Venäläinen kuvasivu

Noilla sivuilla taitaa olla yhteyksiä ystäväämme Aare Olanderiin ja hänen Tallinna-aiheisiin ansiokkaisiin sivuihinsa. Taitavat pian ulkomaalaiset tehdä paremmat "spåra-/skurusivut" kuin me itse. Sellaista se on, jollemme ole valppaita, meidän edellemme pujahdetaan hiljalleen vähän jokaiselta ilmansuunnalta... Mutta kiitokset noiden sivujen tekijöille! Sivut ovat erinomaisen mainiot! :D
 
Vesa Nurminen sanoi:
On muuten 339 ollut hyvän näköinen vuonna 1982.
Niin on, mutta niinhän se oli nytkin 80v. juhlassa, samalla linjalla.
Täytyy sanoa, että tuon teliperävaunun (524?) kanssa olisi tänäpäivänäkin juhlava näky.
Olisi rahastajakin jo olemassa virkapukuineen perävaunuun.
 
Rattivaunu sanoi:
Noilla sivuilla taitaa olla yhteyksiä ystäväämme Aare Olanderiin ja hänen Tallinna-aiheisiin ansiokkaisiin sivuihinsa. Taitavat pian ulkomaalaiset tehdä paremmat "spåra-/skurusivut" kuin me itse. Sellaista se on, jollemme ole valppaita, meidän edellemme pujahdetaan hiljalleen vähän jokaiselta ilmansuunnalta... Mutta kiitokset noiden sivujen tekijöille! Sivut ovat erinomaisen mainiot! :D
Jotenkin olen saanut sellaisen mielikuvan, että tuolla idässä ja baltiassa on todella aktiivista harrastustoimintaa, joka toisaalta näkyy sivustojen yhtenäisenä ilmeenä. Onhan noita mashke -sivujakin useita.

Ja viime kesän Viron reissulla sain todetakin Tallinnassa olevan todella aktiivisia harrastajia. Eipä Olanderin sivut olisi niin hienot, elleivät kaikki harrastajat olisi yhteen hiileen tekemässä niitä ja toimittamassa sinne kuvia.
 
Vesa Nurminen sanoi:
On muuten 339 ollut hyvän näköinen vuonna 1982.
Tämäkin kuva on ollut jo aikaa sitten suomalaisella sivulla Stadin Ratikat nähtävänä. Siellä on, siis suomalaisella sivulla, muutakin jota yleensä suomalaisia sivuja selaamattomat eivät tunne. Mutta jos kuva on ulkomaisella sivustolla, niin siitähän riemu syntyy? Sitäpaitsi eivät "venäläiset" ole keksineet mitään uutta, vaan kyseessä on nyt virolainen taho.
 
Rattivaunu sanoi:
Taitavat pian ulkomaalaiset tehdä paremmat "spåra-/skurusivut" kuin me itse. Sellaista se on, jollemme ole valppaita, meidän edellemme pujahdetaan hiljalleen vähän jokaiselta ilmansuunnalta.
Sanoisin tähän kuitenkin, että nämä sivut ovat varsin heppoisat verrattuna esimerkiksi SRS:n sivuihin. Suosittelenkin Rattikarialle ja muillekin tarkempaa perehtymistä kotimaisten sivujen sisällöntarjontaan. Sellaista tietomäärää ei juurikaan löydä mistään muualta. Virolaiset, sinänsä ansiokkaat sivut, ovat vain suppea kokoelma erinäisiä valokuvia, mutta taustatiedot puuttuvat. Sen takia niilläkin sivuilla viitataan erittäin näkyvästi SRS:n eri osoitteisiin, jotta surffailija saisi oikeat perustiedot.

Rattivaunun pelkoon, että suomaisten ohi mentäisiin joka ilmansuunnalta ja vieläpä siis meidän omissa asioissamme, siihen suhtaudun ihmetellen. Mistä jo olisi menty ohitse? Ja jos on menty ohitse, sen olisi mahdollistanut vain joku epäisänmaallinen harrastaja, joka ei halua antaa panostaan suomalaiseen harrastusmaailmaan.

Eiväthän ulkomaalaiset voi olla meitä viisaampia omissa asioissamme.
En voi olla päättämättä kirjoitusta tuttuun lausahdukseen yhteiseen hiileen puhaltamisesta - ainakin tässä asiassa!
 
Vesa Nurminen sanoi:
Kuvat-osion etusivulla on alhaalla dropdown-valikko, josta löytyy myös paljon muuta. Ja sivulinkit ohjaavat Neuvostoliiton entisten alueiden ratikka-valikkoon. Kannattaa tutustua, jos ei vielä ole tätä tehnyt.
Hieman kommentoisin vielä tätäkin!
Amerikankielinen "dropdown" -valikko, mitä lie se siis tarkoittaneekaan suomeksi (ehkä joku minua viisaampi sen osaa kertoa), ei kai kuitenkaan ohjaa "Neuvostoliiton entisten alueiden" ratikka-valikkoon?

Jos kuitenkin on niin, niin olen sitten ollut tietämättäni neuvostokansalainen. Siellä on nimittäin nuo aiemmat Helsingin linkit ja lisäksi Turku (Typky) alankomaalaisen harrastajaystävämme Hans Orlemansin kuvaamana. Turku nyt on ainakin varsinaissuomalainen kaupunki, päinvastoin kuin Helsinki, joka voikin olla neuvostoliittolainen.
 
Compact sanoi:
Sanoisin tähän kuitenkin, että nämä sivut ovat varsin heppoisat verrattuna esimerkiksi SRS:n sivuihin.
Kuvien laadun ja katseltavuudenkin suhteen? SRS:n sivut ovat joka tapauksessa yhdistyksen kotisivut ja painivat yhdistysten ja yhteisöjen sarjassa, Olander-taustaiset sivut ilmeisesti taas hiukan privaatimmassa sarjassa.

Compact sanoi:
Suosittelenkin Rattikarialle ja muillekin tarkempaa perehtymistä kotimaisten sivujen sisällöntarjontaan. Sellaista tietomäärää ei juurikaan löydä mistään muualta.
SRS:n kotisivujen tietomääräähän ei kai ole kritisoitu. Eikä paljon voikaan kritisoida, koska tietoa on enemmän kuin paljon. Kehuin virolaisia sivuja nimenomaan kuvasivuina - ja kehun vastakin.

Compact sanoi:
Virolaiset, sinänsä ansiokkaat sivut, ovat vain suppea kokoelma erinäisiä valokuvia, mutta taustatiedot puuttuvat. Sen takia niilläkin sivuilla viitataan erittäin näkyvästi SRS:n eri osoitteisiin, jotta surffailija saisi oikeat perustiedot.
Tässäkin yhteen hiileen puhaltaminen eli yhteistyön voima potkii hommaa eteen päin. Kun meillä on kuvapuoli modeemien ja hitaiden yhteyksien "perintönä" nyttemmin jäänyt aavistuksen verran ajan hengestä jälkeen, niin virolaiset omalla tavallaan muistuttavat, että suuria, kirkasvärisiä ja kaikin tavoin upeita kuvia voi netissäkin näyttää. Varoisin tuollaista joko - tai -ajattelua ja kehottaisin _kaikkia_ siirtymään vähitellen sekä - että -ajatteluun. Näin on tehty jo ajat sitten niillä kaikilla mainitsemillani ilmansuunnilla.

Compact sanoi:
Rattivaunun pelkoon, että suomaisten ohi mentäisiin joka ilmansuunnalta ja vieläpä siis meidän omissa asioissamme, siihen suhtaudun ihmetellen.
Kyseessä ei ole pelko, vaan varoitus ja muistutus (pikkaisen provoavassa hengessä toki) siitä, että tälläkin alalla on "tervettä kilpailua". Terve kilpailu potkii meidänkin harrastuspiirejämme pitämään "tonttinsa" sellaisessa kunnossa, jota kehtaa jatkossakin esitellä kansainvälisillä areenoilla. Siis jatkossakin, en väitä että olisimme epäonnistuneet jossain kohtaa. Jatkossa voimme onnistua vain entistä paremmin. Ja onnistummekin, se on nimittäin vain meistä itsestämme kiinni.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Rattivaunu sanoi:
Tässäkin yhteen hiileen puhaltaminen eli yhteistyön voima potkii hommaa eteen päin. Kun meillä on kuvapuoli modeemien ja hitaiden yhteyksien "perintönä" nyttemmin jäänyt aavistuksen verran ajan hengestä jälkeen, niin virolaiset omalla tavallaan muistuttavat, että suuria, kirkasvärisiä ja kaikin tavoin upeita kuvia voi netissäkin näyttää. itsestämme kiinni.
Kyllähän tuolta "ahellmanin nettilinjalta" puuttuu nimenomaan kuva-arkisto.
Täälläkin kirjoittelevat jäsenet ovat tehneet todella hienoa työtä valokuvaamassa raitiovaunuja maisemissaan kautta aikojen. Peräänkulutan niiden näytteille asettamista.
Ehkäpä tuolla "ahelmanin nettilinjalla" on joku kuva-arkisto, mutta ei sitä ainakaan helposti löydä.
Mikseipä tätäkin keskustelua voisi käydä omalla "ahelmanilla" eikä täällä toimivalla foorumissa.
 
Hyvä Jusa. Kun näpyttelet selaimesi osoitekenttään www.raitio.org avautuu Suomen Raitiotieseura ry:n etusivu, ei suinkaan ahellmanin nettilinja. No osoitekentässähän se ikävasti näkyy. Siihen on "historialliset" syyt, joita en tässä viitsi sinulle alkaa selittää.
Nyt olemme päässeet siis SRS:n etusivulle. Sivulta näkee mitä kaikkea SRS:n sivusto sisältää. Siinä on linkkejä eri osioihin. Siitä näemme, että kuvastoa ei sivustolla ole. Aikanaan sellaista yritettiin ja kuvia pyydettiin, muttei ollut kuvien antajia.
Toisaalta mikä tärkeintä SRS:n sivut perustettiin nimenomaan tietosivuiksi, joita kuvat tukevat. Tuon loistavan venäläissivun kuvat eivät anna paljonkaan tietoa Helsingin raitioteistä vaikka yksi kuva vastaisikin tuhatta sanaa.
Ja kolmantaalta SRS:n sivut on tarkoitettu myös ja erityisesti niille, jotka eivät vielä "tiedä kaikkea".
Jos vaikka SRS:n sivusto muutettaisiin tuhannen viiden megatavun kuvan galleriaksi, jäisi kyllä tieto murto-osaan nykyisesta. Ja kaikkihan nykyään kuviaan julkaisevat netissä. Kyllä niitä sieltä löytyy vaikka huru mycket.
SRS:n sivustolla on tällä haavaa 1636 kuvaa. Eiväthän ne ole loistavia megakuvia ja osa todella periytyy 36 kilobitin modeemien aikakaudelta.
Ja Jusan viestin lopussa näkyy kuinka "ahellman" vaivaa häntä niin kovasti (muuten väärin kirjoitettu!). Miksiköhän?
 
Viimeksi muokattu:
Mielestäni tähän aiheeseen ei ole tarpeen sotkea enää yhtään enempää SRS:n sivuja; ne ovat todellakin tietolähde (vieläpä erittäin korkeatasoinen sellainen) ja tietopankiksi ne aikanaan tarkoitettiinkin.
Kuvastoja voi perustaa kuka lystää, joko yksin tai yhdessä kavereidensa kanssa. Joko kotimaassa tai ulkomailla. Aaren kuvasto on yksi esimerkki ulkomaalaisista sivuista ja sivusto herätti ansaitsemaansa kiinnostusta ja kiitosta tällä foorumilla. Aaren sivut on varmaankin tarkoitettu silmäniloksi raitiovaununkuvia mielellään katseleville ja siinä ne ovat onnistuneet täydellisesti. Tietopankit ovat erikseen ja ne palvelevat omaa tarkoitustaan. Aaren sivuilta on linkit erinäisille "tietopankkisivuille", kuten SRS:n sivuille. Saa näitä osa-alueita yhdistelläkin, mutta se vaatii jo aika paljon resursseja. Minäkin olen ylläpitänyt (liki päivälleen 7 vuotta) omia Liikennesivujani ja niiden primäärinen tarkoitus on ollut näyttää kuvia joukkoliikenteestä paikallisliikennepainotteisesti. Teemana on lähialueiden kaupunkiliikenne. Minusta on luonnollista, että vastaavaa harrastusta harjoitetaan muuallakin ja että siitä kerrotaan muillekin, kuten tämän ketjun aloittaja teki.
Tästäkin ketjusta kielii se, että ilmapiiri on kireä. Oliskohan viikon päästä edessä olevalla isoon liikennehankkeeseen liittyvällä äänestyksellä asiaan oma osuutensa? ;)
 
Albert sanoi:
Ja Jusan viestin lopussa näkyy kuinka "ahellman" vaivaa häntä niin kovasti (muuten väärin kirjoitettu!). Miksiköhän?
Pahoittelen kirjoistusvirhettäni, olen vähän huono ruotsinkielessä.
Vaivaa, että vasta nyt viikonvaihteessa ensimmäisen kerran tuli tietoon, että sivut ovat oikeasti osoitteessa www.raitio.org.
Tuo edelleen linkitys näkyy jokaikisessä sivustossa, ja tiedän että se on vanhaa perua. Onko sitä pakko näyttää enää kun on ihan oikea hyvä nimikin olemassa. Mainittakoon muuten, että niitä sitä vanhempiakin sivuja vielä löytyy. esim. http://www.sci.fi/~ahellm1/
Tuo sivujen siirto asianmukaisen nimen alle on operaattorilta pieni työ, miksi pitää enää sekoittaa vanhoja osoitteita, jotka tulevat näkyviin surffaajien tallettaessa sivuja suosikkikansioihinsa. Tai niinkuin venäläisellä sivulla.
Kyllä www.raitio.org on hieno nimi, ei sitä pidä hävetä.
Mitä tulee kuvaosioon, niin kaikki kuvat ovat nyt jo palvelimella tilaa viemässä, niiden albuminäytöstä on kysymys.
Kiitokset Rattivaunulle hienoista esilletuoduista kuvista, jatka kokoamista. Ikävää jos menneisyyden vaaliminen kuvien arkistoinnissa ei ole Raitiotieseuran mielenkiinnon kohteena. Ehkäpä Kaupunginmuseo sitten sen tekee.
Olen pahoillani aiheuttamastani hämmennyksestä. Ainahan se kapula jonkun jalkaan kajahtaa ja se älähtää. Mutta nyt on nettiajat.
 
Viimeksi muokattu:
Jusa sanoi:
Kiitokset Rattivaunulle hienoista esilletuoduista kuvista, jatka kokoamista. Ikävää jos menneisyyden vaaliminen kuvien arkistoinnissa ei ole Raitiotieseuran mielenkiinnon kohteena.
Kyllä seura kerää arkistoonsa kuvamateriaalia vaikka kuinka paljon, ja on tehnyt sitä toimintansa alkuvaiheista saakka. Eikä ole poissuljettua sekään, etteikö joskus seuran puitteissa perustettaisi digitaalista kuvakokoelmaa. Kaikista asioista keskustellaan vielä ja asiaa pureksitaan kokouksissa, aluksi johtokuntatasolla. Mutta näistä kaikista mieluiten jutellaan aikanaan lähemmin tätä sivuavissa ketjuissa.
 
Takaisin
Ylös