Kas kun en tiennytkään, ajan tosin bussia työkseni... Käypä joskus istumassa työpäivän pituuden verran bussin etupenkissä ja kirjaa ylös kaikki tapahtumat, jotka vaikuttavat matkanteon nopeuteen (tai hitauteen). Kirjaa myös eri tapahtumiin kulunut aika muistiin ja yritä tehdä tämän perusteella joka päivä toteutuva aikataulu! Sen jälkeen varmasti jokainen ymmärtää Metrolla olevan parhaat edellytykset täsmällisen aikataulun noudattamiseen.
Viimeisin muokkaaja vko; 09.02.2007 kello 15:37. Syy: lainausta siivottu
Hyvin totta. Parhaiten bussit pysyvät aikataulussa hiljaisen liikenteen aikaan. Ruuhka-aikana lienee fiksumpaa käyttää raideliikennettä ja tarvittaessa liityntäbusseja, jotka kulkevat vähäliikenteisillä asuinkaduilla. Ongelmahan korjaantuisi myös, kun rakennettaisiin bussikaistoja tarpeeksi ja annettaisiin älykkäitä liikennevaloetuuksia, jotka edesauttaisivat aikataulussa pysymistä.
Yöbussissa on tunnelmaa
Minun mielestäni ajoissa pysäkillä on esim. yksi minuutti ennen vaunun lähtöaikaa.
Minun mielestäni pysäkkiaikataulun teksti siitä, että annetut ajat ovat ohjeellisia ei tarkoita sitä, että on yhden tekevää, mitä pysäkkiajat ovat. Eli että bussi voi mennä ohi milloin sattuu.
Joukkoliikenne - myös bussilla hoidettu - on palvelutuote, josta asiakas maksaa. Siihen liittyy myös joitain velvollisuuksia. Ja ne velvollisuudet koskevat myös liikennöivän yrityksen johtoa, joka on vastuussa siitä, miten kuljettajat hoitavat työnsä.
Toisin sanoen se, ettei meillä ole täällä tapana vaatia aikataulujen noudattamista ei ole mikään selitys tälle asialle. Miksi ei ole tapana? Ja miksi ei ryhdytä noudattamaan?
Antero
Toisaalta, pysäkkiaikataulut ovat vain lisäpalvelu. Jos olet pysäkillä 1 minuutti ennen vaunun lähtöaikaa, kerkiät varmasti. Lähtöaikahan on nimen omaan sieltä aikataulupisteestä, josta vaunun pitäisi lähteä kun se hetki on.
Pysäkkiaikataulujen sijaan sinun kannattaakin katsoa juurikin lähtöaikoja.
Taitaa olla jotain yhteyttä siihen, ettei liikennesääntöjäkään haluta noudattaa. Joillakin kuljettajilla tuntuu olevan kunnia-asiana olla välittämättä liikenneturvallisuudesta. Matkustajana ei voi tajuta palvelutason vaihtelua äärimmäisyydestä toiseen. Rauhallisesti ajaneen ja asianmukaisesti kaikkiin punaisiin liikennevaloihin pysähtyneen kuljettajan kyydissä olen pahimpana ruuhka-aikana ehtinyt Paloheinästä Kaivokadulle nopeammin kuin hiljaisena aikana samalla linjalla jatkuvaa ylinopeutta ajaneen, kaikkia punaisia päin kiihdyttäneen ja useita äkkijarrutuksia tehneen "rallihirmun" matkassa.
Mitä järkeä on "lisäpalvelussa", jos sen ei ole tarkoituskaan palvella matkustajaa? Varmasti kerkiää esim 66A:han Maunulassa, jos on pysäkillä 1 min ennen Vattuniemen lähtöaikaa.
Myöhästymiseen välipysäkin ajasta on yleensä "luonnollinen" syy, esim. ruuhkautunut liikenne, mutta etuajassa tulemisen syynä on kuljettajan kaahaaminen. (Aikataulujen laadinnassa on varmasti joskus vikaa, mutta vauhtia voi myös hiljentää...)
Metron syöttöliikenteessä välipysäkkiaikataulujen luotettavuus korostuu metrolle päin mennessä. Mutta yhtä tärkeää on, ettei metrojuna ole mennyt ennen aikojaan. Metrojunia kulkee aika usein, mutta muissa vaihtoyhteyksissä pysäkkiaikataulujen luotettavuus on kovemmalla koetuksella. Mitä pitempi vuoroväli, sitä tärkeämpää on, ettei bussi ole mennyt vaihtopysäkiltä ennen aikojaan.
Eli pitäisikö pysäkkiaikataulut ja reittiopas poistaa, koska niiden tarjoama tieto ei olekaan absoluuttisen oikeaa? Tai pitäisikö niihin liitää jenkkityylinen disclaimer, jossa kielletään sellaisia ihmisiä käyttämästä ko. palveluita, jotka eivät ymmärrä (tai halua ymmärtää) pysäkkiaikataulujen ja niihin pohjautuvan reittioppaan luonnetta.
Jos seisot pysäkillä ja luet, että bussin arvioitu ohitusaika on vaikkapa 13:22. Eli jos tulet jo 13.21, et pysty olemaan varma onko bussi mennyt jo pysäkkin ohi vai ei. Periaatessa se pystyy yhtä hyvin tulemaan 13:20 kuin 13:24. Siellä sit pähkäilet, odotatko 5-10 min vai lähdetkö kävelemään heti. Kun seuraava vuoro voi tulla vaikkapa 30-60 min päästä.
Norrköpingissä (Östgötatrafiken) luki aikataulussa että bussi ei ohitaa ilmoitettua aikaa, mutta bussi voi tulla myöhemmin. "Ohitusaika oli laskettu lyhin normaali ajoaika, hyvässä normaalissa ajokelissä, hyvissä liikenneolosuhteissa ja keskimääräisellä matkustajakuormituksella". Silloin voit olla ainakin varma, ettei bussi ole mennyt tai pystyt laskemaan ehkä vähän paremmin vaihtoyhteksien mahdollisuudet.
/Skurubisin
Viimeisin muokkaaja kuukanko; 15.02.2007 kello 06:02. Syy: korjattu kirjoitusvirheitä
Helsingfors har ein somletrikk!
Monilla linjoilla ajoaika tosiaan vaihtelee erittäin paljon vuorokauden eri aikoina. Itse käytän paljon h57:aa, jossa on suuret vaihtelut ajoajoissa. Pysäkkiaikatauluun verrattuna bussi voi joskus tulla jopa 3-4 minuuttia aikaisemmin eikä yleensä johdu kaahaamisesta vaan yksinkertaisesti matkustajamäärien ja liikennerytmin suuresta vaihtelusta.
Samoin ns. esi-Jokeri (550 ilman liikennevaloetuuksia) vuosina 2003-2006 oli aivan samanlainen tapaus. Itsekin ajoin tätä linjaa paljon ja monesti välipistepysäkillä oltiin joko reilusti etuajassa tai myöhässä. Kumpikaan ei ole hyvä.
Viimeisin muokkaaja kuukanko; 15.02.2007 kello 06:03. Syy: korjattu kirjoitusvirheitä lainatusta tekstistä
Talvimaisemia Urho Kekkosen kansallispuistosta
Itse matkustajana arvostan erityisesti joutuisaa perille pääsyä. Varsinkin kun käyttämilläni linjoilla ei ole minkään sortin liikennevaloetuisuuksia käytössä, toivon sinänsä hyvin raskasta kaasujalkaa, koska muuten todennäköisesti seistään jonossa taas pari minuuttia ja mahdolliset täpärät vaihtoyhteydet pitää taas arvioida uusiksi.
Pysäkkiaikataulujen ensisijainen tehtävä on juurikin kertoa, että vaunu/auto on KESKIMÄÄRIN tähän aikaan pysäkillä, mutta toivottavasti jo aikaisemmin. Parhaiten tällaiset pysäkkiaikataulut palvelevat satunnaiskäyttäjiä, osaahan vakikäyttäjä arvioida jo aikataulun ja omien käyttötottumustensa perusteella, kauanko sillä vaunulla/autolla kestää siihen pysäkille tuloon (ja järkeä saa käyttää eri vuorokauden aikoihin).
Ahaa siis hetkinen, otetaan esim linja 633 siellä 50 pysäkkiä eli siis 50 väliaikaa. Sarjalapuissa ja aikataulukirjaessa helsingistä keravalle on vain merkitty Rautatientorin lähtöaika, vallinojan(Anttilantie) ohitusaika ja A vuoroilla keravan aseman ohitus aika. Pitäisikö siis mennä joka pysäkillä katsomaan pysäkin ohitus aika-aikataulua jottei tule ajettua esim maratonin pysäkin ohi etuajassa, no saapahan sitä kuntoliikuntaakun joka pysäkillä käyn katsomassa kyseisen pysäkin väliajan
kun päivässä on 4 kierrosta linjaa 633 yksi sivu 50 pysäkkiä/Väliaikaa yksi kierros 100 Pysäkkiä/Väliaikaa Työvuoro 400 Pysäkkiä/Väliaikaa Huh huh...
Tjaa aika pitkä sarjalappu siitä taitaisi tulla jos joka pysäkin ohitusaika olisi merkattu siihen puhumattakaan yleisölle jaettavasta aikataulukirjasesta
Viimeisin muokkaaja vko; 15.02.2007 kello 14:45. Syy: lainausta lyhennetty
Siinähän ne olisi Linjaoppaasta poimittuina, heh. Hauskaa, kun Linjaoppaassa on välipysäkkiaikoja, joita ei ole edes kuljettajille annettu.
http://aikataulut.ytv.fi/pysakit/fi/4870204.html
Yöbussissa on tunnelmaa