Huh kun rumia! Järjestelmän toimivuus tietenkin on tärkeintä ja siinä tuolla varmasti on onnistuttu. Samat terveiset koskevat muuten aika pitkälle Göteborgiakin...![]()
Muutamia itseottamiani kuvia Frankfurtista viime kesältä. Raideleveys 1435 mm. Vaunuja on liikenteessä 1960-2000-luvuilta, etupäässä DüWAGeja ja uusimmat ovat Bombardierejä. Helsinkiä isompi systeemi!
De facto: eivät-metroja, vaan monipuolisia raitioteitä erilaisilla kulloiseenkin kaupunkitilaan sopivilla statuksilla. Siis Stadtbahneja, Strassenbahneja ja U-bahneja. Eivät S-bahneja (= suom. "Metro").
VGF 204 muutamat takana näkyvät "Main-Hattanin" pilvenpiirtäjät antavat Saksan ainoalle pilvenpiirtäjäkaupungille suuren maailman tuntua. Päärautatieaseman Hbf ratikkapysäkillä vuoden 2003 Bombardierin S-vaunuhankintaa
VGF 348 ja 311 vuosien 1975 ja 1968 U2h-tunnelisporia ja taaempana vasemmalla 2000-luvun matalalattiavaunu katuraitiotie- ja tunneliraitiotielinjojen liityntäpysäkillä, ja kovin kaaaakana lähimmästä tunnelista!
VGF 027 ja 348 DüWAGeja vuosilta 1997 (tyyppi R) ja 1975 (tyyppi U2h)
VGF 528 tunneliratikkatyyppi U4 vuodelta 1997. U-linjat kulkevat kaupungin ydinkeskustassa kevyesti maanalla, mutta heti kun on mahdollista, noustaan maanpinnalle ja porhalletaan tällä lailla "parempana" raitiotienä katuverkostossa, ja tietysti korkeasti priorisoituna muihin kulkijoihin nähden. Ratikkalinjan U2 vaunu matkalla Frankfurt-Südbahnhofille. Pysäkit ovat korkeita myös ulkoradoilla
VGF 694 Tunneliratikka tyyppiä Ptb vuodelta 1973 ratikkalinjalla U6 Frankfurt-Ostbahnhofin pääteasemalla
VGF 714 vuoden 1973 Ptb-tunneliratikka raitiovaunulinjalla U6. Tunneliasemilla laituri on lattian tasalla. Perinteisillä matalilla katupysäkeillä toimitaan näin: oviaukon korkea lattia muuttuu ovien auetessa samanaikaisesti portaikoksi.
VGF 658 Pt-vaunu vuodelta 1972, taustalla nykyaikaisesti sykkivän raitiotiekaupungin silhuettia
VGF 036 vuoden 1997 R-matalalattiavaunu on ehtinyt tehdä Hessenin pääkaupungissa jo pitkän ja onnistuneen työuran (verrattuna pohjoisiin serkkuihinsa). Tässä ollaan Südbahnhofilla
---
Tässä pari kuvaa takavuosien käynneiltäni Frankfurt am Mainista.
VGF 709
VGF 688
Nämä kuvat ovat kaksisuuntavaunujen ylistykseksi eli kun ei ole kääntösilmukkaan kertakaikkiaan tilaa. Homma hoituu kuin junalla! Linja päättyy kuvissa noihin paikkoihinsa ja siitä sitten matkustajat jatkavat eteenpäin kävelyalueille.
Viimeisin muokkaaja Compact; 02.02.2007 kello 22:24.
Huh kun rumia! Järjestelmän toimivuus tietenkin on tärkeintä ja siinä tuolla varmasti on onnistuttu. Samat terveiset koskevat muuten aika pitkälle Göteborgiakin...![]()
Jaa, mitkä siis? Kauneus on katsojan silmissä ja minusta nuo Frankfurt am Mainin vanhemmat "U-Bahn"-junat (jollaisena järjestelmää tuolla kutsutaan) ovat juuri sitä ajattoman tyylikästa DüWAG-muotoilua. Nuokin kuuluvat tuohon *Stadtbahn "B"-perheeseen. Jos Valmet olisi aikanaan vaikkapa Helsinkiin muotoillut jotain tuon tyypin johdannaisia (vrt. Nr:t) niin olisivatko ne jotain tuollaista? Mene ja tiedä...
(*lähde:http://www.lokomotive.de/nahverkehr/)
Viimeisin muokkaaja vristo; 03.02.2007 kello 09:23.
Joukkoliikenneharrastaja
Jaa joo, unohtui sanoa tuo tosiaan.... Nuo vihreät värit ovat todella vastenmieliset. Saksalainen muotoilu ei myöskään oikein istu silmääni, tosin Ludde-sukupolven Düwagit on sitten oma lukunsa.
Kuvat toki ovat tuttua Compact-laatua. Kohteet vaan eivät oikein "puhuttele" ulkonäkönsä puolesta kaikkia. Minä kun diggaan enempi sellaisia Mustang-tyypin raitiovaunuja...Samoin vanhoja Düwageja.
Nuo värit eivät aina ole olleet tuollaiset. Tässä aiempi väritys (kuva:http://www.railfaneurope.net/). Nuo Frankfurt am Mainin Stadtbahn "B":t poikkeavat jossain määrin muotoilultaan muun Saksan vastaavista ja itse näen niissä jotain samaa kuin esim. HKL:n 70-luvun Wiima-koriset kaupunkibussit (oliko Wiima 05?). Samaa aikakauttahan ne edustavatkin.
Joo...S-Bahn on sitä DB:n (yleisesti) liikennöimää varsinaista "rautatie-lähijunaliikennettä" ja sitä ajetaan yleisesti mm. BR 420 ja BR423 moottorijunilla sekä veturivetoisilla/työntöisillä junilla, jossa on ohjausvaunu toisessa päässä. Tosin siinäkin on poikkeuksia esim. Karlsruhessa, jossa raitiovaunut suorittavat nimenomaan S-Bahn-liikennettä.
Viimeisin muokkaaja vko; 03.02.2007 kello 14:12. Syy: lainaus korjattu
Joukkoliikenneharrastaja
Juu, tuollaisina minä ne muistankin ja siksi uudemmat, inhanvihreät, värit saavat aikaan kuvottavan fiiliksen.Olisiko noissa vielä enemmän sen ajan Mersua ja M.A.N.:ää? Wiiman nk. 05-malli oli ymmärtääkseni suunniteltu yhdessä HKL:n kanssa. Varmasti senkin taustalla olivat kansainväliset tuulahdukset ja vaikutteita oli saatettu ottaa silloisesta Länsi-Saksastakin.Alunperin kirjoittanut vristo
Wiima 05:
http://www.slhs.fi/museo/BPF-390.jpg
Yöbussissa on tunnelmaa
Frankfurtin nykyinen väri ei ole suinkaan vihreä vaan sininen
VGF:n vaunuja voidaankin näemmä käyttää värinäön testaukseen...
Tälle ongelmalliselle sinisen ja vihreän välimaastossa häilyvälle värille on annettu nimitys "turkoosi". Itsekin joskus näitä ensi kertaa nähdessäni rupesin miettimään, että minkä värisiä nämä ratikat nyt oikein ovat.
Itse asiassa puhuinkin myöhemmin inhanvihreästä joka tosiaan on lähempänä siniturkoosia. Ko. "inhanvihreä" on muuten sitten itse keksimäni termi. Tavallisen vihreän kyllä vielä erotankin, vaikkakin minulla on ihan papereissakin virallinen merkintä värinäköön liittyvistä puutteista...
Valokuvissa kaikki värit eivät aina näy täysin samalla tavoin kuin luonnossa. Voi olla, että Frankfurtin inhanvihreä kuitenkin näkyy. Mainittu turkoosinsukuinen väri voi näyttää "livenä" myös miellyttävämmältä kuin kuvissa. Ainakin sellaista voisi toivoa...![]()
Calgary Transitin (Kanada) light rail-radan kalusto on samaa Duewag-U2-tyyppiä kuin nuo Frankfurt am Mainin U-Bahn-ratikat.
Joukkoliikenneharrastaja
Alunperin kirjoittanut Rattivaunu
Ymmärtääkseni olivat myönteisiä arvioita jo esillepannuista kuvistaAlunperin kirjoittanut vristo
Mielellään näitä ulkomaan ratikkakuvia tänne lisäileekin. Tällaisesta pienestä syötistä taas innostuu lisäämään toistekin!