Vaihteistot

Liittynyt
7 Elokuu 2006
Viestit
92
Linja-autojen vaihteistojen valmistajia on monenlaisia ja niistä syntyviä mielipiteitä varmasti paljon enemmän. Ajattelinkin kysyä, että mikä vaihteisto ja moottori yhdistelmä on kuljettajien mielestä (ja miksei matkustajienkin) paras ajaa ja toimintavarmin, mitä on valmistettu tähän mennessä.

Itselläni on kokemusta E11-Sisun (Cummins) yhteydessä Allisonin ns. oppivasta 6-pykäläisestä automaatista sekä ZF:n samanlaisesta ilman oppimisautomatiikkaa. ZF:n automaatti oli mielestäni sujuvampi ja pehmeämpi ajaa ja vaihtokohdat pysyivät vihreän alueen sisäpuolella, kun taas Allisonin kanssa en aina ollut samaa mieltä järkevästä vaihtokohdasta.

Sitten vielä; valaiskaapa nyt kuljettajat maallikkoa, miten Wilsonin puoliautomaatti toimii? Pitääkö painaa erinäistä kytkintä liikkeelle lähdettäessä, kuten osassa Scanian roboteista?
 
Sitten vielä; valaiskaapa nyt kuljettajat maallikkoa, miten Wilsonin puoliautomaatti toimii? Pitääkö painaa erinäistä kytkintä liikkeelle lähdettäessä, kuten osassa Scanian roboteista?

Wilsonin puoliautomaatti on nimensä mukaisesti automaatin ja mekaanisen vaihteiston yhdistelmä. Automaattia on se, että käytössä on vain kaksi poljinta kaasu ja jarru. Toisin sanoen vaihteistossa on nestekytkin, joka mahdollistaa auton pitämisen paikallaan vaihteen ollessa kytkettynä. Erillistä kytkintä ei ole. Liikkeille lähtö tapahtuu vapauttamalla jarrut ja painamalla kaasua, pysähtyminen puolestaan yksinkertaisesti painamalla jarrua. Mekaanista vaihteistoa on taas se, että kuljettaja itse valitsee vaihteen erillisellä vaihteenvalitsimella. Vaihteenvalitsimia on ollut kahdenlaisia. Vanhempia paineilmalla toimivia "isohkoja vaihdekeppejä" ja pienempiä yleensä ratin alla sijainneita sähköisiä vaihteenvalitsimia. Paineilmalla toimivia on ollut esim. Turun kaupungin liikennelaitoksen 1960-luvun Leylandeissa.

Valitsimessa on normaali nelilovinen H-kaavio ja pakki. Lisäksi muistan valitsimessa olleen estolevyn, jonka tarkoitus oli estää kuljettajaa vaihtamasta suoraan neloselta ykköselle (esim. vahingossa). Neloselta piti vaihtaa ensin kolmoselle, jotta pääsi vaihtamaan kakkoselle tai ykköselle. Tällä estettiin ylikierrosten syntyminen. Samoin pakin päälle saaminen vaati molempien käsien käyttöä, sillä samalla piti vetää valitsimen sivulla olevasta nupista, jotta "vaihdekeppi" pääsi liikkumaan pakin loveen. Tälläkin oli tarkoituksena estää vaihteiston vaurioituminen, sillä vaihteenvalitsin oli herkkäliikkeinen.

Olen itse ajanut hetkumallin Scaniaa, johon laitettiin jälkikäteen Wilson. Se vaati ensin vähän totuttelua, että osasi vaihtaa kauniisti ilman nykäisyä. Vaihtaminen tasaisesti Wilsonilla edellytti, että moottorin kierrokset olivat sopivat vaihdetta kytkettäessä. Ja olihan sitten niitä kuljettajia, jotka eivät koskaan oppineet vaihtamaan Wilsonilla oikein.
 
Ajattelinkin kysyä, että mikä vaihteisto ja moottori yhdistelmä on kuljettajien mielestä (ja miksei matkustajienkin) paras ajaa ja toimintavarmin, mitä on valmistettu tähän mennessä.

Itselläni ylivoimaisesti suurimman osan kokemusta muodostavat eri-ikäisiset ZF-vaihteistot johtuen työnantajan tarjoamasta kalustovalikoimasta.

1980- ja 1990-lukujen ZF:t Volvo B10M:n ja Wiima K202:n kanssa jäivät mieleen luotettavina, kun elektroniikkaa ei ollut liikaa. Virran vähyyden takia olen uudemmalla autolla (vm. 1995) jäänyt kerran tien päälle, kun vaihteiston ohjausyksikkö ei enää halunnut valita mitään vaihdetta. Torni-Volvon (vm. 1989) pystyi samassa tilanteessa tuomaan ongelmitta varikolle.

Vähän kinkkisiä nuo vanhemmat lootat joskus olivat vaihtamisen kanssa. Vaihtamiskohdat riippuivat kaasupolkimen asennosta, eikä siis siitä, miten paljon moottorille syötetään polttoainetta. Asentoja olivat osakaasu, täyskaasu ja kickdown, ja joka asennolla vaihtamisnopeudet olivat hieman erilaiset.

Eräässäkin nivelbussissa kaasuvaijeri oli sen verran venynyt, että vauhti kiihtyi vain kaasu pohjassa. Kun kierroksia toiseksi suurimmalla vaihteella oli riittävästi osakaasuasennon vaihtamispisteen yli, ja nostin kaasupoljinta, alkoikin vauhti hiipua, ja suurin vaihde jäi haaveeksi. Taajamaolosuhteissa viitonen piti siis saada sisään alamäessä, tai sitten kiihdyttämällä ylinopeuteen, eikä se silloinkaan pysynyt kovin kauaa...

Matalalattia-aikaan siirryttäessä tulivat sähköiset kaasupolkimet "muotiin". Tieto kaasun asennosta välitetään moottoriin sähköisesti, eikä mekaanisesti vaijerilla. Samalla moottorin ja vaihteiston yhteispeli parantui, eikä vaihtamisen ajankohta enää perustunut tuollaiseen osakaasu/täyskaasu/kickdown-kolmijakoon.

Tuloksena 1990-luvun loppupuolen ja 2000-luvun matalalattia-autot ovat mielestäni ajomukavuuden kannalta parhaimpia. Vaihdot ovat pehmeitä ja hidastimet tehokkaita. Lähes joka ajotilanteeseen löytyy sopiva vaihde, ja sen pystyy valitsemaan ilman suurempia kikkailuja.

Uudempien, 6-vaihteisten ZF:ien kanssa ollaan mielestäni jo menty metsään, ja pitkälle. Kaikki vaihteet heitellään läpi heti kun mahdollista, eikä siihen kuljettaja pysty vaikuttamaan kaasun asennolla juuri mitenkään. Eikä menoa voi ainakaan MAN:ien kohdalla kovin tasaiseksi kehua.

Pitkän selostuksen jälkeen vielä kysymys. Torni-Volvoissa ZF:n vaihteiston tyyppimerkintä oli 4HP500, minkä tiedän tarkoittavan neljää vaihdetta ja viidensadan hevosvoiman kestävyyttä. Nykyvaihteisto saattaa olla esimerkiksi 5HP502C. Onko 2C:llä joku suurempi merkitys, vai ovatko ne vain versionumeroita?

Valitsimessa on normaali nelilovinen H-kaavio ja pakki.

Wilsonin sähköisestä vaihteenvalitsimesta on olemassa myös nk. diodikeppi-versio, jossa itse ilotikku on eri muotoinen. Myös käynnistykselle löytyy oma lovi, jonne valitsin pitää asettaa, jotta auton saisi starttaamaan.

Paunun 50:ssä (IBU-150), joka nykyään on Suomen linja-autohistoriallisen seuran hallussa, on Diodikeppi-Wilson, ja hivenen epänormaali seitsenlovinen H-kaavio: (Tosin nyt, kun asiaa mietin, niin en ole aivan varma, miten päin peruutus- ja käynnistysasennot olivat.)
Koodi:
1 2 4 P
  3 5 K
Varsin mielenkiintoinen auto muutenkin. Volvo B58 vuodelta 1988. :)
 
Uusissa linjureissa on tosiaan menty liiallisuuksiin vaihtamisien kanssa. Esim. uusi Scania on sellainen, että kierrokset on helposti vain tuhannen pinnassa, ja kun tulee pienikin vastus menoon, vaihtuu vaihde pienemmälle, ja taas heti isommalle. Ylämäki voi olla yhtä vaihtamista. Kyllä menon pitäisi olla tasaisempaa, ja luulisi vaihteiston kestävänkin pidempään, kun kieroksia olisi moottorissa 1300-1800, ja turhia vaihtoja mahdollisimman vähän. Polttoainetaloutta tässä tietenkin koitetaan parantaa, mutta lähiliikenteessä tämä konsti ei ole kovin toimiva. Pitkät rullausmatkat pysäkeille säästää enemmän, jos matkustajat osaisivat painaa kellon ajoissa, ja näyttää merkin pysäkiltä ajoissa - ja jos vielä liikennevalot voisi ennakoida paremmin...tarkalla ajolla kulutuksen saa vanhoillakin vaihteistoilla kohtuulliseksi, eikä meno ole niin töksähtelevää. Kaikenkaikkiaan ZF on kuitenkin kuljettajan kannalta mielestäni paras, ja hidastimet toimivat kohtuulisen sopivalla voimalla.
 
Uudempien, 6-vaihteisten ZF:ien kanssa ollaan mielestäni jo menty metsään, ja pitkälle. Kaikki vaihteet heitellään läpi heti kun mahdollista, eikä siihen kuljettaja pysty vaikuttamaan kaasun asennolla juuri mitenkään. Eikä menoa voi ainakaan MAN:ien kohdalla kovin tasaiseksi kehua.
Joo, mielenkiintoisen nopeasti laatikko heittelee isompia vaihteita sisään. Liikkeellelähdön jälkeen kuuluu melkeinpä tauotonta vaihtamisääntä, kunnes on viitonen sisässä jo hyvinkin alhaisessa nopeudessa.

Vanhoissa letkuissahan ei viitosta saanut sisään juuri muualla kuin Lauttasaaren sillalla alamäessä. :) Toki moottoritiellä tietenkin.
 
Uudempien, 6-vaihteisten ZF:ien kanssa ollaan mielestäni jo menty metsään, ja pitkälle. Kaikki vaihteet heitellään läpi heti kun mahdollista, eikä siihen kuljettaja pysty vaikuttamaan kaasun asennolla juuri mitenkään. Eikä menoa voi ainakaan MAN:ien kohdalla kovin tasaiseksi kehua.

"Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat." Linja-auto(osien) valmistajien asiakkaat vaativat jatkuvasti entistä taloudellisempia autoja ja jokaisella moottori-vaihteisto -yhdistelmällä on omat optimaaliset toimintatapansa. Jos se MAN- tai Scania-ZF -yhdistelmä toimii taloudellisimmin kuvailemallasi tavalla niin sitä ne liikennöitsijät haluavat ostaa. Alkaa se suurkuluttajankin diesellitran hinta lähennellä kokonaista yhtä euroa.
 
Täytyy ottaa omia sanojaan hieman takaisin nyt, kun olen päässyt melko reilusti ajelemaan Helsingin Bussiliikenteen uudempia 2-akselisia MAN:eja. (727-736 enimmäkseen, 707-709:stä vain muutama kokemus.)

Kritisoimaani nykivää menoa ei näissä autoissa nimittäin enää esiinny. Ensimmäiset kierrokset ajettuani jäin tuota asiaa ihmettelemään, ja ilokseni voin todeta, ettei se kokemuksen ja kilometrien karttuessa ole toistaiseksi muuttunut mihinkään.

Yksi syy tähän voisi olla, että teliautoissa 601-609 on turboahdin, joka tuo entistä enemmän hitautta kaasupolkimen reagointiin. Nopeissa liikennetilanteissa moottori haluaisi vielä kiihdyttää, kun kuljettaja jo painaa jarrua. Onhan siinä vaihteistoparka ihmeissään...

Jotain nurinaa silti... Viidenkympin mittarinopeudelle ei löydy sopivaa vaihdetta, kun viitosvaihteen saa päälle 35 km/t nopeudessa, ja kuutonen pysyy kunnolla sisällä vasta noin 55 km/t jälkeen.
 
Väärinymmärretty Wilson

Jos Wilsonilla vaihdettaessa sai nykäyksiä aikaiseksi, oli lähes aina laatikon "pannat" väärissä säädöissä.
Lootahan vaati ajoittaista säätöä pannoilleen ja lisäksi suurin osa huoltajista ei välittänyt asiasta saati toinen puoli vaivautunut opettelemaan hommaa.
Laatikko on siinämielessä "automaatti", ettei sen kestoon juurikaan ole vaikutusta vaikka jalkaa ei kaasulta nostetakaan vaihdettaessa.
kyllä siellä pannoilla jarrutellaan ym. laatikon sisällä, vaihteita vaihdettaessa.
Ja sitten Wilson on aivan väärä nimitys -50-luvun jälkeisille puoliautomaateille.
Olivat jo tuolloin Leyland-Pneumo-Cycliceitä, patentti (toimintaperiaate) ainoastaan oli Wilsonin jostain 1904 vuodesta periytynyt.
Myöhemmin Leyland muodosti SCG-ryhmittymän=Self-changing-gears, joka valmisti Pneumo-Cycliciä ja sen seuraajaa Hydro-Cycliciä.
Laatikkoa oli 3,4 ja 5 vaihteisena.
Kytkimenä oli nestekytkin tai keskipakoiskytkin, ei koskaan momentinmuunninta!
Laatikkoa käytettiin myös rautatiekalustoissa ja kuorma-autoissa sekä panssarivaunuissa.
Alkuperäisissä Wilsoneissa oli esivalinta tikulla ja vaihde kytkeytyi vasta jalkapolkimella, jota jotkut idiootiit "luistattivat". Nopea sotilaallinen potku oli oikea!
Kestäviä laatikoita ovat!
vanhempaa Pneumoakin on täyspaineilmalla ohjattua, jossa vaihdekeppi on paineilman jakaja, sekä tikullista, jossa tikku "jakaa" sähkön oikeille venttiileille.
Leylandin tarun loppu -80-luvun lopulla kuoppasi myös em. Nykyään viettää hiljaiseloa kai Cumminsin omistuksessa,aivan kuin brittiläinen Holset ahdinfirmakin.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaan vielä itselleni; Myös brittilässä muilla oli puoli-automaatteja, daimlerilla oma Daimaticinsa, Guy, AEC...
Ainoastaan hiukkasen eroja toteutustavoissa.
Olipa joillain jopa käytössä sähkömagneettista "Cotal"-tyyppistä kytkintäkin neste ja keskipakoismallien ohella.
tampereella oli vielä -80-luvulla louhoslavallinen Fargo, jossa oli Pneumo-cyclic.
 
Muistaakseni Tampereella oli Takon ajossa pari puoliperäveturia M-Sisua, joissa oli em. loota vielä 90 luvun alussa.
 
Takolaisissa oli Allisonin automaatti.Niittikoppeja olivat. Rollsin kone, mutta eivät koskaan pöllyttäneet sinistä, taisi siis koneissa olla jo piikarbiidiputket;)
 
yhteenkään SISUn kuormuriin ei tullut SCG puoliautomaattia, SISUN linjureissa niitä oli hyvinkin yleisesti; Tampereella BT 69 -CR numeroilla 447-461, sekä myöhemmät uudemmalla Ajokin korilla olevat 497-531.
Myös Volvoissa käytettiin...
Scg on oikein säädettynä ja oikeissa käsissä parasta, mitä maailma on koskaan tarjonnut ja lähes ikuisesti kestävä, jarrupantoja kun pystyi vaihtamaan ikuisesti, vaikka ne muutenkin kestivät hyvin.
Aikanaan scg hakkasi ainakin 5-0 Sisun vaihtoehtoiset saksalaiset järjettömät 2-"vaihteiset "differentialwandleromnibus" "vaihteistot".
 
Takaisin
Ylös