Linja-auton lähdön puhekielinen merkitys

Liittynyt
31 Elokuu 2015
Viestit
1
Hei ja hienoa että tällainen foorumi on olemassa!
Keskustellessani tänään ystäväni kanssa kohtasin itselleni vieraan määritelmän linja-auton lähtemisestä käytännön läheisessä puheessa. Tämän mukaan esim. ilmaisu "bussi lähtee kahdeksalta" tarkoittaa sen lähtöä itsestä katsoen lähimmältä asemalta eikä esim. asemaa lähempänä olevalta pysäkiltä saatika sitten asemalta, jolta bussi on linjan aivan ensimmäisenä aloittanut. Tämä ei tokikaan päde aina, mutta kuulemma ilmaisun sisältö on lähtökohtaisesti tämä.
Oletteko samaa mieltä vai onko asia esimerkiksi aivan kontekstistaan riippuva?
 
Itse puhun pysäkkien ohitusajasta. Ei lähtöpisteestä. Toki tämä täytyy selventää koska kuuntelija ajattelee sen lähtevän lähtöpisteestä.
 
Itselläni varmaankin vaikuttaa käsitykseen rautatietausta. Rautateillähän selkeästi junalla on saapuminen ja lähtö jokaiselta asemalta, osassa jopa suunnitellusti eri kellonlyömällä.

Ehkäpä tästä syystä miellän myös bussien lähtevän jokaiselta pysäkiltä... Jos siis pysähtyvät siinä. :)
 
Itselle se on lähtöhetki alkupisteestä, ei tässä tapauksessa kuitenkaan varikolta vaan ensimmäisestä aikataulunmukaisesta lähtöpisteestä. Tokihan auto on lähtenyt, kun se on päässyt liikkeeseen, tapahtui se siirtoajona tai sitten kaupallisessa liikenteessä, kun ei paikallaankaan olla.
 
Mä ajattelen suunnilleen näin:

bussi lähtee x:lta silloin, kun kyseessä on sitova aikataulupiste, kuten linja-autoasemat ja muut terminaalit
bussi tulee x:lta silloin, kun kyseessä on pysäkki.
 
Takaisin
Ylös