Mukavia maaseutureittejä bussimatkailtavaksi

Olikohan peräti niin, että Koivuranta ei aja yhtään vuoroa suoraa Leppävesi-Laukaa-tietä?

Ainakin aiempina vuosina Koivuranta on mainostanut paperiaikataulussaan NOVA-vuoroja. Ne ovat NOpeita VAkiovuoroja, jotka kulkevat suoraa tietä, mutta pysähtyvät millä tahansa pysäkillä. Pikaliikennettä ilman lisämaksuja. Mielestäni yleisesti voisi muuttaa pikavuoroja tällaisiksi NOVA-vuoroiksi, jolloin kyytiinpääsy helpottuisi.
 
Jos tuolla Luhangan pikurilla joskus menee nii onko tietoa, että pääseekö sieltä samana iltana vielä Jyväskylään tai sitten SS-päivinä Jyväskylästä Luhankaan? Olisi sinäänsä hieno kokeilla tuota vuoroa..
 
Jos tuolla Luhangan pikurilla joskus menee nii onko tietoa, että pääseekö sieltä samana iltana vielä Jyväskylään tai sitten SS-päivinä Jyväskylästä Luhankaan? Olisi sinäänsä hieno kokeilla tuota vuoroa..

Helpoin tapa kulkea Luhangan kautta kaunista järvimaisemareittiä on käyttää expressvuoroa Jyväskylä-Helsinki, joka lähtee sunnuntaisin Jyväskylästä 14:35. Helsingissä ollaan 18:50. Toiseen suuntaan, eli Helsingistä Luhangalle ei vuoroa enää ole. Aiemmin Jyväskylään mennyt express kulki perjantaisin tätä reittiä.
 
Suosittelisin bussiretkeä Kemiönsaaren Kasnäsiin, jonne ajaa Vainion Liikenne. Helsingistä on lähtö joka viikonpäivä klo 7.15. Bussi ajaa Veikkolan ja Nummelan kautta. Lohjanharjun ja Suomusjärven välillä voi ihmetellä entisen ykköstien "autiutta". Suomusjärveltä Toijaan menevä pikkutie on pelkkää mäkeä ja mutkaa. Toijassa on vartin tauko mennen tullen. Vainion aikataulussa paikan nimi on Toija, mutta takakannen kartassa nimi onkin Kisko. Minkähän takia? Myös Toijan ja Perniön välillä on osan matkasta mutkaista ja mäkistä. Perniön ja Kemiön välillä ylitetään Strömman kanava. Viimeinen osuus Taalintehtaalta Kasnäsiin on pikkutietä ja matkan varrella on Lövön lossi. Salmen ylitys kestää 3 min.

Perillä jää aikaa kolmisen tuntia. Kasnäsissä voi tutustua Sinisimpukan luontokeskukseen tai käydä lautalla Hiittisissä (L/A Aura). Jos luottokortti on voimassa, voi aikaa viettää Kasnäsin hotellin ravintolassa. Kauniilla ilmalla omia eväitä voi syödä ulkonakin.

Paluumatkalla bussi ajaa Lohjanharjun jälkeen suoraan moottoritietä. Jos paluun kohde on vaikka Leppävaarassa tai Karakalliossa, on useita vaihtoehtoja:
1) Vainio. Jäädään kyydistä Turunväylällä Espoon Ikean pysäkillä, jossa odottaa Vainion lentokenttäyhteysbussi. Se odottaa Turusta tulevan bussin, joten istutaan bussissa pysäkillä vartti. Leppävaarassa ollaan noin 18.20.
2) YTV. Jäädään nytkin kyydistä Ikean pysäkillä. Kävellään Espoontiellä olevalle pysäkille ja noustaan 270A:n kyytiin. Leppävaarassa ollaan Reittioppaan mukaan 18.21, sunnuntaisin 18.31, Karakallion kohdalla Turuntiellä muutama minuutti aikaisemmin. Ja YTV:n lipullahan voi vaihtaa samaan hintaan Karakallion kautta kiertävään bussiin.
3) PohjolanL. Jäädään Vainion kyydistä Lohjanharjulla 17.40 ja odotetaan 5 min Pohjolan Liikenteen 280-vuoroa. Siitä vaihdetaan 18.00 Veikkolassa saman putiikin 290-vuoroon. Leppävaarassa ollaan noin 18.20, Karakallion kohdalla Turuntiellä hieman aiemmin. Tämä yhteys ei kulje sunnuntaisin. Yhteys on myös sikäli epävarma, että MH:n haku ei tunne välitöntä 280/290-vaihtoa Veikkolassa klo 18.00, vaikka se tietää muutamia muita samanlaisia vaihtoja. Voiko tällaiseen vaihtoon silti luottaa?

Mielestäni Kasnäsin retki kannattaa, vaikka bussissaistumista tuleekin työpäivän verran.

Galleriassa on tänään lisättynä kuva Vainion bussista Kasnäsin satamassa ja lauttakin on mahtunut kuvaan.
 
Vainion aikataulussa paikan nimi on Toija, mutta takakannen kartassa nimi onkin Kisko. Minkähän takia?
Nyt jo edesmenneen Kiskon kunnan keskustaajaman nimi on Toija ja kirkonkylän nimi Kisko. Välimatkaa näillä on n. 3 km. Kuitenkin Toijan saapumiskyltit on viime vuosikymmenten aikana vaihdettu Kisko-nimelle; liekö ollut tarvetta vahvistaa yhteyttä kunnan ja sen keskuksen mielikuvista? Tai jättää edes joku jälki Kiskosta nyt, kun se on yhdistetty Salon kaupunkiin?
 
M/S Elbatar aloittaa huomenna 30.6.-09 Päijänteellä risteilykauden, johon kuuluu ainoa suora Padasjoen ja Sysmän välinen joukkoliikenteen yhteys. Bussimatkailijan kannalta laiva antaa lisää vaihtoehtoja matkareittien ja käyntikohteiden valintaan. http://www.elbatar.fi/6
 
Mitä yhteistä on Iisalmen ja Saarijärven kaupungeilla? Bussiyhteys, tuskin mitään muuta. Tällä entisellä Makkosen linjalla M-P kulkeva Rytkösen auto lähtee aamulla Iisalmesta ja palaa iltapäivällä takaisin.

Niin se sitten loppuu tämäkin linja. Viimeisen kerran ajetaan ensi perjantaina 4.6. Jäljelle jää koulupäivinä ajettava Iisalmi - Keitele - Iisalmi.

Kävin matkustamassa torstaina 20.5. Sekä Saarijärveltä lähtiessä että Iisalmeen saavuttaessa olin ainoa matkustaja - ei oikein vaikuttanut joukkoliikenteeltä. Muita matkustajia oli seuraavasti:

Vuorilahdentie, Kannonkoski - Hännilänsalmi, Viitasaari, kaksi matkustajaa
Linja-autoasema, Viitasaari - Kärväskylän th, Viitasaari, yksi
Savimäen th, Viitasaari - Linja-autoasema, Keitele, kaksi
Taajama, Pielavesi - Haja-asutusalue, Pielavesi, viitisentoista koululaista, jäivät yhdeksälle eri pysäkille

Kyydille näytti olevan tarvetta Pielavedeltä Iisalmeen päin, muualla vähemmän. Viitasaari - Keitele -välille jää koulupäivävuoro sekä pikavuoroja, jotka eivät pysähdy Kärväskylän th:ssa eivätkä Savimäen th:ssa. Vuorilahdesta Viitasaaren puolelta pääsee koulupäivinä Viitasaarelle. Kunnat järjestänevät kyytitakuukyytejä?

Että tämmöinen muistokirjoitus. R.I.P.
 
Jyväskylästä Kuopioon kannattaa ainakin matkustaa Koivurannan Konneveden kautta kulkevilla vuoroilla. Vielä jos reitti kulkee Äijälän kautta välillä Laukaa-Konnevesi, kuljetaan aika jelepakoita seutuja. Äijälän tie on tosin oiottu ja päällystetty, mutta kuitenkin.

edit: tällainen vuoro lähtee M-P klo 14.15 Jyväskylästä. Vanhan kunnon reviiritaistelun nimissä se poikkeaa Leppävedeltä vanhalle Vihtasillan kautta kulkevalle tielle Laukaaseen asti. Olikohan peräti niin, että Koivuranta ei aja yhtään vuoroa suoraa Leppävesi-Laukaa-tietä?

Lapsuudessani kulki postivuoro Jyväskylä-Vesanto ja se kulki paitsi Äijälän kautta, myös valtaosaltaan hiekkapintaista Hytölä-Sumiainen-tietä. Tuolle välille osuu kolme jyrkkää mäkeä. Niistä jyrkimmässä on alhaalla sopivasti vielä kaarrekin. Nykyään Hytölän ja Sumiaisten välillä ei kulje kuin yksi kouluvuoro aamuisin Sumiaisten kautta Suolahteen ja iltapäivällä takaisin. 1980-luvulla Tourusen Linjoillakin oli useita vuoroja päivässä Sumiaisiin ja osa niistä vieläpä jatkoi eteenpäin Pyhälahteen, joka on varsinainen pussinperä ja ruuhkakeskus. :)


Tällähetkellä Koivuranta ajaa ainoastaan uudentien kautta JKL-Viitasaari 13:45-16:15 joka ajaa Laukaan ja Äänekosken kautta Viitasaarelle. Vuoro kulkee suoraan Jyväskylä-Laukaa välin uutta tietä Laukaan matkahuoltoon. Myöskin muutama Konnevedelle menevä vuoro kulkee uudentien kautta.


Kuopion vuorot eivät aja uudentien kautta, vaan reitit kulkevat:

M-P 06:40-10:15 Kuopio-Vehmasmäki-Lyytilänmäki-Suonenjoki-Rautalampi-Konnevesi-Hytölä-Laukaa-JKL
M-P 08:05-11:40 JKL-Laukaa-Suolahti-Hytölä-Konnevesi-Rautalampi-Suonenjoki-Lyytilänmäki-Vehmasmäki-Kuopio
M-P 14:15-17:55 JKL-Laukaa-Hytölä-Konnevesi-Rautalampi-Suonenjoki-Lyytilänmäki-Vehmasmäki-Kuopio
M-P 15:00-18:45 Kuopio-Vehmasmäki-Suonenjoki-Rautalampi-Konnevesi-Hytölä-Suolahti-Laukaa-JKL
 
Helsinki-Jyväskylä 11.00-15.50
Jyväskylä-Helsinki 14.45-19.20
Pikavuoro, mutta ainoa vuoro Jyväskylään, joka menee Pulkkilanharjun upeiden maisemien läpi. Suositeltavaa erityisesti kesäaikana. SS-päivinä menee myös vuoro 14.35-18.50 jo aikaisemmin tässä ketjussa kehutun Kärkisten sillan kautta Päijänteen yli

Kuhmoinen-Kyynärö-Tampere P 16.40-19.00
Luopioisten linjan yhteys ajaa ainoana mm. Harmoisten maalaiskylän läpi ja Kasiniemen ja Kyynärön välillä kapeita huonokuntoisia teitä pitkin, osa reitistä ei-päällystetyllä tiellä. Maalaismaisemaa, jota ei monien bussireittien varrella näe. Kulkee koulujen kesäloman aikoihin myös tiistaisin ja keskiviikkoisin, tosin silloin Kyynärö-Tampere -yhteyden ajaa Tonin Taksi & Bussi Oy

Hyvinkää-Padasjoki M-P 17.25-19.50
Ventoniemen aikaisemmin Helsingistä asti ajama vakiovuoro Padasjoelle. Matkustin sillä joskus aikaisemmin kesäisin, kun ei ollut kiire, sillä reitti on jotenkin sympaattisempi kuin Koiviston Auton pikavuorot. Toki hitaampi mutta myös halvempi. Nyt Hyvinkää-Padasjoki-osuuden ajaa pikkubussi, mutta eiväthän Turengin ja Padasjoen välillä olevat hienot kesämaisemat ole siitä miksikään muuttuneet.
 
Express 11.00 Turku-Torsholma on kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen reitti. Toki kannattaa jatkaa aina Maarianhaminaan asti. Torsholmasta Hummelvikkiin pääsee mukavasti lautalla, jonka baarista voi ostaa maisemien ihailun lomassa virvokkeita. Hummelvikissä odottaa lauttaa sitten Vikingline Bussin vuoro, jolla pääsee Maarianhaminaan asti. Lautta on jalkamatkustajalle ilmainen ja Maarianhaminan bussi kustantaa 4,50.
 
Express 11.00 Turku-Torsholma on kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen reitti. Toki kannattaa jatkaa aina Maarianhaminaan asti. Torsholmasta Hummelvikkiin pääsee mukavasti lautalla, jonka baarista voi ostaa maisemien ihailun lomassa virvokkeita. Hummelvikissä odottaa lauttaa sitten Vikingline Bussin vuoro, jolla pääsee Maarianhaminaan asti. Lautta on jalkamatkustajalle ilmainen ja Maarianhaminan bussi kustantaa 4,50.

Tuota suosittelen minäkin. Jo vuosia on ollut perinteenä mennä tuolla vuorolla aina Maarianhaminaan asti, yöpyä siellä ja tulla seuraavana päivänä Siljan laivalla takaisin Turkuun.
Esimerkiksi Hotell Cikada on kohtuuhintainen, mutta asiallinen hotelli yhden yön yöpymiseen.
Ja jos ei koskaan ole matkustanut Ahvenanmaan yhteysaluksilla, on jo siinä tarpeeksi syytä lähteä tuonne. Ne kun antavat ihan eri kosketuksen tuohon kauniiseen saaristoon, kuin perinteiset Ruotsinlaivat.
 
Tällainenkin vanha ketju herännyt uudestaan henkiin. Itse kerran kesäpäivän ratoksi matkustin tämän vuoron:

Kouvola, Matkakeskus (13:50) - Helsinki, linja-autoasema, Kamppi (17:55)

Oli kyllä mukavat maisemat matkalla ja kuski morjesteli kaikki vastaantulijat ja kahvilanpitäjät Kausala-Porvoo -välillä. Aikataulukin sen verran väljä, että yksi vajaan kymmenen minuutin aikataulussa näkymätön jäätelönosto- ja vessakäyntitauko mahtui juuri tuolle samalle välille. :cool:
 
Pekolan Vakio Hämeenlinna-Lohja klo 1310-1540 koulupäivisin on myös ihan hauska reitti Vihtiin asti, sen jälkeen mennään isoja teitä. Välillä mennään täynnä koululaisia ja välillä on tyystin tyhjää. Varmasti tuo vaihtelua jos sahaa Helsingin kautta Paunulla ja Pohjolalla Lohjalle..
 
Takaisin
Ylös