Näytetään tulokset 1-3/3

Viestiketju: Raitioliikennettä Dalianissa (Pohjois-Kiina)

 1. #1
  Tunnistettu jäsen vristo avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  4062

  oletus Raitioliikennettä Dalianissa (Pohjois-Kiina)

  Dalianissa, joka sijaitsee Pohjois-Kiinassa, on yksi Kiinan vanhimpia, toimivia katuraitioteitä, sen liikennöinti on aloitettu jo vuonna 1909. Tämän lisäksi kaupunkiin on rakennettu moderni pikaraitiotie vastaamaan nykyajan joukkoliikenteen vaatimuksia.

  Tässä muutama otos näistä.

  Vuonna 1909 perustetun katuraitiotien nykyinenkin kalusto on kovin iäkkään oloista, joskin toimivaa ja hyväkuntoista. Niissä on mm. lyyravirroitin, puurakenteinen sisusverhoilu ja ajokytkinkin vaikuttaa aika askettiselta. Mutta nykyaikaakin löytyy sisältä: elektrooninen rahastuslaite sekä litteät multimedianäytöt, joissa pyörii uutisia,
  mainoksia, tiedotteita yms.

  Linkissä on kuvia Dalianin katuliikenteestä, bussiliikenteestä, tuosta pikaraitiotiestä sekä tuosta vanhahtavasta katuratikasta.

  Kuvakooste Dalianin liikenteestä


  EDIT: Itse en saanut ainakaan noita tekemiäni linkkejä toimimaan kunnolla, joten päätin laittaa koko kansion näkyviin. Ko. kuvat löytyvät sieltä. vristo

 2. #2
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus

  Kuvissa näytti varsin toimivalta järjestelmältä. Kaupunki näytti myös varsin hyvinvoivalta.

  Muutama kysymys:
  -Ovatko katuraitiotie ja pikaraitiotie raideleveydeltään ym. yhteensopivia ja onko niiden välillä raideyhteys?
  - Kulkevatko pikaraitiovaunut katuraitiotien radalla osan matkaa?
  - Pikaraitiovaunu näytti Combino-kopiolta. Onko luvallinen vai oma klooni?

 3. #3
  Tunnistettu jäsen vristo avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  4062

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Mikko Laaksonen
  Kuvissa näytti varsin toimivalta järjestelmältä. Kaupunki näytti myös varsin hyvinvoivalta.

  Muutama kysymys:
  -Ovatko katuraitiotie ja pikaraitiotie raideleveydeltään ym. yhteensopivia ja onko niiden välillä raideyhteys?
  - Kulkevatko pikaraitiovaunut katuraitiotien radalla osan matkaa?
  - Pikaraitiovaunu näytti Combino-kopiolta. Onko luvallinen vai oma klooni?
  Valitettavasti aikani tuolla Dalianissa ei kuitenkaan riittänyt mihinkään, sillä minulla oli muuta ohjelmaa. Niinpä tuosta raitioliikenteestä, ja joukkoliikenteestä yleensä Dalianissa, sain käsityksen vain varsin pintapuolisesti.

  Jokinverran sain kuitenkin selvää.

  Noita raitiolinjoja kaupungissa on siis kolme, linjat 201-203. Näistä linja 202 on nimenomaan tuo pikaraitiotielinja, mutta kalusto näytää uusiutuneen aika vast'ikään, sillä linjan päässä ollella varikolla näkyi vielä runsaasti korkealattiaista vanhempaa telikalustoa. Ja saattaahan olla, että niitä käytetään vieläkin tarvittaessa. Tuon linjan 202 reittiosuus kulki kokonaan muusta liikenteestä erotettuna, vain joitain valo-ohjattuja tasoristeyksiä on autoliikenteen kanssa. Joitain suurempia risteysalueita ohittiin melko raskasrakenteisilla silloilla ja viadukteilla.

  Linjat 201 ja 203 ovat puolestaan noita perinteisiä kaupunkiratikkalinjoja, niitä ajetaan nimenomaan noilla vanhoilla puuvaunuilla ja ne kulkevat kaupungin itä-länsisuuntaisesti, kun taas em. 202 kulkee kaupungin keskustasta etelään. Minusta vaikutti siltä, että noilla vanhoilla vaunuilla ajetaan joistain imagosyistä johtuen, vrt. Hongkongin kaksikerrosratikat, jotka ovat Honkkarin yksi maamerkkejä, Lontoon kaksikerrosbussien tapaan. Muutenkin nämä Dalianin puuvaunut olivat aika samanoloisia noiden Honkkarin ratikoiden kanssa. Ainoa poikkeus on niiden telirakenne; Hongkongin vastaavat ovat kaksiakselivaunuja.

  Raideleveys kaikilla ratikkaradoilla on 1435mm, joka on myos Kiinan rautateiden raideleveys.

  Näiden ratikkalinjojen lisäksi Dalianiin on avattu uusi Dalian Light Rail, joka kuitenkin rakenteensa puolesta on enemmän ns. kevytmetro. Tällaisia kevyempiä metrojärjestelmiä rakennetaan tänne Kaakkois-Aasiaan runsaasti. Järjestelmän asemat ovat hieman metroasemia kevytrakenteisempia, mutta laiturikorkeudeltaan siis metron luokkaa. Kalusto on varsin metromaista: nelivaunuinen moottorijuna, joka on rakenteeltaan ohjausvaunu+moottorivaunu+moottorivaunu+ohjausvaun u. Rataosuus on suurimmaksi osaksi rakennettu pilareiden varaan korkoradaksi, ainoastaan keskustan pääteaseman on tunnelissa ja siinä oli 1500V:n ilmajohtovirroitus. Tämäntyyppinen virtajärjestelmä on tosin yleinen tämän alueen metrojärjestelmissäkin. Varsinkin täällä Kaakkois-Aasiassa perinteisen metron ja tämän ns. light railin rajat hämärtyvät kovasti.

  Pikaraitiotien kaluston alkuperään en varmasti osaa sanoa, mutta Kiinassa toimii useita länsimaisten raideliikennevalmistajien (Ahlstom, Siemens, Bombardier yms.) sekä niiden kiinalaisten yhteistyöyritysten yhteenliittymiä. Tekniikka tulee siis länsimaista, mutta kalusto kootaan täällä Kiinassa. Tarvittavat kalustomäärät kun ovat yleensä suuria ja vain täältä löytyy riittävä kapasiteetti niiden valmistamiseen ajallaan (ja halvalla).
  Esimerkiksi Shanghain suurkaupungin metrokaluston on valmistanut German Shanghai Metro Group, jonka muodostaa yhteenliittymä, johon kuuluvat Adtranz, Siemens, AEG Westinghouse (junan jarrujärjestemät) ja Duewag (korirakenne). Opastin- ja hallintajärjestelmät ovat puolestaan Siemensin ja Alstomin yhteistyön tulosta. Täällä on perinteisten kilpailijoiden parempi toimia yhteistyössä, niin saavat kukin palansa kakusta.

Vastaavia viestiketjuja

 1. HSL: Busseilla reittimuutoksia Pohjois-Viinikkalassa
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 04.03.2011, 13:50
 2. HKL: Väärin pysäköidyt autot haittaavat raitioliikennettä
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 14
  Viimeisin viesti: 21.02.2010, 13:16
 3. Kova kuljettajapula rassaa raitioliikennettä
  kirjoittanut Rattivaunu foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 22.08.2008, 10:54
 4. Yöjunaliikenne Pohjois-Suomesta Ruotsiin
  kirjoittanut Aleksi.K foorumissa Junat
  Vastauksia: 13
  Viimeisin viesti: 20.05.2007, 09:47

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •