Internetlipunmyynti avattu

Saako nettilipunmyynnissä paikan varata itse, vai antaako järjestelmä vain jonkun paikan? Voiko edes valita ikkuna- tai käytäväpaikasta?
Kyllä, itse varataan paikkakartasta mieleinen vapaana oleva paikka. Yleensä kartassa on rivejä edestä lukien vain kahdeksan (8), koska joskus auto voi olla kohtalaisen lyhyt. Samoin yleensä istuinjako kartalla on 1+2 niin, että oven puolella on myynnissä vain ikkunapaikkoja. Näin siksi, että joidenkin yhtiöiden joissakin autoissa on tietyissä kohdissa todellakin vain kolme istuinta per rivi. Käytännössä "takarivin" paikkoja ei ole siis myynnissä.
 
Vähän näin tyhmää ihmetyttää, mitä asiakas kostuu ostamalla internetlipun, kun ei saa mitään etuakaan, esimerkiksi halvempaa hintaa ja käytännössä kaikkiin kaukoliikenteen vuoroihin mahtuu mukaan ilman varauksiakin tulevat matkustajat. Päinvastoin rahat vain menevät kankkulan kaivoon, kun vaikkapa nukkuu rokuliin aamun bussikyydistä, mihin on netissä varannut lipun.
Tiettävästi autoista on hyvin hankala ostaa ryhmälippuja, joka onnistuu nettikaupasta.

Myös muun muassa opiskelijat ovat kaivanneet mahdollisuutta ostaa lipun suorana sellaisiinkin tilanteisiin, joissa saattaa olla kaksikin autonvaihtoa matkalla. Tällaisiakaan lippuja ei välttämättä autosta saa, varsinkin jos vaihdot tapahtuvat eri firmojen autoihin eikä käytettävissä ole erityisiä vaihtotaksataulukkoja. Erityisen kätevä tällainen ominaisuus on silloin, kun kyytiin tulee jostain matkan varrelta, jolloin ei ole mielekästä käydä lähimmässä Matkahuollon lipunmyynnissä.
 
Ja hyvät ihmiset, eihän tämä nettimyynti ole keneltäkään pois. Sehän vain täydentää jo olemassaolevia palveluja. Varmastikin käytännön kokemusten ja saadun palautteen perusteella palvelua vielä kehitetään.
 
Pohjolan Matkan ja Pohjolan Liikenteen yölinjalla Oulu - Kajaani - Kuopio - Helsinki on (vähintäänkin) usein ollut bussi, jossa istuimet ovat 1+2 eli oven puolella istutaan "yksinään". Ehkä jotkut matkustajat kokevat, että ei ole mukava torkkua, jos aivan vieressä istuu joku aivan tuntematon. Tämä linja ei kuitenkaan näyttäisi olevan nettimyynnissä.
 
Käytännössä "takarivin" paikkoja ei ole siis myynnissä.

Tämä on kiva kuulla. Tietääpä siis, minne istua jatkossa, jos ei halua että joku tulee sanomaan ruuhkabussissa, että paikka on varattu ja joutuisi lattialle istumaan. Eli 8. rivin taakse. Parempi tämä systeemi on minusta kun junissa, bussien vahvuushan on vapaus mennä milloin hyvänsä bussilla ilman etukäteisjärjestelyjä, ostaa vain lipun bussista ja valitsee mieleisensä paikan.

Pohjolan Matkan ja Pohjolan Liikenteen yölinjalla Oulu - Kajaani - Kuopio - Helsinki on (vähintäänkin) usein ollut bussi, jossa istuimet ovat 1+2 eli oven puolella istutaan "yksinään".

Olen joskus mennyt paunulaisellakin Tampere-Helsinki -linjalla, jossa on ollut auton etuosassa tuollainen järjestely ja takaosassa normaali istuinjärjestely. Minusta miellyttävä ratkaisu valita yksinäinen penkki, jos yksin matkustaa, saisivat harrastaa enemmänkin tuollaista. Yöllä etenkin on ikävä herättää vieressä nukkuva ihminen jäädäkseen pois, mutta päivälläkin yksin istumalla saa enemmän tilaa, jos viereen sattuu isokokoisempi ihminen.
 
Kun kerran Matkahuollolla on yhteistyötä jo nyt R-kioskin kanssa, voisi olla syytä harkita mahdollisuutta varata lippu netissä ja lunastaa se kioskilta. Itse kaipailisin usein lauantaisin suorataksalippua, mutten jaksa lähteä sellaista erikseen linja-autoasemalta hakemaan, kun matkani varrella oleva asema on lauantaisin suljettu.

Samaten sellaiselle välille, joilla pikalinjat kulkevat tiuhaan, en halua varata matkaa etukäteen, koska joudun ruuhkaisella pääkaupunkiseudullamme lähtemään huomattavan aikaisin paikallisbussilla kotoani, jos mielin täydellä varmuudella ehtiä tiettyyn autoon. Pitkällä aikavälillä satunnainen myöhästyminen on ajankäytön kannalta parempi, kuin jatkuva odottelu.

Tai Turusta Porvooseen halajava henkilö voisi mielellään ostaa meno-paluulipun koko matkalle alennuksineen siten, että voisi Helsingissä vaihtaessaan hypätä heti seuraavaan bussiin. Kun välillä liikennöivät useat liikennöitsijät pitää meno-paluulippu hankkia usein etukäteen jotta se kelpaisi kaikissa autoissa. Hiukan hankalaa on, kun paluuvuoro pitää osata päättää jopa viikkoja ennen matkapäivää.

Isoissakin kaupungeissa Matkahuoltoja on yksi eikä välttämättä lähellä. Kuntakeskuksista lipunmyynti usein puuttuu täysin. Kioskin ja netin yhdistelmällä saataisiin Matkahuollon palvelut helposti saavutettaviksi.
 
Takaisin
Ylös