Nimimerkin käyttö

Koska Rane Kantokoski -nimistä henkilöä ei tässä maailmassa ilmeisestikään ole, sellaista ei pitäisi olla silloin täälläkään. Voisiko Orwell, joka lähetti Rane Kantokosken keskuuteemme, kertoa, miksi ansaitsemme tämän viihdeshown? Ja mikä Orwellin esivaltainstanssi haluaa meidän kuluttavan aikamme Ranen kanssa inttämiseen.

Saanen huomauttaa, että foorumin sääntöihin juuri tehtiin päivitys, joten puhuttakoon joka tapauksessa X. Kantokoskesta.
 
Minun täytyy ilmeisesti esitellä itseni. Teen sen vaikka Elmolle tai Anterolle - esim. jossakin tilaisuudessa.

Olen kieltämättä viljellyt sarkasmia siellä ja täällä, mutta en missään määrin ole "trollannut". Pois se minusta. Nyt jatkossa jos nyt vakavasti keskityttäisiin asiaan, ja mietitään miten yhdessä saisimme aikaan parempaa kiskoliikennettä. Se vaatii kompromisseja sekä muiden ajatuksien kunnioittamista kaikilta osapuolilta.
 
Kyllä tuo tuore räksytys Kivenlahden metro -ketjussa vähän trollaamiselta haiskahtaa. Ainakin toivon mieluummin, että se on trollaamista kuin sitä "huumoriasi".
 
Olen kieltämättä viljellyt sarkasmia siellä ja täällä, mutta en missään määrin ole "trollannut".
Uskotko oikeasti näin?

Viestiketjuissa haukut avoimesti nimillä esiintyjiä, kuten Anteroa ja Vesaa:
Hmm. Tämä keskustelu näyttää olevan oiva esimerkki kuinka varsinainen fossiilipolttoaine-kellokas Vesa Nurminen "hävisi" keskustelun.

Ja sen jälkeen kehtaat sanoa:

Se vaatii kompromisseja sekä muiden ajatuksien kunnioittamista

Jos olisin moderaattori, bannit olisi jo napsahtaneet.
 
Osasyy, miksi annan nimeni näkyä kaikille on se, etten kirjoita niin kutsuttua scheissea. Antaa muiden huudella puskista, jos ei ole tarpeeksi tietoa asioista, jotta niitä voisi tuoda asiallisesti esiin, tai jos muuten vain pelottaa. Kenellekään lukijalle ei jääne epäselväksi kumpi kirjoitus kannattaa lukea, nimellä kirjoitettu, omiin kokemuksiin ja omaan ymmärrykseen perustuva vai nimimerkillä kirjoitettu, arvailuihin ja heittoihin perustuva tai ilmiselvä trolli.
 
Tällä foorumilla on käsittääkseni tarkoitus kekustella joukkoliikenneasioista asia-argumentein eikä solvata muita kirjoittajia, kun asioista ei ole samaa mieltä tai ne eivät miellytä. Tämän onneksi valtaosa näyttää omaksuneen, mutta valitettavasti osalle se näyttää olevan vaikeaa.

Nimimerkki Kantokosken heittämä henkilökohtaisuuksiin menevä herja mm. viestistä #96 poistettussa osassa olisi vähintään varoituksen arvoinen asia. Ylläpito vetäköön johtopäätökset.

Nukun kyllä yöni hyvin vaikka täällä ei keskityttäisi muuhun, kuin henkilökohtaisiin solvauksiin ja panetteluun. Periaatteen tasolla kuitenkin ärsyttää joidenkin nimimerkkien mellastaminen foorumilla, vaikka he ovat itse osoittaneet toistuvasti sopimattomuutensa käyttäytymällä epäasiallisesti.
 
Nukun kyllä yöni hyvin vaikka täällä ei keskityttäisi muuhun, kuin henkilökohtaisiin solvauksiin ja panetteluun. Periaatteen tasolla kuitenkin ärsyttää joidenkin nimimerkkien mellastaminen foorumilla, vaikka he ovat itse osoittaneet toistuvasti sopimattomuutensa käyttäytymällä epäasiallisesti.

Ylläpito on muistaakseni luvannut sulkea sellaiset tunnukset, joiden takaa todistettavasti paljastuu muunniminen henkilö kuin mitä tietoihin on ilmoitettu. Nyt olisi tilaisuus saada Seba-Kantiksen tunnus suljettua, sillä tuo viimekertaisin täyttää jo kunnianloukkauksen tunnusmerkit, jolloin voisit tehdä rikosilmoituksen. Poliisi sitten IP-osoitteen avulla selvittäisi kirjoittajan. Ylläpito voisi sitten verrata esitutkintapöytäkirjasta löytyvää nimeä jlf:lle ilmoitettuun ja sulkea tunnuksen.

Sinänsä ymmärrän kyllä, että Kantis saa mellastaa täällä aika rauhassa, sillä onhan niitä trolleja hauska lukea.
 
Nyt olisi tilaisuus saada Seba-Kantiksen tunnus suljettua, sillä tuo viimekertaisin täyttää jo kunnianloukkauksen tunnusmerkit, jolloin voisit tehdä rikosilmoituksen. Poliisi sitten IP-osoitteen avulla selvittäisi kirjoittajan. Ylläpito voisi sitten verrata esitutkintapöytäkirjasta löytyvää nimeä jlf:lle ilmoitettuun ja sulkea tunnuksen.

IP-osoitteen avulla ei poliisi voi virallisesti todentaa kirjoittajaa, vaan siihen tarvitaan konkreettisempi näyttö. Poistettua viestiä en ole nähnyt, mutta yleisesti sanoisin, että tällä foorumilla ei ole esiintynyt sellaisia kunnianlouksen tunnusmerkit täyttäviä viestejä, että viranomainen ylipäätään kiinnostuisi asiasta. Vaikka tuo toiminta nyt vaikuttaa aika lapselliselta ja trollaushenkiseltä, niin en tätä nyt sentään poliisiasiana pitäisi, joku kohtuus sentään.
 
IP-osoite ei toki paljasta kirjoittajaa, mutta Seba kellonajoista päätellen kirjoittaa kotoaan, joten ei poliisi siihen selvittelyyn mitään CSI-menetelmiä tarvitse, tavallinen kuulustelu riittää. Lähipiirin kokemusten perusteella voin todeta, että kunnianloukkausjutuissa poliisilla tuntuu riittävän halua ja resursseja kyllä. Miksi, sitä en osaa sanoa.

Jlf-läpät onneksi ovat, kuten sanot, yleensä sellaisella tasolla, joka ohitetaan olankohautuksella ja joka ei täytä kunnianloukkauksen tunnusmerkkejä. Kuitenkin tässä tapauksessa herjattiin kanssakirjoittajaa ja esitettiin loukkaavia vihjailuja hänen seksuaalisuudestaan. GT8N, kuten järkevät aikuiset ihmiset yleensäkin, osaa tosin jättää tuollaiset omaan arvoonsa, joten tuskin tässä poliisiin on kukaan turvautumassa.

Ja Seban henkilöllisyys selviää kohta muutenkin, jos hänen väitetyt yhteydenottonsa HKL:ään pitävät paikkansa. Minun on vaikea kuvitella, että kukaan rohkenisi lähestyä viranomaisia tekaistun nimen turvin ja kun kirjeenvaihto luonnollisesti on julkista, niin sieltähän me saamme kohta pyytämällä hänen nimensä tietoomme. Tosin rohkenen silti epäillä, ettei hänen tunnustaan suljeta, kun ei aiemmistakaan törttöilyistä ole mitään seurannut.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Tosin rohkenen silti epäillä, ettei hänen tunnustaan suljeta, kun ei aiemmistakaan törttöilyistä ole mitään seurannut.

Foorumin säännöissähän on mainittu varoitukset, mutta ei sitä, kuinka monta varoitusta johtaa käyttäjätilin sulkemiseen tai tilapäiseen sulkemiseen. Luulisi, että eräs viime kuukausina foorumilla riehunut nimimerkki olisi saanut jo muutamankin varoituksen kirjoituksistaan, jo pelkästään kohdan 8 sekä netiketin noudattamattajättämisen perusteilla, ja ainakin tunnuksen tilapäisen sulkemisen. Mielestäni on melko merkillistä, että tunnus on vielä käytössä. Samasta syystä olen ihmetellyt muutaman eri nimimerkin, kuten Sebastinin ja Rennen, melko vapaita ja pitkäkestoisia mesoamisia täällä.

Ehkä nämä eivät kuitenkaan ole sellaisia tapauksia, joihin sääntöjen viimeinen kappale viittaa: "Sääntöjä rikottaessa moderaattorit voivat siirtää, muokata tai poistaa viestejä. Tarvittaessa he myös antavat varoituksia, poistavat väärinkäytettyjä oikeuksia tai äärimmäisessä tapauksessa sulkevat tunnuksen."
 
Nimimerkin takaa kirjoittaminen kuuluu tämän foorumin perusperiaatteisiin ja mm. minä teen niin. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät kuitenkin näkevät toisten rekisteröityneiden käyttäjien oikeat nimet, minkä tarkoituksena on juuri estää anonyymiyden verhon takaa tehdyt ylilyönnit. Tällä foorumilla ei edellytetä, että jäsenet olisivat julkisuuden henkilöitä, joiden nimi olisi tuttu muualtakin kuin tältä foorumilta, joten jos toisen käyttäjän nimi ei tunnu tutulta, on siihen vain tyydyttävä.
Ymmärrät aivan varmasti, että kysymys ei ole siitä, että valitaan käyttäjänimeksi nimimerkki, vaan siitä, että henkilötietoihin kirjataan tekaistu nimi. Foorumin rekisteröitymiskäytäntö on sellainen, ettei henkilötietoihin merkittyä nimeä tarkisteta, joten foorumilla voi olla ja ollaan anonyymisti. Ellei näin olisi, tapaus Kouvoa ei olisi ollut.

Tähän ei tarvita pohdintaa julkisuuden henkilöstä. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että anonyyminä eli tekaistulla käyttäjänimellä ja muutenkin puutteellisin henkilötiedoin voi kirjoitella foorumilla ilman vastuuta. On esimerkiksi mahdollista rikkoa lakia, koska kirjoittaja tietää, ettei voi jäädä kiinni. Sellainen varsin selkeä tapaus oli Kantokosken viesti, jossa hän haukkumistarkoituksessa kirjoitti GT8N:n olevan mm. homo. Ylläpito poisti viestin, mutta rikos oli jo tapahtunut.

En tiedä, mikä on ylläpidon vastuu tällaisissa tapauksissa. Mutta kyse ei ole lehdistön lähdesuojasta, koska viesteillä on vain jälkikontrolli. Lehdistö on ratkaissut asian siten, että julkaistavaksi pääsevältä tekstiltä edellytetään, että toimituksella on tieto kirjoittajan todellisesta henkilöllisyydestä. Onko ehkä niin, että kun te (tämän foorumin ylläpito) ette tätä edellytä, otatte vastuun itsellenne kun tekaistun nimen takana olevaa henkilöä ei saada selville? Jos itse pyörittäisin foorumia, selvittäisin vastuukysymyksen ja edellyttäisin, että rekisteröityminen voi tapahtua vain todellisilla ja riittävän luotettavasti todennettavilla henkilötiedoilla. Riippumatta siitä, mitä laki vähimmäisvaatimuksena edellyttää. Riittävä todennus lehdistölle on esim. HS:n tapauksessa katuosoite.

Jos petterin viestit tuossa ovat trollaamista ja henkilökohtaisuuksia, niin sitten samaan on syyllistynyt paljon moni muukin. Minusta noissa ei ainakaan ollut henkilökohtaisuuksia ja jos viestit ovat trollaamista, niin sitten ne ovat niin hienostunutta sellaista, ettei sitä erota aidosta keskustelusta.
En väitäkään, että Petteri on ainoa trollaaja. Se, mitä pitää hienostuneena, on luonnollisesti makuasia. Näyttää vain siltä, että hienostuneisuuden raja vaihtelee henkilöiden mukaan. Petterille on sallittua sellainen, joka ei ole sallittua minulle, jos vastaan mielestäni ”samalla mitalla”.

Henkilökohtaisuuskin tuntuu olevan venyvä käsite, kuten henkilöön puuttumisen suvaitseminen. Suvaitseminen varmaan saakin olla vaihtelevaa, tulkitaanhan sitä yleisestikin. Viimeksi kirjailija Anja Snellmanin tapauksessa, jossa vallitsevan käytännön mukaan katsotaan, että julkisuuden henkilön tulee hyväksyä yksityisyyden rajautuminen muihin henkilöihin verrattuna.

Sen sijaan henkilöön meneminen viestissä on minusta täysin yksiselitteistä. Jos toisen esittämää asiaa arvioi sillä perusteella, että asian on esittänyt kyseinen henkilö, on menty henkilöön, ei pitäydytty asia-argumentoinnissa. Henkilöön meneminen ei sinänsä ole kiellettyä, mutta se vaan ei ole asiakeskustelua. Keskustelu kääntyy silloin epäolennaiseen, mistä monet tämän foorumin lukijat ja jäsenet eivät ymmärtääkseni pidä. Mutta on teidän (ylläpidon) asianne, miten sallitte epäasiallista henkilöön käyvää kirjoittamista.

Antero
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Petterille on sallittua sellainen, joka ei ole sallittua minulle, jos vastaan mielestäni ”samalla mitalla”.

Mitä tarkkaan ottaen tarkoitat "sallitulla"? Toivottavasti et ainakaan sekoita keskenään sitä, kun kuukanko vastaa olevansa eri mieltä kanssasi siihen, että kuukanko sanoisi pitävänsä tekstiä foorumille sopimattomana.
 
Mitä tarkkaan ottaen tarkoitat "sallitulla"? Toivottavasti et ainakaan sekoita keskenään sitä, kun kuukanko vastaa olevansa eri mieltä kanssasi siihen, että kuukanko sanoisi pitävänsä tekstiä foorumille sopimattomana.
En tarkoita, että Kuukankon omastani poikkeava mielipide tarkoittaisi, että olen kirjoittanut jotain sopimatonta. Enkä ajattele tässä ketään yksittäistä ”sallijaa”, vaan yleisesti sitä fiilistä, jonka koen. Ehkä oikeastaan siltä itseltään, jolle ”samalla mitalla” vastaan.

Toisaalta kyllä olen ehkä samaa mieltä itsekin. Jonkun ”sebatterikosken” tyyli on vähemmän asiallinen, ja siihen sopii sitten kevyt huutelu. Lukijat sellaiseen tottuvat, eikä ole yllätys, että sitä tulee. Mutta jos minusta on lukijoiden ja sebatterikosken itsensäkin mielestä syntynyt asiallisen kirjoittajan mielikuva, niin vähemmän asiallisen läpän heittäminen tuntuu sitten sopimattomalta. Vaikka se olisi ihan samaa, mihin kevyen kirjoittajan kanssa on totuttu. Siis vähän niinkuin siten, että jokaisen tulisi pitää oma tyylinsä. Ja jos siitä poikkeaa, se on pahasta, ei se absoluuttinen taso.

Hmm. Oisko tämä vähän kuin kuluttajansuojakysymys. ;) Ei saa pettää itsestään muodostunutta ”tuotekokemusodotusta”.

Antero
 
Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että anonyyminä eli tekaistulla käyttäjänimellä ja muutenkin puutteellisin henkilötiedoin voi kirjoitella foorumilla ilman vastuuta.
Ulkomaisella nettisaitilla (kuten tämä foorumi) niin voi tehdä hyvin pitkälle omalla nimelläänkin, jos ei syyllisty törkeään rikokseen. Siksi ylläpidon ja moderaattorin tehtävä on täällä puuttua asiattomuuksiin.

Petterille on sallittua sellainen, joka ei ole sallittua minulle, jos vastaan mielestäni ”samalla mitalla”.
Voitko antaa esimerkkejä, missä petterille on sallittu sellaista, mitä sinulle ei? Yritän pitää tasapuolista linjaa moderoinnissa, joka on riippumaton omista mielipiteistäni, mutta en väitäkään, että pystyisin vuodesta toiseen noudattamaan täsmälleen samaa linjaa. Siksi mielelläni otan palautetta vastaan kehittääkseni toimintaani moderaattorina.
 
Ulkomaisella nettisaitilla (kuten tämä foorumi) niin voi tehdä hyvin pitkälle omalla nimelläänkin, jos ei syyllisty törkeään rikokseen. Siksi ylläpidon ja moderaattorin tehtävä on täällä puuttua asiattomuuksiin.
Tarkoitatko nyt sitä, että kun palvelin, jolla foorumiohjema pyörii, sijaitsee ulkomailla, suomalaisella ylläpidolla ei ole mitään vastuuta mistään? Voi se näin ollakin, vaikka minusta esim. se, että suomalainen kustantamo painattaa lehden ulkomaisessa painossa, ei vapauta vastuusta vaan julkaisijan kotipaikka ratkaisee.

Mutta minusta tämä kommenttisi on ristiriidassa sen kanssa, että sanot, että täällä on rekisteröidyttävä oikealla nimellä. Väitän, että käytännössä ei ole, ja se on niin ylläpidon kuin jäsentenkin tiedossa. Tosiasiassa ylläpito ei välitä anonyymiydestä ja muutamat henkilöt käyttävät sen hyväkseen. Lopputulos on, että tämän muodollisen säännön perusteella harjoitetaan vain mielivaltaa. Eli säännöt eivät ole kaikille samat. Vetoaminen ulkomailla sijaitsevaan palvelimeen on vain veruke sille, että sääntöä muka noudatettaisiin ja muutama häirikkö voi toimia siksi muka omalla nimellään.

Foorumin henki -ketjun perusteella – ja muutenkin – näkee, että oman nimen sääntö on vitsi, jonka tietää varsin moni. Paitsi ylläpito? Mutta kai teillä on syynne siihen, miksi tilanteen haluatte näin olevan. Minä en sitä ymmärrä, mutta tulen asian kanssa kyllä toimeen itse. Vaikka se alentaakin mielenkiintoa tähän foorumiin.

Voitko antaa esimerkkejä, missä petterille on sallittu sellaista, mitä sinulle ei? Yritän pitää tasapuolista linjaa moderoinnissa, joka on riippumaton omista mielipiteistäni, mutta en väitäkään, että pystyisin vuodesta toiseen noudattamaan täsmälleen samaa linjaa. Siksi mielelläni otan palautetta vastaan kehittääkseni toimintaani moderaattorina.
En osaa antaa esimerkkejä. En ole pitänyt kirjaa näistä keskusteluista, enkä viitsi käyttää aikaa penkomiseen, kun omiakin viestejä no reilusti yli 6600. Fiilis on vain sellainen, että Petteri tai muutkin saavat haukkua henkilöitä, mutta siihen ei tule negatiivista kommenttia ylläpidolta. Toki joku homojuttu on poistettu, mutta se on eri asia kuin osallistua itse keskusteluun huomauttaen tai muuten puuttuen esim. juuri toisen haukkumiseen.

Antero
 
Takaisin
Ylös