TramWest - Etelä-Espoon ratikka

Mielestäni HKL:n esitykset kulkevat myös KSV:n kautta.

Tähän väliin voisin kertoa lähes päivittäisestä ratikan ja metron yhdistelmästä jota käytän. Voisin käyttää pelkkää ratikkaakin mutta metro yhdistettynä se on nopeampi. Usein kuljen tuon matkan fillarilla mikä onkin nopein mutta nyt on kelit huonot. Eli siis kuljen Hakaniemestä Eiraan ja kolmosen ratikka menee tuon matkan. Mutta lähes aina otan Hakaniemestä metron Rautatientorille ja sieltä Stockmannin manskun pysäkille. Hakaniemessä metroasemalle ja ratikkapysäkille on yhtä pitkä kävelymatka. Usein vielä Hakaniemessa myöhästyn ratikasta sen ollessa juuri pysäkillä ja se menee ohitse, mutta metrolla saan tuon ratikan vielä kiinni Manskulla. Hakaniemen ja Rautatientorin liukuportaat tässä tapauksessa nopeuttavat matkustusaikaa. Reippaasti jalalla asematunneli ja city käytävä. Parhaassa tapauksessa pääsee vielä edelliseen ratikkaan mikä Hakaniemestä lähti.

Tuota matka-aikaa on tullut paljon seurattua. Fillarilla siihen menee 10 minuuttia (rautatientorille 3min) riippuen reitistä ja nopeudesta. Metro+Ratikalla matka aika on noin 20 min. ja ratikalla matka-aika on noin 30 min. Sisältäen odottelut pysäkeillä/asemilla/liukuportaat/tunnelit.

Metron nopeusetu liikennevaloihin ja pintaliikenteeseen on melko tyrmäävä :D Jopa tällaisella metro-pintaliikenne kombilla. Bussilinjojen matka-aikaa en ole mitannut. Ne eivät ole houkuttelevia vaikka bussissa matkustaminen ei sinänsä ole vastenmielestä. Se on jopa mukavaa.
 
Parilla sanalla, Teille hyvät tramwestläiset: miten saatte "maaperän" Helsingin aluella sellaiseksi, että se oli otollinen haavene toteutumiselle? Mikäli olen oikein ymmärtänyt niin työsarkaa riittääisi. Helsinki ei ole Köln tai vastaava...

Jos tarkoitat "maaperällä" ihmisiä, siis poliitikkoja ja virkamiehiä, niin siinä sitä savottaa todella onkin. Mutta avuksi tulee kyllä tuo uusi hintalappu 800Me :)

Jos tarkoitat pk-seudun asukkaita, niin se ei ole ongelma. Jos ajatellaan, että takana on jo virkamieskoneiston ja poliitikkojen tuki ja rahat, niin markkinoinnin ammattilaiselle ei ole temppu eikä mikään tuoda suuren yleisön tietoisuuteen, mistä on kyse, kun "kaikki" eteläespoolaiset pääsevät suoralla raideliikenteellä Helsingin keskustaan ja vaihtoehtoina ovat lisäksi yhteydet Helsinkiin Kuusisaaren tai Pitäjänmäen kautta ja "kaupanpäällisinä" runsaat Espoon sisäiset yhteydet.

Jos tarkoitat maantieteellisiä ja ilmastollisia olosuhteita, niin sehän ei ole ongelma. Mikä toimii Kölnin talvessa toimii kyllä täälläkin, toimiihan se Tukholmassa ja toivottavasti kohta Bergenissä. Kun Helsingin nykyinen ratikkajärjestelmä on suunniteltu toimimaan 35 asteen pakkasessa, samoin kuin metro (en tiedä onko metrolle "pakkasrajaa" mutta ulkonahan se kulkee suurimman osan matkastaan ja ymmärtääkseni moitteetta myös paukkupakkasilla), niin ei se TW niin erikoinen taikka poikkeava ole, etteikö sekin toimisi ihan samalla tavalla. Radan suunnittelu ja rakentaminen sekä vaunukaluston vaatimukset otetaan huomioon niin, että pakkanen ei haittaa.

Lehtikeliolosuhteiden haittoihin on jo helpompi vaikuttaa, puut kun voidaan sijoittaa rataan nähden sopivasti.
 
Mielestäni HKL:n esitykset kulkevat myös KSV:n kautta.

Kulkevat yleensä jossain vaiheessa joo. Mutta harvoin nämä kaksi instanssia ovat yhtä mieltä mistään. Se haittaa ihan oikeasti kaupungin kehittämistä kun asiassa kuin asiassa yhteistyö on nihkeää, molemmat tekevät samaa työtä mutta päätyvät erilaisiin lopputuloksiin ja jatkuvasti vedetään häntää siitä, kumpi ehtii päättämään ensin jostain ja millainen päätös tehdään.

Ysilinjan ja Kampin ratikan toteutuminen ovat tästä hyviä esimerkkejä. Jos Sinulle tulee Raitio, niin siellä on ollut jutut molemmista, joissa näitä KSV/HKL-kiistoja on referoitu korrektisti. Totuus ei aina ollut ihan yhtä korrekti, sen voin asioita läheltä seuranneena kertoa, mutta lehteen ei ole sopiva painaa ihan sanasta sanaan sellaisia kommentteja, joita virkamiehiltä sai kuulla :)

Tällä hetkellä suurimmat kiistanaiheet HKL/KSV ovat juuri Laajasalon liikenne, Jätkäsaaren liikenne (HKL haluaisi sinne edelleen, lautakuntien päätöksistä huolimatta, liityntäbussiliikennettä, KSV taas haluaa hyvät ratikat mutta piirtävät toisaalta ne sitten autokaistoille...) sekä Ratika 2015 eli koko ratikkaverkon kehittämislinjat.
 
Pääkaupunkiseudulle suunnitellaan kahta pikaraitioreittiä, Jokeri I ja II. Etelä-Espooseen tulee metro. Poikittaisliikenteessä metro voisi olla myös toimiva ratkaisu. On kuitenkin ajateltu pikaratikan soveltuvan tähän tarkoitukseen paremmin, siis halvemmin, mutta myös hitaammin. Jokeri I ja II kuitenkin yhdistyvät itämetroon, päärataan, pohjoiseen metrolinjaan, kehärataan, martinlaakson rataan sekä länsimetroon. Nämä vaihtomahdollisuudet nopeuttavat poikittaisratikoihin liittyvä matkustusaikaa ja kokonaisuudessa tämä järjestelmä tarjoaa hyvin nopeat raideyhteydet kattavasti pääkaupunkiseudulla. Tämän tiiviimmälle raideliikenneverkostolle ei pääkaupunkiseudulla ole tarvetta.

Jokeri I ja II osalta pikaratikka on siis kuosissa. Pikaratikkaa kannattaisi tällä Tramwest innolla kaupata Turkuun ja Tampereelle. Siellä on maaperää. Mutta ehkä lobbaus on täällä voimakasta siksi koska täällä on rahaa, mutta ei maaperää ;)
 
Etelä-Espooseen tulee metro.

Pikaratikkaa kannattaisi tällä Tramwest innolla kaupata Turkuun ja Tampereelle. Siellä on maaperää. Mutta ehkä lobbaus on täällä voimakasta siksi koska täällä on rahaa, mutta ei maaperää ;)
Ehkä sinulla on lompakossasi vipata muutama sata miljoonaa, mutta meillä helsinkiläisten veronmaksajien keskuudessa rahat alkavat olla lopussa, kun länsimetron hinta on nyt paljastumassa jo lähes kaksinkertaiseksi verrattuna siihen summaan, josta Espoon valtuustossa vasta päätettiin.

Se ei ole hankkeelle muuta kuin skandaali, eivätkä hymiöt nyt auta mitään.

Tarvitaan parempaa ja halvempaa, eli pikaraitiotie.
 
Viimeksi muokattu:
...mutta meillä helsinkiläisten veronmaksajien keskuudessa rahat alkavat olla lopussa, kun länsimetron hinta on nyt paljastumassa jo lähes kaksinkertaiseksi verrattuna siihen summaan, josta Espoon valtuustossa vasta päätettiin...

Mä luulen pikemminkin, että ne rahat loppuvat Espoon suunnalla. Ja hyvä niin. Helsingistä löytyy kyllä sellaista metrohulluutta, että rahat kaivetaan jostain, maksoi mitä maksoi.

Kunnallisvaalit tulossa lokakuussa - mahtaa tulla todelliset metrovaalit niin Espoossa kuin Helsingissäkin!
 
Helsingistä löytyy kyllä sellaista metrohulluutta, että rahat kaivetaan jostain, maksoi mitä maksoi.
Kyllä. Mutta eiköhän se hulluus vähän rauhoitu näistä hintalapputiedoista, ja eivät kaikki helsinkiläiset ole koskaan kannattaneet länsimetroa, vaikka sellainen kuva halutaan antaa.
 
Sama tilanne kuin Porkkalankadun kanssa. Vuoromäärä (36 vuoroa tunnissa) on niin vähäinen, ettei ole ongelmaa kulkea tasossa Mechelininkadun poikki. Lisäksi nykyisen Laivapojankadun kohdalle tulee joka tapauksessa toinen raitiotieristeys tasossa, eli Jätkään menevä eteläinen rata.

Kyllä me tuohon kuitenkin eritason piirsimme ja laskimme :)

Pitäisi vielä tarkemmin tarkastaa mahtuuko nousuramppi TDC Songin talon viereen haittaamatta Ruoholahdenkadulta etelään Jätkäsaaren suuntaan kääntyviä raiteita. Tarvittaessa kyseiset raiteet voinee kierrättää Hietalahdenkadun kautta, mutta se aiheuttaa taas lisää muutoksia autoliikenteelle.

Yleisesti voisin sanoa, että myös Kampin terminaalia käyttävä vaihtoehto ja erilaiset tunneleita käyttävät vaihtoehdot olivat mukana TramWestin suunnittelussa ja useat niistä ovat hyvinkin toteuttamiskelpoisia. Päävaihtoehdoksi valittiin kuitenkin mielestämme paras ratkaisu, joka ei kieltämättä ole poliittisesti helpoin. Voimia ei riittänyt kaikkien vaihtoehtojen tarkempaan arviointiin.
 
Kyllä me tuohon kuitenkin eritason piirsimme ja laskimme :)
Eihän sitä kaikkea muista!

Risteysten alitus tai ylitys ratikalla on onneksi helpompi juttu kuin järjestää eritasoinen autoristeys. Ratikat kun eivät tarvitse kääntymistä aina kaikkiin suuntiin. Vilkkaiden risteysten alitus ei ole Keski-Euroopassakaan harvinainen ratkaisu.

Antero
 
Onko kukaan työryhmässänne edes ajatellut sitä vaihtoehtoa, että TW olisi manalainen keskustassa, ja käyttäisi nykyistä metrotunnelia Ruoholahdesta Kamppiin, ja että nykyinen raskasmetro pistettäisiin päättymään Kamppiin ja myöhemmin jatkamaan Töölön suuntaan, ja että TW jatkaisisi maanalaisena raitiotienä Katajanokalle, josta jatkuisi Laajasaloon siltaa pitkin?

Erittäin hyvä idea. Eikö TW-ryhmässä todellakaan ole pidetty kyseistä ratkaisua tutkimisen arvoisena vaihtoehtona? Etuna näkisin ainakin sen että, kyseinen linjaus ohittaisi tälläkin foorumilla eniten kritiikkiä aiheuttaneen Ruoholahden ja Elielin välisen liikennejärjestelyproblematiikan valmista jo maksettua tunnelia pitkin.
 
Erittäin hyvä idea. Eikö TW-ryhmässä todellakaan ole pidetty kyseistä ratkaisua tutkimisen arvoisena vaihtoehtona? Etuna näkisin ainakin sen että, kyseinen linjaus ohittaisi tälläkin foorumilla eniten kritiikkiä aiheuttaneen Ruoholahden ja Elielin välisen liikennejärjestelyproblematiikan valmista jo maksettua tunnelia pitkin.
Se ratikka ajaa Ruoholahdesta metrotunneli, ja saapuu Kamppiin. Edessä on metroasema ja ollaan 30 metriä maan alla, mitä sitten tapahtuu?

En täysin ymmärrä tuota tunnelintarvetta keskustassa. Kun siis suhteuttaa toisiinsa läpimatkaajien lisääntyneen matka-ajan ja heidän määränsä, ja sitten toisaalta paremman palvelutason eri puolille keskustaa matkaaville sekä tunnelin kustannukset... Pitäisikö nelosen ajaa Katajanokalle Eduskuntatalolta pysähtyen vain Lasipalatsin luona ja Kolmen Sepän patsaalla, jotta saataisiin nopea yhteys Katajanokalta Mannerheimintien varteen?
 
Nyt olisi Tramwest-ryhmän aika hyökätä: tehdä suunnitelmaansa tarvittavat päivitykset ja pikaisesti, vielä tammikuun aikana astella julkisuuteen muistuttamaan kohtuuhintaisesta vaihtoehdosta Etelä-Espoon joukkoliikenteen parantamiseksi.

Muuten julkisuudessa on vain pikku-uutisia siitä, kuinka paljon länsimetron hinta on noussut.
 
Se ratikka ajaa Ruoholahdesta metrotunneli, ja saapuu Kamppiin. Edessä on metroasema ja ollaan 30 metriä maan alla, mitä sitten tapahtuu?
Ratikka jatkaa maan alla Espalle, ja sieltä Kauppatorille ja Skattalle, josta ensiksi lyhyttä tunnelia ja sitten siltaa pitkin Kruunuvuorenrantaan jne. Kyseessä olisi siis Helsingin toinen metrolinja jota liikennöitisiin pikaratikka -eikä perinteisellä metrojunakalustolla, ja joka lähiöissä voi kulkea kevyemmin rakennetulla radalla kuin metro, eli ne säästöt kokonaan raskaasti rakennettuun metroon verrattuna tulisi siitä, samoin poistuisi monia vaivaava ongelma liityntäbusseilla.

En täysin ymmärrä tuota tunnelintarvetta keskustassa. Kun siis suhteuttaa toisiinsa läpimatkaajien lisääntyneen matka-ajan ja heidän määränsä, ja sitten toisaalta paremman palvelutason eri puolille keskustaa matkaaville sekä tunnelin kustannukset
Helsinkiin oltaisiin joka tapauksessa jossain vaiheessa rakentamassa metron kakkoslinja etelästä pohjoiseen, alkaen Santahaminasta ja päättyen Viikkiin/lentokentälle, niin miksi ei linjat voisi vetää niin että nykyinen metro kääntyy Kampissa Töölön, jatkaen Pasilan kautta kentälle jne, ja kakkoslinja olisi länsi-itä suuntainen, mutta kääntyisi kampissa etelään, ja olisi siis "itään jatkettu TramWest".

Nykyisestä metrosta tarvitisisi muuttaa raitiotielle sopivaksi vain väli Ruoholahti-Kamppi, ja rakentaa valmiiksi Kampin toinen laiturihalli, se joka on jo osittain louhittu nykyisen alle.

... Pitäisikö nelosen ajaa Katajanokalle Eduskuntatalolta pysähtyen vain Lasipalatsin luona ja Kolmen Sepän patsaalla, jotta saataisiin nopea yhteys Katajanokalta Mannerheimintien varteen?

Ei tarvi. Nykyinen Aleksia ja Manskua pitkin ajava pintanelonen voidaan jättää ennalleen.

t. Rainer
 
En täysin ymmärrä tuota tunnelintarvetta keskustassa.


En minäkään. Varsinkin kun kevyemmät eritasoratkaisut ja muulta liikenteeltä suljetut kadut sivuutetaan näillä -30 m -kalliotunneliehdotuksilla.

Onhan kuitenkin mahdollista käyttää esimerkiksi Salomonkatua maan alla ja satamaradan kuilua. Autoliikenteen kanssa risteämisiä voidaan välttää uusilla eritasoristeyksillä esimerkiksi Mechelininkadulla ja Mannerheimintiellä. Paras vaihtoehto olisi kaupunkikuvallisista syistä vetää näillä kaduilla autoliikenne tunneliin ja rahastaa siitä autoilijoita tietullein. Näin saadaan raideliikenteelle omaa tilaa hintaan 0 €.
 
Se ratikka ajaa Ruoholahdesta metrotunneli, ja saapuu Kamppiin. Edessä on metroasema ja ollaan 30 metriä maan alla, mitä sitten tapahtuu??

Kampissahan on louhittuna toinen metroasema nykyisen aseman alla, olen näin joskus kuullut?
 
Takaisin
Ylös