Valtakunnallinen lippujärjestelmä ja matkakortti

Liittynyt
7 Elokuu 2009
Viestit
2,290
Hesarin pääkirjoituksen mukaan selvitysmies ja työryhmä selvittelevät koko maan kattavaa lippu- ja informaatiojärjestelmää. Hankkeeseen on ilmoittautunut mukaan parikymmentä kaupunkiseutua ja mukana ovat myös HSL ja VR. Järjestelmään pitäisi liittyä myös Kelan maksamat henkilökuljetukset ja koulukyydit.

Helsingin Sanomat sanoi:
Kaupunkiseutujen yhteinen matkakorttijärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2014. Liikenne- ja viestintäministeriössä sekä Liikennevirastossa uskotaan lujasti, että aikataulu on realistinen.

Pikaiseen muutokseen kirittää myös joukkoliikenteen vapautuminen EU-säännösten mukaiselle kilpailulle. Vuonna 2014 umpeutuvat vanhoihin yksinoikeuksiin perustuvat linja-autoliikenteen siirtymäajan sopimukset. Kilpailutus siirtyy kuntien ja ely-keskusten vastuulle.

Helsingin seudun liikenteestä vastaava HSL:kin on liittymässä järjestelmään, mutta mukaantulo kytkettäneen HSL:n oman matka- ja lippujärjestelmän uusimiseen. HSL:n uusi järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön viimeistään vuoden 2016 alussa.

Ministeriössä ei ole vielä luovuttu ajatuksesta, että jo vuonna 2014 mukaan voitaisiin ottaa myös kaukoliikenne. Bussiliikenteen kaukolinjojen ja VR:n junaliikenteen sisäänajo matkakorttiin ei ole yksinkertaista. Silti tavoite on yksi kortti koko maan joukkoliikenteessä.
 
Joukkoliikenteen matkustajana ja asiakkaana toivotan todellakin hyvää menestystä tälle Tiedon projektille!
Mutta toisaalta pitkän linjan IT-alan ammattilaisena (joka tällä tuotealueella ei ole kuitenkaan siis mitenkään ko. yhtiön kilpailija) olen silti monissa keskusteluissa asiakkaidemme kanssa saanut kollegojeni kanssa kuulla usein valitettavaa palautetta ko. tietotekniikkatoimittajayhtiön ylimielisistä toimintatavoista (tai siis asiakkaidemme mukaan ehkä todellakin pitää paikkansa, että "Tieto lisää tuskaa"?...).
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
(tai siis asiakkaidemme mukaan ehkä todellakin pitää paikkansa, että "Tieto lisää tuskaa"?...).

No tapaus VR lienee kaikkien tuoreessa muistissa ihan tietotekniikka-alan ulkopuolellakin. Sopassa tietysti oli osuutensa Accenturella, jonka maine on samaa luokkaa kuin Tiedon samoista syistä. Accenture tosin on alallaan maailman suurin, eli tuskaa on riittänyt todella monelle.

(Accenturen tekemää VR:n Android-sovellusta ei muuten ole nähtävästi päivitetty sitten viime keväisen julkaisun. Viritelmä siis ei toimi missään mainittavassa määrin. Tilanne näyttää ulkoapäin siltä, että VR on tilannut Accenturelta kerralla jotain, A on toimittanut kuraa ja haluaa jatkokehittämisestä paljon rahaa, jota VR ei halua maksaa.)
 
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan ensi viikon esityslistalta selviää, että uusi valtakunnallinen lippujärjestelmä saa nimekseen Waltti.
 
Mitä eroa on Piletillä ja Waltilla? Näistä jälkimmäisestä on vielä niukemmin tietoa saatavilla kuin ensimmäisestä :frown:
 
Jos ongelma on tavaramerkeissä, voisihan kortti olla nimeltään "Valttikortti" ja käyttää vain "Valtti"a lyhenteenä.
 
En usko että sana "valttikortti" on ollut lähtökohtana - ainakaan ainoana sellaisena - vaan sanan alku "walt" viitannee valtakunnalliseen. Tai siis Waltakunnalliseen.
 
Takaisin
Ylös