Bussiyhtiöiden tulokset

Liittynyt
13 Heinäkuu 2008
Viestit
206
Anteeksi tällainen pitkä kiekko puhelimeltani, mutta onko foorumilla kellään yleiskuvaa liikennöitsijöiden ja bussikonsernien taloudellisista tuloksista? Mistä sellaista perusdataa saisi?
 
Tilinpäätöstiedot ovat julkisia. Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta voi ostaa niitä 5 e / yritys. Minulle tosin ei ainakaan ole ollut niin paljoa mielenkiintoa, että olisin alkanut maksaa...
 
Oikeastaan tuo on minustakin mielenkiintoista ja luulisi, että myös HSL seuraa noita. Westend kun meni konkurssiin, niin tulihan siitä järjestelytarvetta tilaajalle ja ehkä vähän yllättäen?

Tosin noissa on se ongelma, että jos on takana kunta (HelB) tai iso ulkomainen konserni, niin noista luvuista ei voi juuri mitään päätellä. Tai voi tietysti itse liiketoiminnasta kaikenlaista, mutta ei esimerkiksi jatkuvuudesta, kun ei tiedetä, milloin mahdollisesti tappiollisen bussifirman rahahanat pannaan kiinni.
 
Ajattelin, että joillakin tässä foorumissa olisi näppituntumaa kenellä menee hyvin ja kenellä pyörii tappiolla. Milloin nähtiin alalla suurempi konkurssi viimeksi?
 
Jos haluaa penko niitä eurolukuja niin löytyy Yritystele.fi sivulta

Tunnusluvuilla ja tilinpäätöslukemilla ei sinänsä ole mitään tekemistä keskenään, sillä esimerkiksi yritystele.fi-sörviisin kautta ei pääse (ilmaiseksi) käsiksi firman tuloslaskelmaan ja taseeseen.
 
Tosin noissa on se ongelma, että jos on takana kunta (HelB) tai iso ulkomainen konserni, niin noista luvuista ei voi juuri mitään päätellä. Tai voi tietysti itse liiketoiminnasta kaikenlaista, mutta ei esimerkiksi jatkuvuudesta, kun ei tiedetä, milloin mahdollisesti tappiollisen bussifirman rahahanat pannaan kiinni.

Ja tuottava suomalainen tytäryhtiö saadaan tarvittaessa helposti näyttämään tappiolliselta, jos on tarvetta kotiuttaa voitot jossain muussa maassa.
 
Olin toivonut jonkun äkkiä kertovan että meneekö esmes Savonlinjalla, Koivistolla tai Pohjolalla hyvin... ;-/
 
Olin toivonut jonkun äkkiä kertovan että meneekö esmes Savonlinjalla, Koivistolla tai Pohjolalla hyvin... ;-/

Eksplisiittiseen kysymykseen saakin varmaan paremmin sellaisia vastauksia, mitä toivoi :) Perinteisesti nuo kaikki ovat tehneet hyvää tulosta, varsinkin Pohjolan Liikenne. 1.7.2014 jälkeinen tilanne voi kuitenkin olla aivan toinen, mutta siitä on tässä vaiheessa vielä liian aikaista sanoa julkistettujen tuloslukujen pohjalta.

Savonlinja on lisäksi perinteisesti ollut vakavarainen. Sillä on ihan kirjaimellisesti perämetsää, niin paljon että yrityksellä on jopa palkattua metsänhoitohenkilökuntaa. Koiviston Auto taas on laajentunut paljon yrityskaupoilla, jotka se on rahoittanut pankkilainalla, joten konsernin emoyhtiö Metsäpietilä Oy on sen vuoksi velkainen.
 
Löytyisköhän jostain esim. top 20 lista Suomen suurimmista yhtiöistä linja-autojen määrässä mitattuna? Tuorein muutoshan on tuo Helbin siirtyminen Koiviston Auto konserniin muutama päivä sitten, jolloin esim. Koiviston Auton kotisivujen mukaan heillä on yli 1000 linja-autoa.
 
Netistä löytyy nyt aika hyvin niiden firmojen tuloksia, joiden tilikausi vaihtuu vuodenvaihteessa. Niistä alkaa nähdä 1.7.2014 tapahtuneiden muutosten vaikutus tuloksiin.

Tässä isoimpien bussifirmojen viime vuoden tuloksia:
  • Metsäpietilä Oy (Koiviston Auto -konsernin emoyhtiö): liikevaihto 106,89 milj. euroa, tappio 2,141 milj. euroa
  • Nobina Finland Oy (tilikausi vaihtuu helmikuussa): liikevaihto 101,169 milj. euroa, voitto 4,54 milj. euroa
  • Pohjolan Liikenne jakautuu kahteen eri yhtiöön:
    • Pohjolan Liikenne Ab Oy: liikevaihto 44,878 milj. euroa, voitto 0,018 milj. euroa
    • Pohjolan Kaupunkiliikenne Oy: liikevaihto 44,245 milj. euroa, voitto 0,062 milj. euroa
  • Transdev Finland: liikevaihto 65,446 milj. euroa, tappio 1,151 milj. euroa
  • Savonlinja-yhtiöitä:
    • Savonlinja Oy: liikevaihto 26,36 milj. euroa, tappio 1,654 milj. euroa
    • Linja-Karjala Oy: liikevaihto 13,522 milj. euroa, voitto 0,726 milj. euroa
    • Etelä-Suomen Linjaliikenne Oy: liikevaihto 11,752 milj. euroa, tappio 2,574 milj. euroa
    • Autolinjat Oy: liikevaihto 5,237 milj. euroa, tappio 0,131 milj. euroa
    • SL-Autoyhtymä Oy: liikevaihto 1,989 milj. euroa, tappio 0,431 milj. euroa
 
Kiitos Kuukanko! Hieno ja informatiivinen kooste.

Ajattelin käyttää tuota dataa pohjana oman työni puitteissa, joten joudun pyytämään lähteitä joista tämä tieto on peräisin, jotta sitten välitän eteenpäin uskottavia ja todennettavissa olevia asioita.

Erinäisten "medioiden" aikana tarvitaan tällaista laadunvarmennusta.
 
Takaisin
Ylös