Onnibus - Uusi pikavuoroyritys

Yleensä tilanne on tasan päinvastoin: suinkaan kaikki yrittäjät eivät ole kiinnostuneita toimimaan näiden firmojen ehdoilla. Jos homma menisi niin kuin rahtipuolella, expressbus olisi markkinointifirma, joka huolehtisi lippujärjestelmästä ja kilpailuttaisi alihankkijoilla itse liikennöinnin.

Ei sinänsä liity noihin kolmeen liikkeeseen, mutta eräs toinen esimerkki; iso ja näkyvä kuljetus-, huolinta- ja varasto- sekä terminaalitoimintaan erikoistunut yritys. Työllistää kaiken muun ohessa yli 200 sopimusliikennöitsijää, tästä huolimatta myös omien autojen määrä on aika reippaasti lisinnyt parina viime vuotena. Joskus muutama vuosi sitten omien autojen määrä kävi aallonpohjassaan ollen vain noin 10 autoa. Isoilla kuljetusliikkeillä noin yleisesti on omaa kalustoa x kappaletta ihan harkitusti vaikka sopimusliikennöitsijöitä käyttäisivätkin. Osasyynä kustannusseuranta ja vertailu sparraus kuljetuksiin, kokemuksien hankinta uusista kalustoinnovaatioista, puhtaat taloudelliset- sekä myös periaatesyyt. Tyyliin, ole siinä sitten uskottava toimija jos ei ole yhtään omaa autoa.

Oman ymmärrykseni mukaan juuri isomman yhtiön alihankkijaksi on aika laajalti halua, toki kaikki on tosiaan kiinni niistä soppareista. Mutta ison hoteissa kun leiviskänsä hoitaa parhaalla osaamisella, on leipä sopimuskaudelle ja yleisesti ottaen pidemmällekin aika taattu. Tosin kaluston laadussakin voi olla kovia (lue kalliita) vaatimuksia, mikä puolestaan on kokonaisuuden kannalta ihan jees.

Näin maallikon tosiaankin on aika vaikea ymmärtää tätä logiikkaa. Taikka edes näin liikennetekniikan ja logistookan opiskelijankin.
Sivukommenttina: itsekin opiskelin logistookkaa:D 1900-luvun lopussa ja 2000-luvun muutamana alkuvuotena. Voin sen perusteella vakuuttaa, että eipä nuo kaikki logiikat tuolloin tosiaan auenneet. Eikä kaikki kohdallani ole auenneet vieläkään. Mutta lohdutuksena sanoisin, että alan koulutus on se ajokortti alan hommiin ja työ sit opettaa tekijäänsä. Alan hommissa asioiden syy-seuraussuhteet ja muut kommervenkit aukenee ja joskus kylmän hien ja kantapään kautta.:cool: Tsemppiä siis opiskeluun! Hommia riittää kyllä, voi jopa kiirus tulla!
 
Silloin sen pitäisi sijaita Turun Kauppatorilla.

Tästä olen hieman eri mieltä. Kauppatorin pistemäinen monopoliasema ei ole itsestään selvyys, vaan johtuu monesta osatekijästä. Välimatka Kauppatorilta Pohjolaan ei ole niin pitkä, etteikö keskusta voisi kaksinapaistua. Mielestäni tähän tulisi pyrkiä mm. siitä syystä, että laajempi ydinkeskusta parantaa toimitilojen hinta/laatusuhdetta, kun kauppatorin monopolista asemaa heikennetään.

Uskon vakaasti siihen, että jos matkakeskus saadaan pikaraitioteineen ja lähijunineen, Turun keskustan kävijämäärät nousevat niin paljon, että Pohjolan alueesta voi tulla päiväsaikaan ja etenkin arkipäivinä kauppatorin kanssa tasa-arvoinen kauppapaikka heikentämättä silti kauppatorin vilkkautta millään tavalla. Tämä siis jos alueelle tullaan sijoittamaan suunnitelmien mukaan runsaasti myös muuta toimintaa kuten työpaikkoja.

Siellä on jo Logomo, mutta tulossa on myös kokonaan uusi suuri asuinalue, joten Pohjola ei tulevaisuudessa tule olemaan enää keskustan reunaa, vaan keskeinen osa Turun laajempaa keskustaa. Näin ainakin toivon aluetta kehitettävän.
 
Tarkoitat siis linja-autoasemien / matkakeskusten operointia?
Tarkoitan.

Onko tuohon lausuntoon muuten lähteviitettä?
En muista, olenko nähnyt lausuntoa kirjallisena missään.

Minä näen Onnibusin paitsi bussiliikennettä harjoittavana yrityksenä niin myös yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä.
Tämän vuoksihan niitä tässäkin ketjussa parjattuja "Onni-uskovaisia" varmaan riittää. Monet nykyjärjestelmään kyllästyneet näkevät Onnibusin esitaistelijana, joka pakottaa ratkomaan vapaasti kilpaillun bussiliikenteen kipukohtia valmiiksi jo ennen vuotta 2014.
 
Käsitettä "onniuskovainen" enemmän olisi käyttöä käsitteelle "linjaliikennelupamalliuskovainen". On totta, että Onnibus on saanut aikaan ilmiön, joka on yllättänyt meidät puuhamiehetkin täydellisesti. Mutta se ei kerro minusta niinkään Onnibussin erinomaisuudesta vaan vallineen järjestelmän huonoudesta. Kun huomioi Pekka ja Pertti Mötön, Petteri Rantalan ja allekirjoittaneen peliin laittamat täysin mitättömät panostekijät suhteessa mahtavien alaa hallitsevien yritysten panoksiin, niin voi vain ihmetellä miten nämä ovat tyrineet noin täydellisesti. Mitäpä me olisimme saaneet aikaan, jos käytössä olisi ollut edes prosentti niistä taloudellisista resursseista, jotka näillä noin kymmenellä Suomen bussialaa hallitsevalla yrityksellä ja VR:llä on?

Nämä "linjaliikennelupamalliuskovaiset" ajattelevat seuraavista kysymyksistä mielestäni aika erikoisesta:

1. Kilpailuoikeus ja sen merkitys markkinataloudessa vs. sukuoikeudet

Lähes kaikilla aloilla toimii kilpailu, enkä tiedä bussialan lisäksi toista alaa, jossa lain turvin olisi säilytetty nautintaoikeudet sukuoikeuksina. No ehkäpä maatilat voisivat olla tällaisia ja sielläkin voisi olla tilanne, että 1200 yrittäjää kohden on 7-10 kartanoa. Toinen ala saattaisi olla apteekit: jos vanhempani pyörittäisivät apteekkia kaupungin parhaalla paikalla, niin voisinko periä ko. apteekkipaikan, jos olisin saanut proviisorin pätevyyden?

Peruslähtökohta on kilpailuoikeus. Täytyy olla todella hyvät perusteet toimia toisella tapaa. Linja-autoliikenteen auringonlasku, kuten suurimman bussiyhtiön Koiviston Auton Norrlinkin on haastatteluissa viitannut, ei ole mielestäni näiltä paroneilta sellainen saavutus, joka oikeuttaisi poikkeamaan markkinatalouden peruslogiikasta.

Kaiken lisäksi EU on todennut, ettei yksinoikeuksia saa antaa tiskin ali, vaan ne pitää ansaita joko avoimella pelillä (reittiliikennelupamalli) tai viranomaisen järjestämässä tarjouskilpailussa (PSA-mallit). Sukuoikeusmalli ei vain ole enää mahdollinen. Linja-autoliiton paronien olisi pitänyt käyttää uskomaton lobbaustarmonsa 1990-luvun alussa unioniin liittymistä vastaan, eikä enää nyt johonkin yleisen säännön lobbaamiseen, joka oli epätoivoista taistelua tuulimyllyjä vastaan.

2. Matkahuollon määräävä markkina-asema

Rahtialalla Matkahuolto on Itellan, DHL:n, UPS:n ja FedExin kilpailija eikä sillä ole määräävää markkina-asemaa. Kuitenkin linja-autorahdissa sillä on luonnollinen monopoli: ei ole järkevää ylläpitää päällekkäisiä linja-autoasemia ja rahtifasiliteettejä. Kaiken lisäksi nämä asemat ovat yleensä kuntien omistamia. Esimerkiksi Tampereen linja-autoasema on vuokrattu Matkahuollolle 20 vuoden sopimuksella ilman, että vuokrasopimuksessa mainitaan edes kiinteistön käyttötarkoitusta.

Matkahuollolla on siis määräävä markkina-asema linja-autorahdissa. Tämän totesi myös Matkahuollon henkilöliikennepäällikkö Juha Ylitalo Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa keväällä: "Meillä on monopoli, mutta emme käytä sitä väärin". Tuo jälkimmäinen väite ei minun mielestäni pidä paikkaansa: Omistamansa Matkahuollon avulla Linja-autoliiton paronit yrittivät estää markkinaehtoisen liikenteen syntymisen sulkemalla sen rahtitulojen ulkopuolelle. Idea oli varmaan Lauttasaasen kerhotiloista katsottuna fail safe: Suomen kaukoliikenteessähän rahtitulot ovat olleet välttämättömät eikä kukaan voi toimia ilman niitä - tai ainakin sen varaan laskettiin Linja-autoliiton ja Matkahuollon päättäjäklikissä. Mutta Onnibus tuli markkinoille konseptilla, jossa kerätään kokonaan uutta bussimatkustusta junasta ja yksityisautosta siten, että ilman rahtia saatiin vuoroja kannattavaksi. Sen sijaan tempulla saatiin omat rivit rakoilemaan: Linja-autoliiton hallituksessa istuva Vuorela ei pysynyt kartellissa vaan haki vuorot Haminan ja Helsingin välille. Samalla suututettiin kilpailiviranomaiset penkomaan asiaa ja Lauttasaaren kerhotiloihin mentiin saranapuolelta sisälle takavarikoimaan tietokoneet viime syksynä.

Matkahuolto on hyvä järjestelmä ja sillä on hyvät säännöt sekä todennäköisesti osaava ammattijohto. Ongelma on se, ettei Matkahuollon sääntöjä ("paketti kulkee aina sillä vuorolla, joka on ensimmäisenä perillä") noudateta. Syylliset tiedetään: Kyseessä ei ole Matkahuollon johto vaan sen hallitus, josta Pekka Möttö on käyttänyt julkisuudessa termiä "pihkatappi". Vertaus onkin aika osuva, sillä Suomen bussiliikenne on heräilemässä talviuniltaan.

3. Sopimusoikeus Matkahuollon järjestelmässä

Vaikka Matkahuollon markkina-aseman määräävyydestä ja sen hyödyntämisestä oikein tai väärin olisi sitten mitä mieltä tahansa, ei voi kiistää voimassa olevia sopimuksia. Tilausliikenne Lauri Möttö Ky liikennöi Tampereen ja Porin välillä ainoana suorien yhteyksien tarjoajana. On totta, että harvan vuorovälin vuoksi on aukkoja, jolloin paketti kulkee Huittisten kautta nopeammin. Mutta aivan varmasti kaikki Tampereen aamukuuden, iltapäiväkahden ja iltaseitsemän sekä Porin aamukahdeksan, iltapäiväneljän ja iltayhdeksän aikaan kulkevat paketit kulkisivat nopeitein suoraa yhteyttä. Möttö Ky:llä on vuonna 2010 allekirjoitettu sopimus Matkahuollon kanssa. Siinä ei sanota mitään siitä, pitääkö vuorojen olla "sukuoikeusvuoroja" tai reittiliikenneluvilla ajettavia vuoroja. Pari poimintaa Matkahuollon vakiosopimuksesta, joka on vieläpä nimeltään "Sopimus pakettipalveluista":

”Matkahuollolla on käytössään Linja-autoliiton jäsenyritysten reitti- ja sopimusliikennevuoroista sekä reiteistä koostuva paketinkuljetusverkko”.

”Liikenteenharjoittajalla on joukkoliikennelain 52 §:n perusteella oikeus kuljettaa tavaraa reittiliikenteessä.”

Kommentti: Tilausliikenne Lauri Möttö Ky liikennöi Tampereen ja Porin välisiä vuoro-ja joukkoliikennelain mukaisena ja tarkoittamana reittiliikenteenä.

”Uusien vuorojen ja muutosten hyväksymisestä Matkahuollon järjestelmään päättää Matkahuolto arvioiden vuorojen tarpeellisuuden ja niiden tuottaman lisäarvon Matkahuollon pakettipalveluihin.”

Kommentti: Tilausliikenne Lauri Möttö Ky:n vuorot korvasivat aiemmat Satakunnan Liikenteen lopettamat vuorot 1.1.2012. Kukaan muu liikennöitsijä ei aja Tampereen ja Porin välillä suoria vuoroja. Tilausliikenne Lauri Möttö Ky katsoo, ettei pakettipalveluiden tarve ole voinut muuttua Tampereen ja Porin välillä 1.1.2012 alkaen niin, että suorien vuorojen tarpeellisuus tai lisäarvo olisi loppunut. Täten Tilausliikenne Lauri Möttö Ky:n vuorojen tulee olla Matkahuollon kuljetusjärjestelmän piirissä, kuten lopetetut Satakunnan Liikenne Oy:n vuorot.

”Kuljetusten suorittamiseen on oikeutettu ja velvollinen ensimmäinen suora bussiyhteys tai kauttakulkeva yhteys seuraavaan välilastaus-paikkaan tässä liitteessä luetelluin täsmennyksin ja poikkeuksin.”

”Jos määräpaikkaan on useita lähes samanaikaisia suoria yhteyksiä, on kuljetusoikeus ensin lähtevällä. Jos tämä kuitenkin saapuisi määräasemalle yli tuntia myöhemmin kuin jokin muu suorayhteys, on kulje-tusoikeus ensin perillä olevalla.”

Kommentti: Kuten aiemmin on todettu, Tilausliikenne Lauri Möttö Ky on ainoa suo-rien vuorojen liikennöitsijä. Suorat vuorot ovat huomattavasti nopeam-pia kuin Satakunnan liikenteen vaihdolliset yhteydet Huittisten kautta. Lisäksi suorissa vuoroissa on vähemmän lähetyksiä potentiaalisesti vau-rioittavaa rahdin käsittelyä kuin Huittisten väliaseman purkamisessa, varastoinnissa ja uudelleen lastauksessa.


4. Kermankuorintaa vai lisäpalvelua?

Onnibus ei pääse liikennöimään Tampereen ja Turun keskustoihin. Jokainen ymmärtää, että se ei voi olla kerman kuorintaa. Noilla reuna-alueillahan ei kukaan paronikaan liikennöinyt edes hämäykseksi. Paunu on lausunnossaan todennut Hervannan liikenteen olevan aivan toivoton kaukoliikennebisnekselle.

Joukkoliikenteen kulkutapaosuutta voidaan taloudellisesti nostaa vain niillä reiteillä ja niinä aikoina, kun on "joukkoja" eli liikkumisen kysyntää. Kuten tässä ketjussa on jo aikaisemmin todettu, ei maaseutujen bussiliikenne voi olla peruste sille, että Tampereen ja Helsingin välillä ihmiset kulkevat Matkahuollon ja VR:n kalliiden hintojen vuoksi omalla autolla. Syrjäseutujen liikenne on maaseutu- ja sosiaalipolitiikkaa, ei liikennepolitiikkaa. Se on sitäpaitsi jo nykyisin rahoitettu yhteiskunnan tuilla, ei paronien good willillä.

Onnibus on osoittanut, että innovatiivisuuden ansiosta 80% halpabussin asiakkaista on kokonaan uusia bussinkäyttäjiä.

5. Halpabussin toiminta-ajatus (täyttöasteen maksimointi vai kulujen polkeminen)

Halpabussi ei perustu kulujen polkemiseen vaan korkeaan täyttöasteeseen, mikä on tässäkin ketjussa lukuisilla yksinkertaisilla laskuesimerkeillä todistettu. Se, että Suomen tilausjoliikennemarkkinoilla ei aina noudateta AKT:n työehtosopimusta ei ole Onnibus Oy:n syy. Onnibus Oy ei edes aja tilausajoja.

Minusta tämä tilanne johtuu tilausajojen luonteesta ja siitä, ettei 1000 bussiyritystä ole päässyt käsiksi muuhun kuin epäsäännölliseen ja epävakaaseen tilausajoliikenteeseen. Jos säännöllinen ja vakaa linjaliikenne jaettaisiin oikeudenmukaisesti kaikille, olisi kaikilla osa liikenteestä vakaata ja säännöllistä ajoa. Tämä tuleekin tapahtumaan alan vapautumisen myötä. Työehtosopimuksen noudattamisen valvominenkin helpottuu, kun pikkufirmat alkavat toimia säännöllisessä liikenteessä kuluttajienkin silmien alla.

6. Siirtymäajan merkitys ja suojan suuruus

Siirtymäaika ei tarkoita, että tilanne olisi jäädytetty. Se ei toki myös tarkoita sitä, että markkinat olisivat jo täysin avattu. Onnibus ajaa Hervantaan ja Kupittaalle, ei keskustaan. Sitä se siirtymäaika tarkoittaa. Hervannan linja tosin jää jäljelle myös vuoden 2014 tilanteessa. Suora yhteys Hervannasta on junalle kilpailukykyinen.
 
Aika naseva tarjous: http://www.onnibus.fi/osta-lippu-oulun-halpabussiin/ . Ei Expressbus konserni kuitenkaan tarjoa vastaavaa ja muutenkin älyhalpa. Esim jos tampereelta haluaa ylläkselle niin Tampere - Ylläs väli halvimmillaan vain 22€! Kyllä tässä vaiheessa ja onnibussin valitsee Expressbusin sijaan :lol: Matkahuollon sivuille en päässyt mutta esim VR:llä Tampereelta Kolariin 104,03€. Tässä voi ihan oikeasti jo miettiä Onnibusia et se on viisas valinta. Ei jumankiuta jos joku kehtaa vie haukkua Onnibusia ja väittää et Expressbus parempi. Ei tarvitse olla edes "onniuskossa" kun voi käyttää puhdasta järkeä!
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Matkahuollon sivuille en päässyt mutta esim VR:llä Tampereelta Kolariin 104,03€. Tässä voi ihan oikeasti jo miettiä Onnibusia et se on viisas valinta. Ei jumankiuta jos joku kehtaa vie haukkua Onnibusia ja väittää et Expressbus parempi. Ei tarvitse olla edes "onniuskossa" kun voi käyttää puhdasta järkeä!
Matkahuolto on saattanut asettaa sinulle "bannin" sivuilleen?

Mitäs käsitystä teikäläisellä muuten on siitä "puhtaasta järjestä"? :D
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Esim jos tampereelta haluaa ylläkselle niin Tampere - Ylläs väli halvimmillaan vain 22€

Kumartamatta sen enempää VR:n, Onnin kuin Expressinkään suuntaan, olisin kiinnostunut tietämään kauanko tuo matka kestäisi tarjousehtoja noudattaen. Tosiharrastajahan tietysti yöpyy jossain pysäkkikatoksessa jatkovuoroa odotellessaan, joten majoittuminen väliasemilla ei maksane mitään. Entä miten Onnibussilla pääsee Treelta Jyväskylään?
 
Kumartamatta sen enempää VR:n, Onnin kuin Expressinkään suuntaan, olisin kiinnostunut tietämään kauanko tuo matka kestäisi tarjousehtoja noudattaen. Tosiharrastajahan tietysti yöpyy jossain pysäkkikatoksessa jatkovuoroa odotellessaan, joten majoittuminen väliasemilla ei maksane mitään. Entä miten Onnibussilla pääsee Treelta Jyväskylään?
"Tarjousehtoja noudattaen"? Tarkoitat varmaan aikataulun mukaan?

Tampere 14:15 –> Pori 15:55
Pori 19:30 -> Oulu 4:35 -> Ylläs 10:00

ti Ylläs 8:00 -> Oulu 13:50 -> Pori 21:00
to Ylläs 11:00 -> Oulu 16:40 -> Pori 0:30
Pori 8:00 -> Tampere 9:40

Via Jyväskylä 27.8. alkaen (M,P,S):

Hervanta 18:45 -> Jyväskylä 20:45 (tai 1.10 alkaen myös 22:45 -> 00:45)
Jyväskylä 14:00 -> Oulu 18:45

1.10 alkaen paluusuunta:
Oulu 08:00 -> Jyväskylä 12:45
Jyväskylä 14:40 -> Hervanta 16:45

Siihen en ota kantaa, onko näissä matkaketjuissa mitään järkeä. Matkustaja itse valitkoon hänelle sopivimmat kulkumuodot.
 
Toki myös aikataulun mukaan, mutta koska jtm kehui erityisesti tätä tarjousta, niin myös tarjousehtojen mukaan eli ensin pitäisi tiettynä aikana matkustaa Jkl-Oulu (tai päinvastoin) vuorolla, jotta saa luvatut ilmaismatkat toiselle määrätylle ajanjaksolle.

Itse en jaksanut noita aikatauluja ruveta yhdistelemään, mutta näyttäisivät vaihtoajat venyvän kohtalaisen pitkiksi.
 
Kyllä itse ainakin mieluummin matkustan 80€ halvemmalla vaikka joutuisi jossain päin odottamaan pari kolme tuntia. Miksi pitäisi esim Tampere - Helsinki välillä käyttää juuri Paunua/Länskää pika-autona ettei voin Onnia käyttää jos se on reilusti halvempi. Tässä tapauksessa olen mielestäni fiksumpi jos menisin kolariin 22€:lla 104,03€ sijaan vaikka jossain sen pari kolme tuntia odottaisi. Ainakaan tuommoinen pieni odottelu ei ole ikinä haitaksi varsinkaan vieraassa kaupungissa kun sen ajan voi käyttää hyödyksi tutustumalla vieraisiin paikkoihin.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Miksi pitäisi esim Tampere - Helsinki välillä käyttää juuri Paunua/Länskää pika-autona ettei voin Onnia käyttää jos se on reilusti halvempi.

Esimerkiksi vuorotarjonnan takia.

Tässä tapauksessa olen mielestäni fiksumpi jos menisin kolariin 22€:lla 104,03€ sijaan vaikka jossain sen pari kolme tuntia odottaisi. Ainakaan tuommoinen pieni odottelu ei ole ikinä haitaksi varsinkaan vieraassa kaupungissa kun sen ajan voi käyttää hyödyksi tutustumalla vieraisiin paikkoihin.

Itse laskisin tuolla välillä jotain arvoa myös mahdollisuudelle levätä junan makuuhytissä.

Olen kuitenkin hyvin Onnibus myönteinen, parasta mitä muistan Suomen pitkänmatkan joukkoliikenteelle tapahtuneen. En ole kuitenkaan ikinä kyseiseen bussiin astunut, sillä juna tarjoaa mukavemman kyydin paremmalla vuorotarjonnalla opiskelijalle kohtuulliseen hintaan. Toivoisin kuitenkin VR:n ottavan oppia hinnoittelussa, sekä kilpailun avautumiseen myös raiteilla niin nopeasti kuin mahdollista.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Expressbusin kesätarjoukset

Tuleeko linja-autonkuljettajien tulevaisuudessa siirtyä vaikka Albanian työehtosopimukseen että saamme bussihinnat mahdollisimman alas?

Moneen kertaan on todettu että Suomen ensimmäinen (mutta ei viimeinen?) halpabussifirma Onnibus noudattaa työehtosopimuksia eikä tingi palkoista -- ja silti pystyy tarjoamaan edulliset hinnat. Tämä osoittaa vain, että monopolitilanteessa hinnat pysyvät korkealla, sekä toiminta tehottomana ja/tai voitot ylisuurina.

Korkea hintataso ei ole takuu siitä, että asiat hoidetaan hyvin. Jos ei ole kilpailua niin rationaalinen yrittäjä koettaa silti tuottaa palvelun edullisesti ja pistää erotuksen taskuunsa "ylimääräisenä" voittona.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Expressbusin kesätarjoukset

Moneen kertaan on todettu että Suomen ensimmäinen (mutta ei viimeinen?) halpabussifirma Onnibus noudattaa työehtosopimuksia eikä tingi palkoista -- ja silti pystyy tarjoamaan edulliset hinnat. Tämä osoittaa vain, että monopolitilanteessa hinnat pysyvät korkealla, sekä toiminta tehottomana ja/tai voitot ylisuurina.
Yhtä moneen kertaan lienee myös todettu, että Onnibus Oy ei ole kovinkaan merkittävä työnantaja edes omalla halpabussiosastollaan. Se, että Onnibus Oy (ja Tilausliikenne Möttö Ky) noudattavat työehtosopimuksia, ei anna minkäänlaista vakuutta siitä, että allianssikumppanit toimisivat samoin. Kuten ei sekään, että Onnibus Oy pidättänee itsellään oikeuden irtisanoa yhteistyösopimus TES:iä rikkovalta kumppaniltaan.

Oikeus tai mahdollisuus tehdä jotain on täysin eri asia, kuin ottaa nämä oikeudet tai mahdollisuudet käyttöön myös käytännön tasolla.
 
Vs: Expressbusin kesätarjoukset

Yhtä moneen kertaan lienee myös todettu, että Onnibus Oy ei ole kovinkaan merkittävä työnantaja edes omalla halpabussiosastollaan. Se, että Onnibus Oy (ja Tilausliikenne Möttö Ky) noudattavat työehtosopimuksia, ei anna minkäänlaista vakuutta siitä, että allianssikumppanit toimisivat samoin. Kuten ei sekään, että Onnibus Oy pidättänee itsellään oikeuden irtisanoa yhteistyösopimus TES:iä rikkovalta kumppaniltaan.

Tämä on aika ilkeämielistä vihjailua. Palkkojen ja työehtojen polkeminen ei ole Onnibusin itsensä intressissä. Jos se tekisi niin tai sallisi kumppaniensa tekevän niin, siitä syntyisi iso älämölö ja maine menisi. Samoin asiakkaat.

Olennaista on se, että Onnibusin liiketoimintakonsepti ei lähtökohtaisesti perustu muita edullisempiin kustannuksiin vaan muita houkuttavampaan hinnoitteluun, jolla saadaan enemmän asiakkaita ja kokonaisuutena enemmän myyntiä -- ja tulosta. Teoriassa tosin kenellä tahansa liikennöitsijällä voitaisiin ajatella olevan insentiivi työehtojen polkemiseen, koska tulojen pysyessä vakiona pienemmät kulut tarkoittavat suurempaa katetta ja viimekädessä suurempaa voittoa. Tämä ei päde pelkästään Onnibusiin vaan myös esim. Paunuun, Länsilinjoihin ja kaikkiin muihin vanhoihinkin bussiliikennöitsijöihin. Jostain kumman syystä en näe kenenkään täällä vihjailevan että Paunu polkisi työehtoja, vaikka sillä olisi siihen ihan yhtälainen teoreettinen insentiivi kuin Onnibusilla.
 
Takaisin
Ylös