Linja-autonkuljettajaa puukotettiin ryöstettäessä!

Liittynyt
16 Joulukuu 2006
Viestit
70
Linja-autonkuljettajaa puukotettiin ryöstettäessä!

Yölinjan autonkuljettajan rahastuskassa yritettiin, törkeää väkivaltaa käyttäen, ryöstää varhain 13.1. lauantaiaamuna Helsingin Suutarilassa.

Uutinen herättää jälleen monimuotoisia kysymyksiä kuljettajan turvallisuudesta työssään.

Väkivaltaiset rikolliset olivat näemmä tietoisia 0-sarjan suuremmasta rahakertymästä. poikkeukselliseksi tilanteen tekee, että teko suoritettiin, kun autossa oli vielä matkustajia (tosin vain 3).

Linja-autonkuljettaja ei luopunut vapaaehtoisesti vastuullaan olevasta rahasta - sai puukosta.

kysymys n:ro 1 Miten työnantaja toimii jos kuljettaja luopuu kassastaan, kun joku sitä irvistelemällä vaatii, varsinkin jos paikalla ovat vain kuljettaja ja ryöstäjä/t?

Kysymys n:ro 2 Mitä työnantaja tekee, että vastaavankaltaisilta tilanteilta jatkossa vältytään.

Kysymys n:ro 3 Olisiko tilaajan/tuottajan aika lopettaa joukkoliikennettä käyttävien häirikköjen paapominen ja edellyttää heiltäkin ihmisten käytöstapoja joukkoliikenteessä.

Takseissa olevat turvakamerat ovat ja tulevat johtamaan siihen, että linja-autonkuljettajaan kohdistuvat väkivaltaiset tapaukset tulevat lisääntymään.

On aika asentaa turvakamerat myös linja-autoihin ja raitiovaunuihin, varsinkin kustannusten ollessa vain 1000 euron luokkaa yksikköä kohti. Eihän nekään yksinään takaa kuljettajan turvallisuutta, mutta lisäävät rikollisen teon selvitettävyyttä ja osaltaan ennalta ehkäisevät rikokseen ryhtymistä.

On sangen todennäköistä, jos mitään ei tehdä, että kulumassa olevan vuosikymmenen loppuun mennessä ainakin yksi linja-autonkuljettaja loukkaantuu vakavasti tai kuolee käytetyn väkivallan seurauksena ryöstön yhteydessä. Kehityksen nykysuuntaisena väistämättä johtaessa siihen.
 
Linja-autonkuljettajaa puukotettiin ryöstettäessä!

Onpa hurjaksi mennyt meininki! Osanottoni kyseiselle kuljettajalle. Olisiko pikku hiljaa aika luopua käteisrahastuksesta ja hyväksyä vain ennalta maksetut liput linja-autoissa. Tai sitten pelkästään tasaraha, joka tiputettaisiin lokeroon, johon edes kuljettajalla ei olisi avainta. Tällainen pistää myös miettimään, että onko tällaisilla ryöstöillä yhteys siihen, että huono-osaisen väestönosan tilannetta on kurjistettu politiikalla ja epätoivo ja rahattomuus purkautuu tällaisina satunnaisina väkivallanpurkauksina. En tiedä.
 
Kannatan kaikenlaista kameravalvontaa, varsinkin kun laitteiden hinnat eivät ole kovin suuria saatavaan hyötyyn nähden. Tosin pistää mietityttään, mitenkä kamerat kestävät linja-autoissa kaikkea tärinää - kriittisellä hetkellä laite ei välttämättä toimikaan.

Erityisesti toivon, että kaikki väkivalta ja häiriöt saataisiin kitkettyä joukkoliiikennevälineistä pois, parilla (tallentavalla) kameralla saataisiin koko matkustamokin katettua. Tosin kaitpa tämänkin nähtäisiin loukkaavan yksityisyydensuojaa tms ja tätä vastustettaisiin.
 
Erityisesti toivon, että kaikki väkivalta ja häiriöt saataisiin kitkettyä joukkoliiikennevälineistä pois, parilla (tallentavalla) kameralla saataisiin koko matkustamokin katettua. Tosin kaitpa tämänkin nähtäisiin loukkaavan yksityisyydensuojaa tms ja tätä vastustettaisiin.

Sitten se väkivalta vain siirtyy kaduille ja muihin julkisiin tiloihin. Tätä menoa meillä on kaikkialla kamerat ja isoveljen valvoman alueen ulkopuolella saakin sitten pelätä henkensä edestä. Joku syy siihen väkivaltaan on ja se pitää kitkeä pois. Kamerat ovat vain väliaikainen ratkaisu.
 
Miten olisi ratikoista tuttu pleksiseinä kuskin ja matkustamon väliin, jossa on vain rahastuspöydän kohdalla oleva pieni kädenmentävä aukko. Aukko olisi toki tehtävä sellaiseksi, että sen saa sisäpuolelta suljettua, jotta edes siitä ei saisi puukkoa sujautettua läpi.

Ampuma-aseita tämä ei tietenkään estäisi, mutta ne ovat huomattavasti harvemmalla pelotteena kuin teräaseet.
 
Tuo häiriköinti on usein kohdistunut tietyille linjoille, tuolla suutarilassa päin on ennenkin ollut häiriköintiä. Kyllä työnjohto varikoilla on tietoisia ongelmista. Joissakin isoissa yrityksissä on annettu kuljettajille ohjeita väkivallan varalta, ainakin helb. Minun mielestä pitäisi lisätä tuota kamera valvontaa, ja jos ei sillä saada asioita kuriin, on aina vartiointiliikkeitä, joista riittää vartija tai vartioita bussiin.
 
Väkivaltaiset rikolliset olivat näemmä tietoisia 0-sarjan suuremmasta rahakertymästä.

Ja nyt sen viimeistään tietää kaikki kun oikein Helsingin uutisiinkin sen laitoit. Vähän tyhmempikin rosvo kiittää sinua Arto.
 
Koala pahoitti mielensä edellä!
Ja nyt sen viimeistään tietää kaikki kun oikein Helsingin uutisiinkin sen laitoit. Vähän tyhmempikin rosvo kiittää sinua Arto.

Niin, laitoin jutun tiedotusvälineille tiedoksi uutisoinnin pohjaksi, en suinkaan yleisönosastolla julkaistavaksi.

Toisaalta jos 0-vaunuissa myydään vain käteisellä ja arvokkaampia lippuja kuin muihin vuorokauden aikoihin, niin luulen, että tässä vuosien myötä kriminaalit ovat tämän huomioineet jo ilman Helsingin Uutisten väärällä palstalle joutunutta juttuakin.

Asian pohjahan oli, että takseihin asetut turvakamerat kohdistavat ryöstöt nyt muihin kohteisiin kuten linja-autonkuljettajiin. Jos tämä uutinen auttaa yhtään siihen suuntaan, että bussitkin varustetaan ko. kameroin nopeampaan aikatauluun, niin se palvelee suurempaa hyvää kuin aiheuttaa vahinkoa.

Nyt tietysti voidaan jossitella, että jos vaikka tulevana viikonloppuna 19-20.1.07 linja-autonkuljettaja ryöstetään ja konnat kuljettajalle tai kiinni jäätyään ilmoittavat saaneensa idean Helsingin Uutisten yleisönosastokirjoituksesta, niin kyllä sen sitten voi syykseni laittaa siinä mielessä, että toivoin tiedotusvälineiden asiaan tarttuvan, kuten tv-uutiset tekivätkin aikaisemmin tällä viikolla.
 
Takaisin
Ylös