Helsingin seudulle 3 metrolinjaa

smörgen

Suljettu tunnus
Liittynyt
30 Elokuu 2014
Viestit
3
Vietettyäni useita kuukausia Saksan suurkaupungeissa joissa on erinomaiset joukkoliikenneverkostot Helsingin säälittävä tynkämetro on kyllä aika surkuhupaisa näky. Suomen joukkoliikenteen alkukantainen tilanne on helppo selittää: suomalaiset rakastavat yksityisautoilua eikä tässä maassa ole yksinkertaisesti koskaan haluttu kehittää kunnollista julkista liikennettä; samaan aikaan kun muut Euroopan maat loivat verkostojaan, Suomessa vain rakennettiin autoteitä ja vastustettiin joukkoliikennettä henkeen ja vereen.

Henk.koht. haluaisin kuitenkin paremman tilanteen Suomeen. Pääkaupunkiseudulla asuu nykyään yli miljoona ihmistä ja asukasluku tulee vielä kasvamaan, eikä se metronpätkä ja pari junarataa mielestäni kattavasti palvele tätä aluetta ja ihmismäärää. Joukkoliikennettä pystyttäisiin parantamaan, jos sitä vain haluttaisiin parantaa.

Yksi merkittävä asia mitä Suomessa ei oikein ymmärretä on että moderni ja laadukas joukkoliikenne on raidelinjojen VERKOSTO. Suomessa on muutama yksittäinen raidelinja eikä verkostoitumista tapahdu - tietääkseni suunnitelmissa ei ole edes niin päivänselvä asia kuin länsimetron liittäminen rantarataan Espoon sisällä. Ja kun näin wikipediassa suunnitelman metron mahdollisesta tulevaisuudesta, niin se ei suoraan sanottuna ole kovin kunnianhimoinen.

Suomeen ei ikinä saada Saksan kaupunkien tai Tukholman kaltaista satojen asemien metroverkkoa - joukkoliikenteen vastustus on täällä aivan liian suurta, siihen ei riittäisi rahat eikä käyttäjämääräkään. Mutta kyllä Helsingin seudulla 3 metrolinjaa voisi olla: jo kolmella linjalla saataisiin aikaan yksinkertainen verkosto joka toimisi mielestäni nykyistä systeemiä paljon paremmin. Eikä sellaista ole edes vaikea suunnitella, piirsin kartalle nopeasti pari linjaa ja esittelen tässä ideani. Nämä olisivat linjojen päätepisteet:

M1: Espoon keskus - Majvik
M2: Kaivopuisto - Helsinki-Vantaan lentoasema
M3: Santahamina - Tapiola

+ bonuksena
(M4: Vuosaari - Olari)

En luettele kaikkia asemia mutta kerron miten linjat suunnilleen menisivät.

Linja M1 olisi siis nykyinen metrolinja pidennettynä (punainen väri piirtämälläni kartalla). Haluaisin todellakin tietää miksei kukaan ole ehdottanut että länsimetro jatkuisi Kivenlahden jälkeen Espoon keskukseen niin että metrolinjan päätepiste olisi Espoon keskuksen juna-aseman alla? Onko tähän muka oikeasti jokin tekninen este? Kivenlahden aseman jälkeen on aivan mainiosti tilaa kääntää linja pohjoiseen ja luoda Espoon keskukseen liityntäasema junaradan kanssa. Itse pitäisin tätä itsestäänselvyytenä. Minulla ei ole myöskään mitään sitä vastaan että linja jatkuisi itäänpäin Sipooseen Mellunmäen jälkeen.

M2 olisi pohjois-eteläsuuntainen linja jonka eteläisin asema voisi olla Kaivopuiston kupeessa. Kampissa olisi liittymäasema M1:n kanssa. Töölössä olisi asema ja olympiastadionilla, ja Pasilan juna-asemalla olisi tämän linjan metroasema jotta syntyisi vaihtomahdollisuus juniin, ja sitten linja jatkuu lentokentälle asti.

M3 olisi kaaren muotoinen (vihreä viiva kartallani). Tämä linja saisi aikaan useita risteysasemia ja liittäisi uusia alueita tämän simppelin metroverkon piiriin. Linjan itäinen alku olisi siis Santahaminassa ja Laajasalon jälkeen linja jatkaisi pohjoiseen; Herttoniemeen syntyisi linjojen M3 ja M1 risteysasema. Viikissä olisi asema; linja kääntyisi länteen ja Oulunkylän juna-aseman luona olisi asema; Maunulassa tämä linja risteäisi linjan M2 kanssa. Pohjois-Haagassa olisi taas vaihtomahdollisuus juniin. Linja jatkuu vielä vähän länteen, sitten kääntyy etelään niin että Leppävaaraan tulee metroasema - juna-asemalle tietenkin, niin että syntyy hyvä risteysasema. Linja jatkaa Leppävaarasta etelään Tapiolaan asti: tässä vielä vaihtomahdollisuus metrolinjaan M1.

Bonuksena heitän vielä kehiin linjan M4 joka olisi itä-länsi-suuntainen linja päätepisteinään Vuosaari ja Olari (ruskea viiva kartalla). Risteysasemia olisivat Itäkeskus (M1), Viikki (M3), Pohjois-Töölö (M2) ja Otaniemi (M1).

Mielestäni tämä yksinkertainen kolmen linjan verkko sopisi pääkaupunkiseudun oloihin ja olisi toteutettavissa. Neloslinjassakaan ei ole mitään vikaa mutta kyllä se tuntuu jo aika utopialta kun tässä maassa on menty 2010-luvulle asti ilman että ollaan saatu aikaiseksi edes sen ainokaisen metrolinjan jatketta, kakkoslinjasta puhumattakaan. Totta puhuen suomalaisten asenne joukkoliikennettä kohtaan on niin nihkeä että pidän valitettavasti kolmea linjaa todennäköisempänä sitä, että joukkoliikenne lakkautetaan tässä maassa kokonaan, mutta ainahan voi silti haaveilla...Hki4Metro.jpg
 
Täällä Suomessa on ollut vuosikymmenet vallassa käsitys, että henkilöautoilua suositaan: siten joukkoliikennehankkeiden tärkeysjärjestys on ollut rakentaa vähiten autoilua haittaavat hankkeet ensin. Eli metroa. Ilmiselvästi tämä käsitys ei ole vielä kuollut.

Tosiasiassa joukkoliikennettä suositaan antamalla joukkoliikenteelle kaikkein helpoimmat ja halvimmat väylät, eli pintaan. Nykyisille kaduille, sinne missä nyt on autoja. Yhden metrolinjan hinnalla voi vallata katuverkosta koko seudun kattavan ja hyvin palvelevan joukkoliikenneverkoston. Hitaampi ja läheisempi pintasysteemi lisäksi suosii fiksua kaupunkia, eli tasaisen tiivistä kaupunkia jossa asunnot, palvelut ja työpaikat ovat lähellä toisiaan, jopa kävelymatkan päässä. Tämähän ei siis ole ollut tähän mennessä mahdollista koska autoilua ei saa haitata, ei edes rakentamalla tiivistä kaupunkia jossa autoilijoitakin on enemmän.

Metrolinja suosii metroaseman ympäristöjä ja asemien välille jäävä laaja tila sopii lähinnä autoilulle. Asemienkin ympäristöt on perinteisesti tuhlattu lähinnä parkkipaikkoihin, nolla-asuntoisiin ostareihin, nelikaistaisiin pääkatuihin ja eritasoristeyksiin—vaikka tarpeellinen rakentamistehokkuus on luokkaa pilvenpiirtäjiä, jotta päästään edes tiiviin omakotitalomaton tehokkuuksiin. Metrolinja ajaa omalla väylällään eikä haittaa autoilua edes hiljaisilla syrjäkaduilla, joilla olisi tilaa sekä junalle että autoille. Metro on nopea ja tekee sinänsä helpommaksi hajauttaa työpaikat, palvelut ja asunnot kauas toisistaan—aivan kuten autokaupungin oppikirja sanoo. Metro täyttää kaikilta osin autoilun suosimisen kriteerit.
 
Suomeen ei ikinä saada Saksan kaupunkien tai Tukholman kaltaista satojen asemien metroverkkoa - joukkoliikenteen vastustus on täällä aivan liian suurta, siihen ei riittäisi rahat eikä käyttäjämääräkään.

Tukholman tai sen puoleen Oslon asemista monet kymmenet eivät ole Länsimetron tunneliaseman spekseillä tehtyjä eikä sinne päinkään, vaan huomattavan yksinkertaisia pysäkkejä pinnalla. Ts. eivät rahat ole riittäneet Espoon malliseen metroon Espoon kaltaisilla alueilla Tukholmassakaan. Helsingin seudun vika ei ole joukkoliikenteen vastustus - juurikin on rakenteilla kaksi miljardin hintaista hanketta ja juhlapuheissa ja aiesopimuksissa joukkoliikennettä edistetään kitarisat heiluen. Vikana ovat aivan väärät tekniset ja yhdyskuntarakenteelliset ratkaisut, kun kalleinta mahdollista rataa tehdään korpilähiöihin.
 
Ratoja tarvitaan lisää, mutta pikaratikankin on joissain paikoissa mentävä tunnelissa tai kannen alla.

Raskasmetroa ei kannata rakentaa enempää nykyisen linjan pidennyksiä lukuun ottamatta. Ja onhan tuo ollut joissain virallisissakin papereissa esillä, että Kivenlahdesta jatketaan Espoon keskukseen. Mutta nyt päättäjät eivät tiedä jatkaako metroa Kivenlahdesta Espoon keskukseen vai Kirkkonummelle, ilmeisesti ei voi kahteen suuntaan jatkaa.

Ainoat uudet raskasradat joita noin lähitulevaisuudessa tulee toteuttaa (metron venytyksien lisäksi) on:

- Espoon kaupunkirata
- Nummelan ja Lohjan kaupunkirata
- Klaukkalan kaupunkirata
- HELI:n kaupunkirata Tapanilan pohjoispuolelta

Tuusulaan kannattanee mennä pikaratikalla.
 
Vietettyäni useita kuukausia Saksan suurkaupungeissa joissa on erinomaiset joukkoliikenneverkostot Helsingin säälittävä tynkämetro on kyllä aika surkuhupaisa näky.

Lähtöolettama on jo pielessä. Helsingissä on jo neljä metrolinjaa:

1. Ruoholahti-Keskusta-Mellunmäki/Vuosaari
2. Keskusta-Tikkurila-Kerava
3. Keskusta-Huopalahti-Vantaankoski
4. Keskusta-Huopalahti-Leppävaara

Paraikaa linjalle 1 rakennetaan jatkoa Matinkylään, sekä linjalle 3 jatkoa Lentoaseman kautta Tikkurilaan (ja edelleen takaisin keskustaan). Lisäksi on suunnitteilla linjalle 1 lisäpidennystä länteen, sekä linjalle 4 pidennystä Espoon keskukseen tai Kauklahteen.

Mielestäni ei mitenkään säälittävää.
 
^ Ja kolmen keskustaan päättyvän linjan kattavuutta olisi suhteellisen helppo laajentaa yhdellä kantakaupungin alle tehtävällä lenkillä.
 
1706-hsl-lahijunaliikenteella-voisi-olla-jokin-tunnus-linjat-02.jpg

Tässä vielä Elmo Allénin visioimana Helsingin seudun todellinen metrokartta. Ihan samaan tapaan kuin juuri siellä smörgrenin visiteeraamassa Saksassa esitetään S-Bahnit ja U-Bahnit samalla kartalla, myös HSL-alueella pitäisi ehdottomasti erilliset kartat yhdistää. Tästä aiheestahan on JLF:llä erinäisiä ketjuja ja aihe on sinänsä jo loppuunkäsitelty. ;)
 
On tottä että lähijunat, tukholmassa ne on J-junia, eikä T-tunnelbana. Helsinkiä ja Stokista verrattuna raideliikenteessä Helsingillä on, no vähiten keskustan + hieman laajennetun kantakaupungin kortteliratikkansa, ajoajat aivan kestämättömiä.

No kohtahan tulee lisää vauhti on melkeinpä hurja, ajatellen että kohta tulee sekä kehärata että länsimetro käyttöön. HSL:n tulisi yhtenäistää linjakarttoihin lähiliikenne, metro ja jokerit, brändättynä samaan konseptiin.

Kuin myös kun joidenkin vuosien kuluttua Kehärata ja Pisara synkkaa kehää, ne vois mennä myös 8-reittejä jos olisi maan alla Pasilassa. Think about it. Sekä kantakaupungin keskustanosien rengasta.

Pari rataa kerrallaan Helsingin metro seudulle. Sekä rata kerrallaan Tampereelle että Turkuun. Se on viesti valtiolta. Tosin kun HelMetro on saanut toisen kevytrakenteisen nopean ja eristetyn pikaratikkansa suht melko valmiiksi, jää salettiin aina vuosien katveeseen pääkaupunkiseudulle rakennettavat rahat.

Ihan totta, raidejoukkoliikenne on asennettava Turkuun ja Tampereelle, sen jälkeen Ouluun, ja Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle iso upgrade.

Kaukoliikennerennesanssi jää varmaan odottamaan sitä lentorataa, base tunnelia Pasilaan - kun Pisara on pakko tunkea maan päälle. Isommat hyödyt Pisarasta on maan alla.

Töölön metroa(kin) päästään 5-7 vuoden sisällä rakentamaan. Se tulee menemään valtuustossa läpi.

j-lu sanoi:
Tuusulaan kannattanee mennä pikaratikalla.
Korkeintaan Keravalta, jossa vaihto junaan, mutta vähän kyllä epäilen, ettei noille leveysasteille kannata bussia kummempia joukkoliikenneratkaisuja suunnitella.

Uusimaa 2050 visioissa ja sopimuksissa Tuusulalle on väläytetty jopa 100 000 uutta asukasta. On Tuusulalla paineita. Mutta Keskustasta-Pasilasta ja lentokentältä tuleva pikaratikka suhaisee halvasti ja nopeasti Hyrylään ja siitä rakentamatonta reittiä Keravalle - Ja takaisin.

Muuten, Histan ja lohjan, ainakin Histaan asti, on ajateltu ensin 1-raideparisena... Se onkin raskasraide ja kannattaa vetää Lohjalle asti 2-raideparisena yhdessä muun yhdyskuntasuunnittelun kanssa.

Pääkaupunkiseutu kasvaa valitulla sormet -mallilla.

Ja näyttää puheet käyvän toteen jotta joukkoliikenteelle annetaan suurempi rooli myös Tampereella ja Turussa. Ja nämä onkin hallituksia ohjaavan YK:n Agenda 21:n mukaisia.
 
Viimeksi muokattu:
On tottä että lähijunat, tukholmassa ne on J-junia, eikä T-tunnelbana. Helsinkiä ja Stokista verrattuna raideliikenteessä Helsingillä on, no vähiten keskustan + hieman laajennetun kantakaupungin kortteliratikkansa, ajoajat aivan kestämättömiä.

Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like?
 
On tottä että lähijunat, tukholmassa ne on J-junia, eikä T-tunnelbana.

Tukholman J-junaverkosto, niin kuin Pääkaupunkiseudun lähiliikenneverkostokin, ulottuu vähän pitemmälle kuin Elmo Allenin kartassa, jonka Ultrix laittoi. Kehäradan, Leppävaaran ja Keravan linjat voisi ihan hyvin brändätä metroksi, vaikka ne kulkisivatkin osittain samassa käytävässä muiden junien kanssa, ja vaikka kalusto poikkeaisikin HKL-metrosta.

Töölön metroa(kin) päästään 5-7 vuoden sisällä rakentamaan. Se tulee menemään valtuustossa läpi.

Tai sitten ei.

Uusimaa 2050 visioissa ja sopimuksissa Tuusulalle on väläytetty jopa 100 000 uutta asukasta.

Oho! Melkein kantakaupungin yhden metroaseman ympäristön verran. Ennen kuin Tuusulaan syntyy pari oikeata kaupunkikeskusta, saa tuo maapinta-alaltaan Helsinkiä suurempi suurkunta pikkukylineen minun puolestani edelleenkin jäädä sinne bussien tai liityntälinjan ja lähimpien juna-asemien taakse, vaikka miten väläyttelisi sataa tuhatta (pientalo- ja/tai lähiö-)asukasta.

Pääkaupunkiseutu kasvaa valitulla sormet -mallilla.

Tai sitten kaupungistuminen ottaa jalansijaa lähiöitymisen sijaan ja Vironniemen ulkopuolellekin alkaa syntyä kantakaupunkialueita, jotka linkittyvät toisiinsa lähijunin, metroin, ratikoin tai miten parhaaksi nähdään.
 
Ja onhan tuo ollut joissain virallisissakin papereissa esillä, että Kivenlahdesta jatketaan Espoon keskukseen. Mutta nyt päättäjät eivät tiedä jatkaako metroa Kivenlahdesta Espoon keskukseen vai Kirkkonummelle, ilmeisesti ei voi kahteen suuntaan jatkaa.

Kirkkonummi on aivan liian periferiaa järkevän liittymäaseman rakentamiseksi. Sinne menee jo junia ja jos metrolinja jatkuisi Kivenlahden jälkeen Kirkkonummelle, kulkisi metrolinja samansuuntaisesti junaradan kanssa, noin 20 kilometriä peltojen ali. Ja matkustaisiko esim. soukkalainen metrolla Kirkkonummelle asti vaihtaakseen Leppävaaraan menevään junaan? Ei mitään tolkkua.

Espoon keskuksessa on isompi juna-asema ja enemmän ihmisiä, ja kun metrolinja tulisi etelästä kohti itä-länsisuuntaista junarataa ei syntyisi päällekkäistä raideliikennettä vaan tavallaan T-risteys.

---------- Viestit yhdistetty klo 13:02 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 12:53 ----------

Lähtöolettama on jo pielessä. Helsingissä on jo neljä metrolinjaa:

1. Ruoholahti-Keskusta-Mellunmäki/Vuosaari
2. Keskusta-Tikkurila-Kerava
3. Keskusta-Huopalahti-Vantaankoski
4. Keskusta-Huopalahti-Leppävaara

Paraikaa linjalle 1 rakennetaan jatkoa Matinkylään, sekä linjalle 3 jatkoa Lentoaseman kautta Tikkurilaan (ja edelleen takaisin keskustaan). Lisäksi on suunnitteilla linjalle 1 lisäpidennystä länteen, sekä linjalle 4 pidennystä Espoon keskukseen tai Kauklahteen.

Mielestäni ei mitenkään säälittävää.

Tällaisissako vainoharhoissa suomalaisten pitää elää jotta ei tarvitsisi myöntää että missään muussa Euroopan maassa ei ole niin huonoa joukkoliikennettä kuin Suomessa?
 
Ja taas "keskustellaan" överiksi vedetyistä metrofantasioista saman tahon välisellä dialogilla, hoh-hoijaa.
 
Tässä vielä Elmo Allénin visioimana Helsingin seudun todellinen metrokartta. Ihan samaan tapaan kuin juuri siellä smörgrenin visiteeraamassa Saksassa esitetään S-Bahnit ja U-Bahnit samalla kartalla, myös HSL-alueella pitäisi ehdottomasti erilliset kartat yhdistää. Tästä aiheestahan on JLF:llä erinäisiä ketjuja ja aihe on sinänsä jo loppuunkäsitelty. ;)

^^

Tuo on niin köyhä ja alkeellinen "verkosto" että ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Kerrataanpa hieman.

Pääkaupunkiseudun neljässä kaupungissa asuu yhteensä yli miljoona ihmistä ja se väkiluku tulee vielä kasvamaan tulevaisuudessa, ja lisäksi kaikista ympäristökunnista matkustaa ihmisiä säännöllisesti pk-seudulle työhön, opiskeluun ja vapaa-ajan viettoon. Pinta-alaa näillä neljällä kunnalla on suunnilleen saman verran kuin Berliinillä.

Sitä, että Helsingin keskustasta lähtee yksi junarata Espooseen ja kaksi Vantaalle, ei todellakaan voi kutsua kattavaksi ja tehokkaaksi joukkoliikennejärjestelmäksi.

Pikkuruinen nysämetro jatkuu kymmenien vuosien vastustuksen jälkeen Espoon puolelle mutta sitäkään ei osata yhdistää junarataan jolloin sekin on vain kaikista muista raidelinjoista erillään pysyttelevä jana, ja suurimmassa osassa koko Helsingin seutua ollaan ihan puhtaasti bussien varassa ja paikasta toiseen liikkuminen on hidasta.

Helsinki on koko Suomen ainoa kaupunki jossa on raitioteitä ja perheellisen on lähes mahdotonta asua Espoossa (maan toiseksi suurimmassa kaupungissa) ilman ajokorttia ja omaa autoa. Sanoisin että tarvitaan aika vahvaa mielikuvitusta jotta Suomen joukkoliikenteen tilaa voisi kehua hyväksi.

Suomessa on aina suosittu autoja ja joukkoliikenteen kehittäminen on ollut erittäin vastahakoista - siksi sitä ei myöskään osata täällä kehittää. Pisararatakin on aivan älytön idea: järkyttävän kallis projekti joka ei paranna joukkoliikennettä koska yhtään uutta linjaa ei muodostu, mutta se on keksitty ratkaisemaan ongelmaa joka on syntynyt koska tähän astinen suunnittelu on ollut niin tolkuttoman huonoa (junatukos Helsingin keskustassa jota ei olisi jos joukkoliikennettä oltaisiin osattu/haluttu kehittää vuosia sitten ja pääkaupunkiseudulla esim. olisi metroverkko).
 
Takaisin
Ylös