Tunnistetut jäsenet

Nimenomaan. Kuulosta melko erikoiselta järjestelyltä.

"ylläpito tunnistaa tämän jäsenen"
"ylläpito on nähnyt tämän jäsenen"
"ylläpito tietää tämän jäsenen"

lol?

Ei siinä toisaalta. Itse varmasti esittäydyn henkilökohtaisesti sopivan tilanteen sattuessa. Mutta haluaisinko silti olla "tunnistettu"? Tuskin.
 
"Kermakerho"

Jos tunnistautumisella ei mitään muuta saavuteta, niin eikö olisi parempi lopettaa koko tunnistamisleikki, koska sillä ei mitään hyvää saavuteta, päinvastoin.

Itse varmasti esittäydyn henkilökohtaisesti sopivan tilanteen sattuessa. Mutta haluaisinko silti olla "tunnistettu"? Tuskin.

Käsittääkseni täällä on asetettu rajoja ja sääntöjä, jotta keskustelu pysyisi asiallisena. Anonyyminä tai kuvitteellisella nimimerkillä on useilla foorumeilla nähty suurempi todennäköisyys ylilyönteihin ja asiattomuuksiin. Mm. Helsingin Sanomat moderoi kaikkia viestejä ennen julkaisua. Tässäkin ketjussa on selvitetty asiaa.

Sitä paitsi, en minä ainakaan ole huomannut tunnistettujen "suosimista". Itseltänikin on muutama viesti joutunut poistetuksi. Summa summarum: tunnistettuna ehkä tulee tarkemmin mietittyä mitä tänne kirjoittelee...
 
Anonyyminä tai kuvitteellisella nimimerkillä on useilla foorumeilla nähty suurempi todennäköisyys ylilyönteihin ja asiattomuuksiin. Summa summarum: tunnistettuna ehkä tulee tarkemmin mietittyä mitä tänne kirjoittelee...
Eikös täällä ole kuitenkin kaikkien oikea nimi näkyvissä jäsenprofiilissa.
Anonyymeina täällä ei kukaan kirjoita, eikä pidäkkään.
 
Eikös täällä ole kuitenkin kaikkien oikea nimi näkyvissä jäsenprofiilissa.
Anonyymeina täällä ei kukaan kirjoita, eikä pidäkkään.

Siinäpä se, kaikkien oikean nimen Pitäisi olla näkyvissä profiilissa, mutta käytännössä ei tietenkään ole mitään keinoa tarkistaa profiilien oikeellisuutta, vaan kaikki on sen varassa, että rekistöröityessään jäsen antaa oikeat tiedot. Tätä taustaa vasten ymmärrän kyllä ajatuksen: vaikka kaikkien jäsenten henkilöllisyydestä ei voida olla varmoja, ylläpito voi ainakin kertoa, keiden henkilöllisyys on varmasti oikea.

En tosin ole varma, onko tämä käytäntö miten onnistunut varsinkaan kun ihmisten kiinnostus henkilöllisyytensä varmentamiseen ei ole kovin iso. Toisaalta ei siitä näytä olevan haittaakaan. Ehkäpä esimerkiksi politiikassa mukana olevien taikka muuten tunnettujen jäsenten kannalta on tärkeää, että heidän henkilöllisyytensä on varmennettu.

Suosittelisin ylläpidolle, että se tekisi pysyväisviestin aiheesta 'tunnistetut jäsenet' jonka yhteydessä myös selkeästi kerrottaisiin kuinka toimia jos haluaa tulla tunnistetuksi jäseneksi.
 
Onkos enää turhemmasta syytä mietiskellä. Hiekkalaatikollakin on muksuilla aina ne " isot pojat" , jotka määräävät marssijärjestyksen.

Eiköhän tämä järjestely meille satunnaisille kirjoittelijoille kelpaa- ne, jotka tästä saavat hikan tai ripulin , voivat vaikka lähettää henk.koht.lähestymiskutsun päättäville elimille saadakseen itsensä "tunnistetuksi"- menkää vaikka kaljalle ja vetäkää kunnon lärvit.

Tosin jotkut joutuvat varmaankin odottamaan vielä pitkäänkin baariin pääsyä. :)
 
Siinäpä se, kaikkien oikean nimen Pitäisi olla näkyvissä profiilissa, mutta käytännössä ei tietenkään ole mitään keinoa tarkistaa profiilien oikeellisuutta, vaan kaikki on sen varassa, että rekistöröityessään jäsen antaa oikeat tiedot.

Rikoslain mukaan se on rikos, jos antaa väärät tiedot mm. vaikkapa huuto.netille. Tästä kiinni jääminen on kuitenkin lähes mahdotonta. Jos halutaan, että on varmasti oikeat ihmiset niin pitäisi antaa ylläpidolle myös sotu, jolloin tietääkseni asian voi tarkistaa väestörekisteristä ennen kuin jäsen hyväksytään. Toisaalta, menisikö se liian pitkälle jo silloin..
 
STT sanoi:
Kunnianloukkausrikoksia enemmän kuin koskaan
Salo

Julkaistu: 26.01. klo: 03:51
Päivitetty: 26.01. klo: 03:53
Kunnianloukkauksista tehdyt rikosilmoitukset ovat lisääntyneet selvästi viime vuosina. Salon Seudun Sanomien mukaan poliisi pitää kasvun syynä internetin keskustelupalstoja ja kuvagallerioita.

Poliisi sai viime vuonna liki 3 600 rikosilmoitusta kunnian tai yksityisyyden loukkaamisesta. Ilmoituksia oli reilu tuhat enemmän kuin vuonna 2000.

Myös Suomen journalistiliitosta kerrotaan, että kyselyjä sananvapauden rajoista tulee enemmän kuin ennen.


STT

Nämäkin asiat pitää muistaa tänne kirjoittaessa!
Kirjoitetaan siis omalla nimellä hyvän tavan mukaista tekstiä.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Sen enempää ottamatta kantaa Morrisoniin on todettava, että on mielestäni melko tyhmää, vastuutonta ja lapsillista laittaa väärät henkilötiedot. (Sanoo rikoslaki mitä tahansa. Joka tapaukasessa.) Täällä foorumilla kyllä luulisi sen verran fiksua sakkia liikkuvan, että osaa kirjoittaa nimensä oikein kun sitä kysytään.
 
Tuli tänään muissa yhteyksissä puheeksi, että muutamien tapausten vuoksi JLF on menettänyt arvoaan. Keskustelukumppanini arveli, että vakavasti otettavalla foorumilla keskustelu käydään oikeilla nimillä - siihenhän lehtien yleisöosastotkin ovat menneet. Onko ollut harkinnassa missään vaiheessa, että nimimerkkien käyttö kiellettäisiin? Entä voisiko tätä asiaa kokeilla siten, että JLF:llä olisikin alue, joka on avoin esim. vain ns. tunnistetuille jäsenille?

Antero
 
Keskustelukumppanini arveli, että vakavasti otettavalla foorumilla keskustelu käydään oikeilla nimillä

Keskusteluhan käydään oikeilla nimillä, tosin vain rekisteröityneet käyttäjät pääsevät näkemään ne. Lehtien yleisönosastoillakaan ei ole keinoja valvoa, ovatko kerrotut nimet oikeita.

Jos joitakin palveluja aletaan rajaamaan vain tunnistauneille jäsenille, pitää ensiksi järjestää kaikille mahdollisuus tunnistautua. Tässäkin ketjussa on taidettu pyytää ideoita tunnistautumisen järjestämiseen, mutta sen suhteen on ollut hiljaista.

Joillakin toisilla palstoilla on ainakin ollut käytössä nimellinen pankkisiirto omalta tililtä ylläpidolle, jolloin maksajan nimestä näkyy oikea nimi. Tämä kuitenkin tekisi foorumin pyörittämisestä jo liiketoimintaa ja toisi velvoitteita mm. verottajan suuntaan. Menetelmä olisi myös sen verran hankala, että uudet käyttäjät sitä tuskin kovin helposti tekisivät, vaan ainakin osalle alueista pitäisi voida kirjoittaa ilman tunnistautumista.

Nimen valvominen ei myöskään välttämättä estäisi mitenkään esim. trollaamista. Kaikki eivät ehkä näe kirjoittamistaan trollaamisena, vaan luulevat vaan, että muut eivät ymmärtäneet vielä asiaa, joka on kerrottu jo moneen kertaan.

Omasta puolestani lupaan kyllä puuttuvani jatkossa trollaukseen herkemmin. Joissakin viimeaikaisissa tapauksissa olen puuttunut asiaan liian myöhään.
 
Viimeksi muokattu:
Keskusteluhan käydään oikeilla nimillä, tosin vain rekisteröityneet käyttäjät pääsevät näkemään ne. Lehtien yleisönosastoillakaan ei ole keinoja valvoa, ovatko kerrotut nimet oikeita.

Jos joitakin palveluja aletaan rajaamaan vain tunnistauneille jäsenille, pitää ensiksi järjestää kaikille mahdollisuus tunnistautua. Tässäkin ketjussa on taidettu pyytää ideoita tunnistautumisen järjestämiseen, mutta sen suhteen on ollut hiljaista.
Lehdet edellyttävät lähettäjän yhteystietoja, jolloin voivat tarkistaa, että kyse on oikeasta henkilöstä. Myös useisiin lehtien nettikeskusteluihin rekisteröityminen edellyttää katuosoitetta ja puhelinnumeroa, jolloin tarvittaessa on mahdollista olla yhteydessä todelliseen henkilöön.

Toki nämäkään eivät ole vedenpitäviä, ellei tarkistusta tehdä ennen tekstin julkaisemista. Ymmärrän kyllä, ettei ole kohtuullista vaatia sellaista, että ylläpito ottaa yhteyden jokaiseen rekisteröityneeseen tarkistuksen vuoksi.

En pidä tiukkaa linjaa välttämättömänä ja tiedän senkin, että jotkut eivät asemansa puolesta halua esiintyä julkisesti. Tosin näistä tapauksista tuskin tulee häiriköintiongelmaa ja on minusta parempi, että he voivat olla mukana.

Antero
 
Lehtien tai muiden medioiden tapa kysyä kirjoittajan yhteystietoja lienee perustuva vanhaan palkkionmaksutapaan ja palkkiosta suoritettuun ennakonpidätykseen verotusta varten eikä niinkään kirjoittajan henkilöllisyyden varmentamiseen.
Vastaavien päätoimittajien vastuukysymykset ovat varmaankin myös olleet pontimena asiaan ja samaahan mitataan nettijulkaisuilla.

Kirjoittajien henkilöllisyyden varmistaminen sitä vastoin on toki mahdollista todistettavasti (korkealla todennäköisyydellä) tehdä nytkin. Esim. Oulun yliopiston keskuskoneille on mahdollista uudistaa hukattu (unohdettu) salasana pankkitunnusten kautta menevällä linkillä, varmaankin sama on mahdollinen kanava muillekin. Maksu vain lienee sitä luokkaa ettei siinä ole mieltä.

Toinen kysymys on sitten tuo trollien tms. vainoaminen. Mitä sitten jos kaikki eivät olekaan samaa mieltä kaikista asioista, kai sitä nyt erilaisiakin mielipiteitä voi kestää? Ketään ei kai nyt ylettömästi haukuta nimeltä, ja vaikka haukuttaisiinkin, niin kai sitä nyt itse kullakin on kanttia ottaa kritiikkiäkin vastaan jos on mielipide mitä esittää? Inttämisestä tai jankuttamisesta ei taida kirjoittajan identifioiminen tehdä yhtään sen viisaampaa.

Asiattomuudet ovat tietenkin oma lukunsa, mutta niitä vastaan on moderaattorikäytäntö olemassa. Kaikkia kommentteja ei liene pakko ottaa tosissaan ja kaikkiin kommentteihin ei ole pakko kommentoida takaisin. Kai sitä samalla tavalla tehdään muuallakin kuin internetissä, tuskin se mikään erityinen käytöstapojen tai mielipiteenvaihdon saareke on?
Aina voi olla lukematta forumia jos tuntuu että siellä on vain vastenmielisiä kirjoituksia.

Siitä olen aikaisempien kirjoittajien kanssa samaa mieltä että mitä asiallisempia kirjoituksia forumilla on, sitä vakavammin se otetaan ja toisaalta sitä mukavampaa sitä on itsekin lukea. Suomi24 lienee toisesta päästä asteikkoa hyvä verrokki kun taas toisesta päästä lienee Defensor Legis. Molempiin yleisö saa kirjoittaa :)
 
Viimeksi muokattu:
Jos halutaan, että on varmasti oikeat ihmiset niin pitäisi antaa ylläpidolle myös sotu, jolloin tietääkseni asian voi tarkistaa väestörekisteristä ennen kuin jäsen hyväksytään.
Käytännössä ainoa tapa tunnistaa ihminen 100% varmuudella on sosiaaliturvatunnus. Se on ainoa täysin henkilökohtainen tunnistetieto, joka Suomen kansalaisella on - myös verkkopankkitunnusten hyödyntäminen ihmisten tunnistamisessa perustuu tähän, sillä pankki tietää asiakkaansa sotun ja näinollen välillisesti varmistaa ihmisen olevan se, keneksi itseään väittää. Sotun keskeisestä merkityksestä johtuen veikkaisin, että järjestelmälliseen sotujen keräämiseen tarvitaan vähintäänkin poliisiviranomaisen lupa.

Osoitteen ja/tai puhelinnumeron kerääminen ei taas välttämättä auta mitään. Ylläpidon tulisi pystyä (a) varmistamaan, että samanniminen ihminen omistaa kyseisen numeron/asuu kyseisessä osoitteessa - tämä tarkoittaisi käytönnössä maksullisen palvelun hyödyntämistä - ja (b) ottamaan yhteyttä kyseiseen numeroon/osoitteeseen ja varmistamaan, että siellä asuva tietynniminen henkilö on myös itserekisteröitynyt tälle foorumille. Tähän prosessiin siis kuluisi paljon aikaa ja rahaa jos halutaan todellinen varmuus ihmisen henkilöllisyydestä.

Joillakin toisilla palstoilla on ainakin ollut käytössä nimellinen pankkisiirto omalta tililtä ylläpidolle, jolloin maksajan nimestä näkyy oikea nimi. Tämä kuitenkin tekisi foorumin pyörittämisestä jo liiketoimintaa ja toisi velvoitteita mm. verottajan suuntaan.
Teoreettisella tasolla, kuinka verottaja suhtautuisi asiaan jos maksua käytettäisiin nimenomaan ainoastaan tunnistuskeinona, ja ylläpito palauttaisi summan käyttäjän tilille tunnistuksen tapahduttua? Tämä ei toki millään tapaa vähentäisi järjestelmän hankaluutta, mutta voisi olla yksi potentiaalinen vaihtoehto käyttäjien tunnistamiseksi. Itse en usko, että yhtä tunnistusmetodia jota voidaan soveltaa kaikkiin halukkaisiin käyttäjiin on mahdollista löytää. Sen sijaan tarjoamalla erilaisia vaihtoehtoja voitaisiin mahdollistaa tunnistautuminen suurimalle osalle käyttäjistä - yksi mahdollisuus voisi olla maksullinen sähköposti, toinen pankkisiirto.

Maksullisten sähköpostiosoitteiden lisäksi toinen mahdollinen tapa tunnistaa käyttäjät voisi olla erilaisten oppilaitosten sähköpostiosoitteet. Ainakin kaikilla Helsingin Yliopiston opiskelijoilla on opinahjonsa puolesta sähköpostiosoite muodossa etunimi.sukunimi@helsinki.fi. Koska yliopistossa ollaan kirjoilla omalla nimellään, olisi tälläinen sähköpostiosoite mielestäni riittävä todiste henkilöllisyydestä. Tosin en ole tässä täysin puolueeton, sillä satun opiskelemaan kyseisessä laitoksessa :wink:. Ja toki tämä metodi sopii vain hyvin harvan käyttäjän tunnistamiseen, varsinkin koska kaikki oppilaitokset eivät käytä vastaavaa osoiteformaattia. Yhdistettynä muihin potentiaalisiin tapoihin se voisi kuitenkin toimia osana kattavaa tunnistusvaihtoehtojärjestelmää.
 
Takaisin
Ylös