Helsinki-Tallinna -tunneli

Lainaus lehdestä: -- "-- des bogies sont ici orientables --"

Joo, kyllähän "orientables" viittaa juurikin kääntyviin. Kääntyviä telejä (bogies) tosin on ollut niin kauan kuin telejäkin, mutta se kai viittaa siihen, että telin sisällä akselit kääntyisivät. Outoa sinänsä, koska ratojen kaarresäteillä ja akselien välisellä etäisyydellä ei luulisi juuri kulmaa syntyvän. Esim. jos akseliväli telissä on 1 m ja kaarresäde 100 m, radan kaartuvuus on 0,01 rad eli 0,6 astetta. Vaikea uskoa, että tuollainen heitto pyörän pyörimisakselin suunnassa aiheuttaisi kirskuntaa, toisin kuin raideleveydestä aiheutuva kaaripituuksien ero, joka 1435 mm:llä ja 100 metrin kaarteessa on yli 2 prosenttia. Se taas tarkoittaa, että 100 metrin matkalla toinen pyörä luistaa yli 2 metrin matkan. Se aiheuttaa kirskuntaa.

Mutta en ole itsekään raidetekniikan asiantuntija, mutta ihmettelen vain, mitä iloa kääntyvistä akseleista voisi saada. Lähinnä tulee mieleen, että onko vapaasti kääntyvissä teleissä jokin sellainen ongelma, että ne eivät asetu radan kannalta optimaaliseen asentoon, vaan hieman vinoon. Ja tätä ongelmaa sitten korjattaisiin kääntämällä teliä moottoroidusti hieman lisää.
 
Joo, kyllähän "orientables" viittaa juurikin kääntyviin. Kääntyviä telejä (bogies) tosin on ollut niin kauan kuin telejäkin, mutta se kai viittaa siihen, että telin sisällä akselit kääntyisivät.

Niin, jutun pointtihan ei tainnut olla sinänsä kääntyvät akselit tai telit vaan se, että nyt nämä on yhdistetty vaihtuvaan raideleveyteen jotenkin uudella, yksinkertaisemmalla ja edullisemmalla menetelmällä. Tästä voisi päätellä että aikaisemmin ei olisi ollut kääntyviä akseleita vaihtuvaraideleveyskalustossa (?). En tosin tiedä onko näin vai eikö ole.

Rupesin muuten itsekin katsomaan tekstiä vielä uudestaan, kun epäröin vähän tämän terminologian kanssa (olen lukenut tällaista ranskankielistä tekstiä vuosikaudet lehdistä ja kirjoista, ja minulla on kyllä hämärä aavistus summittain termien merkityksistä, mutta ei tarkkaa teknistä tuntemusta eikä riittävää suomenkielistä erityissanastopohjaa, jotta osaisin yhdistää ilman sanakirjaa tämän alan samaa tarkoittavat ranskan- ja suomenkieliset sanat toisiinsa), ja kyllä siellä selvästi sanotaan, että "les essieux des bogies sont orientables" eli telien akselit ovat kääntyviä (kirjaimellisesti "suunnattavissa olevia").
 
Viimeksi muokattu:
Joo, kyllähän "orientables" viittaa juurikin kääntyviin. Kääntyviä telejä (bogies) tosin on ollut niin kauan kuin telejäkin, mutta se kai viittaa siihen, että telin sisällä akselit kääntyisivät. Outoa sinänsä, koska ratojen kaarresäteillä ja akselien välisellä etäisyydellä ei luulisi juuri kulmaa syntyvän.

Outoa tai ei, ohjautuvat akselit löytyvät niinkin läheltä kuin Sr2-veturista. Jouhevoittaa kulkua etenkin lyhyissä vaihteissa.

Se taas, että pyörät samalla "akselilla" pyörisivät eri nopeutta, vaikuttaisi huomattavasti kulun vakauteen, negatiivisesti. Kiinteä akseli yhdessä kartiomaisen pyöräprofiilin kanssa on hyvin olennaista tasaisen kulun aikaansaamiseksi.
 
Se taas, että pyörät samalla "akselilla" pyörisivät eri nopeutta, vaikuttaisi huomattavasti kulun vakauteen, negatiivisesti. Kiinteä akseli yhdessä kartiomaisen pyöräprofiilin kanssa on hyvin olennaista tasaisen kulun aikaansaamiseksi.

Eikös kiinteä akseli vaikuta huomattavasti erityisesti kaarteiden vakauteen?
 
Lisäksi vaikuttaisi siltä että jos öljypula iskee niin suuri osa itä- ja pohjois Suomesta autioituisi vähitellen ja tarve ajaa suurnopeusjunia esim Kajaanista tai Joensuusta jää pois kokonaan.
Tuohon en ihan usko. Akkuteknologia kehittyy ja landella voidaan tuottaa energiakasveilla tarvittava polttoaine. Lisäksi biojätettä laitoksessa mädättämällä saadaan biokaasua, joten jos öljy loppuu ni mitä sitten.

Valitettavasti olen 9 sivua jäljessä (huhtikuun lopun viestejä lukemassa), joten en tiedä, saitko vastinetta tälle väitteelle jo aikaisemmin.
 
Rupesin muuten itsekin katsomaan tekstiä vielä uudestaan ... ja kyllä siellä selvästi sanotaan, että "les essieux des bogies sont orientables" eli telien akselit ovat kääntyviä (kirjaimellisesti "suunnattavissa olevia").
Ei tässä mitään kummallista ole. Teli on lyhytakselivälinen vaunu. Pitkillä akseliväliellä olevissa 2-akselisissa vaunuissa on jo sata vuotta sitten ymmärretty järjestää laakeripesiin liikevaraa niin, että akseli voi kääntyä vaunun pituussuuntaan nähden. Näin siksi, että muuten kaarteessa syntyy akselin ja kaarteen säteen välille liian suuri kulmapoikkeama, jolloin myös pyörän ja kiskon välillä on sama kulmapoikkeama. Tämä poikkeama puolestaan aiheuttaa riskiä sille, että pyörä alkaa kiivetä ylöspäin eli riski kiskoilta suistumisesta kasvaa.

Telien akselivälit ovat lyhyitä vaunuihin nähden, mutta sama efekti on olemassa. Kun toisaalta vaatimukset kasvavat, kääntyvä akseli on tarkoituksenmukainen ratkaisu teleissäkin. Erityisesti raitiovaunuissa ja metroissa hyöty on suuri, kun molemmissa on huomattavasti jyrkempiä kaarteita kuin rautateillä.

Keksijän juju lienee siinä, että hänellä on raideleveyden vaihtoon soveltuva ratkaisu, joka on tehtävissä siten, että akseleiden kääntymismahdollisuus on toteutettavissa.

Pyöräkohtaiset moottorit tai muut akselittomat ratkaisut ovat toinen asia. Ulko- ja sisäkaarteen pyörien pyörimisnopeuden ero on olemassa riippumatta siitä, kääntyykö akselilinja säteen suuntaan vai ei. Kiinteä akseli pakottaa pyörät samalle pyörimisnopeudelle, mikä on etu, kuten Tlajunen totesi. Nykyisin sähköteknisin ratkaisuin voidaan järjestää virtuaalinen tai sähköinen akseli pyörien välille, mutta käytännön kokemuksen mukaan kulkua vakavoittava efekti ei toimi. Ei edes silloin, jos pyörät on kytketty toisiinsa vaihdelaatikkojen kautta mekaanisesti. Tällainen virtuaaliakseli ei ole kyllin jäykkä.

Akselittomia pyöräkertoja käytetään raitiovaunuissa, kuten Helsingin Variotrameissa. Niillä poistetaan pyörimisnopeuserosta aiheutuva luisto ja kirskunta, mutta saadaan tilalle hieman voimakkaampi laipan ja kiskon välinen kirskunta. Tosin eniten on akselittomistä pyörkerroista kokemusta telirakenteista, jotka eivät kierry vaunun korin suhteen. Mutta Valmetin viimeiseksi jäänyt konsepti, N-veturi, tehtiin akselittomilla ja kaarteessa ohjautuvilla pyöräkerroilla. Kulkuominaisuudet olivat hyvät, mutta veturissa oli muita vikoja, ja prototyyppi jäi ainoaksi kappaleeksi. Siksi se jäi seisomaan käyttämättömänä ja uhkasi tulla romutetuksi. Nykyään veturi on käytössä työkoneena Maansiirto Veli Hyyryläinen Oy:llä.

Antero
 
Kävin muuten läpi tuota lentorataa koskevaa selvitystä, jonka luonnos lähti lausuntokierrokselle helmikuussa. Tallinnantunnelin ystävänä minua lämmitti se, että lentoradan suunnittelussa tunnelioptio ja liittäminen Rail Balticaan näytetään ottavan vakavissaan huomioon. Tarkoituksena mitä ilmeisimmin on louhia sen alkupää Helsingin rautatieasemalla tunneliin, josta se nousisi (hetkeksi) Pasilassa maan päälle. Hintalappu on melko hirvittävä, miljardi euroa, mutta kun kaikki hyödyt otetaan huomioon, hanke näyttäisi olevan kannattava.
 
Tarkoituksena mitä ilmeisimmin on louhia sen alkupää Helsingin rautatieasemalla tunneliin, josta se nousisi (hetkeksi) Pasilassa maan päälle. Hintalappu on melko hirvittävä, miljardi euroa, mutta kun kaikki hyödyt otetaan huomioon, hanke näyttäisi olevan kannattava.

Sitä vaan ihmettelen miksi sen lentoradan pitää muka kulkea tunnelissa Keravalle asti. Tuleehan tuollaiselle hintaa. Eikö muka maan päällä olisi tilaa? Kartasta katsottuna näyttäisi teoriassa olevan jo ennen lentoasemaakin, mutta ainakin lentoaseman pohjoispuolella lienee melko varmaan tilaa myös pintaradalle.

Vai tulisiko radasta tuolla tavoin tehtynä niin halpa että se herättäisi kysymyksiä koko kehäradan järkevyydestä...?
 
Sitä vaan ihmettelen miksi sen lentoradan pitää muka kulkea tunnelissa Keravalle asti. Tuleehan tuollaiselle hintaa. Eikö muka maan päällä olisi tilaa? Kartasta katsottuna näyttäisi teoriassa olevan jo ennen lentoasemaakin, mutta ainakin lentoaseman pohjoispuolella lienee melko varmaan tilaa myös pintaradalle.

Vai tulisiko radasta tuolla tavoin tehtynä niin halpa että se herättäisi kysymyksiä koko kehäradan järkevyydestä...?

Ehkä siitä voidaan tehdä maan alla suorempi ja nopeampi? Eikös sen tavoitenopeus ollut 300 km/h?
 
Ehkä siitä voidaan tehdä maan alla suorempi ja nopeampi? Eikös sen tavoitenopeus ollut 300 km/h?

Hmm. merenalaiselle tunnelille veikkailtiin aiemmin maksiminopeutta 160km/h perustuen kanaalitunneliin. Voiko maan alla ajaa lujempaa kuin meren, vai onko syytä olettaa ettei lentoasemallekaan päästä tuon lujempaa tunnelissa?
 
Ehkä siitä voidaan tehdä maan alla suorempi ja nopeampi? Eikös sen tavoitenopeus ollut 300 km/h?

Eipä siitä nopeudesta paljon iloa ole lyhyellä Pasila-lentoasema -pätkällä. Lentoasemallahan kaikki tuota rataa käyttävät junat pysähtyvät joka tapauksessa.

Luulenpa muuten, että jos tunnelissa halutaan ajaa 300 km/h, niin siitä tunnelista on syytä tehdä aika väljä. Muuten tulee aika julma mäntäefekti.

Ja jos sanon suoraan niin minusta ainakin lentoaseman pohjoispuolella tunneli on aivan järjetöntä tuhlaamista.

Voihan se toisaalta olla niinkin, että tuota tunnelia roikotetaan suunnitelmissa juuri sen vuoksi, että eräät tahot haluavat aikatauluttaa koko lentoradan jonnekin 40-50 vuoden päähän. Noin kalliina hankkeena todennäköisyys on suuri, että sitä lykätään hamaan maailmantappiin asti. Mutta sitten kun joskus halutaan tehdä tuo rata, olkoon syy mikä hyvänsä, niin sitten on kätevä vähän "tarkastella" uudestaan suunnitelmia ja "keksiä" että jos jätetään pohjoispuolinen tunneli pois, kustannukset tippuvat 33-50 %, jolloin hanke muuttuukin kertaheitolla niin kannattavaksi, että se aloitetaan välittömästi. Eli onkohan kyseessä vain kiero keino aikatauluttaa tämä halutulla tavalla? Heitän vaan kysymyksen ilmoille kun en kertakaikkiaan näe mitään rationaalista syytä tälle maaniselle tunneli-innolle.
 
Kartasta katsottuna näyttäisi teoriassa olevan jo ennen lentoasemaakin, mutta ainakin lentoaseman pohjoispuolella lienee melko varmaan tilaa myös pintaradalle.

Eikä pelkästään kartasta katsottuna. Muutenkin on mahdollista mennä koko matka Pasilasta saakka maanpinnalla, vaikka Tuusulanväylän kanssa samassa maastokäytävässä. Mahdollinen alitus jouduttaisiin tekemään Kehä I:n risteyksessä (voi olla, että koko Pakilan kohdalla), ja varma alitus tietenkin lentoasemalla. Mutta mahdotonta se ei todellakaan ole mennä tunnelitta.

Ja syy tunnelillehan on tasan se sama kuin Länsimetrolle ja Kehäradalle.
 
Hmm. merenalaiselle tunnelille veikkailtiin aiemmin maksiminopeutta 160km/h perustuen kanaalitunneliin. Voiko maan alla ajaa lujempaa kuin meren, vai onko syytä olettaa ettei lentoasemallekaan päästä tuon lujempaa tunnelissa?

Japanissa ajetaan 300 km/h tunneleissa ja muuallakin (esim. Suomessa) 200 km/h on ihan tavallinen nopeus tunnelissa. Mitä nopeammin tunnelissa halutaan ajaa, sitä suurempi pitää tunnelin poikkileikkauksen olla. Tämä lisää kustannuksia jonkinverran.

Tunnelissa olevalle junalle on ihan sama onko se maan vai meren alla. Kanaalitunnelissa lienee vaikuttanut pehmeä kallio, mihin suuren tunnelin aikaan saaminen on vaikeata ja kallista.
 
Eikä pelkästään kartasta katsottuna. Muutenkin on mahdollista mennä koko matka Pasilasta saakka maanpinnalla, vaikka Tuusulanväylän kanssa samassa maastokäytävässä. Mahdollinen alitus jouduttaisiin tekemään Kehä I:n risteyksessä (voi olla, että koko Pakilan kohdalla), ja varma alitus tietenkin lentoasemalla. Mutta mahdotonta se ei todellakaan ole mennä tunnelitta.

Ja syy tunnelillehan on tasan se sama kuin Länsimetrolle ja Kehäradalle.

Mikähän se syy oli...?

Yksi syy on varmaan se, että kolmea sataa kiiruhtava luotijuna aiheuttaa melkoisen meluhaitan.
 
Eikä pelkästään kartasta katsottuna. Muutenkin on mahdollista mennä koko matka Pasilasta saakka maanpinnalla, vaikka Tuusulanväylän kanssa samassa maastokäytävässä. Mahdollinen alitus jouduttaisiin tekemään Kehä I:n risteyksessä (voi olla, että koko Pakilan kohdalla), ja varma alitus tietenkin lentoasemalla. Mutta mahdotonta se ei todellakaan ole mennä tunnelitta.

Ja syy tunnelillehan on tasan se sama kuin Länsimetrolle ja Kehäradalle.

Tuomarinkylän ja Tammiston välillä on kilometrin verran peltoaukeaa, missä juna voi käväistä pinnalla, mutta muuten ei kyllä Tuusulanväylän läheisyydessä saada mitenkään mahtumaan kaksiraiteista rataa kuin muutaman sadan metrin pätkissä maan pinnalle. Ainoa käytävä mitä pitkin rata voitaisiin johtaa kentälle on keskuspuisto, mutta sinne on ihan turha haaveilla rakentavansa mitään. Olet kyllä ihan oikeassa siinä että syy tunnelille on sama kuin Länsimetrolla ja kehäradalla, eli maan päällä ei ole tilaa.
 
Takaisin
Ylös