Mikon raportissa yllä esiintyi huikaiseva joukkoliikenteen käyttöaste, 626 matkaa asukasta kohden vuodessa. Tämä on todella paljon, sillä 300 matkaakin on jo hyvä tulos. Suomessa - pääkaupunkiseutu mukaan lukien - ollaan parhaimmillaan luokassa 250 MATKAA, ei siis nousua, joita liityntäliikenteessä tulee aina enemmän kuin matkoja.
Baselin luku selittyy osaltaan sveitsiläisen kulttuurin erityispiirteellä. Siellä on tapana käydä työpäivän aikana kotona syömässä. Jotka siis matkustavat töihin joukkoliikenteellä, tekevät sen kahdesti päivässä. Muihin kulttuureihin vertailukelpoinen lukema on siten 350 - 450 matkaa päivässä (huom: koululaiset eivät käy töissä). Mutta sekin on erinomainen tulos.
Toisaalta asian voi nähdä niinkin päin, että monissa kaupungeissa sveitsiläinen ruokatuntikulttuuri ei olisi mahdollinen. Tupla-autoilu tulisi kalliiksi, autoilijalta loppuisivat päivästä tunnit ainakin USA:ssa ja hankalalla liityntä- ja vaihtomatkailulla joukkoliikenteelläkään ei ehtisi. Hyvässä joukkoliikennekaupungissa siis on mahdollista käydä vaikka ruokatunnilla kotona syömässä.
Antero