Kaukoliikenteen lähtöpaikkoja pääkaupunkiseudulla

Liittynyt
11 Toukokuu 2006
Viestit
364
Mistä kaikkialta lähtee kaukoliikenteen vuoroja pääkaupunkiseudulla? Itsestään selviä lähtöpaikkoja ovat Kampin linja-autoasema, Rautatientori, Lentoasema ja satamat, kuten Länsisatama. Entä muita lähtöpaikkoja?

Helsinki:
Helsingin alueelta ei tule muuta lähtöpaikkaa mieleen kuin Pitäjänmäki, josta aikoinaan lähti u-linja 494 kohti Nurmijärveä.

Espoo:
Rinnekodista lähtee Klaukkalaan linja 34 (Etelän bussit), joka ei edes ole u-linja. Tällä olen itse kerran matkustanutkin: ainakaan silloin ei Lakistossa ollut mitään merkintöjä siitä, että tällaista linjaa ylipäätä oli olemassa. Jorvista on lähtenyt M.V.Wicströmin liikennöimänä linja kohti Kirkkonummea. Kauklahdesta on lähtenyt Pohjolan liikenteen liikennöimiä u-linjoja (276 ja 277). Nyt uutena paikkana on tulossa Kivenlahti: M.V.Wicströmin syysaikatauluista löytyy Kivenlahdesta lähteviä vuoroja (arkisin 7.05 ja koulupäivisin 14.20, 15.35 ja 16.25).

Vantaa:
Myyrmäestä lähtee linja 834 (Etelän bussit) Klaukkalaan. U-linjoja lähtee Ainontieltä ja Etelä-Päiväkummusta. Olisikohan jonain vuonna lähtenyt Tuusulaan joku linja Vantaan puolelta Katriinantien ja Myllykyläntien risteyksestä? Ikäänkuin Sampo-liikennettä, mutta kiintällä aikataululla, joku Tuusulan sisäinen linja.
 
Tälläinen löytyy. Ja aamulla toiseen suuntaan

vakiovuoro 16:50 Ilmalantori - Pasila - Porvoo .Helsingissä ajetaan reittiä Ilmalantori-Radiokatu-Pasilankatu-Pasilansilta-Ratapihantie-Koskelantie-Lahdenväylä.
 
Keravan ollessa aikanaan vielä YTV-alueen ulkopuolella sieltä oli ruuhkalinja 738S Kasarmitorille. Nyttemmin linja on lakkautettu. Linja ei ollut edes U-linja, sillä siinä eivät kelvanneet mitkään muut kuin km-tariffin mukaiset kaukoliikenteen lipputuotteet.
 
Helsinki:
Helsingin alueelta ei tule muuta lähtöpaikkaa mieleen kuin Pitäjänmäki, josta aikoinaan lähti u-linja 494 kohti Nurmijärveä.

M-P 7:00 lähtee Aleksis Kiven kadulta Fleminginkadun risteyksestä vakiovuoro Kilpilahteen. M-P 6:55 lähtee Itäkeskuksesta vuoro Nikkilään. M-P 16:20 Itäkeskuksesta Kalkkirantaan.
 
M.V.Wicströmin syysaikatauluista löytyy Kivenlahdesta lähteviä vuoroja (arkisin 7.05 ja koulupäivisin 14.20, 15.35 ja 16.25).
M. V. Wikströmin talviaikataulun osa Kivenlahti - Kirkkonummi löytyy täältä. Aloituspaikkanaan "Kivenlahtea" pitävät vuorot lähtevät täsmälleen ottaen Väylänsuun pysäkiltä. MVW kutsuu pysäkkiä joissakin yhteyksissä Soukanväylän ja Kivenlahdentien risteyksen pysäkiksi ja joskus Martinmäen pysäkiksi.

Vain Kivenlahden ja Kirkkonummen (alueen) välillä kulkevia vuoroja MVW:llä on toki ollut aiemminkin. Tähän saakka liikenne on kylläkin ollut näiden vuorojen osalta aamupainotteisempaa verrattuna tulevaan talveen.
 
M-P 7:00 lähtee Aleksis Kiven kadulta Fleminginkadun risteyksestä vakiovuoro Kilpilahteen. M-P 6:55 lähtee Itäkeskuksesta vuoro Nikkilään. M-P 16:20 Itäkeskuksesta Kalkkirantaan.

M-P 6:45 lähtee myös Keilaniemistä vakiovuoro Kilpilahteen. Vuoro kulkee reittiä Keilaniemi-Tapiontori-Otaniemi-Kehä I-Vt7-Kilpilahti.
 
Vantaa:
Olisikohan jonain vuonna lähtenyt Tuusulaan joku linja Vantaan puolelta Katriinantien ja Myllykyläntien risteyksestä? Ikäänkuin Sampo-liikennettä, mutta kiintällä aikataululla, joku Tuusulan sisäinen linja.

On tuo toiminnassa vieläkin eli Tuusulan sisäisen linja numero 7 ja sitä on ajettu pääasiassa ESLL:n harmaalla pikku MAN:lla. Myllykylän kääntöpaikka on Karting-centerin pihassa.
 
Tällaisesta sivustosta löytyy vanhoja aikatauluja, muun muassa M.W. Wikströmin aikataulut vuodelta 1989. Täältä löytyy mielenkiintoinen aikataulukko, josta näkee, että Ruskeasuolta on aamuisin lähtenyt bussi kohti Eriksonin tehtaita Jorvaksessa 6:25 ja paluuvuoro on lähtenyt tehtaan pihalta 15:45.
 

Tässä tuo harmaa pieni MAN nielaisee sisäänsä odottavan matkustajan linjalla 67
 
Tuusulan sisäinen linja kulkee edelleen ja nykyään linjanumero on 67.

Harmaa pieni MAN-linja-auto ei ole suinkaan ESLL:n auto vaan kuuluu Tuusulan liikenne Pekka Toukoselle.

http://tuusula.fi/html/joukkoliikenne/talvi09_10/67.pdf

http://tuusula.fi/html/joukkoliikenne/talvi09_10/67.pdf

Tuossa aloitusviestissä tarkoittamani linja ei olekaan itse asiassa tämä kiertolinja (67, aiemmin 7) vaan muistini mukaan jonain yksittäisenä vuonna ajettiin tuolta Myllykylän kääntöpaikalta jonnekin päin Tuusulaa (nähtävämmin Maantiekylään) pari Sampo-vuoroa vakioajoin. Parina seuraavana vuonna aikatauluissa esitettiin tämä sama linjanumero (3) ja ilmoitus, että Sampo-tilausliikenteellä pääsee kulkemaan tätä reittiä. Tällöin ei enää annettu mitään aikoja. Minulle ei vain aiemmin tullut mieleen, että myös tämä kiertolinja kulkee tuon paikan kautta.

Lisäys: Internet Archives tarjoaa tällaista linjaa: linja 3 Maantiekylä-Ruotsinkylä-Myllykylä. Aikataulusivua ei valitettavasti löydy, mutta luultavammin tuolloin tuossa aikataulun sijaan olisi tullut vain kehoitus tilata se Sampo-kyyti.

Lisäys 2: Edelleenhän tuota vielä roikotetaan mukana: linja 63, ei aikatauluja, mutta ajetaan Sampo-liikenteenä normaaleilla joukkoliikennelipuilla. Ei siis tarvitse maksaa kalliimpaa Sampo-kyydin taksojen mukaista hintaa, vaan pääsee halvemmalla?
 
Viimeksi muokattu:
Eriksson ajoi Tikkurilasta Porvooseen jokin aika sitten vakiovuoroa, joka lienee nyt kysynnän puutteessa lopetettu.
 
Täältä löytyy vielä tuo aikataulu, kun valitsee ensin Kunnan palvelut, sitten kohdan Liikenne ja tämän jälkeen Sisällysluettelo/aikataulut. Tuolta löytyy linja 3 ja sille jopa 2 aikataulua. Liikennettä harvennettiin tuon perusteella jo talvikauden aikana. 11.8.2003 alkaen voimassa olevassa aikataulussa oli Katriinantieltä (Karting-center) yhteensä viisi lähtöä/päivä maanantaista perjaintaihin ja kahdeksan vuoroa on ajanut Katriinantielle, joten tuota Katriinantien risteystä on käytetty päätepysäkkinä. Tässä aikataulussa sanotaan linjan olevan Sampo-liikenteen laajennus.
 
Takaisin
Ylös