Hämeentiestä ehkä joukkoliikennekatu Helsingissä

Tämäpä iloinen uutinen. Hämeentie on siitä hyvä, että siellä on autoille rinnakkaisväylä riittävän lähellä. Oliskohan silti paikallaan jättää kahden ratikkakaistan ja kahden bussikaistan lisäksi yksi autokaista jäljelle tontilleajoa varten? Muuten se tapahtuu kuitenkin bussikaistoja pitkin ja osittain läpiajona. Yksi autokaista sallisi autoliikenteen vain yhteen suuntaan ja suunta voisi muuttua esim. Viidennen linjan kohdalla, jolloin läpiajo ei onnistuisi.

Tuo merkitsisi sitä, että kadulla olisi nykyisen kuuden kaistan sijaan viisi kaistaa sekä kaksi fillarikaistaa. Mahtuu kyllä, ellei arkkitehti innostu piirtämään kovin monta puuriviä. Jalkakäytäväthän siellä ovat leveitä jo nyt.

Samalla toivottavasti mietitään pysäkkijärjestelyt uusiksi. Nyt ratikoiden pysäkkiväli Hakaniemen ja Haapaniemen välillä on todella pitkä maankäyttö huomioiden kun taas Käenkuja on lähellä Kurvia ja vähän käytetty. Hakaniemen ja Kurvin välille voisi joukkoliikennekatumallissa sijoittaa edelleen kaksi pysäkkiä, mutta tasaisemmin.
 
Otsikko Hesarissa asiasta tänään näki asian hieman toisin:

Helsinki selvittää autojen häätämistä Hämeentieltä

Kertoo kyllä kaiken tämän kaupungin ja sen "pää-äänenkannattajan" asenteesta. Kuten myös seuraava lainaus ko. jutusta:

Hesari sanoi:
"Ei voi vielä sanoa, että Hämeentie olisi muuttumassa joukkoliikennekaduksi", toppuuttelee liikennesuunnittelupäällikkö*Ville Lehmuskoski.

Vähän niinkuin: älkää peljätkö, joltain lipsahti "sammakoita suusta", mitään ei tule tapahtumaan vielä pitkään aikaan (vrt. "Pikaratikka halkovat Helsinkiä vuonna 2050")

Itse en pistäisi tikkuakaan ristiin tämän hankkeen puolesta.
 
Viimeksi muokattu:
Eiköhän tässä saada taas valmiiksi yksi uusi raportti entisten jatkoksi, jossa tutkittavaa hanketta pidetään kyllä kannatettavana ja ehkä jopa toteuttamiskelpoisena, mutta samalla sen todetaan olevan ajankohtaista vasta vähän myöhemmin muiden hankkeiden yhteydessä (tässä tapauksessa esim. Sörnäisten tunneli). Kun toteuttamisaika sitten koittaisi, asia on jo painunut unholaan kaikilta tahoilta.
 
... mutta samalla sen todetaan olevan ajankohtaista vasta vähän myöhemmin muiden hankkeiden yhteydessä (tässä tapauksessa esim. Sörnäisten tunneli).
Tämä onkin hyvä oivallus. Sama taktiikkahan on jo keskustassa. Kävelykeskusta voidaan ihan hyvin tehdä Helsinkiin ja se on hyvä juttu. Mutta ensin on tehtävä keskustatunneli. Eli Hämeentien joukkoliikennekatu on ihan hyvä juttu, ja se voidaan tehdä heti, kun on Sörnäisten tunneli. Että eiköhän panna hihat heilumaan, että saadaan Sörnäist... eikun siis piti sanoa Hämeentien joukkoliikennekatu.

Lehmuskoski kertoi eilen YLE:n haastattelussa, että ongelma on, mihin Hämeentien autoiikenne joutuu, koska jonnekin muuallehan se menee. Ja sitä sitten tutkitaan. Tämä on huolestuttava lausunto siinä valossa, että pitkä kokemus ja tunnettu tosiasia on, ettei suljetun kadun liikenne minnekään siirry vaan se poistuu. Traffic evaporation on kansainvälinen termi. Yhtä hyvin tai paremmin tunnetaan ilmiön vastakkainen versio, induced traffic. Eli kun tehdään uusi katu, se täyttyy liikenteestä, eikä liikenne missään muualla vähene.

Liikennemääriä lasketaan Suomessa liikennemallilla, joka ei sisällä kumpaakaan todellisuudessa vallitsevaa ilmiötä. Liikennemallissa tehtävien matkojen määrä on vakio. Ainoastaan siirtymistä liikennemuotojen välillä tapahtuu.

On siis ennalta jo tiedossa, että liikennemalli ei tule antamaan todellisuutta vastaava tulosta. Vaan liikennemallilla tullaan saamaan tulos, jossa lähimpien pääväylien autoliikennemäärä kasvaa sillä määrällä, joka poistuu Hämeentieltä. Tällaisen tuloksen laskeminen on turhaa siksi, että ei siihen tarvita laskentaa, että tietää liikennemallin laskevan näin. Ja kun kokemuksesta tiedetään, että poistettu liikenne vain poistuu, voidaan tämän tiedon perusteella keskittyä vain arvioimaan kadulle ja sen asukkaille ja liikkeille koituvia hyötyjä tai haittoja. Mutta nyt liikennemallilaskelmalla saadaan nimenomaan tukea vaatimukselle Sörnäisten tunnelista.

339-DF:n ehdotus luvattoman läpiajon ehkäisystä oli erittäin hyvä. Vastaavalla tavalla on tehty muuallakin. Autoilun haitoista siis päästään ilman kiusaa kadun kiinteistöille. Mutta varsinainen kumipyöräliikenteen haitta ei poistu, koska suurin melun, tärinän, hajun ja lian aiheuttaja on bussiliikenne. Oikeastihan senkin voi poistaa, mutta siinä tulevat vastaan asenteet ja seudun joukkoliikenneverkon rakenteelliset viat. Vaikka Hämeentien alla menee metro ja raitiotiereadan kapasiteetti riittää bussien poistoon, bussien poistaminen on käytännössä mahdotonta.

Antero
 
Lehmuskoski kertoi eilen YLE:n haastattelussa, että ongelma on, mihin Hämeentien autoiikenne joutuu, koska jonnekin muuallehan se menee. Ja sitä sitten tutkitaan. Tämä on huolestuttava lausunto siinä valossa, että pitkä kokemus ja tunnettu tosiasia on, ettei suljetun kadun liikenne minnekään siirry vaan se poistuu. Traffic evaporation on kansainvälinen termi. Yhtä hyvin tai paremmin tunnetaan ilmiön vastakkainen versio, induced traffic. Eli kun tehdään uusi katu, se täyttyy liikenteestä, eikä liikenne missään muualla vähene.

Haihtuuko Hämeentien varrelle rakennettujen kiinteistöjen liikennekin kokonaan? Vähän epäilen.

Sinänsä traffic evaporation ja induced traffic ilmiöt ovat olemassa, mutta liikenteen haihtumisella on luonnolliset rajat eli kiinteistöjen ja liike-elämän tarpeet. Hämeentiellä on paljon kiinteistöjä, joille ei ole kunnon yhteyksiä kuin Hämeentieltä, se liikenne ei mihinkään katoa. Myös Vallila-Kallio-Harju alueella on liikennetarvetta, jonka järkevä tyydyttäminen ilman Hämeentien käyttöä ei ole järin helppoa. Minusta moniarvoisen liikkumisen mahdollistaminen on myös olennainen arvo nykyaikaisessa kaupungissa. Toki joukkoliikennettä suositaan, onhan Hämeentielläkin valtaosa kaistoista joukkoliikenteen käytössä ja liikennevaloetuudetkin suosivat joukkoliikennettä, mutta silti jossain tulee raja vastaan.

Helsingissä niemen rajan ylittävistä moottoriajoneuvomatkoista tehtiin ruuhkassa 72,5 % joukkoliikenteellä (HSL 2011), se on jo nykyään ihan huikea luku, käsittääkseni jo lähes samaa luokkaa kuin Manhattanin saaren rajalla (muistelen että 77 % Manhattanille tulevista moottoriajoneuvomatkoista on joukkoliikennettä, mutta en löydä nyt lähdettä josta voisin sen tarkistaa). Onko Helsingin niemestä nyt jo tavoitteena tehdä autolla Manhattaniakin vaikeammin saavutettava?

Minusta tässä ollaan menossa takapuoli edellä puuhun, niemellä autoliikenteen osuus on jo nykyään pieni ja autoiluvastus erittäin korkea. Toisaalta heti kantakaupungin rajan jälkeen tilanne muuttuu radikaalisti, minusta parempi lähtökohta kuin pyrkiä Manhattanin ohi kohti Hong Kongin tasoa keskusta-autoilun vaikeudessa olisi hallittu autoiluvastuksen kasvattaminen alueella, jolla se on pieni ja joilla mahdolliset siirtymät joukkoliikenteen käyttöön ovat suuria eli lähinnä kantakaupungin ulkopuolella.
 
Viimeksi muokattu:
Haihtuuko Hämeentien varrelle rakennettujen kiinteistöjen liikennekin kokonaan?
Ei. Vaan Hämeentien liikenneongelma ei ole kadun varrella olevien kiinteistöjen liikenne, vaan kadun varrella olevien kiinteistöjen ohi ajava kumipyöräliikenne. Läpiajoliikenteen poistaminen muuttaa Hämeentien asunto- ja kauppakaduksi.

Helsingissä niemen rajan ylittävistä moottoriajoneuvomatkoista tehtiin ruuhkassa 72,5 % joukkoliikenteellä (HSL 2011), se on jo nykyään ihan huikea luku, käsittääkseni jo lähes samaa luokkaa kuin Manhattanin saaren rajalla (muistelen että 77 % Manhattanille tulevista moottoriajoneuvomatkoista on joukkoliikennettä, mutta en löydä nyt lähdettä josta voisin sen tarkistaa).
Jospa tarkistaisit lähteesi ennen kuin käytät niitä.

Mutta Hämeentien kohdalla ei ole kyse Helsingin niemestä, vaan Hämeentiestä. Sen kumpipyöräliikenteestä voi arvata 99 % olevan läpiajoliikennettä, mitataan se ajoneuvoina tai henkilöinä. Läpiajosta on vain haittaa sekä asukkaille että liikkeille. Ja toisaalta, läpiajoliikenteelle on vain haittaa siitä, että se sijoitetaan asunto- ja kauppakaduille. Eli moniarvoisuus on täysin väärä tavoite tässä asiassa, kaikkien osapuolten kannalta.

Antero
 
Läpiajosta on vain haittaa sekä asukkaille että liikkeille. Ja toisaalta, läpiajoliikenteelle on vain haittaa siitä, että se sijoitetaan asunto- ja kauppakaduille.

Juuri tuosta syystä onkin tärkeää, ettei Hämeentietä suljeta autoliikenteeltä ja samalla ajeta liikennettä sille paljon huonommin sopiville reiteille eli Kallion ja Harjun asunto- ja kauppakaduille.
 
Viimeksi muokattu:
Hämeentien rinnalla kulkee jo läpiajoreitti, Sörnäisten rantatie. Sinne arvoisat autoilijat voivat aivan hyvin mennä ajamaan. Metroargumentteja lainatakseni, pieni kävely tekee myös hyvää, jos autoa ei saa aivan kohteeseen. Hämeentien alla kulkee myös metro, johon voi kävellä kauempaakin.
 
Hämeentien rinnalla kulkee jo läpiajoreitti, Sörnäisten rantatie. Sinne arvoisat autoilijat voivat aivan hyvin mennä ajamaan. Metroargumentteja lainatakseni, pieni kävely tekee myös hyvää, jos autoa ei saa aivan kohteeseen. Hämeentien alla kulkee myös metro, johon voi kävellä kauempaakin.

Minusta kannattaa huomioida, että Hämeentietä korvaavia reittejä ovat myös esimerkiksi Aleksis Kiven katu - Fleminginkatu - Porthaninkatu ja Sturenkatu - Wallininkatu - Eläintarhantie sekä Viides linja. Nuo soveltuvat paljon Hämeentietä huonommin vuorokauden läpi jatkuvalla tiheälle autoliikenteelle. Halutaanko Kallion kadut oikeasti täyttää autoilla?
 
Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä nimimerkki Petterin kanta, nimimerkkihän kannattaa näennäisesti sellaisia joukkoliikenehankkeita, jotka eivät vaikuta henkilöautoilun olosuhteisiin ja toisaalta vastustaa sellaisia hankkeita, jotka vaikuttavat.

Petterin argumentti Kallion pikkukaduista täynnä henkilöautoja tullaan kuulemaan vielä monta kertaa monen poliitikon suusta. Eikös tehdä kuten Soininvaara ehdottaa ja kokeillaan saman tien? Sehän ei maksa mitään, että liikennemerkein ja polisiivalvonnalla suljetaan Hämeentie henkilöautoliikenteeltä jo nyt. Autokaistat jäävät tontilleajoa ja fillarointia varten. Katsotaan sitten parin kuukauden päästä, mitä Wallininkadulla on käynyt.

Hämeentien alla kulkee myös metro, johon voi kävellä kauempaakin.

:lol:
 
... argumentti Kallion pikkukaduista täynnä henkilöautoja tullaan kuulemaan vielä monta kertaa monen poliitikon suusta. Eikös tehdä kuten Soininvaara ehdottaa ja kokeillaan saman tien?
Kaikkien katujen liikenteen määrähän on sädettävissä nollan ja maksimaalisen ruuhkautumisen välillä. Tehdään kuten Helsingin niemen kanssa on tehty, eli päästetään kaduille autoja vain sen verran kuin halutaan. Säätöventtiilinä toimivat liikennevalot.

Kannatan myös Soininvaaran ehdottamaa kokeilua. Mutta pelkään, että kyllä sillekin löytyy syitä, joilla vastustetaan ja selitetään, ettei ole mahdollista. Liikennemerkkien pystyttäminen betoniporsaisiin ei luultavasti menesty liian kalliina asiana, jota ei voi tehdä. Mutta ehkä olisi hyvä säätää liikennevaloja jossain kohdin, ja se on varmaan aivan kamalan kallista.

Antero
 
Eikös tehdä kuten Soininvaara ehdottaa ja kokeillaan saman tien? Sehän ei maksa mitään, että liikennemerkein ja polisiivalvonnalla suljetaan Hämeentie henkilöautoliikenteeltä jo nyt. Autokaistat jäävät tontilleajoa ja fillarointia varten. Katsotaan sitten parin kuukauden päästä, mitä Wallininkadulla on käynyt.

Itse asiassa, jos mitataan ensin liikennemäärät Kallion asuntokaduilla sekä muillakin reiteillä ja ollaan valmiita nopeasti reagoimaan ongelmiin, voisihan tuota kokeillakin.

Mutta hiokaa sitten sota- ja peräytymissuunnitelma kuntoon. Isku Hämeentielle on näet siinä mielessä riskialtis, että vaikka autopuolueen joukot ovat nyt huonosti ryhmittyneet, kehnosti varustetut ja näyttävät hyvin helposti lyötäviltä, Hämeentien valtaus ei välttämättä ole paraatimarssi Rautatientorille soittokunnan kera, vaan autopuolueen yllätysiskuun on syytä varautua. Jos autopuolue saa vahvistusta Kallion, Vallilan ja Kruunuhaan raivoisasti kotikulmiaan puolustavien sekaliikkujien joukoista joukkoliikennefundamentalisteilla on vaarana jäädä Hakaniemen mottiin, jossa poliiittinen tykistö repii hyökkääjän riekaleiksi. Siksi tarvitaan nopea perääntymis- ja hajautumissuunnitelma, jottei Hämeentie vaan muutu kaupunkikehityksen Raatteentieksi. :)
 
Viimeksi muokattu:
Jos autopuolue saa vahvistusta Kallion, Vallilan ja Kruunuhaan raivoisasti kotikulmiaan puolustavien sekaliikkujien joukoista joukkoliikennefundamentalisteilla on vaarana jäädä Hakaniemen mottiin, jossa poliiittinen tykistö repii hyökkääjän riekaleiksi.

Ensinnäkin Pitkänsillan pohjoispuolisessa kantakaupungissa on aika vähän autoja per talous ja toisekseen niitä käytetään 99 prosenttisesti muihin matkoihin kuin keskustaan suuntautuviin. Vähän epäilen, että Hämeentien sulkeminen saa alueella varauksetonta kannatusta.
 
Minusta kannattaa huomioida, että Hämeentietä korvaavia reittejä ovat myös esimerkiksi Aleksis Kiven katu - Fleminginkatu - Porthaninkatu ja Sturenkatu - Wallininkatu - Eläintarhantie sekä Viides linja. Nuo soveltuvat paljon Hämeentietä huonommin vuorokauden läpi jatkuvalla tiheälle autoliikenteelle. Halutaanko Kallion kadut oikeasti täyttää autoilla?

Ei tämä tarkoita muuta, kuin että samalla on tarkasteltava liikennettä koko Kallion alueella ja ehkä tehtävä muutama täydentävä toimenpide. Ideaalisinta olisi tehdä kerralla uusi liikennesuunnitelma koko Kalliolle. Mutta ilmeisesti oletat, että kaupunkisuunnitteluviraston väki on niin epäpätevää, että tämä ei tule juolahtamaan kenenkään mieleen...
 
Takaisin
Ylös