Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12
Näytetään tulokset 16-20/20

Viestiketju: Helsingin raitioteiden hyödyntäminen tavarankuljetuksessa?

 1. #16
  Tunnistettu jäsen Compact avatar
  Liittynyt
  20.07.2005
  Viestejä
  2136

  oletus Vs: Helsingin raitioteiden hyödyntäminen tavarankuljetuksessa?

  Lainaus Alunperin kirjoittanut teme Näytä viesti
  Hieman aihetta liipaten, joskus käynyt mielessä että eikö metrorataa voisi (öisin) käyttää tavarankuljetuksiin?
  Tuo asia on tutkittu jo 1970-luvulla ja todettu tutkielmassa, että sopiva kalusto, kuten Gb-vaunut, ovat katoavaa kansanperinnettä.

 2. #17
  Tunnistettu jäsen juhanahi avatar
  Liittynyt
  29.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  342

  oletus Vs: Helsingin raitioteiden hyödyntäminen tavarankuljetuksessa?

  Lainaus Alunperin kirjoittanut teme Näytä viesti
  Hieman aihetta liipaten, joskus käynyt mielessä että eikö metrorataa voisi (öisin) käyttää tavarankuljetuksiin?
  Niinhän sitä jo käytetään, ainakin jätepaperin kuljetukseen. Sekä tietysti raidesepelin, kiskojen ym. radanpidon materiaalien kuskailuun

  Mutta noin vakavasti puhuen, vaikka tämä topikki sinänsä on varsin hauskaa ennakkoluulotonta pohdintaa, niin kiinnostaisi kyllä tietää, että mitä ihmettä se tavara olisi, mitä metro- tai ratikkaradoilla kannattaisi kuljettaa? Mikä on matkalla radavarresta radanvarteen ja vielä niin, että jakelukuorma-auto ei voittaisi kuljetusta näppäryydessä?

 3. #18

  Liittynyt
  20.07.2005
  Sijainti
  Pori
  Viestejä
  1310

  oletus Vs: Helsingin raitioteiden hyödyntäminen tavarankuljetuksessa?

  Jos nyt ajatellaan, milloin raitiotie voisi olla kumipyöräkuljetuksia parempi vaihtoehto, niin logiikka menee koko lailla samoin kuin henkilökuljetuksissa. Bussi on melkein kaikissa suhteissa ainakin hieman raitiovaunua parempi ominaisuuksiltaan, paitsi kapasiteetiltaan. Yksi raitiovaunu korvaa kaksi tai kolme bussia ja junana ajettaessa vieläkin usemapia ja tämä tekee raitiovaunusta monin paikoin bussia paremman vaihtoehdon. Tavarakuljetuksissa tilanne on tietenkin sama: jos yhdellä raitiovaunukuljetuksella voidaan korvata useampi yhdistelmäkuorma-autokuljetus, niin tämä voi antaa edun, joka korvaa raitiovaunun pienemmän joustavuuden, lisäraiteiden rakentamisen etc. Olettaisin, että juuri tästä on kyse Dresdenin esimerkissä: kahden kaupunkialueella olevan pisteen välillä on vahva tavaravirta ja raitiotie korvaa rekkarallin läpi kaupungin. Suomessa tiedän itse vain yhden tämäntapaisen tilanteen. Rauman paperitehtaalta kuljetetaan paperirullat suoraan Rauman satamaan, jossa rullat varastoidaan ennen maailmalle laivaamista. Mutta vastaavia tilanteita varmaan on muuallakin.

  Helsingissä mahdollisina kohteina mulle tulee oikeastaan mieleen vain suuret tavaratalot, kuten Stockman. Tavaratalon ja jonkin keskustukun välillä voisi olla riittävä tavaravirta, varsinkin jos logistiikkaa nimen omaan rakennetaan sen varaan, että tavaratalon ja ison keskusvaraston välillä on tehokas yhteys. Mutta tarpeellisten yhteyksien rakentaminen vaikkapa Stockmannin maanalaisiin logistiikkatiloihin taitaisi tulla todella kalliiksi. Yhteinen raideleveys rautateiden kanssa lisäisi huomattavasti mahdollisuuksia, kun raitioteiden tavaravaunuja/junia voitaisiin kuljettaa vaikkapa Keravan logistiikka-alueelle, miksei toimittaa tavarajunien mukana kauemmaksikin.
  Ville

 4. #19

  Liittynyt
  15.08.2008
  Viestejä
  2010

  oletus Vs: Helsingin raitioteiden hyödyntäminen tavarankuljetuksessa?

  Käytännössä ratikalla voidaan kuljettaa isoja kuormia ahtaisiin tiloihin aivan lyömättömän kätevästi. Ongelma onkin se, ettei kaupungilla oikeastaan ole mitään tavaraintensiivistä toimintaa, kun kaikki on häädetty mielettömillä kiinteistöhinnoilla ja kaavavaatimuksilla (jotka yhteenkytkeytyvät) kehäteiden varrelle.

  Varastointi ja teollisuus eivät itseisarvoisesti ole poissulkevia hyvän kaupunkiympäristön kanssa. Nykyaikainen teollisuus ei saastuta eikä metelöi. Paitsi ehkä työaikoina, kun asukkaatkin ovat hereillä tai töissä itsekin. Teollisuustilat voidaan sijoittaa sinne, minne edes huonoja asuntoja ei kannata sijoittaa: muiden talojen varjoon ja kellareihin. Paitsi tuottava teollisuus, myös suuren vaihtuvuuden välivarastokin voi olla kannattava kaupungin keskellä, kun taas pitkät seisonnat kannattaa viedä kolmoskehän tasolle. Nykyisin nämä samat tilat ovat käytössä lähes yksinomaan pienen vaihtuvuuden varastoinnissa: parkkipaikkoina.

 5. #20

  Liittynyt
  08.05.2009
  Viestejä
  64

  oletus Vs: Helsingin raitioteiden hyödyntäminen tavarankuljetuksessa?

  Raitioteitä voisi hyödyntää kivihiilen kuljettamiseen Hanasaaren B-voimalalle. YVA:n (s. 28) mukaan Laajasalon raitiotien Pohjoisrannan ja Sompasaaren välinen silta rakennetaan avattavaksi, jotta hiilen laivakuljetus voimalalle olisi mahdollista. Jos sopiva laituri olisi vaikka Palosaaren kupeessa voitaisiin kivihiili kuskata Laajasalon rataa kulkevilla hiilijunilla Hanasaareen.

  HC-versiossa voisivat hiilijunat kulkea Salmisaaresta Hanasaareen yöaikaan, jolloin hiiltä purettaisiin laivoista vain Tammasaaren laiturissa. Järjestely edellyttäisi uutta rataa Pohjoisrantaan ja Sompasaareen, joka mahdollistaisi tasaisen reitin: Itämerenkatu, Hietalahdenranta, Bulsa, Mansku, Aleksi, Pohjoisranta, Tervasaarenkannas, Sompasaari, Hiilikasa.

Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12

Vastaavia viestiketjuja

 1. Jarrutusenergian hyödyntäminen bussissa
  kirjoittanut Rattivaunu foorumissa Muuta busseista
  Vastauksia: 9
  Viimeisin viesti: 01.08.2014, 09:51
 2. Turku, raitioteiden 1950-luvun liikenteen erikoisuuksia
  kirjoittanut Mikko Laaksonen foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 03.04.2008, 10:10
 3. Helsingin raitioteiden virkapukujen merkit
  kirjoittanut Compact foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 2
  Viimeisin viesti: 04.01.2008, 04:22
 4. Stuttgartin raitioteiden muuntaminen metromaiseksi
  kirjoittanut R.Silfverberg foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 30
  Viimeisin viesti: 20.12.2007, 07:47
 5. Linjat ja niiden hyödyntäminen
  kirjoittanut jsiren foorumissa Turun paikallisliikenne
  Vastauksia: 5
  Viimeisin viesti: 05.07.2006, 14:44

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •