Mukavia maaseutureittejä bussimatkailtavaksi

Liittynyt
24 Syyskuu 2005
Viestit
2,703
Alle olen kerännyt lähinnä omaksi ilokseni Bussipassi-matkoille, mutta miksei muidenkin hyödynnettäväksi mukavia Helsinki-keskeisiä kierroksia vähäliikenteisillä maaseutureiteillä. Mukaan valitut bussilinjat ovat mahdollisuuksien mukaan erikoisuuksia reitin perusteella :)

Reitti 1 "Tuulahdus menneisyydestä"

Helsinki - Norjanmäki, Helsingintie 10:40-13:10 (vakio Helsinki - Hausjärvi - Hämeenlinna)
Norjanmäki, Helsingintie - Vihti kk 13:19-14:55 (vakio Hämeenlinna - Lohja)
Vihti kk - Helsinki (vakio Vihti - Klaukkala - Helsinki)

Ensin mennään Ventoniemen vuorolla Hämeenlinnan lähistölle. Tästä jatketaan erikoisella poikittaisvuorolla Hämeenlinna-Lohja. Tämä on ainoa säilynyt vuoro tällä osuudella, muut vuorot on jo lakkautettu, jopa toiseen suuntaan ei mene enää tänä vuonna vuoroa. Myös liikenne vt25 suuntaisella radalla on lakannut vuosikymmeniä sitten. Tätä vuoroa ei ehkä pian enää ole autoistumisen tuhottua bussiliikenteen edellytykset pienten kuntien poikittaisvuoroilla. Vihdistä mennään Helsinkiin erikoisesti Klaukkalan kautta.

Huom. Vaihto Vihdissä onnistuu, koska Hämeenlinnan bussi etuajassa n. 5-10 min)

Reitti 2 "Etelän maaseutua"

Helsinki - Lahti 10:30-12:05 (pika Helsinki - Jyväskylä)
Lahti - Kuusankoski 12:20-13:35 (vakio Lahti - Kouvola)
Kuusankoski - Helsinki 13:50-17:35 (vakio Kouvola - Helsinki)

Helsingistä Lahteen pikavuorolla, koska sopivaa vakiovuoroa ei mene. Lahdesta Kuusankoskelle vakiolla. Kuusankoskelta Helsinkiin Myrskylän kautta syvän maaseudun pieniä teitä.

Reitti 3 "Pitkä poikittaisvakio"

Helsinki - Lahti 7:30-10:45 (vakio Helsinki - Lahti)
Lahti - Loimaa 12:10-16:30 (vakio Lahti - Riihimäki - Loimaa)
Loimaa - Forssa 17:20-18:15 (vakio Loimaa - Forssa)
Forssa - Helsinki 18:40 - 20:20 (pika Pori - Helsinki)

Tässä mennään erikoisella pitkällä vakiovuorolla Lahdesta Loimaalle. Tällaisia pitkiä vakiovuoroja ei enää montaa olekaan, tämä on yksi harvoista, joka ei lähde Helsingistä tai mene sinne.

Reitti 4 "Helsingin seudun ulkokehä"

Helsinki - Rajamäki 7:25-8:25 (vakio Helsinki - Rajamäki)
Rajamäki - Hyvinkää 8:30-8:55 (vakio Rajamäki - Hyvinkää)
Hyvinkää - Porvoo 9:10-10:40 (vakio Hyvinkää - Porvoo)
Porvoo - Helsinki 11:00-12:00 (vakio Porvoo - Helsinki)

Tässä hyödynnetään vähälukuisia Uudenmaan pienten kuntien välisiä poikittaisvuoroja. Hyvinkäältä päästään Porvooseen yhdellä vuorolla, joka onkin ainoa suoraan näiden kaupunkien väliä kulkeva vuoro. Muissa on vaihto Mäntsälässä.

Kaikki yllämainitut reitit kannattaa tarkistaa yksi väli kerrallaan http://www.matkahuolto.fi, mikäli kaipaa tarkempia tietoja, mutta ovat voimassa ainakin kesäaikatauluihin asti koulupäivinä.

Jos haluaa samalla kokeilla vähän hidastempoisempaa ja tunnelmallisempaa matkustustapaa ja tukea näitä hiljaisia reittejä, niin eikun matkustamaan!
 
Viimeksi muokattu:
Itse ihastuin Satakunnan Liikenteen Pori Kauppatori - Rauma -vakiovuoroihin ja myös reitti Porin Kauppatorilta Harjavaltaan on matkustamisen arvoinen (ja samalla vaivalla tietty Kokemäelle asti). Useassa paikkaa olisi tehnyt mieli hypätä Vegan kyydistä pois vauhdista ja saada kuva napattua autosta ko maisemissa.

Myös Veolia Transport:n Pori-Kauhajoki-Seinäjoki -vakiovuorot kannattaa ajella päästä päähän. Matkan varrelta muistuu muun muassa Pomarkun kirkonkylä.
 
Kesällä tuli matkustettua Vainion Liikenteen vakiovuorolla Helsingistä klo 9.00 Turkuun. Reittihän kulkee Lohjan, Karjaan ja Perniön kautta ja matka-aika on yhteensä 4,5 tuntia eli kaksinkertaisesti Helsinki - Turku Express-vuoroihin verrattuna. Ja lipun hinta päästä päähän on toki halvempi tällä vakiovuorolla.;)

Reitille mahtuu myös mukavia pikkukyliä, josta vakiovuoro kiertää; esimerkiksi Mustio ja Pohja. Pohjan ja Salo-Tammisaari-valtatien välillä reitti on monin paikoin upeaa mutkittelevaa peltomaisemaa.

Joskus tätä vuoroa on ajettu seutuliikenteeseen sopivalla Lahti Flyerillä, mutta kesällä vuorossa oli EB-väreissä oleva telimallinen Carrus Star 602, joka antoi varsin tasaisen matkustusnautinnon. Nykyään olen kuvista bongannut vuorossa olevan EB-kalustoa myöskin, mutta Volvon 9700H mallia eli sen 4,5 h istuu varsin mukavasti.

Samaa reittiä pääsee Turusta takaisin klo 16.00 saapuen Helsinkiin 20.30.
 
Ei sovi unohtaa Salmelan tarjoamaa "Keminmaan kiertolinjaa". Kiertelee ties missä Kemin alueella. Lähtö Kemin linja-autoasemalta M-P 13.45 ja paluu 15.05 samalle paikalle.
 
Itse mielelläni matkustan pienempien yritysten pitkillä, perinteisillä vakiovuoroilla. Viikonloppuisin ei kovin paljon noita vuoroja enää ajeta. Luettelen muutamia, mielestäni mukavia etelän linjoja, jotka ajavat myös lauantaisin tai sunnuntaisin.

Pukkilan Liikenne:
(Helsinki)-Porvoo-Pukkila-Orimattila-Lahti

Luopioisten Linja:
Tampere-Padasjoki, Tampere-Kuhmoinen

Niemisen Linjat
Lahti-Padasjoki

M. Tervo
Helsinki-Pusula

Pekolan Liikenne
Lahti-Lammi-Syrjäntaka-H:linna, H:linna-Renko-Loppi-Helsinki, Hauho-H:linna

Lehdon Liikenne
Turenki-H:linna

Linjaliikenne Kivistö
Forssa-Tammela-Läyliäinen-Klaukkala-Helsinki

Pohjolan Liikenne
Forssa-Jokioinen-Somero (Forssan ja Someron välillä ajetaan kesäisin yksi vuoropari viikossa. Lauantaisin. Kannattaa koittaa matkustaa tuolla lauantaivuorolla)
 
Lahti-Hartola -reitin pääsee sekä Heinolan kautta että Vääksyn ja Pulkkilanharjun maisemareittiä. Lahteen saa ilmaista pysähdysaikaa, kun lähtöpaikkana on Vantaan lentoasema ja ostaa esim. bussilipun: Lentoasema-Hartola liikennöitsijän ollessa koko matkan sama. Ehtii poiketa Lahdessa torikahville vaikkapa klo 14.15-14.45.

Rovaniemeltä Kemiin kulkee vakiovuoroja myös joen itäpuolen maisemien halki. Kemiin tultaessa auto kulkee aivan Kemi-Tornio -lentokentän vierestä. Sieltä lennot Helsinkiin ovat usein huomattavasti Rovaniemeä halvempia.

Lappeenranta-Mikkeli on pikavuorollakin mielestäni elämys, joka kannattaa ainakin kesällä kokea.
 
Omat ehdotukseni:

Lappeenranta-Savitaipale-Tuohikotti-Valkeala-Kouvola.
Ajetaan ympäri vuoden M-P. Linjaa ajetaan pääosin pikkubussilla, liikennöitsijänä Kymen Charterline.

Imatra-Puumala-Mikkeli.
Ajetaan myös ympäri vuoden M-P, linjaa ajaa Ihastjärven Linja.
 
Hyviä vinkkejä tullut tässä jo, kiitos tähän asti vastanneille :) Mieleeni tuli myös vakiovuoro Imatra-Mikkeli ja vakiovuoro Savonlinna-Savonranta-Joensuu. Kauniita järvimaisemia molemmilla reiteillä.
 
Rovaniemeltä Kemiin kulkee vakiovuoroja myös joen itäpuolen maisemien halki. Kemiin tultaessa auto kulkee aivan Kemi-Tornio -lentokentän vierestä.

Salmelan iltavuoro 17.55 Kemijoen itäpuolta Rovaniemi-Kemi-Oulu on ehkä loppumassa, sillä Yöbussit-ketjussa kerrotaan, että sen paluuvuoro 23.35 Oulusta Rovaniemelle ei näillä näkymin kulje enää kesällä.
 
Salmelan iltavuoro 17.55 Kemijoen itäpuolta Rovaniemi-Kemi-Oulu on ehkä loppumassa, sillä Yöbussit-ketjussa kerrotaan, että sen paluuvuoro 23.35 Oulusta Rovaniemelle ei näillä näkymin kulje enää kesällä.

Näin ymmärsin kun keskustelin asiasta Veljekset Salmelan toimitusjohtaja Salmelan kanssa. Tämä 23.35 vuoro kuulema on tappiollinen ja se rasittaa siten yhtiön tulosta. Katsotaan aluksi, että kannattaako se kun se jää Kemiin/Tornioon. (En nyt muista, että kummasta oli puhetta)
 
Viimeinen niitti tuolle Oulu-Rovaniemi -yölinjalle saattoi olla IC55:n saapumisajan myöheneminen klo 23.19:n, kun aikataulut vaihtuivat talvella orientoituen Pohjanmaan jättimäiseen ratatyöhön. Oulu-Rovaniemi -yöbussin lakkauttamisen jälkeen päivän viimeinen joukkoliikenneyhteys maateitse etelä-Suomesta Rovaniemelle lähtee Helsingistä IC49:nä klo 13.06. Nykyisin IC55:lla pääsee Helsingistä vielä klo 16.06. Näiden IC-junien välillä kulkee Pendolino S53 lähtien Helsingistä klo 15.30 ja saapuen Ouluun klo 21.39. Mikäli S53:lta olisi vielä bussiyhteys Rovaniemelle vaikkapa klo 22.00-02.15, saattaisi kannattavuudelle olla edellytyksiä, kun perilletuloajastakin tulee paremmin inhimillinen. Junalipulla voisi päästä bussimatkankin. Nythän Lahden ja Helsingin välille on vireillä yhteinen juna-bussilippu, jolta voi odottaa myönteisiä kokemuksia ja soveltamisen intoa muuallekin Suomeen.
 
Uudenmaan poikittaismatkoista kiinnostuneelle tässä yksi reittiehdotus

Helsinki - Vihti tienhaara 5:30-6:10 M-P pika Helsinki-Pori (Satakunnan Liikenne)
Vihti kk - Perttula 6:30-7:15 M-P vakio 480 Vihti-Helsinki (Kivistö Bus)
Perttula - Nurmijärvi kk 7:28-7:45 M-P vakio 492 Klaukkala-Nurmijärvi (Korsisaari)
Nurmijärvi kk - Hyrylä 8:05-8:30 M-P vakio 637 Nurmijärvi-Helsinki (Korsisaari)
Hyrylä - Kerava 8:40-8:55 M-P vakio 632 Helsinki-Kerava (ESLL)
Kerava - Nikkilä 9:05-9:30 M-P+ vakio 850 Keravan asema-Nikkilä (Porvoon Liikenne)
Nikkilä-Porvoo 9:50-10:25 M-L vakio 776K Helsinki-Porvoo (Porvoon Liikenne)
Porvoo-Helsinki 10:30-11:35 M-L vakio Porvoo-Helsinki (Porvoon Liikenne)
 
Hyrylä - Kerava 8:40-8:55 M-P vakio 632 Helsinki-Kerava (ESLL)

Itse asiassa tuo kuten kaikki muutkin Hyrylän ja Keravan väliset vuorot ajetaan linjanumerolla 833. Stadista toki lähdetään 632:na, mutta linjanumero vaihtuu Hyrylässä.
 
Itse asiassa tuo kuten kaikki muutkin Hyrylän ja Keravan väliset vuorot ajetaan linjanumerolla 833. Stadista toki lähdetään 632:na, mutta linjanumero vaihtuu Hyrylässä.

Kiitos korjauksesta, tuo linja tosiaan ajetaan kummallakin numerolla, mutta Matkahuollon aikatauluhaku ei sitä näyttänyt kuin vasta tarkemmin vuoroa katsottaessa. Päälistassa näkyi 632.
 
Takaisin
Ylös