Sensuuri foorumilla

Herää kysymys, että mikä luokitellaan asialliseksi ja mikä ei? Missä se asiallisen raja menee.. Mielipiteitä kun on yhtä monta kuin ihmisiäkin.

Ei kai asiallisuudella ja mielipiteillä sinänsä ole tekemistä keskenään. Kirjoitettu teksti voi olla asiatonta, tyylitöntä tai jopa lain vastaista oikeastaan riippumatta siitä, mikä taustalla oleva mielipide on. Viime kädessä asiallisuus määritellään mm. rikoslaissa (kunnianloukkaus).

Prof. Kemppinen on pohtinut rajanvetoa blogissaan:
http://kemppinen.blogspot.com/2006/02/katkera-kunnia.html

Mielestäni tälläkin foorumilla on esiintynyt jonkin verran tapauksia, jotka saattavat hyvinkin ylittää kunnianloukkauksen kriteerit. Tällöin on tietenkin kaikkien etu, että ylläpito näihin puuttuu (esim. poistamalla ko. viestit).

Ja lisätään nyt vielä sekin, että periaatteessa ylläpidolla on täysi oikeus poistaa mitä viestejä tahansa millä perusteella tahansa. Mutta oman käsitykseni mukaan heillä on jopa velvollisuus poistaa tietyt viestit, jos ne ovat lainvastaisia.

Kari
 
Forumiin kuuluu kuitenkin vastaavan päätoimittajan ominaisuus ja toisaalta myös perinteinen omistusoikeuden ominaisuus;
Vastaava päätoimittaja vastaa periaatteessa siitä mitä forumilla esitetään vaikkakin yksittäinen kirjoittaja tietenkin ensisijassa vastaa omista hengentuotteistaan. Forumin pitäjä toisaalta antaa tilaa, laatii median viestin levittämiseen laajempaan tietoisuuteen, joten hänellä on toissijainen vastuu viestin sisällöstä. Siksi hänellä on intressi moderoida/sensuroida/ennakkotarkistaa mitä hänen mediassaan tullaan julkaisemaan.

Omistusoikeuden kautta taas asia jäsentyy siten että tämänkin (maksuttoman) forumin ylläpitää kai hyvää hyvyyttään joku asiaan innostunut ihminen tai useampi ihminen. Vaikka maksuakin perittäisiin, se ei muuttuisi toiseksi että kun toinen ylläpitää forumia, hänellä on oikeus myös valita ne jotka ovat hänen forumilleen tervetulleita. Ts, ei ole olemassa subjektiivista oikeutta päästä kaikille haluamilleen forumeille vaikka olisi kuinka etevä ja terävä kirjoittaja hyvänsä. Siten ylläpitäjillä on yksipuolinen oikeus poistaa kuka hyvänsä milloin hyvänsä ja kaikkien kirjailijoiden olemassaolo forumilla perustuu loppujen lopuksi ylläpitäjien hyväntahtoisuuteen. Vasemmistolehtien ei ole pakko julkaista oikeistopropagandaa ja sama toisin päin.

Sama mekanismi on vaikkapa seinäkirjoittelussa; rakennuksen omistajana minulla on oikeus muita loukkaamatta päättää millainen julkisivu rakennuksessani on eikä sitä oikeutta muuta toiseksi spray-maalilla tai tarralla levitetyn viestin sisällön erinomaisuus tai korkea eettinen taso. Julkisivun omistajana minulla on toisaalta velvollisuus pitää julkisivu siistinä ja muita loukkaamattomana ja sama mekaniikkahan toimii nettikirjoituksissakin.

Kiitos siitä hyväntahtoisuudesta omalta osaltani jälleen kerran. Kuka tietää, ehkä juurikin viimeisen kerran ;)

Toinen asia on sitten se jonka kohteeksi olen itsekin joskus joutunut; viestien muokkaaminen ylläpidon toimesta eli viesti, jonka lähetän, on minun viestini jossa on minun laatimani asiasisältö virheineen kaikkineen eikä sitä saisi toinen muokata toiseksi ja sitten nimissäni julkaista ilman että tiedän ja hyväksyn asian.
Viestin sisältö saattaa muuttua toiseksi sillä muokkauksella joka viestiin tehdään, ja voikin käydä niin että en enää allekirjoittaisi tai muutoin omakseni tunnustaisi sitä viestiä joka nimissäni julkaistaan. Tästä syystä viestien moderointi on ongelmallinen asia.
Omat hengentuotokseni eivät tälle forumille ole kokeneet suuria kolhuja moderoinnin osalta, mutta niinkin voisi käydä. Siksi kai moderointiin olisi suhtauduttava varsin pidättyväisesti.
 
Vihreä liitto on tämän foorumin takana.

Hohhoijaa. Jos ei ole vielä selvinnyt, niin tämän foorumin takana on Ville Koskinen. Tänne saavat kirjoitella kaikki asiallisesti kirjoittavat mielipiteisiin ja puoluekantaan katsomatta.
 
Omat hengentuotokseni eivät tälle forumille ole kokeneet suuria kolhuja moderoinnin osalta, mutta niinkin voisi käydä. Siksi kai moderointiin olisi suhtauduttava varsin pidättyväisesti.

Onhan alkuperäisen viestin kirjoittajalla aina oikeus pyytää viestin poistoa. Jos et enään allekirjoita viestiä ylläpidon muokkauksen jälkeen, niin tokihan sitten viestin voi poistaa aina, ja ei asiasta sen kummempaa numeroa.
 
Vihreä liitto on tämän foorumin takana. Vihreä liitto vastustaa metroa.

Mistähän sinä olet saanut oikein tämän päähäsi? Oli sitten Koskisen puoluekanta mikä tahansa, niin ei se vaikuta itse foorumiin mitenkään. Minä en ole ainakaan huomannut. Ja vihreistä sen verran; että onhan se toki hyvä, että joku katsoo ettei maailman kaikkia puita hakata biodieseliksi.. :)
 
Mistähän sinä olet saanut oikein tämän päähäsi?
Anteeksi, että jatkan tätä keskustelua. Mutta kysyn ihan samaa. Laajasalon asiassa Mirva Haltian blogin mukaan vihreiden edustaja joukkoliikennelautakunnassa näyttää epäilevän metron hylkäämistä ja mm. vihreitä edustava ministeri Brax kehui itseään Helsingin valtuuston kokouksessa siitä, miten hän puolusti ministerinä valtion tukea metrolle. Vaikea on keksiä, että vihreät vastustaisivat metroa. Eivätkä he vastusta raitioteitäkään, eikä ylipäätään mitään joukkoliikennettä.

Eikä tämä foorumikaan vastusta mitään. Foorumin kirjoittajat kyllä kannattavat tai vastustavat, kuten kuuluukin. Ja siitä tilaisuudesta kiitos Ville Koskiselle.

Antero
 
(itse)sensuuri foorumilla

i tell you, people who have off-road cars are stupid and mad, they should be driven from the roads and birched to within an inch of their lives, off-road cars are daft, anti-social and idiotic and the people who drive them are fools.This is mine.

En haluaisi olla nipottaja, mutta:

Onkohan tälläisen sigun käyttö tällä foorumilla aivan korrektia? Mielestäni väkivaltaan yllyttämisen ihmisryhmää vastaan ei pitäisi kuulua tämän korkeatasoisen keskustelufoorumin sisältöön missään muodossa.

Mitäs jos tuohon ajatelmaan laitettaisiinkin "maasturin omistajien" tilalle jokin etninen ryhmä, kansallisuus, sukupuoli tai muu ominaisuus? Toki meillä kaikilla on mielipiteen- ja sananvapaus, enkä itse tosiaankaan ole ylettömän poliittisen korrektiuden ystävä, mutta raja tulisi asettaa johonkin. Olisiko linjanvedon paikka ylläpidolta?

Vaikka kyse toivottavasti onkin vain ajattelemattomuudesta, tulisi kaikkien kirjoittajien hieman pohtia mitä sinne "eetteriin" päräyttää ennen postaamista.
 
Vs: (itse)sensuuri foorumilla

Mitäs jos tuohon ajatelmaan laitettaisiinkin "maasturin omistajien" tilalle jokin etninen ryhmä, kansallisuus, sukupuoli tai muu ominaisuus? Toki meillä kaikilla on mielipiteen- ja sananvapaus, enkä itse tosiaankaan ole ylettömän poliittisen korrektiuden ystävä, mutta raja tulisi asettaa johonkin. Olisiko linjanvedon paikka ylläpidolta?

Sananvaihto-operaatio on kyseenalainen, koska maasturin omistaminen on erikseen haettava, valinnainen ja haluttu statussymboli, ei synnynnäinen (sukupuoli, etnisyys) tai vääjäämätön olotila (kansalaisuus) joiden kohdalle osumiseen ei mahdu valinnanvaraa. Ei tällä puolen hautaa.

En kommentoi muuta auktoriteetin puutteen vuoksi.
 
Vs: (itse)sensuuri foorumilla

[...]maasturin omistaminen on erikseen haettava, valinnainen ja haluttu statussymboli, ei synnynnäinen (sukupuoli, etnisyys) tai vääjäämätön olotila (kansalaisuus) joiden kohdalle osumiseen ei mahdu valinnanvaraa.

Yleisellä tasolla syrjintää tai vainoa ei voi oikeuttaa myöskään ihmisen omiin vapaisiin valintoihin perustuvien ominaisuuksien perusteella (vaikka kuinka ei niistä itse pitäisikään). Historiasta löytyy pelottavia esimerkkejä uskonnollisista ja poliittisista vainoista, kummatkin mitä suurimmassa määrin jokaisen itse valitsemia asioita.

Ja tässä nimenomaisessa tapauksessa minun korvaani särähtää tuo henkihieveriin piekseminen. Turpaan vaan kaikille veneenomistajille, kesämökkiläisille, kaasugrillaajille ja ulkomaanmatkaajille kans, niinkö?
 
Paljon eri foorumeilla kirjoittavana sanoisin, että pääsasia on, että foorumia moderoidaan ja että linja on jondonmukainen. Muuten sanailu menee helposti rumaksi ja mielipide-erot johtavat enenevässä määrin ad hominem -argumentointiin. Sellaisia me ihmiset olemme, ja nettiympäristössä se vain kärjistyy.

Tällä palstalla on tiukan asiallinen linja, ja se ylläpitäjien valinta. Jos se ei jotakuta kirjoittajaa miellytä, hän voi siirtyä muille foorumeille tai vaikka perustaa oman.
 
Tällä palstalla on tiukan asiallinen linja, ja se ylläpitäjien valinta. Jos se ei jotakuta kirjoittajaa miellytä, hän voi siirtyä muille foorumeille tai vaikka perustaa oman.

Näin on, mikäli ylläpidon linja on miellyttämättä marginaalisen pientä porukkaa. Mikäli taas ylläpidon linja aiheuttaa keskustelun hajaantumisen usealle vastaavalle foorumille, saattaa vika olla myös ylläpidossa, jolloin voi ja kannattaakin älähtää. Sama keskustelu useammalla foorumilla ei ole kenenkään etu.

Tämä siis yleisellä tasolla, JLF:n ylläpidon linjasta minulla ei ole huomautettavaa. :)
 
Takaisin
Ylös