanpää/Kerava
  Viestejä
  278

  oletus Vs: Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Kottikärrykin on halvempi kuin kuorma-auto, muttei ole silti sama asia eikä korvaa kuorma-autoa. Tuplanivelbussi ei ole edes jäykkäkorista bussia parempi hankinta, joten miten se voisi olla parempi kuin raitiovaunu, jolla liikennöinti sentään tulee busseja edullisemmaksi ja palvelun laatu on aivan toista luokkaa.

  Jos Savonlinjan paikallispomo olisi oikeassa siinä, että tuplanivelbussi on hyvä, miksei hänellä jo ole niitä? Tai miksi HSL ei ole ottanut niitä 550:lle pääkaupunkiseudulle, vaikka on kokeillut? Puhuminen tuplanivelbusseista on vain epätoivoista yritystä vastustaa ja viivyttää joukkoliikenteen kehittämistä tavalla, joka edellyttäisi bussiyrittäjiltä uudenlaista asennetta.
  Niin jutussahan ei taidettu mainita tuplanivelbusseja?

  Juttu tästä vielä lukuun;
  http://www.turkulainen.fi/artikkeli/...jettajaa-lisaa

  On syytä ihmetellä Suomessa oleva nivelbussivastaisuutta vaikka esim. länsinaapurissamme on nivelbusseja 9 kaupunkiseudulla. Kuinka kauan meillä joukkoliikenteen tilaajien on varaa laskea ainoastaan istumapaikat ja sivuuttaa muu kapasiteetti? Nivelbussit ovat osa normaalia kaupunkiliikennettä Euroopassa eivätkä mikään erikoisuus. Suomen ainoassa nivelkaupungissa Tampereella TKL:llää rankaistaan nivelautojen omistamisesta maksamalla sama korvaus kuin teleistä. Aina voidaan puhua talvesta ja muista olosuhteista, mutta tuskin talvi eroaa Gävlessä kauheasti Turun vastaavasta?

  Näiden kaupunkien tilaajaviranomaiselle voi lähettää postia toisella kotimaisella ja kertoa kuinka telibussi tarjoaisi edullisempaa kapasiteettia:
  Gävle,Göteborg, Jönköping, Linköping, Lund, Malmö, Tukholma, Uppsala, Örebro

  Ja mitä tulee bussiliikenteen yritysten pelkoon; Se mielestäni ihan aiheellista. Miten bussiyrityksestä tulisi raitiovaunuliikennöijä kädenkäänteessä varsinkin nykyisen kilpailun vallitessa. Samaan aikaan perinteinen ansaintalogiikka murenee linjalupaliikenteen loppuessa. Kuka rahoittaisi tällaista yritystä, joka joutuu kilpailemaan alalla jo olevien jättien kuten Veolian ja Keoliksen kanssa markkinoista joista sillä ei ole kokemusta?

Vastaavia viestiketjuja

 1. Suomalaisen pikaraitiotien raideleveys
  kirjoittanut 339-DF foorumissa Kehittämishankkeet
  Vastauksia: 64
  Viimeisin viesti: 17.04.2014, 23:06
 2. HSL: Raitioliikenne Hakaniemessä käynnistyy
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 07.01.2010, 11:50
 3. Kannelmäki - pikaraitiotien pääteasema
  kirjoittanut Compact foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 10
  Viimeisin viesti: 12.12.2008, 16:22
 4. Älä kailota -kampanja käynnistyy
  kirjoittanut Epa foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 02.11.2007, 19:42
 5. Oulun matkakeskuksen rakentaminen käynnistyy
  kirjoittanut Epa foorumissa Kehittämishankkeet
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 06.10.2007, 11:00

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •